27 °C Rethymno, GR
30/09/2022

ΚΡΙΘΗΚΕ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΣ

Δεν έπεισε ανακριτή και εισαγγελέα κατά την πολύωρη απολογία του ο 38 χρόνος για την επίθεση στους Γερμανούς τουρίστες -Τι ανέφεραν οι συνήγοροι του

Με σύμφωνη γνώμη Ανακριτή και Εισαγγελέα κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος ο 38χρονος από τον Μυλοπόταμο που κατηγορείται για την επίθεση εναντίον οικογένειας Γερμανών τουριστών στο περιστατικό που σημειώθηκε το πρωί της περασμένης Παρασκευής στο Πέραμα.

Στην διάρκεια της πολύωρης απολογίας του ενώπιον του Ανακριτή Ρεθύμνου, ο κατηγορούμενος αρνήθηκε τις εις βάρος του κατηγορίες και κυρίως την κακουργηματική,δηλαδή την απόπειρα σκοπούμενης βαριάς σωματικής βλάβης με ρατσιστικά χαρακτηριστικά.Για ότι συνέβη, μάλιστα, επέρριψε το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης στους γερμανούς τουρίστες,εμφανίζοντας τον εαυτό του περισσότερο ως θύμα και όχι ως θύτης:

«Εκείνοι με χτύπησαν χωρίς λόγο,δεν τους καταδίωξα,δεν χτύπησα το αυτοκίνητο τους επίτηδες αλλά στην προσπάθεια μου να αποφύγω σύγκρουση με τρίτο Ι.Χ. έπεσε το δικό μου πάνω στο όχημα τους,δεν είχα σκοπό να τους κάνω κακό».

Ο 38χρονος κατηγορούμενος φέρεται να υποστήριξε πως σε σημείο της διαδρομής Ρέθυμνο-Πέραμα,ενώ εκινούντο με αυτοκίνητο του αντιλήφθηκε ένα όχημα να τον ακολουθεί και να του κάνει σήμα να σταματήσει κάτι που έκανε και χωρίς να γνωρίζει τον λόγο ένας εκ των νεαρών επιβατών του κατέβηκε,πήγε κοντά και από το ανοικτό παράθυρο του οδηγού τον γρονθοκόπησε γιατί θεωρούσε πως εκείνος με το δικό του Ι.Χ.Φ. τον είχε τρακάρει.

Παραδέχτηκε ότι υπήρξε συμπλοκή μετά την γροθιά που δέχτηκε αλλά ισχυρίστηκε ότι και πάλι οι γερμανοί ήταν αυτοί που του επιτέθηκαν,τον χτύπησαν και έπεσε στο έδαφος ενώ αμέσως μετά επιβιβάστηκαν στο αυτοκίνητο τους κι έφυγαν.

Πάντα σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο 38χρονος κατηγορούμενος,μετά την χειροδικία που δέχτηκε επιβιβάστηκε και κείνος στο όχημα του και κατευθυνόμενος προς το Πέραμα είδε το Ι.Χ.των τουριστών να προπορεύεται.Όταν πια έφτασαν εντός της κατοικημένης περιοχής,τα δυο οχήματα τους συγκλίνανε στην πορεία και την στιγμή που ερχόταν ένα άλλο όχημα,μπλέ Ι.Χ.,από την αντίθετη κατεύθυνση προ του κινδύνου να σημειωθεί σύγκρουση εκείνος στην προσπάθεια του να κάνει όπισθεν για να αποφευχθεί σοβαρό τροχαίο χτύπησε το αυτοκίνητο των γερμανών τουριστών.Με αυτό τον τρόπο φέρεται να περιέγραψε ο 38χρονος κατηγορούμενος την σκηνή που υπάρχει στο βίντεο το οποίο έχει καταγραφεί από κάμερα ασφαλείας της περιοχής και έχει δει το φως της δημοσιότητας.

«Δεν καταδίωξα το αυτοκίνητο των τουριστών,ούτε θέλησα να τους βγάλω από τον δρόμο.Δεν είχα καμιά πρόθεση να το χτυπήσω,ήθελα να αποφύγω την σύγκρουση με το άλλο Ι.Χ.που ερχόταν από την αντίθετη κατεύθυνση γιατί εγλωβιστήκαμε στο σημείο αυτό του δρόμου τρια οχήματα.Έκανα όπισθεν για να μπορέσει να περάσει το τρίτο όχημα κι έτσι έπεσε το δικό μου στο μπροστινό μέρος του λευκού Ι.Χ.των τουριστών»φέρεται να ισχυρίστηκε.

Σε ότι αφορά τα ρατσιστικά κίνητρα που του αποδίδονται,ο κατηγορούμενος αρνήθηκε κατηγορηματικά αυτά τα χαρακτηριστικά λέγοντας πως δεν γνώριζε ούτε ποιοι ούτε από που είναι οι επιβάτες του άλλου οχήματος.

Κατηγορηματικά επίσης αρνήθηκε ο 38χρονος και ότι κρατούσε μαχαίρι όπως τον κατήγγειλαν οι γερμανοί τουρίστες.

Άδικη χαρακτήρισαν την απόφαση προφυλάκισης οι συνήγοροι του

Την δυσαρέσκεια τους για την απόφαση προσωρινής κράτησης του εντολέα τους,χαρακτηρίζοντας την άδικη και επιμένοντας ότι οι πράξεις του είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα και πως η ποινική δίωξη εις βάρος του, για απόπειρα σκοπούμενης σωματικής βλάβης,δεν υφίσταται, εξέφρασαν οι τρεις συνήγοροι υπεράσπισης του 38χρονου.

