29 °C Rethymno, GR
12/08/2022

ΠΡΟΧΩΡΑ ΣΕ ΕΚ ΝΕΟΥ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Ο ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

Επανεκκίνηση διαδικασιών για το Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου Ρεθύμνου

-Συνεργασία με τον δήμο για το θέμα που έχει προκύψει με την αρχαιολογία για τις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις

Τη διαδικασία της καταγραφής των επιχειρήσεων που επιθυμούν να συμμετέχουν στη δράση «Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου» ενεργοποίησε εκ νέου ο εμπορικός σύλλογος Ρεθύμνου σε μια προσπάθεια να προχωρήσουν οι παρεμβάσεις του συλλόγου που συμμετέχει στο πρόγραμμα μαζί με τον δήμο Ρεθύμνου.

Από τη συγκεκριμένη δράση με συνολικό προϋπολογισμό 2.350.213,67€, ο δήμος Ρεθύμνης χρηματοδοτείται με ποσό 2.198.213,67€ και ο Εμπορικός σύλλογος με τις συμμετέχουσες επιχειρήσεις με ποσό 152.000€.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η πρόεδρος του Εμπορικού συλλόγου Ρεθύμνου είναι αναγκαία η εκ νέου καταγραφή των εμπορικών επιχειρήσεων, καθώς τη διετία της πανδημίας αρκετές επιχειρήσεις είτε έκλεισαν είτε άλλαξαν χρήση. Ειδικότερα, με το έργο «Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου Δήμου Ρεθύμνης», έχουν σχεδιαστεί να γίνουν σημαντικές παρεμβάσεις στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς: Γερακάρη, Βάρδα Καλλέργη, Αρκαδίου, Ελευθερίου Βενιζέλου, Ιουλίας Πετυχάκη, Αρκαδίου, Εμμ. Κεφαλογιάννη και Δημακοπούλου, που συνιστά την πιο κεντρική εμπορική περιοχή του δήμου Ρεθύμνης και διαθέτει σημαντικούς πολιτιστικούς πόρους και ιδιαίτερα μεγάλη τουριστική δυναμική.

Αναλυτικότερα σε ό,τι αφορά τον Εμπορικό σύλλογο, οι παρεμβάσεις θα επικεντρωθούν στην αισθητική αναβάθμιση και ενοποίηση του δομημένου περιβάλλοντος και συγκεκριμένα των εμπορικών καταστημάτων που συμμετέχουν στην Πράξη.

Κάποιες από τις παρεμβάσεις που περιλαμβάνονται στα υποέργα του Εμπορικού συλλόγου είναι:

Υποέργο 1: Αποξηλώσεις, προμήθεια ηχείων, επιτοίχια φωτιστικά, πινακίδες με λογότυπο, κάλυψη φωτιστικού με καφασωτό, χρωματισμοί, antigraffiti, προμήθεια κινητών συστημάτων σκίασης, προμήθεια προστεγασμάτων.

Υποέργο 2: Έξυπνο σύστημα εικονικής περιήγησης καταστημάτων και δρόμων.

Υποέργο 3: Έκδοση αδειών.

Υποέργο 4: Δαπάνες προσωπικού και έμμεσες δαπάνες.

Πλέον όπως εξηγεί η κ. Τσικιντίκου ο Εμπορικός σύλλογος ζητά επέκταση του προγράμματος και σε άλλους δρόμους, προκειμένου να μπορέσει να συμπληρώσει το ποσοστό των επιχειρήσεων που είναι απαραίτητος για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα «Έχουμε ξεκινήσει και το δουλεύουμε πολύ θερμά το θέμα για να προχωρήσει το πρόγραμμα. Έχουμε «κολλήσει» λίγο στη διαχειριστική αρχή, είμαστε σε μια συζήτηση να μπουν στη θέση των καταστημάτων που έκλεισαν τα δύο χρόνια της πανδημίας, όσα έχουν ανοίξει. Όμως κάποια από αυτά είτε δε μπορούν να μπουν στο πρόγραμμα (π.χ. εστίασης), οπότε είμαστε σε μια συζήτηση όσα έκλεισαν να αντικατασταθούν με άλλα εμπορικά,  ως επέκταση  του προγράμματος και σε άλλους δρόμους» είπε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» η κυρία Τσικιντίκου.

Ερωτώμενη σχετικά με το πρόβλημα που είχε προκύψει και μπλόκαρε τη δράση μετά την αρνητική γνωμοδότηση της αρχαιολογίας, η οποία στο έγγραφό της επεσήμανε πως οι παρεμβάσεις θα πρέπει να αφορούν το σύνολο της παλιάς πόλης και όχι επιλεκτικά τους δρόμους που εντάσσονται στο πρόγραμμα, η κυρία Τσικιντίκου ανέφερε πως αφενός έχει δοθεί παράταση μέχρι τον επόμενο Μάρτιο και αφετέρου σε συνεργασία με τον δήμο Ρεθύμνου γίνονται προσπάθειες για να βρεθεί η σχετική λύση και η χρηματοδότηση του έργου να μην διακινδυνεύει: «Θα γίνει μια κοινή αναφορά από τον δήμο Ρεθύμνης και από τον εμπορικό σύλλογο στα αρμόδια υπουργεία, γιατί το θέμα τελικά της αρχαιολογίας είναι ότι αυτά που είχαμε ζητήσει να γίνουν στο πλαίσιο της δράσης open mall θεωρούν ότι αυτό θα έπρεπε να αφορούν το σύνολο της παλιάς πόλης. Με τη βοήθεια του δήμου πιστεύω ότι θα το περάσουμε αυτό το σκαλοπάτι. Αυτό που ξέρω είναι ότι θα σταλεί χαρτί κοινό από τον δήμο και εμάς που θα ζητάμε την επέκταση του προγράμματος και σε άλλους δρόμους. Αυτό που λίγο-λίγο με φοβίζει και θέλει δουλειά είναι στο να πάρουμε το ο.κ. των καταστημάτων ότι ’ναι προχωράμε.

Η χρηματοδότηση κινδύνευσε πάρα πολύ σοβαρά. Έχουμε πάρει την παράταση μέχρι τέλος του επόμενου Μάρτη. Μπαίνοντας στη διαδικασία τα καταστήματα να εγκρίνουν τη συμμετοχή τους, το ένα θα φέρει το άλλο, μέχρι να ολοκληρωθεί» είπε η κυρία Τσικιντίκου.