Στις 15 Απριλίου δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ το ΠΔ 194 που αφορά τον επανακαθορισμό των ορίων των οικισμών. Το παραπάνω Προεδρικό Διάταγμα έχει δημιουργήσει πολύ μεγάλες αντιδράσεις με δεδομένο ότι επιχειρεί να μειώσει τα όρια των οικισμών σε αυτά που υπήρχαν το έτος 1983 ουσιαστικά δηλαδή στα όρια των οικισμών που προϋπήρχαν το έτος 1923.
Ο καθορισμός των ορίων των οικισμών έγινε με διατάξεις που θεσπίστηκαν από το έτος 1981 έως το 1985 και με προεδρικά διατάγματα που είχαν την έγκριση του Συμβουλίου της Επικρατείας το οποίο έρχεται μετά από σαράντα χρόνια και αμφισβητεί τις οριοθετήσεις που έγιναν.
Σήμερα υπάρχουν τρεις κατηγορίες οικισμών:
1. Οι οικισμοί που δεν καθορίστηκαν ποτέ όρια και εντός οικισμού θεωρούνταν το περίγραμμα των παλαιών κατοικιών με ΠΔ του 1981, αυτοί οι οικισμοί είναι λίγοι και εκεί θέλει να επαναφέρει τα όρια όλων των οικισμών το σημερινό Π.Δ.
2. Οι οικισμοί που επίσης δεν καθορίστηκαν όρια αλλά ήταν στάσιμοι, ουσιαστικά οι πολύ μικροί οικισμοί που με ΠΔ του 1982 στη ζώνη των 800 μ από το κέντρο τους μπορούσες να κατασκευάσεις μόνο κατοικία. Σκοπός του παραπάνω διατάγματος ήταν να δοθεί ζωή τους μικρούς οικισμούς. Το νέο ΠΔ ακυρώνει τη ζώνη των 800 μ και επαναφέρει τα όρια στην πρώτη κατηγορία και οι ιδιοκτησίες και κατοικίες που υπάρχουν σε αυτή τη ζώνη μετατρέπονται σε αγροτική γη.
3. Ήταν οι οικισμοί που καθορίστηκαν όρια με ΠΔ του 1985 και που ήταν και οι περισσότεροι και στους οποίους για σαράντα χρόνια εκδίδονταν οικοδομικές άδειες και κατασκευάζονταν κτίσματα. Τα όρια αυτών των οικισμών έρχεται σήμερα το παραπάνω ΠΔ να ακυρώσει και να τα επαναφέρει στα όρια της πρώτης κατηγορίας οικισμών. Τι θα γίνει άραγε με όσους είχαν κατασκευάσει κτίσματα στο τμήμα του οικισμού που καταργείται και με όσους είχαν αγοράσει οικόπεδα για να κτίσουν και ποιος θα τους αποζημιώσει;
Ο καθορισμός των νέων ορίων θα γίνεται είτε με την έγκριση του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου είτε με μελέτη για τον καθορισμό των ορίων των οικισμών από τον Δήμο, δεν πρόκειται δηλαδή να ερωτηθούν οι τοπικές κοινωνίες αλλά και εάν αυτό γινόταν έτσι όπως έχει συνταχθεί το νέο ΠΔ ο καθορισμός των ορίων θα γίνει μονοσήμαντα μέχρι τα κτίσματα που υπήρχαν το έτος 1983.
Με όσα αναφέρθηκαν παραπάνω δεν υπάρχει πλέον ασφάλεια δικαίου που θα έπρεπε να υπάρχει σε ένα κράτος που υπάρχουν και εφαρμόζονται νόμοι.
Κυρίως θίγονται οι κάτοικοι των οικισμών μικροϊδιοκτήτες οι περισσότεροι και αυτοί που είχαν αγοράσει οικόπεδα για να οικοδομήσουν. Έμμεσα προσπαθούν να αναγκάσουν τους κατοίκους της ενδοχώρας να μαζευτούν στα αστικά κέντρα.
Ευνοούνται «επιχειρηματίες» που θα αγοράσουν φθηνή αγροτική γη γιατί έτσι θα κάνει τα σημερινά οικόπεδα το παραπάνω ΠΔ και κάνοντας ιδιωτικές πολεοδομήσεις θα πουλήσουν ακριβά.
Στον Δήμο Ρεθύμνου και στον Δήμο Μυλοποτάμου ήδη εκπονούνται Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, ενώ στους Δήμους Αγίου Βασιλείου και Αμαρίου υπάρχουν σε εξέλιξη μελέτες για τον καθορισμό των ορίων των οικισμών.
Δεν θα πρέπει να ξεγελούν κανένα οι δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ότι δήθεν θα δημιουργηθεί ζώνη για να μπορεί να οικοδομήσει κάποιος στο τμήμα του οικισμού που καταργείται με καλύτερους όρους από τα εκτός οικισμού αν συμφωνήσει και το ΣΤΕ. Τα παραπάνω είναι μόνο για να εκτονωθεί η δυσαρέσκεια του κόσμου και τίποτα άλλο.
Η κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα να αποσύρει το παραπάνω Π.Δ. και να προχωρήσει στη σύνταξη ενός άλλου που θα σέβεται την ασφάλεια δικαίου και τις περιουσίες των μικροϊδιοκτητών και που θα δίνει οριστική λύση σε τυχόν προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με ορισμένα όρια οικισμών. Θα πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν νομοθετούν ούτε οι καταγγέλλοντες στο ΣΤΕ ούτε το ΣΤΕ αλλά μόνο αυτή.
Μέχρι τότε οι Δήμοι θα πρέπει σταματήσουν την σύνταξη μελετών για ΤΠΣ και καθορισμούς ορίων οικισμών.