Την Τρίτη 13 Μαΐου 2025 πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη του βραβευμένου σκηνοθέτη, Γιάννη Μπλέτα, στο 3ο Γενικό Λύκειο Ρεθύμνου, προκειμένου να γνωρίσει τους μαθητές δυο τμημάτων της Β’ τάξης και να τους μιλήσει τόσο για την αξία της τέχνης στη σύγχρονη κοινωνία και τον ρόλο της απέναντι στις κοινωνικές προκλήσεις, όσο και για το επάγγελμα του ηθοποιού.
Ειδικότερα, ο Γιάννης Μπλέτας πραγματοποίησε μια διαδραστική ομιλία και παρουσίασε τον τρόπο με τον οποίο η τέχνη, γενικότερα και το θέατρο, ειδικότερα μπορούν να λειτουργήσουν ως καταφύγιο για τον κάθε άνθρωπο, κάθε ηλικίας, τον άνθρωπο με αναπηρία, τον άνθρωπο που δέχεται εκφοβισμό και όλους αυτούς που παλεύουν να αλλάξουν την πραγματικότητα που ζουν. Οι μαθητές μοιράστηκαν τις εμπειρίες και τα ενδιαφέροντά τους και συμμετείχαν σε ένα θεατρικό παιχνίδι με θέμα το bulling στο σχολείο και στην κοινωνία. Δόθηκε έμφαση στους τρόπους αντίδρασης και αντιμετώπισης τέτοιων κοινωνικών προβλημάτων, με αφορμή τη δραματική ιστορία, του Βαγγέλη Γιακουμάκη, ο οποίος αποτελεί σύμβολο των θυμάτων του bulling και αφετηρία της κοινωνικής ευαισθητοποίησης γι’ αυτό σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα.
Ο Γιάννης Μπλέτας έχει αξιόλογες σπουδές στο θέατρο και στη σκηνοθεσία, στην Ελλάδα και στην Αγγλία. Σπούδασε Ελληνική Λογοτεχνία στο τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθώς και Υποκριτική στο Ελληνικό Θέατρο Τέχνης ‘Κάρολος Κουν’ (Theatro Technis). Παρακολούθησε εργαστήρια σκηνοθεσίας στο London Film School στο Λονδίνο. Έχει παρακολουθήσει επίσης σεμινάρια θεατρικής και δημιουργικής γραφής και εργαστήρια και έχει λάβει μέρος σε διάφορα θεατρικά έργα. Τα θεατρικά έργα που έχει σκηνοθετήσει και οι κινηματογραφικές ταινίες του έχουν προσανατολισμό τα σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα και προκλήσεις. Έχει δημιουργήσει τη δική του εταιρεία παραγωγής που ονομάζεται “Ble productions” και το θέατρο «Σημείο» στο Ρέθυμνο, όπου παραδίδει μαθήματα υποκριτικής και σκηνοθετεί ομάδες θεάτρου. Αξιοσημείωτη είναι η προσφορά του στην ευαισθητοποίηση για θέματα αναπηρίας και η θεατρική ομάδα «Αντιήρωες» που έχει δημιουργήσει, με πρωταγωνιστές άτομα με αναπηρία.
Η υπεύθυνη εκπαιδευτικός της δράσης, φιλόλογος Χαρά Ανάγνου, οι συμμετέχουσες φιλόλογοι, Ιωάννα Μελιντζή και Χρυσούλα Φραγκιαδάκη, καθώς και ο Διευθυντής, Ηλίας Μιχαλάκης και οι Υποδιευθύντριες του σχολείου, Βίκυ Πουλοπούλου και Γωγώ Δελήμπαση ευχαριστούν θερμά τον Γιάννη Μπλέτα για την επίσκεψή του και την ευκαιρία που έδωσε στους μαθητές του σχολείου να ενημερωθούν για τα καλλιτεχνικά επαγγέλματα, να προβληματιστούν για το ρόλο του θεάτρου στο σήμερα και να ευαισθητοποιηθούν για σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα.