Πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκε η συνεργασία της Περιφέρειας Κρήτης με το Πανεπιστήμιο Κρήτης προκειμένου να υλοποιήσουν το Έργο «Περιφερειακός Μηχανισμός Διάγνωσης των Αναγκών της Αγοράς Εργασίας Περιφέρειας Κρήτης», με στόχο την αποτύπωση της κατάστασης και της εξέλιξης της αγοράς εργασίας στο νησί, τον εντοπισμό των αδυναμιών και των παθογενειών της αγοράς και τη διαμόρφωση προτάσεων και παρεμβάσεων, ιδιαίτερα στην κατεύθυνση της κατάρτισης. Για την εν λόγω συνεργασία μίλησε στην Τηλεόραση Creta και τη Μίρκα Οικονομοπούλου, ο κ. Μιχάλης Ταρουδάκης, επιστημονικά υπεύθυνος του προγράμματος και καθηγητής Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, ο οποίος υπενθύμισε, μάλιστα, πως είναι η δεύτερη φορά που θα πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη μελέτη: «Το παρόν πρόγραμμα είναι συνέχεια ενός προηγούμενου το οποίο υλοποιήθηκε, πάλι σε συνεργασία με την Περιφέρεια, από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και είχε στόχο να διαπιστώσει ανάμεσα στο 2016 και στο 2021 το πως εξελίσσεται η αγορά εργασίας στο νησί και να γίνει μια αντιστοίχιση ανάμεσα σε προσφορά και ζήτηση. Τότε διαπιστώθηκε, καταρχήν, ότι πολλά πράγματα εξαρτώνται από τις συνθήκες – θυμηθείτε ότι εκείνη την περίοδο είχαμε τον κόβιντ ο οποίος άλλαξε πάρα πολλά ζητούμενα σε ό,τι αφορά τα οικονομικά θέματα των επιχειρήσεων αλλά και των εργαζομένων – και αποφασίστηκε να συνεχιστεί η μελέτη επειδή φάνηκε ότι ήταν απαραίτητη, καθώς έδειχνε πάρα πολλές τάσεις σε ό,τι αφορά στην αγορά εργασίας. Οπότε υπεγράφη η καινούργια προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Κρήτης και υλοποιείται τώρα ένα έργο, το οποίο είναι στη βάση του προηγούμενου, με ορίζοντα μέχρι το 2027».
Οι τομείς εστίασης του νέου προγράμματος
Από την προηγούμενη μελέτη που πραγματοποιήθηκε για το διάστημα 2016-2021, αντλήθηκαν, σύμφωνα με τον κ. Ταρουδάκη, σημαντικά αποτελέσματα, στη βάση των οποίων πλέον θα στηθεί το νέο πρόγραμμα. Όπως εξήγησε, η έρευνα θα εστιάσει, τώρα σε συγκεκριμένους τομείς δραστηριότητας: «Το καινούργιο έργο έχει ορισμένες διαφορές σε σχέση με το παλιό. Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε από τα ευρήματα του προηγούμενου μηχανισμού, ότι θα πρέπει να εστιαστεί η διάγνωση των αναγκών στην Κρήτη στον πρωτογενή τομέα, στο εμπόριο, στη μεταποίηση, στον τουρισμό και στις κατασκευές. Οπότε αυτά είναι πέντε «Focus Groups», όπως τα ονομάζουμε, στα οποία θα εστιάσουμε πλέον την προσοχή μας και τι σημαίνει αυτό; Προσπαθούμε να δούμε πως είναι η κατάσταση στις επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται σε αυτούς τους τομείς, τι συμβαίνει σε ό,τι αφορά το εργατικό δυναμικό και πως εξελίσσεται η οικονομική κατάσταση και η δυνατότητα ανάπτυξης αυτών των επιχειρήσεων στα επόμενα χρόνια μέχρι το 2027».
Η μέθοδος υλοποίησης της μελέτης
Όπως σημείωσε ο κ. Ταρουδάκης, η προηγούμενη μελέτη όχι μόνο βοήθησε να εντοπιστούν σε ποιους τομείς στην Κρήτη υπάρχει ανάγκη να εξεταστούν οι συνθήκες ανάπτυξής τους αλλά απέδειξε πως είναι σημαντικό να λαμβάνονται πλέον υπόψη για την ευημερία τους και οι απρόβλεπτοι παράγοντες όπως μια πανδημία. Έτσι, στη νέα μελέτη θα προσμετρηθεί και αυτός ο δείκτης, ώστε να δοθούν τα εργαλεία βοήθειας στις επιχειρήσεις αυτές εάν προκύψουν στο μέλλον όμοιες ή παρεμφερείς συνθήκες.
