13 °C Rethymno, GR
04/12/2022

Έπεσα απ’ τα σύννεφα

Της ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΣ ΑΓΓΕΛΑΚΗ-ΒΑΜΒΟΥΚΑ

Μια ολόκληρη κοινωνία, συγκλονισμένη απ’ τα νέα γεγονότα που μαρτυρούν την ασύλληπτη κτηνωδία ανθρώπων – υπεράνω πάσης υποψίας – εις βάρος αθώων παιδιών, πέφτει και πάλι απ’ τα σύννεφα!

Ένα μεγάλο μέρος της εκπλήσσεται, απορεί, υβρίζει, κατηγορεί και ζητάει επίμονα μεσαιωνικές τιμωρίες για τους ενόχους!

Αυτή η αντίδραση προδίδει πολίτες, που δεν αντιλαμβάνονται το μερίδιο της κοινωνικής ευθύνης που τους αναλογεί, είτε ως πρόληψη είτε ως θεραπεία!

Θεωρώντας εαυτούς αγίους – αφού δεν πράττουν τέτοια αποτρόπαια εγκλήματα – μετατρέπονται σε άτεγκτους δικαστές!

Οι διαστροφές υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν, αφού είναι σύμφυτες με μια παρεκκλίνουσα ανθρώπινη φύση!

Η διαστροφή των παιδεραστών οφείλεται σε μια μη κανονική δομή του εγκεφάλου τους ή και σε περιβαλλοντικούς λόγους!

Αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να έχουν κακοποιηθεί σεξουαλικά στην παιδική τους ηλικία ή να βίωσαν στην ενήλικη ζωή τους ματαίωση στη σχέση τους με το άλλο φύλο κ.λπ.

Το θλιβερότερο απ’ όλα είναι και το πιο σοκαριστικό! Σε μεγάλο ποσοστό των παιδεραστών οι δράστες είναι μέλη της ίδιας οικογένειας ή άτομα κοντινά σ’ αυτήν!

Το θέμα όμως είναι πώς θ’ αναγνωρίζονται και πώς θ’ απομακρύνονται απ’ τα υποψήφια θύματά τους!

Σ’ αυτούς τους ανθρώπους δεν υπάρχει το ακαταλόγιστο, αφού έχουν πλήρη επίγνωση της παράξενης ιδιαιτερότητάς τους!

Δυστυχώς δεν συνετίζονται ούτε φρονιματίζονται με φυλακίσεις και άλλες τιμωρίες, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, που λαμβάνουν οικειοθελώς ψυχιατρική βοήθεια!

Επομένως η Πολιτεία οφείλει να θεσπίσει νόμους αυστηρότατους για την αντιμετώπιση αυτών των ειδεχθών εγκληματιών!

Ίσως η δικαιότερη τιμωρία θα ήταν η πραγματική ισόβια κάθειρξη, κατά την οποία οι κρατούμενοι θα υποχρεούνται να εργάζονται, διοχετεύοντας την περισσή ενέργειά τους σε έργο ωφέλιμο!

Στις μέρες μας η παιδοφιλία και η παιδεραστία εκδηλώνεται, αναβαθμίζεται και δικτυώνεται ευκολότερα και με μεγαλύτερη συχνότητα λόγω της διευκόλυνσης που παρέχει η τεχνολογία στα μέσα!

Το σκοτεινό διαδίκτυο φιλοξενεί και προωθεί κάθε είδους διαστροφή και παρανομία, καθώς και μια στρεβλή αντίληψη των αξιών της ζωής!

Όσοι λοιπόν επιθυμούν να ικανοποιούν τις αρρωστημένες ορέξεις τους ή να κερδίζουν με εύκολους τρόπους πολλά χρήματα, καταφεύγουν σ’ αυτό : Διακίνηση και πώληση πορνογραφικού υλικού παιδιών ή γυναικών, σωματεμπορία κ.λπ.

Στην εποχή της ιλιγγιώδους ταχύτητας των τεχνολογικών εξελίξεων, της έλλειψης μέτρου και ορίων, της απομυθοποίησης των προτύπων και των διαχρονικών αξιών, η κοινωνία μας πιο μετέωρη από ποτέ, μετατρέπεται σε μια αγέλη αποξενωμένων, ανταγωνιστικών, αδιάφορων ανθρώπων!

Ο αναπτυσσόμενος άνθρωπος μη έχοντας κανένα σταθερό υπόβαθρο (οικογένεια, σχολείο, κοινωνία, πολιτεία) πώς θα εξελιχθεί σε έναν ώριμο και υπεύθυνο πολίτη!

Σ’ αυτό το ασταθές ηθικά και θεσμικά περιβάλλον, οι εγκληματικές δραστηριότητες εκλογικεύονται απ’ τους παιδεραστές αλλά και απ’ τους λοιπούς κακοποιούς κάθε είδους!

