Την ανάγκη να αναθεωρηθεί το άρθρο 103 του Συντάγματος για τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων τόνισε στην καθιερωμένη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε την αλλαγή του άρθρου ως θεσμική κατοχύρωση της έννοιας της αξιολόγησης στο Δημόσιο, προκειμένου να επιβραβεύονται οι συνεπείς δημόσιοι υπάλληλοι και να απομακρύνονται όσοι συστηματικά δεν ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές της θέσης τους.
Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός: «Αυτή η πρωτοβουλία αφορά πρωτίστως τη θεσμική κατοχύρωση της έννοιας της αξιολόγησης και της δυνατότητας αφενός να μπορούμε να επιβραβεύουμε τους συνεπείς και εργατικούς δημόσιους υπαλλήλους, αλλά αφετέρου, αν υπάρχουν περιπτώσεις υπαλλήλων οι οποίοι συστηματικά, επίμονα και επί μακρό χρόνο δεν ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές της θέσης τους, να μην υπάρχει συνταγματικό κώλυμα προκειμένου να απομακρύνονται από το Δημόσιο».
Πέραν του άρθρου 103, η κυβέρνηση διευρύνει τον κύκλο της συνταγματικής αναθεώρησης, συμπεριλαμβάνοντας τα προς αναθεώρηση άρθρα:
-Άρθρο 16 (μη κρατικά πανεπιστήμια).
-Άρθρο 86 (για την ευθύνη υπουργών).
-Άρθρο 24 (για το περιβάλλον και τη χωροταξία).
«Οι συνταγματικές αναθεωρήσεις ήταν πάντα μια ευκαιρία για συζητήσεις οι οποίες είχαν σκοπό να χτίσουν γέφυρες και όχι να ανοίξουν καινούργια ρήγματα. Ακριβώς γιατί αυτό επιβάλλει το ίδιο το Σύνταγμα, οπότε ελπίζω τα κόμματα να προσέλθουν σε αυτή τη συζήτηση με την απαιτούμενη θεσμική υπευθυνότητα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Τασούλας ανέφερε πως: «Αξίζει τον κόπο η συζήτηση να είναι συναινετική. Συναινετική δεν σημαίνει απαραιτήτως συμφωνούμε σε όλα, αλλά το ύφος και το στυλ της συζήτησης να είναι συναινετικό, το οποίο αποτελεί πιστεύω και επιταγή του ίδιου του Συντάγματος όσον αφορά τη συνταγματική αναθεώρηση».
Μειώσεις φόρων – Αυξήσεις μισθών
Στον κυβερνητικό οδικό χάρτη οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις συμπορεύονται με αυτές στην οικονομία και στην καθημερινότητα.
Μιλώντας στο CNBC, ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Ξέρουμε πως πρέπει να βελτιώσουμε τις ζωές των πολιτών. Ξέρουμε πως πρέπει να προχωρήσουμε σε περαιτέρω μείωση των φόρων, να αυξήσουμε τους μισθούς, να δημιουργήσουμε περισσότερες θέσεις εργασίας. Όμως πρέπει να το κάνουμε με έναν βιώσιμο τρόπο, χωρίς να διακινδυνεύουμε τα βασικά στοιχεία των όσων πετύχαμε. Θεωρώ πως έχουμε μία ελκυστική ιστορία για ξένους επενδυτές και ξένες επενδύσεις συνεχίζουν να έρχονται στην ελληνική οικονομία».
Στη συνέντευξή του στο CNBC, ο κ. Μητσοτάκης ορίζει το πολιτικό διακύβευμα, λέγοντας: «Ζούμε σε μία εποχή που οι λαϊκιστές αμφισβητούν την ικανότητα των πιο παραδοσιακών κομμάτων και στην Ελλάδα αψηφήσαμε αυτή την ιστορία. Το 2023 αυξήσαμε τα ποσοστά μας σε διπλές εκλογές, πείθοντας τους ψηφοφόρους ουσιαστικά πως μπορούμε να υλοποιήσουμε τις εκλογικές μας δεσμεύσεις και μπορούμε να τους προσφέρουμε ένα καλύτερο μέλλον. Αυτή θα είναι και πάλι η πρόκληση το 2027».
