Με το σύνθημα “Το ποδόσφαιρο στο Ρέθυμνο πρέπει και μπορεί να επιστρέψει” κατεβαίνει ως υποψήφιος στις εκλογές της ΕΠΣΡ ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής και προπονητής.,Μ.Α. Επιστήμες της Αγωγής και MSc Διοίκηση του αθλητισμού, Μανώλης Σταγάκης.
Μοναδική του αφορμή γι’ αυτή την κίνηση ήταν η αγάπη του για το ποδόσφαιρο αλλά και το γεγονός ότι, “το αγαπημένο αυτό άθλημα, εδώ στο Ρέθυμνο, έχει περιέλθει σε τέλμα” όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.
Ο ίδιος εισηγείται κάποιες προτάσεις και αναμένει το ενδιαφέρον των μελών της ΕΠΣΡ. Μεταξύ άλλων τοποθετείται αρθρογραφώντας… “Η επόμενη μέρα βρίσκει το νομό μας χωρίς εκπροσώπηση στις εθνικές κατηγορίες ανδρών (ευτυχώς που υπάρχει η ΡΕΑ στο γυναικείο ποδόσφαιρο), απουσίες σε αθλητικούς χώρους (πχ, γήπεδο στο Πέραμα), προβληματικές αθλητικές εγκαταστάσεις (πχ. λειτουργία του γηπέδου στη Συχώρα και στα Μισίρια), καθώς και τοξικότητα και αντιπαραθέσεις που απαξιώνουν τον θεσμικό ρόλο της ΕΠΣΡ.”
Η έλλειψη οράματος
Αλλά το μεγάλο πρόβλημα που παρατηρείται είναι η έλλειψη ενός οράματος που θα βγάλει το ποδόσφαιρο μας από το τέλμα που κατά γενική εκτίμηση έχει περιπέσει.
Το ποδόσφαιρο στο Ρέθυμνο πρέπει να κάνει ένα νέο ξεκίνημα χωρίς πολλά λόγια, χωρίς παρέες, χωρίς πολιτικές ή άλλες δεσμεύσεις αλλά με τεχνοκράτες που παράλληλα με την αγάπη τους για το άθλημα να μπορούν να σχεδιάζουν και να υλοποιούν δράσεις με ανιδιοτέλεια και με γνώμονα πάντα, τις ανάγκες που έχουν οι ομάδες του νομού μας.
Το ποδόσφαιρο στο Ρέθυμνο πρέπει να δημιουργήσει ένα νέο κοινό, να ενθουσιάσει και να προκαλέσει μια αλλαγή της οργανωσιακής του κουλτούρας μέσα από νέες ιδέες και πρακτικές που θα αναπτύξουν (όχι άλλες χαμένες ευκαιρίες), το άθλημα και θα βελτιώσουν την ποιότητα των πρωταθλημάτων κα των υποδομών του. Η νέα αυτή προσπάθεια απαιτεί συνεργασία, ενότητα και συλλογικότητα χωρίς αποκλεισμούς για να μπορούμε να διεκδικήσουμε τίς πιθανότητες που μας αναλογούν και κυρίως για να ξαναβρούμε την ποδοσφαιρική μας περηφάνεια, που η δική μας γενιά είχε την τύχη (λόγω ΕΑΡ) να ζήσει τις 2 τελευταίες δεκαετίες του προηγούμενου αιώνα, αλλά και πρόσφατα με την αξιόλογη και σταθερή πορεία της Επισκοπής στις Εθνικές κατηγορίες.
Ανάλυση “SWOT*
Για να αξιολογήσουμε την κατάσταση που βρίσκεται το ποδόσφαιρο στο νομό μας θα χρησιμοποιήσουμε το εργαλείο στρατηγικού σχεδιασμού της swot ανάλυσης για να αναγνωριστούν και να αποτυπωθούν τα δυνατά και αδύνατα σημεία του ποδοσφαίρου στο Ρέθυμνο σε σχέση µε τον «ανταγωνισμό» (πχ άλλα αθλήματα κτλ.), καθώς και οι ευκαιρίες και απειλές που διαφαίνονται στο ευρύτερο εξωτερικό περιβάλλον (πχ. γειτονικοί νομοί κτλ.).