«Έχουμε μια πρωτοφανή κρίση της δικαιοσύνης σε σχέση με μια προσωρινή κράτηση που επιβλήθηκε στον κατηγορούμενο, για ένα αδίκημα στο οποίο δόθηκε κακουργηματικός χαρακτήρας για μια οδηγική συμπεριφορά από την οποία δεν προέκυψε ούτε μια εκδορά ούτε ένας μώλωπας. Δηλαδή ,μια οδηγική συμπεριφορά ,εχει βαφτιστεί κακούργημα ενώ στην υπόθεση αυτή ο μόνος σοβαρά τραυματισμένος με πλήγματα από γροθιές,είναι ο κατηγορούμενος.Γροθιές από την πλευρά εκείνων που τον κατήγγειλαν. Μπορεί ο καθένας να καταλάβει , μόνο από αυτό, την σκοπιμότητα και αν θέλετε την οριακή ανύπαρκτη νομιμότητα αυτής της εξέλιξης. Σχηματίστηκε μια δικογραφία υπό το φως της δημοσιότητας και υπό το πρίσμα της προστασίας του τουριστικού προϊόντος.Μόνο που το τουριστικό προϊόν προστατεύεται περαν και πάνω από ολα από ένα κράτος δίκαιου. Και το κράτος δικαίου θα πρέπει να φροντίζει όλους τους πολίτες, ημεδαπούς και αλλοδαπούς με όρους ισονομίας. Στην υπόθεση αυτή, σχηματίστηκε μια δικογραφία υπό όρους υπερβολικής δημοσιότητας σε βάρος του κατηγορούμενου και παρόλο που τα δεδομένα και της δικογραφίας και τα προσωπικά και τα οικογενειακά ήταν υπέρ των θέσεων μας.Είναι προφανές ότι σε αυτή τουλάχιστον την φάση δεν μπόρεσαν ίσως κάποιος ή κάποιοι να αντέξουν την πίεση αυτής της δημοσιότητας» δήλωσε ο δικηγόρος Νίκος Κοτζαμπασάκης.Θέλοντας δε να τονίσει την πίεση που του  ασκήθηκε αναφέρθηκε τόσο στην παρέμβαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου όσο και στην παρέμβαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη,που όπως τόνισε δεν είχε κανένα δικαίωμα να το κάνει.«Ο κατηγορούμενος ήρθε με προσημειωμένη την σε βάρος του κατηγορία και εκτιμώ και ελπίζω και θα προσπαθήσουμε προς τη κατεύθυνση αυτη η δικαιοσύνη να διορθώσει ενα λάθος, προϊόν της στιγμής και της συγκυρίας» κατέληξε.

Ο δεύτερος συνήγορος,Γιώργος Παγώνης,δήλωσε ότι:«Η απόφαση για την προσωρινή κράτηση άδικη για πολλούς λόγους. Αλλά ο πιο βασικός ειναι ο εξής; είναι οτι περιμέναμε μια πραγματογνωμοσύνη που την παρήγγειλε η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας, η οποία θα έδινε μια εικόνα, να βλέπαμε τι έχει συμβεί τελοσπάντων με αυτό το περιβόητο όχημα.Η πραγματογνωμοσύνη λοιπόν ήταν ξεκάθαρη και αποδείκνυε ότι δεν προέκυψε ούτε κίνδυος για άθρωπος, ουτε κίνδυνος για σωματική βλάβη και όχι μόνο αυτό αλλά και ότι το αμάξι πέρα από τα πλαστικά του μέρη, δεν έχει καμία ζημία.Είναι πολύ άδικη η απόφαση.Τα έγγραφα και όλο το υλικό ήταν τέτοιο που δεν έπρεπε να προφυλακιστεί.Είτε μιλουσαμε είτε δεν μιλουσαμε σήμερα στην ανάκριση,, δεν ακουστήκαμε».

Ο τρίτος εκ των συνηγόρων υπεράσπισης του κατηγορουμένου,Διονύσης Βέρρας,εξέφρασε την δυσαρέσκεια του για την απόφαση προσωρινής κράτησης του εντολέα του,επιμένοντας ότι οι πράξεις του είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα και πως η ποινική δίωξη εις βάρος του, για απόπειρα σκοπούμενης σωματικής βλάβης,δεν ευσταθεί.«Ο νομικός αυτός χαρακτηρισμός είναι ξεκάρφωτος και αναντίστοιχος με το αποδεικτικό υλικό.Ασκήθηκε αυτή η δίωξη μόνο και μόνο για να επιτρέψει την επιβολή της προσωρινής κράτησης η οποία και επήλθε»δήλωσε στους δημοσιογράφους προσθέτοντας πως κατά την άποψη του η συγκεκριμένη κατηγορία θα απαληφθεί κατά την πρόοδο της δικαστικής διαδικασίας και θα μετατραπεί η δίωξη σε πλημμέλημα.

Ο κ.Βέρρας επέρριψε ευθύνες στα ΜΜΕ για την εξέλιξη της υπόθεσης λέγοντας πως έκαναν «την τρίχα τριχιά» με σκοπιμότητα για να οδηγηθεί στην φυλακή ο 38χρονος.Αναφέρθηκε μάλιστα στην οικογενειακή κατάσταση του εντολέα του,λέγοντας πως είναι ένας βιοπαλαιστής με πέντε μικρά παιδιά και παράλληλα συντηρεί και τρία ανήλικα παιδιά του αδελφού του που είναι σοβαρά άρρωστος.