Αναμονή επανεμφάνισης σκευασμάτων με την αύξηση των τιμών σε περίπου 800 φθηνά φάρμακα
Οικονομικά επιβαρύνονται οι ασθενείς από τα νεότερα και ακριβότερα σκευάσματα που αντικαθιστούν τα ελλειπτικά φάρμακα
Ένας δύσκολος μήνας ήταν ο Αύγουστος για τους φαρμακοποιούς στο Ρέθυμνο, καθώς οι ανάγκες των πολιτών σε συνδυασμό με τις ανάγκες των επισκεπτών της πόλης αύξησαν τη ζήτηση φαρμακευτικών σκευασμάτων, κάτι το οποίο επιδείνωσε το ζήτημα των ελλείψεων φαρμάκων.
Αυτήν τη στιγμή, σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, ελλείψεις υπάρχουν σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες σκευασμάτων, ενώ εξακολουθούν να προμηθεύονται πάνω από 300 φάρμακα με πλαφόν προκειμένου όλα τα φαρμακεία να μπορούν να εξυπηρετούν τους ασθενείς το κατά δύναμιν.
Συγκεκριμένα σε έλλειψη τη δεδομένη στιγμή είναι κυρίως οι οφθαλμικές αλοιφές, παιδιατρικά αντιβιοτικά, επιληπτικά φάρμακα και ψυχιατρικά, καθώς και αντιπηκτικά καρδιολογικά φάρμακα που είναι διαχρονικά σε έλλειψη.
Το μέλλον είναι αβέβαιο, με τις ελλείψεις να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό και από τις εξάρσεις που εμφανίζονται στον πληθυσμό, κάτι το οποίο αυξάνει τις ανάγκες και επομένως τη ζήτηση.
«Το φθινόπωρο που αρχίζουν οι εξάρσεις των αναπνευστικών ιώσεων εκτιμούμε ότι θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα εύρεσης φαρμακευτικών σκευασμάτων που αφορούν τις αναπνευστικές νόσους, καθώς θα μειωθεί σημαντικά η διαθεσιμότητα», επεσήμανε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου Κώστας Βαρδιάμπασης μιλώντας στα «Ρ.Ν.», ενώ τόνισε για τον μήνα που πέρασε: «Τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα τον Αύγουστο όσον αφορά στην κάλυψη των αυξημένων αναγκών του κόσμου. Υπάρχουν κατηγορίες φαρμάκων που δεν καταφέραμε να ανταποκριθούμε, κυρίως σε οφθαλμολογικά σκευάσματα, αλοιφές για τα μάτια συνδυασμού κορτιζόνης αντιβίωσης που έχουν σχεδόν εξαφανιστεί από την αγορά. Αλλά και στις αντιβιώσεις ήταν δύσκολη η εύρεση. Από την άλλη ήταν σε έξαρση ο κορονοϊός και σε γενικές γραμμές το πρόβλημα των ελλείψεων είναι σταθερό, ενώ σε κάποιες κατηγορίες φαρμάκων όταν υπάρχει μια έξαρση τα πράγματα είναι οριακά».
«Δεν αποδίδουν τα μέτρα και οι παρεμβάσεις του υπουργείου»
Σε αυξήσεις περίπου 800 φαρμακευτικών σκευασμάτων έχει προχωρήσει το υπουργείο Υγείας το τελευταίο διάστημα ως μέτρο αντιμετώπισης των ελλείψεων στην φαρμακευτική αγορά, κάτι το οποίο αναμένουν τις επόμενες ημέρες να δουν οι φαρμακοποιοί να αποδίδει και να επανεμφανιστούν «εξαφανισμένα» φάρμακα.
«Είναι πολύ νωρίς να πούμε ότι τα μέτρα του υπουργείου με τις αυξήσεις των τιμών σε κάποια φαρμακευτικά σκευάσματα αποδίδουν, ωστόσο αναμένουμε τουλάχιστον στα σκευάσματα που έχουν σχεδόν εξαφανιστεί να τα ξανά δούμε στα φαρμακεία μας. Για παράδειγμα υπήρχε μια κορτιζόνη και το γενόσημό του που εδώ και μήνες έχουν εξαφανιστεί, τα οποία ήταν από τα φάρμακα που είχαν λιανική τιμή ένα ευρώ. Οπότε μετά την αύξηση της τιμής τους αναμένουμε να επανεμφανιστεί. Εκτιμούμε ότι θα γίνει εντός του επόμενου δεκαημέρου θα έχουμε μια πρώτη εικόνα», τόνισε ο κ. Βαρδιάμπασης.
Παράλληλα, μια σημαντική παρέμβαση του υπουργείου είναι αυτή των εξαγωγών φαρμάκων προκειμένου να διατίθενται στην ελληνική αγορά, καθώς και η δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας μέσω της οποίας ο ΕΟΦ παρακολουθεί τα ελλειπτικά φάρμακα και προχωράει στις ανάλογες απαγορεύσεις.
Ωστόσο, πρόκειται για ένα μέτρο σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς που δεν απαλύνει το πρόβλημα, διότι αυτήν τη στιγμή σε περίπου 200 φάρμακα απαγορεύεται η εξαγωγή τους, ένας αριθμός που δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ελλείψεις.