Ο ρόλος των γονέων για την αποφυγή των κινδύνων που ελλοχεύουν στα μέσα επικοινωνίας και δικτύωσης είναι καθοριστικός!

Αυτό επιτυγχάνεται με σωστή ενημέρωση, με λογικούς περιορισμούς και όρια στη χρήση και στην πρόσβαση στα μέσα!

Π.χ. η τοποθέτηση φίλτρων στους Η/ Υ είναι επιβεβλημένη για την προστασία των παιδιών!

Τον κυριότερο όμως ρόλο στο θέμα της πρόληψης πρέπει να παίζει η Πολιτεία, θεσπίζοντας νόμους που εξασφαλίζουν την υγιή ανάπτυξη και διαπαιδαγώγηση των νέων!

Προσθέτοντας στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα μαθήματα και δράσεις με ελκυστικό αλλά ουσιαστικό περιεχόμενο που αφορά τη γνώση, τη σωστή ενημέρωση και τους τρόπους προφύλαξης από τις παγίδες, προσφέρει αποτελεσματικό έργο!

Επίσης δημιουργώντας ή ενισχύοντας δομές στήριξης των αδύναμων ή κακοποιημένων συνανθρώπων μας συντείνει στην πρόληψη αλλά και στη θεραπεία των προβλημάτων!

Σημειωτέον πως οι σημαντικότερες δομές στήριξης των παραπάνω ιδρύονται και λειτουργούν από μη κυβερνητικούς οργανισμούς!

Όταν όμως οι θεσμοί που είναι βασικοί πυλώνες της δημοκρατίας υπολειτουργούν, τότε αναπτύσσονται σχηματισμοί με πρώτο συνθετικό την πρόθεση <<παρά>>!

Π.χ. η Δημοσιογραφία υποκαθιστά τη δικαιοσύνη! Πολλοί λειτουργοί της με ύφος εισαγγελικό, αστυνομικές και ανακριτικές μεθόδους στήνουν στο γυαλί της Τηλεόρασης δικαστήρια!

Ολόκληρα επιτελεία δημοσιογράφων, ανταποκριτών, παρουσιαστών και λοιπών, ασχολούνται εξονυχιστικά με κάθε θέμα που μονοπωλεί το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης!

Παρουσιάζουν στοιχεία και αποκαλύψεις επί ώρες, ημέρες, μήνες για το ίδιο θέμα, που πουλάει – όπως λέγεται στην καθαρεύουσα – ακυρώνοντας ή απαξιώνοντας το έργο των αστυνομικών ή δικαστικών αρχών!

Το χειρότερο απ’ όλα είναι πως πολλές πληροφορίες για τα θέματα αυτά διαρρέουν από αστυνομικές ή δικαστικές πηγές!

Ο σωστός δημοσιογράφος ερευνά και παρουσιάζει τα γεγονότα λιτά και αντικειμενικά! Δεν περιφέρει τα συμβάντα με τρόπους μιας αισχρής κλειδαρότρυπας, παίρνοντας συνεντεύξεις και απ’ τις κότες των γειτόνων των δραστών!

Παρουσιάζοντας εμμονικά ανατριχιαστικές λεπτομέρειες των εγκλημάτων, καταρρακώνουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και παραβιάζουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα!

Το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο πώς αντιμετωπίζει τις παραπάνω ακρότητες των μεγάλων καναλιών ενημέρωσης;

Ο δημοσιογραφικός κόσμος της τηλεόρασης, μη σεβόμενος το αγαθό της δημόσιας συχνότητας, ενώ διαθέτει το ιδανικό βήμα της άμεσης επικοινωνίας, αντί να προσφέρει παιδευτικό έργο στον τομέα της πρόληψης, ικανοποιεί ιδιοτελή συμφέροντα!

Π.χ. καλώντας σοβαρούς επιστήμονες διάφορων ειδικοτήτων με γνώση και εμπειρία, το κοινό θα μπορούσε να ενημερώνεται σωστά για όλα τα θέματα που αφορούν την κοινωνία μας!

Η πρόληψη αφορά όλους και όλοι πρέπει ν’ αναρωτηθούμε τι κάνουμε, για να γίνει ο κόσμος μας πιο ανθρώπινος!

Αν είμαστε ενημερωμένοι, υποψιασμένοι και ευαίσθητοι κοινωνικά, μόλις αντιλαμβανόμαστε καθετί περίεργο που συμβαίνει γύρω μας, θα δρούμε άμεσα για να διορθωθεί!

Έτσι θα πάψουμε να πέφτουμε τόσο συχνά απ’ τα σύννεφα! Θα πάψουμε να μετατοπίζουμε τις ευθύνες, που πρέπει ν’ αναλαμβάνουμε ως υπεύθυνα κοινωνικά όντα!