Στη συνέχεια και λαμβάνοντας υπόψιν την παρακάτω μελέτη μπορούμε να λάβουμε τεκμηριωμένες αποφάσεις και να αναπτύξουμε αποτελεσματικές στρατηγικές που θα οδηγήσουν στην υλοποίηση του οράματος που έχουμε εμπνευστεί για την μελλοντική πορεία του Ρεθυμνιώτικου ποδοσφαίρου.
Οικονομικά-Χορηγίες
1.Η σύναψη χορηγικών συμφωνιών (πχ. ονοματοδοσία των πρωταθλημάτων της ΕΠΣ κτλ.) συμβάλλει στην επίτευξη των αθλητικών στόχων, μετουσιώνοντας την κοινωνική πολιτική του χορηγού, σε ουσιαστική βοήθεια για τις ομάδες, σε συνδυασμό με την επιχειρηματική και την εταιρική του ανάπτυξη. Η χορηγία θα πρέπει να θεωρείται ως μια μορφή στρατηγικής συμμαχίας για τα σωματεία και την ΕΠΣ και καθίσταται επιτυχημένη όταν θα υπάρχουν τα αναμενόμενα οφέλη (αμοιβαίο κέρδος) και για τον χορηγό και τον χορηγούμενο.
2. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε τους χώρους στα γήπεδά μας τις φανέλες μας, το έντυπο υλικό μας (εισιτήρια, διπλώματα) και με το προϊόν (ποδόσφαιρο) που προσφέρουμε να επιζητήσουμε (ανταποδοτικά) την οικονομική βοήθεια που προσφέρει η «διαφήμιση» (κινητήρια δύναμη στον αθλητισμό) ακόμα και στον ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο.
3. Έκδοση από την ΕΠΣ μιας κάρτας-φίλου (με μια συμβολική συνδρομή) για την οικονομική ενίσχυση των ομάδων και με ανταποδοτικά οφέλη για τους κατόχους της (πχ. εκπτώσεις σε εισιτήρια, σε συνεργαζόμενες επιχειρήσεις, δωρεάν παρακολούθηση του τελικού της ΕΠΣ κτλ.).
Ενέργειες – Δράσεις – Πρακτικές
1. Η ανάληψη μιας διοργάνωσης (πχ. τελική φάση σχολικού πρωταθλήματος, πρωταθλήματος υποδομών ΠΑΕ, αγώνας Εθνικής ομάδας κτλ.) θα συμβάλλει στη δημιουργία ενός θετικού κλίματος για τη συνέχεια και τη πρόοδο του αθλήματος, στη μύηση νέων φιλάθλων και αθλητών, στη συνολικότερη διαφήμιση της περιοχής καθώς και στην ενδυνάμωση του νομού μέσα από αυτές τις δράσεις αθλητικού περιεχομένου.
2.Τα προγράμματα Κοινωνικής Ευθύνης: Το ποδόσφαιρο ως το δημοφιλέστερο άθλημα έχει και ένα σημαντικό κοινωνικό ρόλο. Οι ομάδες του νομού και η ΕΠΣ θα πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να δημιουργήσουν προγράμματα για να αναδείξουν το ρόλο του ποδοσφαίρου και την αλληλεγγύη του φίλαθλου κόσμου προς τους συμπολίτες μας που έχουν αυξημένες ανάγκες (βράβευση των καλύτερων μαθητών-αθλητών, οικονομική στήριξη του κοινωνικού παντοπωλείου και των συσσιτίων της πόλης κτλ.).΄
3. Οι επισκέψεις σε σχολικούς χώρους, η εκπόνηση προγραμμάτων, η διανομή αθλητικού υλικού, η διάθεση προσκλήσεων-εισιτηρίων καθώς και μια κεντρική από την ΕΠΣ διαφημιστική εκστρατεία προβολής (πχ. με τη συμμετοχή ενός αθλητή πρότυπο) των τμημάτων αθλητικής υποδομής των σωματείων του νομού, θα συμβάλλει στη προσέλκυση και δημιουργία των μελλοντικών φιλάθλων-ποδοσφαιριστών.
4. Η ποδοσφαιρική ομάδα ως αθλητικός οργανισμός δεν πρέπει να είναι στατικός αλλά θα πρέπει να λαμβάνει τα σήματα που εκπέμπουν οι τεχνολογικές και επιστημονικές εξελίξεις τόσο σε μεμονωμένους κλάδους όσο και στη κοινωνία γενικότερα. Η ΕΠΣ πρέπει να συμβάλλει σε αυτή την αναβάθμιση με τη παροχή υποστήριξης για τη δημιουργία ιστοσελίδων και για τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Αθλητικές Υποδομές – Γήπεδα
Ο κάθε αγώνας της ομάδας στο γήπεδο της, αποτελεί μια εμπειρία ανάμνησης για τους φιλάθλους, που επιζητούν ασφάλεια, πληροφόρηση και ευχαρίστηση από το θέαμα που παρακολουθούν. Η ομάδα για τη ύπαρξη αφοσιωμένων και χαρούμενων φιλάθλων καθώς και για την παραγωγή νέων ποδοσφαιριστών, πρέπει να παρέχει άνετες και όμορφες αθλητικές εγκαταστάσεις και βολική πρόσβαση στο στάδιο. Δυστυχώς αυτή η ιδανική συνθήκη δεν βρίσκει εφαρμογή στο νομό μας και αυτό πρέπει άμεσα να αλλάξει είτε με βελτιώσεις που πρέπει να γίνουν άμεσα στις αθλητικές εγκαταστάσεις που φιλοξενούν ποδοσφαιρικούς αγώνες είτε και με τη δημιουργία νέων όπου κρίνεται απαραίτητο.
Οι βελτιώσεις («αποσυμφόρηση» και φροντίδα) σε όλα τα γήπεδα του νομού, το γήπεδο στα Μυσίρια (πρόσβαση-ασφάλεια-υπερβολική χρήση) το γήπεδο της Σοχώρας (η θέαση των αγώνων καθίσταται δύσκολη κάτι που αποτρέπει την προσέλκυση νέων φιλάθλων και εν δυνάμει καταναλωτών του αθλητικού θεάματος) όπως και το γήπεδο στο Πέραμα είναι μια προτεραιότητα, που όμως απαιτεί συντονισμένες ενέργειες από όλους τους παράγοντες που δραστηριοποιούνται με τον αθλητισμό και κυρίως με το ποδόσφαιρο στο Ρέθυμνο, γιατί όπως ανέφερα και παραπάνω, ένα νέο ή ανακαινισμένο γήπεδο αποτελεί ένα μέσο ψυχαγωγίας πολλαπλών χρήσεων και συντελεί στην περαιτέρω ανάπτυξη του αθλήματος (ποδοσφαίρου).
Αυτό πιστοποιείται από το γεγονός πως αρκετοί κορυφαίοι ευρωπαϊκοί σύλλογοι (Ρεάλ Μπαρτσελόνα κτλ.) βρίσκονται σε κάποιο στάδιο αναβάθμισης ή αντικατάστασης των γηπέδων τους σε μια προσπάθεια να συμβαδίσουν στις απαιτήσεις της εποχής και στις ανάγκες των φιλάθλων τους.
ΔΑΚ Γάλλου
Θεωρώ ότι το γήπεδο στου Γάλλου καθώς και οι ευρύτερες στο χώρο αθλητικές εγκαταστάσεις πρέπει να αξιοποιηθούν και να αποτελέσουν το εφαλτήριο για τη πρόοδο του Ρεθυμνιώτικου ποδοσφαίρου. Βρίσκονται σε μια περιοχή σπάνιας ομορφιάς και με κάποιες μικρές παρεμβάσεις-αναβαθμίσεις μπορούν να προσελκύσουν ποδοσφαιρικές ομάδες για χειμερινή προετοιμασία (κάποια πρωταθλήματα όπως η Bundesliga διακόπτονται το χειμώνα λόγω καιρικών συνθηκών), να φιλοξενήσουν αθλητικές διοργανώσεις, σχολές προπονητών, προετοιμασίες και αγώνες Εθνικών ομάδων και να συνδεθεί έτσι το ποδόσφαιρο μας με τον αθλητικό τουρισμό που αποτελεί τη «βαριά» βιομηχανία του νομού μας.
