Πρόσφατα, ερευνητές της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών (ÖAW) ενός από τα μεγαλύτερα ερευνητικά και επιστημονικά ιδρύματα της Αυστρίας, επισκέφθηκαν τα Λιβάδια Μυλοποτάμου, στο πλαίσιο των ερευνών τους, με θέμα την καταγραφή, τη μελέτη και τη διάδοση της κρητικής ντοπιολαλιάς.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Απανταχού Λιβαδιωτών «Ο Τίμιος Σταυρός» σε συνεργασία με το «Παραδοσιακό Εργαστήρι» της οικογένειας Κουγιουμουτζή υποδέχτηκε τον Δρ. Θεόδωρο Καλ (Thede Kahl) καθηγητή Βαλκανολογίας στο Πανεπιστήμιο Friedrich Schiller της Jena Γερμανίας και ιδρυτή του ερευνητικού κέντρου Βησσαρίων και Επικεφαλής της Επιτροπής Vanishing Languages (VLACH) της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών, τον Δρ. Σωτήριο Ρουσιάκη διδάκτορα γλωσσολογίας και επιστημονικό συνεργάτη στο ερευνητικό κέντρο Βησσαρίων και τον δημοσιογράφο Κωνσταντίνο Δαμαβολίτη με τη σύζυγό του Ευγενία Τόλη – Δαμαβολίτη, μουσικό και διδάσκουσα στο «Παραδοσιακό Εργαστήρι».
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, έγινε ξενάγηση στο «Σπίτι του Βοσκού» όπου οι φιλοξενούμενοι είχαν την ευκαιρία να δουν το κρητικό μητάτο και να μάθουν, για τις δραστηριότητες και τον τρόπο ζωής του βοσκού, στον Ψηλορείτη.
Ακολούθησε συνέντευξη με το Λιβαδιώτη λυράρη Γιάννη Σωπασή (Βρουβογιάννη) ο οποίος εξομολογήθηκε στιγμές από την παιδική του ηλικία, μίλησε για τη σχέση του με τη μουσική και τα πρώτα του καλλιτεχνικά βήματα, ενώ μοιράστηκε τους προβληματισμούς του, για τη νέα γενιά, τη σχέση της με την κρητική μουσική, τον ποιητικό λόγο, τα ερεθίσματα, τις αντιλήψεις, τις αξίες και τον τρόπο διασκέδασης σήμερα.
Η φιλοξενία ολοκληρώθηκε σε «ζεστή» ατμόσφαιρα, δίπλα στο τζάκι του βοσκού, παρακολουθώντας το χιόνι να πέφτει, τραγουδώντας παρέα με το Γιάννη και την Ευγενία κι απολαμβάνοντας εξαιρετικό σπιτικό κρασί κι ένα πλούσιο γεύμα με ντόπια προϊόντα από τον Ψηλορείτη, απ’ όπου δεν θα μπορούσε να λείπει το Λιβαδιώτικο αντικριστό αρνί.
Η πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Απανταχού Λιβαδιωτών, Μαίρη Χνάρη, δήλωσε: «Είμαστε ενθουσιασμένοι με τον Θοδωρή και τον Σωτήρη! Προσηνείς, απλοί, γεμάτοι θετική ενέργεια και γνώσεις, τις οποίες με γενναιοδωρία μοιράζονται. Η αγάπη τους για την Ελλάδα κι ιδιαίτερα για την Κρήτη, μας συγκίνησε, ενώ η άνεση που ο Θοδωρής χειρίζεται την ελληνική γλώσσα, μας εντυπωσίασε. Είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα κι εποικοδομητική συζήτηση, για τη γλώσσα, την κρητική κουλτούρα και γενικότερα, την πολιτιστική μας κληρονομιά, αλλά και την ευκαιρία, για μια όμορφη παρέα στην αγκαλιά του Ψηλορείτη. Αποχαιρετώντας τους νέους μας φίλους, ανταλλάξαμε δώρα και δώσαμε την υπόσχεση να συνεχίσουμε να προσπαθούμε, για την διατήρηση και διάδοση της παράδοσης, της γλώσσας και όλων των «ψηφίδων» πολιτισμού που συνθέτουν το πρόσωπο της αληθινής Κρήτη, που τόσο πολύ αγαπούμε. Με το καλό να σμίξομε ξανά!».
Λίγα λόγια την Αυστριακή Ακαδημία Επιστημών:
Η ÖAW ιδρύθηκε το 1847 σήμερα έχει πάνω από 760 μέλη και 1.800 υπαλλήλους αφοσιωμένους στην καινοτόμο έρευνα, τη διεπιστημονική ανταλλαγή γνώσεων και τη διάδοση νέων γνώσεων με στόχο να συμβάλει στην πρόοδο στην επιστήμη και την κοινωνία στο σύνολό της.
Η επιτροπή VLACH, για τις γλώσσες και τους πολιτισμούς που χάνονται, ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2016 με στόχο την τεκμηρίωση και ανάλυση της υπό εξαφάνιση γλωσσικής και πολιτιστικής πολυμορφίας σε όλο τον κόσμο.
Τα μέλη, οι υπεύθυνοι έργων και το επιστημονικό προσωπικό της επιτροπής προσπαθούν να δημιουργήσουν μια κληρονομιά που υπερβαίνει την τεκμηρίωση, την ανάλυση και τη μακροπρόθεσμη αρχειοθέτηση της γλωσσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. Στοχεύουν σε περισσότερη ακαδημαϊκή ενασχόληση με τη γλώσσα, μια πολιτική ανοιχτής πρόσβασης φιλικών προς τον χρήστη συλλογών που μπορούν να εξυπηρετήσουν καλύτερα τόσο την επιστημονική έρευνα όσο και τις κοινότητες που έχουν στόχο τη διατήρηση της προφορικής κληρονομιάς τους.
Το κανάλι: https://www.youtube.com/c/VLACHOEAW
Σχετικά με το Κέντρο: https://www.gw.uni-jena.de/20485/forschungsstelle-bessarion
Σχετικά με εμάς: https://www.gw.uni-jena.de/20250/sotirios-rousiakishttps://www.gw.uni-jena.de/3390/kahl-thedehttps://www.oeaw.ac.at/vlach/team/members/thede-kahl