Αναστάτωση έχει προκαλέσει στον κτηνοτροφικό κόσμο της Κρήτης το επιβεβαιωμένο κρούσμα ευλογιάς των αιγοπροβάτων στην περιοχή του δήμου Αρχανών Αστερουσίων.
Η επιβεβαίωση του κρούσματος ενεργοποιεί αμέσως μια σειρά από αυστηρά μέτρα, όπως απαγόρευση εξόδου από τα όρια της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου.
Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κρήτης έχει ήδη θέσει σε ισχύ αυστηρά προληπτικά μέτρα για την αποτροπή της εξάπλωσης της ασθένειας, ενώ οι κτηνιατρικές αρχές βρίσκονται σε εγρήγορση για την αντιμετώπιση της κρίσιμης κατάστασης.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την απόφαση που εκδόθηκε, από την Κυριακή απαγορεύεται η έξοδος από τα όρια της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου ζώντων αιγοπροβάτων, κρεάτων ή πτωμάτων αιγοπροβάτων, ζωοτροφών, υλικών, απορριμμάτων, περιττωμάτων, στρωμνής, κόπρου ή άλλων αντικειμένων που ενδέχεται να μεταδώσουν την ευλογιά του προβάτου. Επίσης απαγορεύεται η έξοδος από τα όρια της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου οποιουδήποτε άλλου είδους ζώντος ζώου που ενδέχεται μηχανικώς να μεταδώσει την ευλογιά του προβάτου.
Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, η μη τήρηση των όρων επισύρει κυρώσεις, ενώ τα μέτρα θα ισχύσουν μέχρι την ανάκληση της απόφασης.
Παράλληλα, οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ελέγχων, όπως προβλέπεται από τα πρωτόκολλα διαχείρισης τέτοιων καταστάσεων.
Ανησυχία από τον κτηνοτροφικό κόσμο και τους ειδικούς
Για το κρούσμα ευλογιάς σε κτηνοτροφική μονάδα στην περιοχή των Αστερουσίων, καθώς για τις συνέπειες που θα επιφέρει στον πρωτογενή τομέα του νησιού μίλησε στο Ραδιόφωνο ΣΚΑΪ Κρήτης 92,1 ο κτηνίατρος και μέλος της Ελληνικής Κτηνιατρικής Εταιρείας Αλέξανδρος Στεφανάκης στην εκπομπή του Σωτήρη Μεταξά και του Κώστα Κεφαλογιάννη.
«Δεν θα είναι καλή εβδομάδα για την Κρήτη, για την κτηνοτροφία της και για το παραγωγικό σύστημα, το οποίο ταλαιπωρείται από ανεύθυνους κτηνοτρόφους», τόνισε ο κ. Στεφανάκης, ενώ πρόσθεσε: «Κάποιοι άνθρωποι έχουν άγνοια κινδύνου, είναι θύματα των διαφημίσεων του νεοεισερχόμενου μοντέλου της σταβλισμένης κτηνοτροφίας που προωθείται από ισχυρά εμπορικά κυκλώματα στη Θεσσαλία με αποτέλεσμα να κινδυνεύουμε να χάσουμε αυτό που έχουμε. Το κρούσμα έχει βρεθεί σε περιοχή των Αστερουσίων, σε ένα πάρα πολύ κακό σημείο που εξελίσσεται και αναπτύσσεται η αιγοπροβατοτροφία με πολύ γρήγορη ταχύτητα και είναι κρίμα που θα βρεθούμε σε αυτήν τη δίνη».
Συμπτώματα
Η ευλογιά αιγοπροβάτων είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη τόνισε ο κ. Στεφανάκης, καθώς η θνησιμότητά της φτάνει μέχρι και το 80%, κάτι το οποίο είναι καταστροφικό για τον κλάδο σε περίπτωση εξάπλωσής της στο νησί, με επιπτώσεις και στην οικονομία δεδομένης της μεγάλης δραστηριότητας στον πρωτογενή τομέα στην Κρήτη.
Όπως περιέγραψε ο κ. Στεφανάκης τα αρχικά συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό – που συχνά συγχέεται με πνευμονία- όπως επίσης μετά από 7-10 ημέρες εμφανίζονται χαρακτηριστικές δερματικές αλλοιώσεις.
«Είναι ένα νόσημα που είναι χειρότερο από την πανώλη, γιατί είναι ύπουλο και γιατί ξεκινάει με έναν πυρετό, με δύσπνοια που το μπερδεύει κτηνιατρικά με πνευμονία και μετά από 7-10 μέρες εμφανίζονται τα κλασικά συμπτώματα με τις δερματικές αλλοιώσεις. Είναι μια δύσκολη ιστορία που η θνησιμότητά της κυμαίνεται από 50% έως 80%. Άρα πάλι θα πρέπει να γίνει η ενεργοποίηση, να ανασκουμπωθούμε, να θυμηθούμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα που δυστυχώς τα ξεχάσαμε γιατί χαλαρώσαμε. Είναι πάρα πολύ μεταδοτική νόσος, δεν ενοχλεί τον άνθρωπο, κάνει ζημιά στην ίδια την κτηνοτροφία η οποία προσφέρει πάρα πολλά στην οικονομία του τόπου μας. Τα ζώα- με βάση από πληροφορίες που έχω από συναδέλφους- είναι ότι είχαν τις τυπικές αλλοιώσεις τις ευλογιάς, άρα σημαίνει ότι υπάρχει ένα δεκαπενθήμερο με την ύπαρξη του προβλήματος τουλάχιστον».
Απαραίτητα μέτρα
Ο κ. Στεφανάκης υπογράμμισε πως η είσοδος του ιού στην Κρήτη οφείλεται σε παραβίαση των υγειονομικών πρωτοκόλλων: «Κάποιοι έφεραν άρρωστα ζώα ή μολυσμένες ζωοτροφές από περιοχές όπου υπήρχαν απαγορεύσεις. Αυτό είναι αποτέλεσμα έλλειψης σεβασμού και άγνοιας κινδύνου. Αν δεν εντοπιστούν οι υπεύθυνοι, η ζημιά θα είναι ανυπολόγιστη. Θεωρώ ότι οι υπηρεσίες της περιφέρειας -παρά την έλλειψη προσωπικού που έχουν- θα προχωρήσουν στην ιχνηλασιμότητα για να εντοπίσουν την αρχή του κακού».
Παράλληλα, κάλεσε τους κτηνοτρόφους να λάβουν άμεσα μέτρα, να περιορίσουν τις μετακινήσεις ζώων, να ενισχύσουν τα μέτρα βιοασφάλειας στις μονάδες τους και να εφαρμόσουν σχολαστικά απολυμάνσεις.
Επιμέλεια: Μαγδαληνή Κουντουνιώτη