Εννοείται ότι το γήπεδο στο Γάλλου θα πρέπει να είναι ο χώρος προετοιμασίας και η έδρα των μικτών ομάδων της ΕΠΣ αλλά και ο βασικός χώρος διεξαγωγής των αγώνων (πχ τελικός κυπέλλου κ.ά. ) και των εκδηλώσεων που γίνονται υπό την εποπτεία της.
Πρωταθλήματα
Η συντριπτική πλειοψηφία των φιλάθλων είναι συνειδητοποιημένα άτομα που θέλουν να συμμετέχουν σε αξιόπιστα αθλητικά γεγονότα, που θα διεξάγονται σε ασφαλή περιβάλλοντα και θα προσφέρουν διασκέδαση, ψυχαγωγία και εκτόνωση. Αν οι θεατές απολαύσουν το γεγονός, τότε είναι πιο πιθανό να διατηρήσουν και να ενισχύσουν αυτή τη καταναλωτική τους συμπεριφορά και να περάσουν περισσότερο χρόνο στο γήπεδο εκφράζοντας (δια ζώσης) την αγάπη τους για το συγκεκριμένο άθλημα. Συνεπώς:
α) Μας ενδιαφέρει η διεξαγωγή ενός πρωταθλήματος που να είναι ανταγωνιστικό, δίκαιο, χωρίς αποκλίνουσες συμπεριφορές χωρίς καχυποψία, με αποδοχή των μη ηθελημένων λαθών και έχοντα γνώμονα τον σεβασμό στον άνθρωπο.
β) Μας ενδιαφέρει η αύξηση του αριθμού των σωματείων με τη δημιουργία νέων καθώς και η ενεργοποίηση ξανά των ομάδων που έχουν αναστείλει την λειτουργία τους, για να μπορέσει και πάλι το Ρεθυμνιώτικο ποδόσφαιρο να «μεγαλώσει» και να προσελκύσει νέο κοινό (ποδοσφαιριστές-φιλάθλους), κάτι που όπως γίνει φανερό αποτελεί πρωτεύον στόχο των πρωτοβουλιών μας.
γ) Μας ενδιαφέρει η αξιοκρατική συγκρότηση των επιτροπών και των συλλογικών οργάνων που θα συμβάλλουν στη υλοποίηση της κάθε αθλητικής διοργάνωσης (πρωτάθλημα ή κύπελλο).
δ) Η πρωταθλήτρια ομάδα θα πρέπει να στηριχθεί έμπρακτα από τις άλλες ομάδες και κυρίως την ΕΠΣ, στα μπαράζ ανόδου για τη Γ εθνική καθώς μια επιτυχία θα δώσει προστιθέμενη αξία στο Ρεθυμνιώτικο ποδόσφαιρο η οποία με τις συνθήκες που τώρα επικρατούν είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία.
ε) Διασκέδαση πριν, στο ημίχρονο αλλά και μετά την ολοκλήρωση του αγώνα: Οι φίλαθλοι επιδιώκουν να ψυχαγωγηθούν από το θέαμα του αγώνα αλλά και από παράπλευρες δραστηριότητες, όπως παιχνίδια, διαγωνισμοί και χορευτικές παραστάσεις.
στ) Θεσμοθέτηση βραβείων ήθους σε ομάδες και αθλητές.
ζ) Συνεργασία με την επιτροπή διαιτησίας και συχνά επιμορφωτικά σεμινάρια σε αθλητές παράγοντες και φιλάθλους.
η) Αναβάθμιση των μικτών ομάδων που θα λειτουργούν αν είναι εφικτό όλο το χρόνο με αξιοκρατική επιλογή των ποδοσφαιριστών που τις απαρτίζουν από όλα τα σωματεία του νομού.