Ο πρωθυπουργός εκφράζει την αισιοδοξία του ότι μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να πετύχει μια συμφωνία με τις ΗΠΑ για τους δασμούς. «Το διατλαντικό εμπόριο είναι σημαντικό για να τα τινάξουμε όλα στον αέρα», σχολιάζει.
Αντιδράσεις για την άρση της μονιμότητας
Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση εξαπέλυσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την αναθεώρηση του άρθρου 103. Πυροτέχνημα χαρακτήρισε την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, με την κυβέρνηση να απαντά ότι ζητά καθαρές θέσεις από την αντιπολίτευση.
Αποφασισμένη να ανοίξει το διάλογο για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, βάζοντας μάλιστα στο τραπέζι και το θέμα της μονιμότητας στο δημόσιο είναι η κυβέρνηση, καλώντας τα κόμματα να καταθέσουν τις προτάσεις τους και επιδιώκοντας τη μέγιστη δυνατή συναίνεση.
Μιλώντας στο ertnews o αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης προανήγγειλε διεύρυνση του μπόνους απόδοσης στο δημόσιο και ενίσχυση της αξιολόγησης: «Κανείς δεν θέλει να λειτουργήσει τιμωρητικά για τους δημοσίους υπαλλήλους. Υπάρχουν πολλοί υπάλληλοι – και γνωρίζω προσωπικά αρκετούς – οι οποίοι, αμειβόμενοι με χαμηλές αποδοχές εργάζονται και πέρα από το ωράριο τους για να βοηθήσουν τη διοίκηση και τους πολίτες. Ωστόσο, υπάρχει θέμα αξιοκρατίας, αξιολόγησης και λογοδοσίας και αυτό πάμε να αντιμετωπίσουμε, αυτό που πάμε να κάνουμε θέλουμε να βασίζεται σε καλές ευρωπαϊκές πρακτικές, πώς κάνουν αξιολόγηση στη Γερμανία, τη Γαλλία , την Ιταλία και εμείς δεν θα την κάνουμε»?
Πυροτέχνημα χαρακτήρισε την πρόταση της ΝΔ για αναθεώρηση του άρθρου 103 ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας στο MEGA: «Ψήφισαν νόμους που ήθελαν να φέρουν την αξιοκρατία στο δημόσιο και το 80% τμηματαρχών και γενικών διευθυντών να είναι κομματικές επιλογές. Το ΠΑΣΟΚ θέλει ένα δημόσιο που θα λειτουργεί στα πρότυπα των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών, Γαλλίας και Γερμανίας. Κι εκεί υπάρχει μονιμότητα αλλά υπάρχει αξιολόγηση, αξιοκρατία, ο υπάλληλος μπορεί να χάσει τη δουλειά του αλλά υπάρχει μια δομή»
Καθαρές θέσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητά η κυβέρνηση με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη να απαντά στην κριτική για τους μετακλητούς: «για να ληφθεί η απόφαση θέλει πλειοψηφία, επειδή άκουσα και την αμήχανη αντίδραση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, η ερώτηση αυτή τη στιγμή είναι μία και συγκεκριμένη. Συμφωνεί το ΠΑΣΟΚ να βάλουμε στο τραπέζι της αναθεώρησης το άρθρο 103 του Συντάγματος, να αρθεί η μονιμότητα στο δημόσιο; Αυτό με τους μετακλητούς το έλεγε και ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν ισχύει και έχει απαντηθεί. Τώρα, εγώ δεν κατάλαβα τι είπε ο κ. Ανδρουλάκης, να σας πω την αλήθεια. Γιατί δεν ήθελε να δώσει απάντηση».
