Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσουν εκ νέου οι εργασίες που αφορούν στο μεγάλο για την περιοχή του δυτικού Ρεθύμνου έργο αποχέτευσης.
Το έργο συνολικού προϋπολογισμού 4,6 εκ. ευρώ που αφορά τους οικισμούς Ατσιποπούλου – Βιολί Χαράκι, επαναδημοπρατήθηκε, – καθώς είχε σταματήσει – και πλέον στην τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΡ, κατακυρώθηκε ο ανάδοχος του έργου που είναι η εταιρία «Ρόμβος Τεχνική ΑΕ», που προσέφερε έκπτωση ύψους 19,42%, που διαμορφώνει τον προϋπολογισμό του έργου σε 3.746.878,22 ευρώ χωρίς ΦΠΑ.
Στον διαγωνισμό συμμετείχαν συνολικά πέντε εταιρίες.
Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο έργο είχε δημοπρατηθεί και είχε ξεκινήσει να υλοποιείται από τις αρχές του 2020, ωστόσο προέκυψαν σοβαρά προβλήματα που εμπόδισαν την απρόσκοπτη εξέλιξή του, καθώς ο εργολάβος δεν ήταν συνεπής στις υποχρεώσεις του, με αποτέλεσμα η τύχη του έργου να είναι αβέβαιη και η εγκεκριμένη χρηματοδότηση από το τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος να βρίσκεται στον «αέρα».
Χάρη όμως στην αποτελεσματική διαχείρισης της ΔΕΥΑΡ και από νομικής πλευράς, αλλά και από πλευράς συνεργασίας με την αρμοδία Διαχειριστική Αρχή του υπουργείου, κατέστη εφικτή τη λύση της επαναδημοπράτησής του και μάλιστα με επιπρόσθετες εργασίες και υποδομές που αφορούν σε νέο δίκτυο ύδρευσης 6 χλμ., καθώς και δίκτυο ομβρίων ενός χλμ.
Σημειώνεται ότι η χρηματοδότηση του έργου προέρχεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020», στο πλαίσιο της Πράξης «Αναβάθμιση και επέκταση βιολογικού καθαρισμού – β φάση (ολοκλήρωση), υποέργο με τίτλο «Αποχέτευση οικισμών Βιολί Χαράκι β φάση)».
Τι περιλαμβάνει το έργο
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην τεχνική έκθεση το έργο περιλαμβάνει τις παρακάτω εργασίες:
– Ολοκλήρωση κατασκευής του δικτύου αποχέτευσης και σύνδεση κατοικιών.
– Παρεμβάσεις σε προβληματικά τμήματα του δικτύου ύδρευσης με τις απαραίτητες συσκευές για την ορθή λειτουργία τους.
– Κατασκευή τμημάτων δικτύου αποχέτευσης ομβρίων με τα αντίστοιχα φρεάτια υδροσυλλογής, στροφής, επίσκεψης κ.λπ.
Οι οικισμοί παρόλη τη γενική κλίση τους προς τα κατάντη παρουσίασαν πολλές δυσκολίες κατά το σχεδιασμό του δευτερεύοντος δικτύου όπως:
– Τυφλά στενά με ανάποδη κλίση.
– Υφέσεις και εξάρσεις, οι οποίες σε συνδυασμό με την στενότητα των δρόμων και τη δόμηση κάνουν τις βαθιές εκσκαφές εξαιρετικά προβληματικές.
– Μικρό βάθος τοποθέτησης του κεντρικού δικτύου, που δεν ξεπερνά τα 1,5 με 2,0 m.
Τα παραπάνω προβλήματα αντιμετωπίστηκαν με την τοποθέτηση μικρών αντλιοστασίων, τα οποία μπορούν να κατασκευασθούν τμηματικά ή και καθόλου, αφήνοντας μικρά μεμονωμένα τμήματα εκτός του δικτύου.