Όπως υποστήριξε ο κ. Βαρδιάμπασης: «Η απαγόρευση των εξαγωγών ανανεώνεται κάθε μήνα από τον ΕΟΦ. Υποτίθεται ότι παρακολουθεί το υπουργείο μέσω της πλατφόρμας παρακολούθησης των αποθεμάτων, ωστόσο δεν είμαι βέβαιος ότι λειτουργεί στο 100% αυτό το σύστημα, διότι τότε θα είχαν απαγορευτεί οι εξαγωγές σε πολύ περισσότερα φάρμακα και δεν θα είχαμε τόσο μεγάλο πρόβλημα με τις ελλείψεις. Αυτήν τη στιγμή απαγορεύονται οι εξαγωγές σε περίπου 200 σκευάσματα, ενώ θα έπρεπε να ήταν τουλάχιστον στα διπλάσια».
«Μεγάλο το οικονομικό αποτύπωμα στις τσέπες των ασθενών»
Οικονομικά επιβαρύνονται οι ασθενείς από το διαχρονικό πρόβλημα των ελλειπτικών φαρμάκων. Η μικρή διαθεσιμότητά τους μέχρι και η εξαφάνισή τους, οδηγούν τους γιατρούς να συνταγογραφήσουν νεότερα γενόσημα φάρμακα τα οποία είναι ακριβότερα, κάτι το οποίο αδυνατούν να υποστηρίξουν οικονομικά οι ασθενείς, ενώ παράλληλα αυξάνεται και η συμμετοχή που πληρώνουν στις συνταγές τους προμηθευόμενοι την αγωγή τους.
Σύμφωνα με τον κ. Βαρδιάμπαση: «Έχουν γίνει και κάποιες άλλες παρεμβάσεις από τη μεριά του υπουργείου, οι οποίες επιβαρύνουν τον προϋπολογισμός της υγείας αλλά από την ιδιωτική πλευρά, δηλαδή επιβαρύνουν την τσέπη των ασθενών. Κατά την άποψή μου κακώς δόθηκε δημοσιότητα στις αυξήσεις των φαρμάκων, όταν τα υπόλοιπα έχουν μεγαλύτερο οικονομικό αποτύπωμα στις τσέπες των ασθενών. Για παράδειγμα η διεύρυνση της αρνητικής ρήτρας η οποία ξεκίνησε από το υπουργείο τον περασμένο Δεκέμβριο, που εντάσσονται αλυσιδωτά τα σκευάσματα των μετάλλων, δηλαδή ξεκίνησε με τα ασβέστια, συνεχίστηκε με τα μαγνήσια και από αυτήν την εβδομάδα εντάσσονται και πολλά σκευάσματα σιδήρου, σημαίνει ότι τα φάρμακα αυτά δεν ακριβαίνουν απλώς, αλλά τα πληρώνει ο ασθενής στο 100% της αξίας τους και δεν πληρώνει μόνο το συμμετοχή. Επίσης έχουμε αύξηση της συμμετοχής σε συγκεκριμένες κατηγορίες αντιπηκτικών φαρμάκων, που και αυτά είναι ακριβότερα φάρμακα, χωρίς να αλλάξει η λιανική τους τιμής, ο ασθενής όμως πληρώνει παραπάνω γιατί αυξάνεται η συμμετοχή. Είχαμε και από τον Φεβρουάριο αύξηση της συμμετοχής στα φάρμακα της χοληστερίνης».
Ενώ πρόσθεσε: «Η κατεύθυνση είναι ότι το κράτος πληρώνει όλο και λιγότερα και ο ασθενής πληρώνει όλο και περισσότερα. Ο ασθενής επιβαρύνεται οικονομικά από τις ελλείψεις που υποκαθίστανται από νεότερης γενιάς ακριβότερα φάρμακα και όχι από τις αυξήσεις των τιμών των φθηνών φαρμάκων. Για παράδειγμα ένα φάρμακο που κόστιζε ένα ευρώ και τώρα πήγε ενάμιση, ο ασθενής θα πληρώσει κάτι λεπτά από αυτήν την αύξηση, διότι μιλάμε για συντογραφούμενα φάρμακα που η διαφορά δεν επιβαρύνει εξ ολοκλήρου των ασθενή, ο οποίος επιβαρύνεται στο ποσοστό της συμμετοχής του. Οι αυξήσεις στα φθηνά φάρμακα αφορούν 1 και 2 ευρώ, κάτι το οποίο δεν επηρεάζει σημαντικά τον ασθενή, ο οποίος έχει ήδη επιβαρυνθεί οικονομικά. Έχει επιβαρυνθεί πρώτον διότι δεν συνταγογραφούνται πολλά από τα φάρμακα τα οποία παλαιότερα συνταγογραφούνταν καθώς έχουν εξαφανιστεί, κάτι το οποίο οδηγεί στη συνταγογράφηση νεότερων και ακριβότερων φαρμάκων που έχουν υποκαταστήσει τα παλαιότερα ελλειπτικά. Δεύτερον, επιβαρύνεται διότι αυξάνεται η συμμετοχή που πληρώνει στα ακριβά φάρμακα. Ο ασθενής έχει επιβαρυνθεί πολύ οικονομικά και το βλέπουμε στα φαρμακεία μας από τον ντόπιο πληθυσμού, ειδικά οι χαμηλοσυνταξιούχοι που δεν έχουν άλλους πόρους, ζητούν πίστωση από τον φαρμακοποιό τους, κάτι το οποίο πλέον αποτελεί τον κανόνα. Μέσα στη συνολική ακρίβεια ο ασθενής αντιμετωπίζει πλέον πρόβλημα δυστυχώς και στο να προμηθευτεί τα βασικά του φάρμακα».