13 °C Rethymno, GR
04/12/2022

ΑΠΟ ΤΙΣ 7 ΕΩΣ ΤΙΣ 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΟ GRECOTEL CRETA PALACE

Επιστημονικό συνέδριο για την ανάδειξη της κρητικής διατροφής ως παράδειγμα ευζωίας

Η ανάδειξη και προβολή της υψηλής διατροφικής αξίας των κρητικών προϊόντων αλλά και γενικότερα του τρόπου ζωής των παλαιότερων κρητικών αποτελεί το αντικείμενο του διεθνούς συνεδρίου που ξεκινά τη Δευτέρα στο Ρέθυμνο.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Ελληνικού Κέντρου για την Υγεία και την Ευεξία σε συνεργασία με το μεγάλο ξενοδοχειακό όμιλο της Grecotel.

Το συνέδριο εστιάζει στη βιωματική προσέγγιση του κρητικού τρόπου ζωής κι έχει τίτλο: «Κρητικός Τρόπος Ζωής: Μεσογειακή Παράδοση και Σημερινή Εφαρμογή» (Cretan Lifestyle: Mediterranean Tradition & Modern Applications) και θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή 25 επιστημόνων από πανεπιστήμια της Αμερικής, της Ευρώπης και της Ελλάδας στο ξενοδοχείο Creta Palace Grecotel από τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου έως και την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου.

Η επίσημη παρουσίαση του συνεδρίου που διοργανώνουν το Ελληνικό Κέντρο Αριστείας για την Υγεία και την Ευεξία και ο Όμιλος Ν. Δασκαλαντωνάκη – Grecotel και τελούν υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης και των υπουργείων Τουρισμού, Εξωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν ο διευθυντής Λειτουργίας της Grecotel Δημήτρης Καλαϊτζιδάκης και o καθηγητής Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Harvard Δρ. Στέφανος Κάλης.

Πρόκειται για το μεγάλο συνέδριο που εστιάζει στην εφαρμογή της κρητικής διατροφής στη σύγχρονη ζωή και αποτελεί την πρώτη μεγάλη δράση από τις πολλές που προγραμματίζονται για το Ελληνικό Κέντρο Αριστείας Υγείας και Ευεξίας, Μέσα από το συνέδριο που θα πλαισιωθεί από πλήθος παράλληλων δράσεων, θα αναδειχθούν σημαντικά επιστημονικά δεδομένα και ταυτόχρονα θα αναδείξει τα πολυδιάστατα οφέλη μέσα από τη βιωματική προσέγγιση του κρητικού τρόπου ζωής και του πλούτου της Κρητικής Γης.

Στο συνέδριο, θα συμμετέχουν ως ομιλητές, κορυφαίοι καθηγητές υγείας και ευεξίας από το Χάρβαρντ και άλλα γνωστά πανεπιστήμια της Αμερικής, της Ευρώπης και της Ελλάδας και το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει ομιλίες και στρογγυλά τραπέζια με βιωματικές εμπειρίες, εκδρομές, γευσιγνωσίες αλλά και γνωριμία των συμμετεχόντων με τα τοπικά προϊόντα, μεταξύ των οποίων και επιχειρηματιών της Αμερικής.

Όπως ανέφερε ο γενικός διευθυντής Λειτουργικού της Grecotel Δημήτρης Καλαϊτζιδάκης: «Ένα όνειρο έγινε πραγματικότητα και αυτό χάρη στον καθηγητή Χάρβαρντ της σχολής δημοσίας υγείας Στέφανου Κάλη γιατρού τρίτης γενιάς, όπου πραγματικά είχε την έμπνευση, πήρε την πρωτοβουλία να δημιουργήσει το Ελληνικό Κέντρο για Υγεία και Ευεξία σε συνεργασία με την Grecotel με έδρα την γενέτειρα της Grecotel, το Ρέθυμνο όπου αποτέλεσμα αυτού βασικός πρωταρχικός στόχος ήταν η διεξαγωγή του συνεδρίου στο Ρέθυμνο 7-11 Νοεμβρίου για να βοηθήσουμε την πολυπόθητη επιμήκυνση της σεζόν».