Τα πυρά του κατά του πρωθυπουργού εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελος, μιλώντας στο «Ράδιο Πάντειον», κατηγορώντας τον για απαξίωση και ξεπούλημα του δημοσίου: «τα βάζει με τους δημόσιους υπαλλήλους γιατί θέλει να ξεπουλήσει την πολιτεία είναι πολύ πιο σκληρός στην ύδρευση, στην υγεία, την καθαριότητα, ενώ υπάρχει πειθαρχικό δίκιο για τους δημόσιους υπάλληλος και ο ίδιος φέρνει τα ρουσφέτια του».
Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση και από τον Δημήτρη Κουτσούμπα, Γενικό Γραμματέα της Κ.Ε. του ΚΚΕ: «με φτηνά επικοινωνιακά κόλπα θα πείσει τον λαό ότι για το εχθρικό, εγκληματικό κράτος που έχει απέναντί του, ευθύνονται οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, οι δημόσιοι υπάλληλοι».
«Μόνον τα καθεστώτα επιζητούν κοινωνικό αυτοματισμό και διχασμό, αλλά δεν χρησιμοποιούν τον φιλολαϊκό μετασχηματισμό», σχολίασε ο Κυριάκος Βελόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.
Η Έφη Αχτσιόγλου, βουλευτής της Νέας Αριστεράς, ανέφερε πως: «Στόχος της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη, που επενδύουν στον κοινωνικό αυτοματισμό, είναι η περαιτέρω διάλυση των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων στο Δημόσιο, η ομηρία και ο εκβιασμός των δημοσίων υπαλλήλων».
Η κυβέρνηση θα επιμείνει στο να επιδιώξει ευρύτερες πολιτικές συναινέσεις.
Τα επόμενα βήματα στη Βουλή
Ως προς τη διαδικασία, αυτή η Βουλή θα είναι η προτείνουσα και η επόμενη θα είναι η αναθεωρητική.
Έχουν ήδη συμπληρωθεί πέντε χρόνια από την τελευταία αναθεώρηση του 2019 που είναι το όριο που θέτει το Σύνταγμα, για να εκκινήσει και πάλι η διαδικασία. Όπως το τοποθέτησε χρονικά ο πρωθυπουργός, η συζήτηση για την αναθεώρηση θα εκκινήσει με τη νέα σύνοδο της Βουλής που ξεκινά την πρώτη Δευτέρα κάθε Οκτώβρη.
Η προτείνουσα Βουλή διαπιστώνει την ανάγκη αναθεώρησης και καθορίζει ειδικά τις διατάξεις που πρέπει να αναθεωρηθούν, ξεκινά η συζήτηση στην Επιτροπή και ακολουθεί η Ολομέλεια.
Τέλη του 2025 αναμένεται η πλειοψηφία να προσδιορίσει και στο Κοινοβούλιο ποια άρθρα του Συντάγματος προτείνει για αναθεώρηση. Η σκυτάλη περνάει στην Επιτροπή Αναθεώρησης για τα περαιτέρω, η πλειοψηφία θα διαμορφωθεί ένα κείμενο και πάνω σε αυτό θα αποφασίσει η Ολομέλεια.
Τρεις πιθανότητες:
Ένα άρθρο δεν συγκεντρώνει ούτε 151 – 1. Αν ένα άρθρο δεν συγκεντρώσει ούτε 151 ψήφους, μένει εκτός από την επόμενη Βουλή που είναι αναθεωρητική.
Ένα άρθρο συγκεντρώνει ανάμεσα σε 151-180 ναι. Αν ένα άρθρο λάβει από 151 έως 180 ψήφους, τότε στην επόμενη Βουλή το τελικό κείμενο πρέπει να λάβει πάνω από 180 ψήφους
Ένα άρθρο συγκεντρώνει πάνω από 180 ναι. Αν στην προτείνουσα Βουλή, ένα άρθρο λάβει 180 ναι, τότε εγκρίνεται στην επόμενη Βουλή με 151 ψήφους.
Ρεπορτάζ: Δημήτρης Γκάτσιος, Γεωργία Σκιτζή, Εμμανουέλα Αργείτη
Πηγή: ertnews.gr