Ακαδημίες Ομάδων – Β’ ομάδες
Ανέφερα παραπάνω την ανάγκη για τη δημιουργία νέων ομάδων που θα δημιουργήσουν νέες ακαδημίες και θα φέρουν νέα παιδιά στο ποδόσφαιρο. Αυτά τα παιδιά πρέπει να τα εκπαιδεύσουμε αλλά κυρίως να τα κρατήσουμε στο ποδόσφαιρο παίρνοντας τα κατάλληλα μέτρα έτσι ώστε να σταματήσουν να χάνονται (υποσχόμενα ταλέντα) ή να αλλάζουν άθλημα ή να βρίσκουν άλλα ενδιαφέροντα (στο αθλητικό μάρκετινγκ μας ενδιαφέρει όχι μόνο η προσέλκυση νέων ποδοσφαιριστών αλλά και να διατηρήσουμε και την αφοσίωση των υπαρχόντων).
Ο νεαρός ποδοσφαιριστής πρέπει να απολαμβάνει την προπόνηση αλλά και να συμμετάσχει σε πολλούς αγώνες (υπάρχει ηλικιακά ένα κενό με έλλειψή αγωνιστικής δραστηριότητας σε ηλικίες 15-17 χρόνων).
Ένας τρόπος αντιμετώπισης είναι η δημιουργία Β΄ομάδων (όπως γίνεται από τον ΑΟΝ Αστέρα και τον ΑΟ Άρη) και με συμμετοχή σε ένα νεοσύστατο πρωτάθλημα (Γ΄ κατηγορία τοπικού) με κίνητρα οικονομικά για τις ομάδες (επωμίζονται ένα κόστος και πρέπει να βοηθηθούν), αλλά και με τη δυνατότητα των ποδοσφαιριστών να μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα μεταξύ των ομάδων Υποδομών-ομάδας Β΄-Κύρια ομάδα, καθ’ όλη τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου.
Γυναικείο ποδόσφαιρο
Δεν πρέπει να αφήσουμε να πάει χαμένη η επιτυχημένη πορεία της ΡΕΑ τα τελευταία χρόνια αλλά αντίθετα πρέπει να την ενισχύσουμε και παράλληλα να βοηθήσουμε στην περαιτέρω ανάπτυξη του γυναικείου ποδοσφαίρου (στο Ρέθυμνο).
Αυτό είναι δυνατόν να επιτευχθεί με δράσεις στα σχολεία, με κίνητρα δημιουργίας νέων τμημάτων από τα σωματεία της πόλης, με τη δημιουργία νέων ομάδων όπως και με τη φιλοξενία εθνικών ομάδων για να αναδείξουμε την ελκυστικότητα και τα οφέλη του ποδοσφαίρου γυναικών, καθώς επιστημονικά δεδομένα αποδεικνύουν ότι το 80% των κοριτσιών που συμμετέχουν σε μια ποδοσφαιρική ομάδα έχουν μεγαλύτερη σιγουριά και αυτοπεποίθηση, σε σύγκριση με τα κορίτσια που ασχολούνται με κάποιο άλλο άθλημα.
Με όλα τα παραπάνω ελάτε να γνωριστούμε και να συνεργαστούμε γιατί ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ….ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ!!
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΤΑΓΑΚΗΣ
MSc Διοίκηση του αθλητισμού,
M.A Επιστήμες της Αγωγής,
Καθηγητής Φ.Α.
*Η ανάλυση SWOT είναι ένα εργαλείο στρατηγικού σχεδιασμού και εξετάζει τα Ισχυρά (Strengths) και Αδύναμα σημεία (Weaknesses) μιας επιχείρησης ή οργανισμού και τις Ευκαιρίες (Opportunities) και Απειλές (Threats) από το περιβάλλον που δραστηριοποιείται. Μέσω αυτού μπορείτε να εντοπίσετε και να αξιοποιήσετε τα Δυνατά σημεία του αθλητικού οργανισμού (πχ ΕΠΣ), να επενδύσετε πάνω σε αυτά και να εκμεταλλευτείτε τις μελλοντικές Ευκαιρίες που θα παρουσιαστούν. Επίσης να προσδιορίσετε τις Απειλές και τους Κινδύνους που θα παρουσιαστούν και να τους αποφύγετε με τα κατάλληλα βήματα.
Χρησιμοποιείτε από πολλούς αθλητικούς οργανισμούς προκειμένου να αξιολογήσουν την κατάσταση που βρίσκονται σήμερα με σκοπό να πάρουν αποφάσεις και να διαμορφώσουν έτσι την μελλοντική στρατηγική τους.