Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην εσωκομματική διαδικασία της ερχόμενης Κυριακής, σε όλο τον δημοκρατικό και προοδευτικό κόσμο, απηύθυνε από το Ρέθυμνο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου η χώρα να αλλάξει ρότα και να έρθει η πολιτική αλλαγή που όπως υποστήριξε, όσο πιο σύντομα έρθει, τόσο πιο ωφελημένος θα βγει ο τόπος.
Μετά τα Χανιά, η δεύτερη στάση της περιοδείας – εξπρές του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν το Ρέθυμνο. Ο κ. Τσίπρας περπάτησε αρχικά στην παλιά πόλη, όπου συνομίλησε με κόσμο, και στη συνέχεια ήταν ο κεντρικός ομιλητής της πολιτικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στην Επισκοπή. Στο πλευρό του βρίσκονταν βουλευτές, όπως ο Ανδρέας Ξανθός και ο Παύλος Πολάκης, τοπικά στελέχη και φίλοι του κόμματος.
«Την άλλη Κυριακή ο ΣΥΡΙΖΑ διοργανώνει μία μεγάλη εσωκομματική διαδικασία που θέλουμε να γίνει γιορτή της Δημοκρατίας. Καλούμε όλες και όλους που μας στήριξαν τα προηγούμενα χρόνια, όλους τους προοδευτικούς και δημοκρατικούς ανθρώπους, να έρθουν στις 15 του μήνα στα εκλογικά κέντρα για να ενισχύσουν εσωκομματική δημοκρατία, αλλά και με αυτόν τον τρόπο να στείλουν ένα μήνυμα: ένα μήνυμα ελπίδας και πολιτικής αλλαγής που έχει ανάγκη ο τόπος» τόνισε ο κ. Τσίπρας και ξεκαθάρισε: «Δεν σας καλούμε να έρθετε να ενισχύσετε τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Σας καλούμε να έρθετε να δώσετε μήνυμα ότι η νίκη έρχεται στις επόμενες εθνικές εκλογές! Και ότι αυτές πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατό!»
Εγγυήθηκε μάλιστα προσωπικά ότι ο ίδιος και το κόμμα του «θα αναλάβουμε πάλι το δύσκολο έργο να βγάλουμε τα κάστανα από τη φωτιά · αλλά θα το κάνουμε με δικαιοσύνη, εντιμότητα. Θα παλέψουμε πάλι για να βρεθούμε δίπλα, αυτή τη φορά πιο αποτελεσματικά και με μεγαλύτερη εμπειρία στους ανθρώπους που θέλουμε να στηρίξουμε: στον κόσμο της δουλειάς, στον κόσμο της παραγωγής, στους ανθρώπους του μόχθου!».
Στην ομιλία του, ο κ. Τσίπρας επικεντρώθηκε και περιστράφηκε γύρω από τις «πέντε ισχυρές και ουσιαστικές δεσμεύσεις» τις οποίες παρουσίασε πριν από λίγες ημέρες στο συνέδριό του και επανέλαβε χθες στο ακροατήριό του, στην Επισκοπή.
Αυτές οι δεσμεύσεις αφορούν: «Αντιμετώπιση της ακρίβειας με ουσιαστικά μέτρα, στήριξη της εργασίας -των αγροτών, των κτηνοτρόφων και των μικρομεσαίων, της νέας γενιάς – στήριξη του κοινωνικού κράτους με Εθνικό Σύστημα Υγείας και στήριξη των συνταξιούχων».
Όπως σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «αυτά είναι τα ελάχιστα και μπορούν να γίνουν πράξη, αν μια κυβέρνηση αντιμετωπίσει τις δυσκολίες με εντιμότητα και με δικαιοσύνη. Αν μια κυβέρνηση σταματήσει, κόψει τη λεηλασία του δημόσιου πλούτου, και στηρίξει την κοινωνία, στηρίξει τους ανθρώπους του μόχθου, στηρίξει τους ανθρώπους της δουλειάς».
«Θέλουμε να σταματήσουν να ποτίζονται τα κλεφτόδεντρα!»
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρέθηκε στην Κρήτη «σε μία περίοδο δύσκολη για τον τόπο», παρατήρησε: «Πάνω που καταφέραμε να βγάλουμε τούτη τη χώρα από τις μεγάλες δυσκολίες και να σηκώσουμε το κεφάλι να το βγάλουμε έξω από το νερό, πάνω που βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, ρυθμίσαμε το χρέος, σταματήσαμε τη ρεμούλα στα δημόσια ταμεία και τα αφήσαμε γεμάτα με 37 δισεκατομμύρια ευρώ, ήρθε μία κυβέρνηση που ξεκίνησε το γνωστό, χιλιοπαιγμένο για τη χώρα, έργο, αυτό που μας οδήγησε στη χρεοκοπία: με τη λεηλασία του δημόσιου πλούτου, με τα golden boys στους οργανισμούς (στις ΔΕΚΟ, στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας) με τις ιδιωτικοποιήσεις σε κρίσιμους οργανισμούς όπως η ΔΕΗ σε περιόδους κρίσης. Και τα πληρώνει πάλι τα σπασμένα ο ελληνικός λαός. Και βλέπετε που έχουμε πάλι καταντήσει: να έρχεται ένας λογαριασμός για το ρεύμα που είναι υψηλότερος από το μηνιαίο εισόδημα!».
Ο κ. Τσίπρας κατακεραύνωσε τις επιλογές του Μεγάρου Μαξίμου για την διαχείριση της ενεργειακής – οικονομικής κρίσης αλλά και της πανδημίας, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για «κλεφτόδεντρα» και «golden boys»: «Στη ΔΕΘ ήμουν και ζητούσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας; Εννιά μήνες ζητάμε μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Και εννιά μήνες μας λένε ότι δήθεν εμείς έχουμε κάποια λεφτόδεντρα – βρήκαν τώρα την ωραία λέξη. Εμείς δεν θέλουμε να ποτίζονται λεφτόδεντρα. Θέλουμε να σταματήσουν να ποτίζονται τα κλεφτόδεντρα, την αισχροκέρδεια θέλουμε να σταματήσουμε! Την αισχροκέρδεια της ΔΕΗ και των άλλων παραγωγών του ρεύματος, που έχουν βγάλει δισεκατομμύρια μέσα σε αυτή την κρίση. Δυστυχώς, πρωταγωνιστεί η ΔΕΗ σε αυτή την αισχροκέρδεια. Η χώρα πηγαίνει σε πολύ άσχημη ρότα. Ο απλός κόσμος τα βλέπει».
Παραδέχθηκε βεβαίως ότι «αυτή η δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουμε, προφανώς και δεν μπορεί να αλλάξει από τη μια στιγμή στην άλλη. Αλλά αυτό που μπορεί να αλλάξει και είναι δική μας δέσμευση είναι να σταματήσει η ατιμία και η αδικία σε αυτόν τον τόπο! Να μοιραστούμε όλοι μαζί ισομερώς τα βάρη, να σταματήσει η διασπάθιση του δημόσιου χρήματος και να μπορέσουμε πάλι να σφίξουμε τα δόντια όλοι, και όχι μονάχα τα συνήθη υποζύγια, για να βγούμε από την κρίση!».
Οι πέντε «ισχυρές και ουσιαστικές δεσμεύσεις»
Εν συνεχεία, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σταχυολόγησε και παρέθεσε τις πέντε «ισχυρές και ουσιαστικές δεσμεύσεις» του κόμματός του:
«Ουσιαστική αντιμετώπιση της ακρίβειας είναι να σταματήσει η αισχροκέρδεια των παραγωγών, να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, δηλαδή να πέσει η τιμή του ρεύματος στην πηγή, και όχι να ψάχνουμε εκ των υστέρων να φορολογήσουμε τα υπερκέρδη, τα οποία εννιά μήνες δεν αναγνώριζαν – τώρα τα αναγνώρισαν» είπε και πρόσθεσε: «Ουσιαστική αντιμετώπιση της ακρίβειας σημαίνει για τον παραγωγό η επιστροφή της παράνομης και παράλογης ρήτρας αναπροσαρμογής για το αγροτικό τιμολόγιο».
Υπογράμμισε δε ότι «μέχρι να κριθεί η νομιμότητα της ρήτρας στα δικαστήρια δεν μπορεί να κόβεται το ρεύμα σε κανένα νοικοκύρη ή επιχειρηματία, που δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει».
Ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε «για μέτρα όπως η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο αλλά και η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στην κατώτατη τιμή που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως έχουν κάνει δεκάδες ευρωπαϊκές χώρες. Και για όσο διαρκεί η κρίση αυτό αφορά και τα καύσιμα και το πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης. Και για όσο διαρκεί η κρίση είναι αναγκαίο να δούμε μία μείωση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στα βασικά αγαθά».
Εξέφρασε την ανάγκη στήριξης του κόσμου της εργασίας, με την επαναφορά νομοθετικών ρυθμίσεων «που καταργήθηκαν με το που ανέβηκε στην εξουσία η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη».
Ειδική μνεία έκανε στους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τους μικρομεσαίους επαγγελματίες, μιλώντας για «τη δυνατότητα να υπάρξει μία γενναία ρύθμιση των χρεών που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας, με σημαντική διαγραφή μέρους του χρέους που δημιουργήθηκε. Γιατί δεν δημιουργήθηκε με ευθύνη των μικρομεσαίων και των αγροτών και των κτηνοτρόφων»».
Στάθηκε επίσης ιδιαίτερα σε «μέτρα ρευστότητας» και «έγκαιρες αποζημιώσεις».
Ειδικό βάρος έδωσε στο Κοινωνικό Κράτος. «Είδατε τα χάλια μας με το Εθνικό Σύστημα Υγείας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, διαπιστώνοντας πως «δυστυχώς, αποκαλύφθηκε ότι είμαστε η χώρα με τους περισσότερους ανθρώπους που χάθηκαν άδικα διασωληνωμένοι προχείρως έξω από τις ΜΕΘ. Είναι δέσμευσή μας απέναντι στους ανθρώπους που χάθηκαν αλλά και στις επόμενες γενιές ότι πρέπει να στηρίξουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, να στηρίξουμε την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας».
«Αντιμετώπιση των δυσκολιών με εντιμότητα και δικαιοσύνη»
Το πακέτο των δεσμεύσεων του κ. Τσίπρα έκλεισε με τον ίδιο να απευθύνεται στη νέα γενιά, «στο μέλλον αυτού του τόπου», καθώς και στους συνταξιούχους.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε έτοιμος κι αποφασισμένος «να ανταποκριθούμε στο χρέος μας απέναντι στη νέα γενιά» ζητώντας «να σταματήσει το κουτσούρεμα που επέβαλε η κυβέρνηση Μητσοτάκη με την κ. Κεραμέως με την ελάχιστη βάση εισαγωγής, που απονεκρώνει και αποψιλώνει ιδίως τα περιφερειακά Πανεπιστήμια».
Τόνισε ακόμη τη σημασία του να αποκτήσουν οι νέοι άνθρωποι, τα νέα ζευγάρια τη δική τους στέγη κάνοντας λόγο «για ένα φιλόδοξο σχέδιο» το οποίο έχει στα σκαριά η Κουμουνδούρου.
Για το τέλος της ομιλίας του, ο κ. Τσίπρας άφησε τους συνταξιούχους, τους οποίους αποκάλεσε «δεύτερους μεγαλύτερους εξαπατημένους», μετά τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ.
Ειδικότερα, εγκάλεσε την κυβέρνηση που πήρε «ένα δισεκατομμύριο ευρώ, το οποίο κάθε χρόνο θα έπαιρναν οι συνταξιούχοι από το κοινωνικό μέρισμα, για να το δώσουν στα ιδιωτικά funds για να κλείσουν τις μαύρες τρύπες της επικουρικής ασφάλισης». Και συνέχισε λέγοντας: «Δεσμευόμαστε ότι αυτό το 1-1,5 δις θα το επαναφέρουμε εκεί που ανήκει, στους συνταξιούχους! Θα στηρίξουμε τους απόμαχους της δουλειάς, θα στηρίξουμε τους ανθρώπους που βρίσκονται στα τελευταία χρόνια της ζωής τους κι έχουν δικαίωμα να ζήσουν με αξιοπρέπεια».