Ως ένα βασικό εργαλείο μείωσης της φοροδιαφυγής και ένα ορόσημο για τη χώρα χαρακτήρισε το ψηφιακό πελατολόγιο, που τέθηκε σε ισχύ από την Τρίτη 1 Ιουλίου στον κλάδο της αυτοκίνησης, ο Όμηρος Τσάπαλος, Εκπρόσωπος τύπου του Υπουργείου Οικονομικών, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην τηλεόραση CRETA και την εκπομπή της Σώτιας Πεντεδήμου. Ο κ. Τσάπαλος σχολίασε παράλληλα και την εφαρμογή του ψηφιακού δελτίου αποστολής, καθώς και τους ελέγχους που διεξάγονται ήδη και πρόκειται να εξελιχθούν στις επιχειρήσεις το καλοκαίρι, αναλύοντας την ευρύτερη πολιτική πρόθεση του Υπουργείου να καταπολεμήσει τα φαινόμενα φοροδιαφυγής και να εξασφαλίσει φορολογική ισότητα και δικαιοσύνη σε όλα τα επαγγελματικά στρώματα της κοινωνίας. Απαντώντας στις αντιδράσεις και τις κινητοποιήσει των τελευταίων ημερών από τους ιδιοκτήτες συνεργείων αυτοκινήτων, ο κ. Τσάπαλος επεσήμανε ότι πρόκειται για έναν κλάδο που φοροδιαφεύγει ακόμα και στο 50% του συνόλου των συνεργείων και των απασχολούμενων στη χώρα, ενώ παράλληλα έδωσε έμφαση, τόσο στην προαναγγελία της εφαρμογής του ψηφιακού πελατολογίου στους επαγγελματίες του κλάδου τον περασμένο Φεβρουάριο, όσο και στην πιλοτική του εφαρμογή από τον Απρίλιο. «Έχουν γίνει έλεγχοι και έχει αποδειχθεί ότι περίπου 1 στους 2 με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο είχε κάποιου είδους φορολογική παράβαση στους ελέγχους το προηγούμενο τρίμηνο. Το μέσο μηνιαίο εισόδημα που δηλώνει ο ιδιοκτήτης ενός συνεργείου ή άνθρωπος που απασχολείται εκεί είναι 665 το μήνα, δηλαδή γύρω στα 29 με 30 ευρώ τη μέρα, αν βγάλουμε τα Σαββατοκύριακα. Προφανώς τέτοια ποσά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι στο συγκεκριμένο πεδίο υπάρχει πρόβλημα», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Στόχος του ψηφιακού πελατολογίου, αλλά και των υπόλοιπων ρυθμίσεων πάταξης της φοροδιαφυγής είναι να μπορέσει ο Πρωθυπουργός να ανακοινώσει ένα πακέτο μείωσης φόρου στην επερχόμενη Διεθνή Έκθεσης της Θεσσαλονίκης, όπως τόνισε ο κ. Τσάπαλος. «Αν δεν εφαρμοστεί, δεν θα μπορέσουμε να έρθει η ώρα εκείνη που θα ανακοινώσουμε την κατάργηση του τεκμηρίου για τους ελεύθερους επαγγελματίες, δεν θα μπορέσουμε να μειώσουμε περεταίρω βάρη φορολογικά για τους επαγγελματίες. Είναι λίγο «βοήθησέ μας να σε βοηθήσω» η λογική μας και είναι μία δίκαιη λογική, γιατί όσο ψηφιοποιείς το φορολογικό μηχανισμό, μειώνεις και φορολογικά βάρη με ένα τρόπο δίκαιο», ανέφερε και στην συνέχεια ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να δοθεί κάποια παράταση, για την οποία ενδεχομένως υπάρχει προσδοκία ανακοίνωσης προσεχώς. Όπως ξεκαθάρισε: «Εκείνοι οι επαγγελματίες, οι οποίοι τεχνικά έχουν κάποια θέματα στην εφαρμογή προφανώς και δεν θα εξαντλήσουμε την αυστηρότητά μας στο να τους επιβάλλουμε πρόστιμα με το καλημέρα. Θα βεβαιωθούμε ότι σε τεχνικό επίπεδο όλα είναι έτοιμα, για να μπορέσουμε μετά να προχωρήσουμε και σε ελέγχους και επιβολή προστίμων. