16 °C Rethymno, GR
30/11/2022

Επίσκεψη του Υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κ. Πιερρακάκη στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Δεδομένων «Κνωσός»

Τις εγκαταστάσεις του Κέντρου Δεδομένων «Κνωσός» που λειτουργεί το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ ΑΕ – GRNET) στους χώρους του Πανεπιστημίου Κρήτης επισκέφτηκε ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.
Ο κ. Πιερρακάκης δήλωσε: «Έχουμε την ιδιαίτερη χαρά να βρισκόμαστε στους χώρους του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο. Εδώ ουσιαστικά θα ξεκινήσει ένα από τα μεγαλύτερα Data Center της χώρας να λειτουργεί πάρα πολύ σύντομα. Πρόκειται για το “Κνωσός II”. Ήδη, σε αυτούς τους χώρους βρίσκεται το Data Center “Κνωσσός Ι”. Το “Κνωσσός II” θα είναι πέντε φορές μεγαλύτερο και θα λειτουργεί με πράσινη ενέργεια. Η χρηματοδότησή του γίνεται με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η Περιφέρεια Κρήτης έχει υπογράψει πρόσφατα, από κοινού με εμάς και με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, μνημόνιο συνεργασίας για το πώς το μεγάλο αυτό έργο που υλοποιηθεί. Νομίζω ότι αυτό έχει μία πάρα πολύ ισχυρή τόσο συμβολική όσο και πραγματική αξία στο πεδίο, γιατί σε τελική ανάλυση τέτοιου τύπου υποδομές μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν ώστε να απελευθερωθεί το σημαντικό δυναμικό της χώρας. Επιλέξαμε την Κρήτη, επιλέξαμε το Ηράκλειο, επιλέγουμε να απελευθερώσουμε το δυναμικό της πατρίδας μας».
Ο Υπουργός, συνοδευόμενος από τον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θοδωρή Λιβάνιο και τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του «Κνωσός» από τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης Γεώργιο Κοντάκη, τον αντιπρύτανη Μιχάλη Παυλίδη και τον πρόεδρο του ΕΔΥΤΕ Στέφανο Κόλλια.
Το νέο Data Center θα ονομάζεται «Κνωσός ΙΙ». Κατασκευάζεται κατόπιν υπογραφής Τριμερούς Προγραμματικής Συμφωνίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Κρήτης, της Περιφέρειας Κρήτης και του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ ΑΕ – GRNET), εποπτευόμενου φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Πρόκειται για το νέο οικολογικό κέντρο δεδομένων το οποίο αναμένεται να εξελιχθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα της Ελλάδας. Ήδη, στους χώρους του Πανεπιστημίου Κρήτης λειτουργεί το πρώτο Data Center του ΕΔΥΤΕ, και με την εγκατάσταση και λειτουργία του νέου Κέντρου Δεδομένων, το Πανεπιστήμιο Κρήτης αναμένεται να αποτελεί σημείο αναφοράς και επίκεντρο για όλη την Ελλάδα.

Καλοσωρίζοντας τους υπουργούς και τους βουλευτές στη Διεύθυνση Μεταφορών, ο Περιφερειάρχης Κρήτης υπογράμμισε πως «βρισκόμαστε σ’ ένα χώρο όπου σε μια κοινή προσπάθεια, έχουμε προχωρήσει, κάνοντας σημαντικά βήματα στην ψηφιακή διακυβέρνηση. Ευχαριστώ ιδιαίτερα για την βοήθεια που είχαμε από τους υπουργούς γιατί δίνουμε ένα καλό παράδειγμα για το πως πρέπει να εξυπηρετείτε ο πολίτης. Με αυτά που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην ψηφιοποίηση του κράτους μόνο ικανοποιημένοι μπορούμε να νιώθουμε ως Έλληνες», υπογράμμισε ο Σταύρος Αρναουτάκης.
Στην διάρκεια της επίσκεψης τόσο ο Υπουργός, όσο και ο Υφυπουργός Ειδικών Ψηφιακών Έργων και Κτηματολογίου Θεόδωρος Λιβάνιος, οι βουλευτές Μάξιμος Σενετάκης και Γιάννης Κεφαλογιάννης καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες, εκπρόσωποι φορέων, αιρετοί και στελέχη της Περιφέρειας, ενημερώθηκαν για τις καινοτόμες πρωτοβουλίες της Περιφέρειας που έτυχαν διεθνούς αναγνώρισης και αφορούν το νέο μοντέλο λειτουργίας, την ψηφιοποίηση του φυσικού αρχείου καθώς και την απλούστευση διαδικασιών.

«Η Κρήτη στην ψηφιακή εποχή»

Εκτός όμως από την επίσκεψη στην Διεύθυνση Μεταφορών, η Περιφέρεια Κρήτης διοργάνωσε ενημερωτική συνάντηση με θέμα «η Κρήτη στην Ψηφιακή Εποχή», την οποία συντόνισε ο Περιφερειάρχης, κατά την οποία παρουσιάστηκαν από την ηγεσία του Υπουργείου οι σχεδιασμοί που υπάρχουν για την στήριξη των Πανεπιστημίων και της Δημόσιας Υγείας στο πλαίσιο και της λειτουργίας του μεγαλύτερου Data Center στην Ελλάδα με την επωνυμία «Κνωσός 2» που γίνεται σε συνεργασία του Υπουργείου, της Περιφέρειας Κρήτης και του Πανεπιστημίου Κρήτης.
«Για την Περιφέρεια Κρήτης, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση αποτέλεσε βασική μας προτεραιότητα, από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του θεσμού και ενσωματώθηκε στο Στρατηγικό μας Σχεδιασμό», τόνισε ο Περιφερειάρχης Κρήτης στην έναρξη της εκδήλωσης, επισημαίνοντας πως «το άλμα στην ψηφιακή εποχή, έχει επίκεντρο τον πολίτη. Ο δικός μας σχεδιασμός για την Κρήτη του 2030 ενσωματώνει τις δύο μεγάλες προκλήσεις των καιρών μας: την ψηφιακή επανάσταση και την πράσινη οικονομία».
Τόσο ο Υπουργός που παρουσίασε το Data Center όσο και ο Υφυπουργός που αναφέρθηκε αναλυτικά στις «έξυπνες πόλεις» έδωσαν το στίγμα του μεγάλου μετασχηματισμού και της ανάπτυξης που συνεπάγεται η αναβάθμιση της ψηφιακής διακυβέρνησης σε Αυτοδιοικητικούς, τοπικούς, εκπαιδευτικούς φορείς, ενώ στη συνάντηση συμμετείχαν και τοποθετήθηκαν Δήμαρχοι και εκπρόσωποι φορέων. Παραβρέθηκαν ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, οι βουλευτές Μ. Σενετάκης και Γ. Κεφαλογιάννης, Δήμαρχοι της Ανατολικής Κρήτης καθώς και Αντιπεριφερειάρχες, Αντιδήμαρχοι, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι.