Ν. Μηλιαράκης: «Το βλέμμα είναι στραμμένο στο μέλλον της διαχείρισης των νέων συνθηκών και στη στρατηγική που θα ακολουθηθεί από εδώ και πέρα»
Λίγες εβδομάδες πριν αρχίσει η συγκομιδή των οινοσταφύλων η εικόνα της φετινής παραγωγής στην Κρήτη μέχρι στιγμής είναι καλύτερη από αυτήν της περυσινής χρονιάς όσον αφορά στην ποσότητα της παραγωγής από τους αμπελώνες, καθώς και στην ποιότητα του καρπού που προορίζεται για οινοποίηση.
Πέρυσι οι αμπελουργοί κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τις ζημιές που υπέστησαν οι αμπελώνες τους από τις κακές καιρικές συνθήκες και τις βροχοπτώσεις, που είχαν ως συνέπεια τη σημαντική μείωση της παραγωγής οινοσταφύλων, γεγονός το οποίο στοιχίζει και στη φετινή παραγωγή στην αποδοτικότητα των φυτών σε ό,τι αφορά στην ποσότητα.
Φέτος οι αμπελουργοί έρχονται αντιμέτωποι και πάλι με μια δύσκολη χρονιά όσον αφορά στις καιρικές συνθήκες, όμως αυτήν τη φορά ο λόγος είναι στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες και τους καύσωνες που σημειώθηκαν κυρίως τον μήνα Ιούνιο στην Κρήτη.
Ωστόσο, όσοι αμπελουργοί ήταν καταλλήλως προετοιμασμένοι φέτος κατάφεραν να προστατεύσουν τα αμπέλια τους από την έκθεση στις υψηλές θερμοκρασίες και να «σώσουν» τα σταφύλια που σε λίγο καιρό θα συλλεχθούν με τη διαδικασία του τρύγου.
«Είναι μια χρονιά η οποία εξελίσσεται σχετικά ομαλά, παρόλο που δεν είναι μεγάλη η παραγωγή φέτος από τα φυτά, καθώς η θερμοκρασία έχει επηρεάσει σημαντικά την παραγωγικότητα των αμπελιών», τονίζει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Δικτύου Οινοποιών Κρήτης Νίκος Μηλιαράκης, μιλώντας στα «Ρ.Ν.».
Ωστόσο τεχνικές αντιμετώπισης και προστασίας του καύσωνα εφάρμοσαν οι αμπελουργοί, σύμφωνα με τον κ. Μηλιαράκη, προκειμένου να αποφύγουν ανάλογες καταστάσεις με τις περυσινές. Όπως επεσήμανε ο ίδιος: «Τις υψηλές θερμοκρασίες οι αμπελουργοί τις αντιμετωπίζουν με κάποιους ψεκασμούς, με κάποια υλικά, καθώς και προφυλάσσοντας το αμπέλι από τον ήλιο με σκίαση.
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι που μπορούν να αντιμετωπίσουν την υψηλή θερμοκρασία και την ισχυρή ηλιοφάνεια. Οπωσδήποτε το θέμα της υψηλής θερμοκρασίας είναι κάτι το οποίο πρέπει να το προσέχουμε και να το αντιμετωπίζουμε αντίστοιχα. Δεν είναι σοβαρό το πρόβλημα αυτήν τη στιγμή σε ό,τι αφορά τα οινοστάφυλα».
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Μηλιαράκης πρόκειται για μια παραγωγή φέτος που φαίνεται να είναι πολύ καλή η ποιότητα των οινοσταφύλων, ενώ παράλληλα ο τρύγος εκτιμάται ότι θα αρχίσει φέτος δέκα ή δεκαπέντε ημέρες νωρίτερα απ’ ότι συνήθως τον Αύγουστο.
Στις καιρικές συνθήκες που προκάλεσαν ζημιές στους αμπελώνες πέρυσι, καθώς και στο αντίκτυπο που έχουν για τη φετινή παραγωγή αναφέρθηκε ο κ. Μηλιαράκης, τονίζοντας ότι:
«Δεν είχαμε τις εκπλήξεις που είχαμε πέρυσι με τις βροχοπτώσεις σε περιόδους που δεν θα τις θέλαμε για να δημιουργήσουν προβλήματα ασθενειών. Οπότε με αυτήν την έννοια φέτος η εξέλιξη ήταν λίγο πιο ομαλή. Σε σχέση με πέρυσι είναι καλύτερη εικόνα, και ποιοτικά. Πέρυσι το σοβαρό θέμα ήταν το θέμα της ποσότητας, είχαμε μειώσεις παραγωγής 60%-70%, υπήρξε αμπέλι που κατέληξε να μην παράξει και τίποτα. Κατά μέσο όρο είχαμε μια πτώση της τάξεως 40%-50%. Φέτος θα είμαστε σε μικρότερα ποσοστά και οι παράγοντες είναι διαφορετικοί. Πέρυσι ήταν κατά κύριο λόγο οι καιρικές συνθήκες που επηρέασαν πολύ την τελική παραγωγή, διότι δημιουργήθηκαν πολλά προβλήματα ασθενειών. Ενώ φέτος δεν ισχύει αυτό. Φέτος ούτως ή άλλως τα φυτά φαίνεται ότι θα είχαν μικρότερη παραγωγή, και κυρίως λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίσαμε πέρυσι. Δεν συνέρχεται το φυτό από τη μια χρονιά στην άλλη στο 100%».
Στο μέλλον είναι στραμμένο το βλέμμα των αμπελουργών για την ανάπτυξη στρατηγικών αντιμετώπισης των καιρικών συνθηκών που εκτιμούν ότι θα αποτελεί μια πρόκληση τα επόμενα χρόνια για τον κλάδο. Όπως ανέφερε ο κ. Μηλιαράκης η βιωσιμότητα είναι κάτι το οποίο θέλουν να διατηρήσουν, κάτι το οποίο επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες με τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στον πρωτογενή τομέα.
«Το βλέμμα μας είναι στα επόμενα χρόνια, στο πως θα αντιμετωπίσουμε γενικά την κατάσταση με τις θερμοκρασίες, με την έλλειψη ενδεχομένως του νερού, πως θα πρέπει να διαχειριστούμε το θέμα για να μην έχουμε προβλήματα. Είναι ένα βιώσιμο μοντέλο και υπάρχουν πολλοί παράμετροι που θα πρέπει να υφίστανται για να μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει βιωσιμότητα. Το θέμα είναι περισσότερο η στρατηγική που θα ακολουθηθεί από εδώ και πέρα για τα επόμενα χρόνια, να μεταβούμε ομαλά στις νέες αυτές συνθήκες που έχουμε», τόνισε ο κ. Μηλιαράκης.