Ο κ. Μιχάλης Ταρουδάκης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Υπάρχουν δύο διαφορετικές μελέτες οι οποίες γίνονται: μια ποσοτική και μια ποιοτική. Η πρώτη βασίζεται σε δείκτες και δεδομένα τα οποία τα παίρνουμε από κεντρικούς μηχανισμούς όπως είναι το taxisnet, το Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού, ο Εθνικός Μηχανισμός Διάγνωσης αναγκών αγοράς εργασίας και αυτά συσχετίζονται μέσω επικοινωνίας που έχουμε με εργαζόμενους και με επιχειρήσεις, με ποιοτικά χαρακτηριστικά τα οποία αναλύονται μετά από την ομάδα μας και βγάζουμε συμπεράσματα σε σχέση με την εξέλιξη της αγοράς εργασίας στην Κρήτη σε αυτούς τους τομείς. Οι δείκτες οι οποίοι θα εξάγονται από τη μελέτη που θα κάνουμε είναι πάρα πολύ σημαντικοί διότι αφορούν απασχολισιμότητα, οικονομικές δυνατότητες των επιχειρήσεων, ενώ θα προσθέσουμε και έναν επιπλέον δείκτη, τον δείκτη κρίσεων. Πως προέκυψε αυτός; Στο προηγούμενο πρόγραμμα είχαμε δει τα πράγματα να εξελίσσονται πολύ διαφορετικά λόγω πανδημίας, η οποία είναι μια κρίση που επιδρά και στις επιχειρήσεις και στο εργατικό δυναμικό. Οπότε θα προστεθεί και αυτός ο δείκτης για να δούμε πως μπορούν να ανταπεξέλθει η αγορά εργασίας σε περίπτωση που συμβεί το οτιδήποτε», κατέληξε, ενώ σημείωσε πως δεν είναι υποχρεωτική η συμμετοχή των επιχειρήσεων στη μελέτη, όμως τόνισε ότι «Θα θέλαμε τη βοήθεια των Επιμελητηρίων της Κρήτης ώστε να έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις της Κρήτης – ας πούμε ένας ιδανικός αριθμός θα ήταν το 250 που έχουμε βάλει στόχο, από τους πέντε τομείς που εστιάζουμε – για να δεχτούν να συμμετάσχουν σε αυτό το πρόγραμμα, καθώς θα παρακολουθούμε τα στοιχεία που τους αφορούν, τα ποιοτικά και τα ποσοτικά κάθε χρόνο, για να βλέπουμε πως εξελίσσεται αυτή η αγορά».
Παράλληλα, ο κ. Ταρουδάκης σημείωσε πως στην ποιοτική έρευνα που θα πραγματοποιηθεί θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στις ευάλωτες ομάδες προκειμένου να γίνουν έπειτα υποδείξεις που θα τους επιτρέψουν να ενταχθούν ομαλά στο εργατικό δυναμικό των επιχειρήσεων στις οποίες θα εστιάσει η έρευνα: «Η ποιοτική έρευνα που θα γίνει έχει να κάνει και με συστηματική συζήτηση με ευάλωτες ομάδες – που μας ενδιαφέρουν πάρα πολύ γιατί αυτό είναι ένα θέμα στο οποίο δίνει μεγάλη σημασία η Περιφέρεια Κρήτης. Θα δούμε δηλαδή πως μπορούν αυτές οι ομάδες να μπουν κι εκείνες στην αγορά εργασίας και να συμμετέχουν στην οικονομική ανάπτυξη. Πως αισθάνονται αυτές οι ομάδες σε σχέση με την αγορά εργασίας, την οικονομία της Κρήτης, ούτως ώστε αφού συνδυαστούν τα δεδομένα αυτά με την ποσοτική έρευνα, μπορούμε να δώσουμε κατευθυντήριες γραμμές στο τι θα πρέπει να γίνει στο μέλλον».
Η αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας
Στο ερώτημα του πως μπορούν τα αποτελέσματα που θα εξαχθούν από την έρευνα να αξιοποιηθούν προς όφελος της τοπικής οικονομίας και της περιφερειακής ανάπτυξης, ο κ. Ταρουδάκης αναφέρει: «Εμείς δίνουμε τα ποιοτικά και τα ποσοτικά χαρακτηριστικά της έρευνας αλλά δίνουμε ταυτόχρονα και κάποιες κατευθύνσεις. Αυτές αφορούν περισσότερο στα θέματα εκπαίδευσης προσωπικού, διότι έχει διαπιστωθεί και από τον προηγούμενο μηχανισμό, ότι κάποια ελλείμματα που υπάρχουν στην απασχολισιμότητα, έγκειται στο ότι υπάρχουν εργαζόμενοι με συγκεκριμένες δεξιότητες. Ωστόσο, είμαστε στη διάθεση της Περιφέρειας και κρατικών φορέων για να μπορέσουμε να δώσουμε και κάποιες κατευθυντήριες γραμμές όσον αφορά και την πολιτική. Εμείς, βέβαια, σαν ομάδα έργου δεν χαράζουμε πολιτική μπορούμε όμως να δώσουμε κάποιες υποδείξεις με βάση το πως διαφαίνονται τα πράγματα σύμφωνα με τις μελέτες που έχουμε κάνει».
Στο πλαίσιο του Έργου θα διεξαχθεί Έρευνα Επιχειρήσεων Κρίσιμων Τομέων. Για τον λόγο αυτό, η Περιφέρεια Κρήτης προσκαλεί Κρητικές Επιχειρήσεις που παρουσιάζουν κερδοφορία και αναπτύσσουν κύρια δραστηριότητα στους τομείς:
• Μεταποίηση, με έμφαση τη Βιομηχανία Τροφίμων, Ποτών και Κατασκευή Προϊόντων
• Κατασκευές
• Εμπόριο
• Τουρισμός, Καταλύματα και Εστίαση
και να δηλώσουν συμμετοχή στην Έρευνα Επιχειρήσεων Κρίσιμων Τομέων στον ακόλουθο σύνδεσμο, το αργότερο έως 28/2/2025: https://fss-webserver.soc.uoc.gr/limesurvey/index.php/583133?lang=el
Πρόσθετες πληροφορίες για την έρευνα και το Έργο: https://pmdaae.crete.gov.gr/
Για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνηση: Περιφέρεια Κρήτης, Δ/νση Παιδείας Απασχόλησης και Εμπορίου, Τμήμα Απασχόλησης, τηλ. 2813-410281, 6952-007995, email ~pmdaae@crete.gov.gr».
Επιμέλεια: Ραφαέλα Κουτάντου