Ο Στέφανος Κάλης, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ στη σχολή Δημόσιας Υγείας, παθολόγος, επιδημιολόγος και γιατρός εργασίας στη διάρκεια συνέντευξης τύπου αναφέρθηκε στο ακαδημαϊκό υπόβαθρο του συνεδρίου και το Ελληνικό Κέντρο Αριστείας, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Το Ελληνικό Κέντρο Αριστείας στοχεύει να προωθήσει τον υγιεινό τρόπο ζωής των παππούδων μας με την Κρητική παράδοση σαν πρότυπο. Αναγνωρίζοντας ότι η Κρητική διατροφή είναι η κορωνίδα της Ελληνικής, αυτό που σήμερα λέμε Μεσογειακή διατροφή και είναι η παραδοσιακή ελληνική διατροφή, όρος που γεννήθηκε από τη μελέτη επτά χωρών για τα καλά αποτελέσματα του πληθυσμού της Κρήτης των δεκαετιών από το 1950 έως το 1980. Στην ουσία, η Μεσογειακή διατροφή έχει ως πρωτότυπη την Κρητική διατροφή. Η αποστολή μας σαν κέντρο είναι απλή αλλά είναι και δύσκολη. Είναι απλή με την έννοια ότι πρέπει να γυρίσουμε στην αρχαία φιλοσοφία μέτρον άριστον και ταυτόχρονα στην κοινή λογική των παππούδων μας. Είναι δύσκολη όμως γιατί στην σύγχρονη πραγματικότητα έχουμε ξεφύγει πολύ από αυτή και το μέτρον άριστον αλλά και την κοινή λογική και τον τρόπο ζωής των παππούδων μας. Σήμερα, τρώμε μεγάλες μερίδες, πίνουμε άδειες θερμίδες σε αναψυκτικά, κοιμόμαστε λιγότερο, περπατάμε λιγότερο και το χειρότερο είναι ο τρόπος ζωής των παιδιών μας. Αντί τα παιδιά να παίζουν σήμερα σε γήπεδα, παίζουν με τάμπλετ και κινητά με πολύ σοβαρές συνέπειες. Το ερχόμενο συνέδριο μας επιτρέπει σε ακαδημαϊκό αλλά και σε ένα πανέμορφο και εορταστικό περιβάλλον και κλίμα να μάθουμε την παράδοση της Κρήτης, για τις μελέτες των επτά χωρών και να ζήσουμε τον υγιεινό τρόπο ζωής με βιωματικές εμπειρίες στην αγκαλιά της Κρητικής φιλοξενίας».

Αναφερόμενος στα συμπόσια του διεθνούς συνεδρίου ο κ. Κάλης εξήγησε ότι χωρίζεται σε μέρη που θα επικεντρωθούν στην Κρήτη από το παρελθόν μέχρι και σήμερα, στην πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ, στην αξία του ελαιολάδου και τη διαφορά από τις φαινόλες, στην ιατρική και την ευζωία.

«Τα συμπέρασμα είναι ότι με τις κακές σημερινές συνήθειες όσο μεγαλώνουμε, πληρώνουμε σε χρόνιες παθήσεις όπως είναι, παχυσαρκία, ο διαβήτης, οι καρδιοπάθειες και ο καρκίνος. Για αυτό και το πιο σωστό είναι να γυρίσουμε πίσω στην παράδοση των παππούδων μας» τόνισε ο κ. Κάλης.

Οι παράλληλες δράσεις του συνεδρίου που προβάλλουν τον κρητικό τρόπο ζωής

Σε ότι αφορά τις δράσεις που θα πλαισιώσουν το επιστημονικό συνέδριο, η πρώτη ημέρα θα ολοκληρωθεί με μια ξεχωριστή παρουσίαση στο ξενοδοχείο Grecotel Caramel, για τους συμμετέχοντες που θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν, να γευτούν και να μάθουν για τα τοπικά προϊόντα. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την δυνατότητα μέσα τις παράλληλες εκδηλώσεις να γευτούν το κρητικό ελαιόλαδο μέσα από την υψηλών προδιαγραφών γευσιγνωσία και την συμμετοχή της ειδικού κυρίας Ελευθερίας Γερμανάκη, και να δοκιμάσουν τρεις χαρακτηριστικές ποικιλίες ελιάς της Κρήτης. Στις εργασίες του συνεδρίου θα συμμετέχει ο σύνδεσμός εξαγωγέων Κρήτης προκειμένου τόσο οι επαγγελματίες της Αμερικανικής αγοράς όσο και οι επιχειρηματίες του νησιού να έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τις προοπτικές εξαγωγών αλλά και τον πλούτο των Κρητικών προϊόντων. Παράλληλα, μέσα από επισκέψεις στους χώρους της Ιεράς Μονής Αρκαδίου και την ξενάγηση, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα θεματικό δείπνο με θέμα την νηστεία που αποτέλεσε το θεμέλιο του υγιεινού τρόπου ζωής κατά το παρελθόν. Στο επίκεντρο των δράσεων του συνεδρίου, θα βρεθεί η επίσκεψη στην φάρμα Agreco που αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα της διασύνδεσης του τουρισμού με τον πρωτογενή τομέα. Τέλος, οι εργασίες του συνεδρίου θα περιλαμβάνουν επίσκεψη και στην Π.Ε Χανίων με παράλληλες ξεναγήσεις σε χώρους υψηλού ενδιαφέροντος για τα τοπικά προϊόντα.

Την Τρίτη 8 Νοέμβριου όπως είπε ο Δημήτρης Καλαϊτζιδάκης, θα γίνει και η βράβευση της ακαδημαϊκού Αντωνίας Τριχοπούλου:

«Εκτός από τις επιστημονικές ανακοινώσεις από τους κορυφαίους επιστήμονες του κόσμου, πολύ σημαντικές είναι και οι παράλληλες εκδηλώσεις του συνεδρίου. Αυτές οι παράλληλες εκδηλώσεις στηρίζουν και προβάλλουν τον κρητικό τρόπο ζωής, αλλά στηρίζουν και προβάλλουν την Κρήτη και τα κρητικά προϊόντα.

Στο πλαίσιο του συμποσίου θα επισκεφτούμε την Agreco, όπου εκεί θα είναι το αποκορύφωμα της εμπειρίας που θα ζήσουμε. Έτσι κι αλλιώς, όλοι ξέρουμε ότι εδώ και 20 χρόνια η Agreco αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα επιτυχούς διασύνδεσης τουρισμού με πρωτογενή τομέα, άλλο ένα πολυπόθητο ζήτημα που απασχολεί τα τελευταία χρόνια πάρα πολλούς στην Ελλάδα».

Στην Agreco θα έχουμε την ευγενική συμμετοχή του ομίλου Βρακοφόρων την Κρήτης για να ολοκληρώσει την εμπειρία. Επίσης, μέσα από τον κοινωνικό ρόλο του ιδρύματος, το θέμα της εκπαίδευσης είναι ένας πρωταρχικός στόχος του ιδρύματος, και είχε την καλή διάθεση ο κ. καθηγητής να προσφέρει 10 υποτροφίες στα πανεπιστήμια της Κρήτης (Ιατρική σχολή Π.Κ., τμήμα διατροφολογίας ΕΛΜΕΠΑ). Οι φοιτητές θα μπορούν να συμμετέχουν σε όλο το πρόγραμμα και να απολαύσουν αυτά που απολαμβάνουν οι σύνεδροι» κατάληξε ο κ. Καλαϊτζιδάκης.

Την τελευταία ημέρα του διεθνούς συνέδριο όπως είπε ο κ. Καλαϊτζιδάκης, σε στρογγυλό τραπέζι παρουσία επιστημόνων, ακαδημαϊκών, ανθρώπων που είναι στην εμπορία ελαιόλαδου, στην τυποποίηση λαδιού αλλά και επιχειρηματιών εστίασης θα τεθεί το θέμα της ιδανικότερης συσκευασίας φιάλης μη επαναγεμιζόμενου ελαιολάδου που θα διατίθεται στην εστίαση.

Κλείνοντας ο καθηγητής του Χάρβαρντ Στέφανος Κάλης  ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στη διεξαγωγή του διεθνούς συνεδρίου: «Ευχαριστούμε πολύ τον περιφερειάρχη της Κρήτης που από την αρχή, είχε αγκαλιάσει την πρωτοβουλία του κέντρου, είχε υποστηρίξει την επίσκεψη των 15 κορυφαίων επιστημόνων τον Μάη. Με χρηματική και λογιστική υποστήριξη μας βοηθάει τρομερά και για το διεθνές συνέδριο. Παράλληλα, τον κ. Μιχάλη Βλατάκη πρόεδρο του συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων της Κρήτης που επίσης από την αρχή είχε αγκαλιάσει την πρωτοβουλία και μας έχει κάνει πάρα πολύ σημαντική λογιστική υποστήριξη. Στην αφίσα έχουμε και την αιγίδα του υπουργείου Τουρισμού, του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του υπουργείου Εξωτερικών, στο οποίο είναι γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού ο κ. Χρυσουλάκης και έχει τις ρίζες του από την Κρήτη. Έχουμε και πολλούς ιδιώτες που μας έχουν κάνει σημαντική οικονομική και διαφημιστική υποστήριξη και τους ευχαριστούμε όλους».