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι είναι μία σιωπηλή παράταση». Συνολικά 5.000 επιχειρήσεις έχουν ήδη εγκαταστήσει το πελατολόγειο και πάνω από 190.000 εγγραφές οχημάτων έχουν πραγματοποιηθεί σε χιλιάδες συνεργεία αυτοκινήτων, όπως ανέφερε, με επόμενο στόχο του υπουργείου να είναι τα επαγγέλματα που σχετίζονται με τις βαφτίσεις, τους γάμους, τις κοινωνικές εκδηλώσεις. «Εκεί δηλαδή που υπάρχουν πολλά και διαφορετικά επαγγέλματα που συνεργάζονται μεταξύ τους, στο πλαίσιο μιας εκδήλωσης και παρατηρείται πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό φοροδιαφυγής», ανέφερε, συμπληρώνοντας: «Θα προσπαθήσουμε να κλείσουμε τρύπες με το ψηφιακό πελατολόγειο σταδιακά, χωρίς να ξαφνιάσουμε την αγορά και έχοντας μία διαβούλευση, όπως και με τα συνεργεία αυτοκινήτων», τονίζοντας ότι το πελατολόγιο λειτουργούσε πιλοτικά για τρεις μήνες πριν εφαρμοστεί. «Κανένας αιφνιδιασμός, από τον Φεβρουάριο ήταν ενήμεροι για το ψηφιακό πελατολόγειο, από τον Απρίλιο ήταν ενήμεροι για την πιλοτική του λειτουργία», κατέληξε.
«Πάνω από 40.000 έλεγχοι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού»
Περισσότεροι από 40.000 φοροτεχνικοί έλεγχοι θα πραγματοποιηθούν μέχρι το πέρας του φετινού καλοκαιριού σε τουριστικές επιχειρήσεις και καταστήματα που επωφελούνται από την τουριστική κίνηση, όπως ανακοίνωσε ο κ. Τσάπαλος. «Φέτος θα έχουμε τη μεγαλύτερη φοροελεγκτική αποστολή στα χρονικά της χώρας, πάνω από 40.000 έλεγχοι ήδη εκτυλίσσονται μέχρι την ολοκλήρωση του καλοκαιριού», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι οι έλεγχοι θα γίνονται επί τόπου, με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, με ψηφιακά απομακρυσμένα εργαλεία, όπως είναι η διασύνδεση των POS και η εφαρμογή apodeixi, καθώς και με drones, τα οποία θα εξυπηρετούν τις πιο δύσκολες περιπτώσεις σε νησιά και απομακρυσμένες τουριστικές περιοχές, όπως έχουν αξιοποιηθεί και στο παρελθόν για το λαθρεμπόριο. «Κλιμάκια θα πηγαίνουν δύο και τρεις φορές στην ίδια περιοχή και μπορεί να πάνε και κλιμάκια από άλλες περιοχές της χώρες σε άλλες περιοχές, για να αποφύγουμε και αυτήν την αίσθηση της εντοπιότητας με ό,τι αυτό συνεπάγεται», σημείωσε τέλος ο κ. Τσάπαλος.
Έντονες αντιδράσεις από τους επαγγελματίες
Σε κινητοποιήσεις και 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες έως και την Παρασκευή σε όλες τις «εμπλεκόμενες» επιχειρήσεις έχουν προχωρήσει από την Τρίτη οι επαγγελματίες του κλάδου και τα συνεργεία αυτοκινήτων, και στις μεγάλες πόλεις της Κρήτης. Οι επαγγελματίες κάνουν λόγο για «ψηφιακή ασφυξία», επισημαίνοντας ότι η πλειονότητα των μικρών και οικογενειακών συνεργείων δεν διαθέτει τις υποδομές, το προσωπικό και την τεχνική κατάρτιση προκειμένου να εφαρμοστεί άμεσα το μέτρο. Με τα νέα δεδομένα, τα συνεργεία θα πρέπει να καταγράφουν online και σε πραγματικό χρόνο τα στοιχεία συναλλαγών που πραγματοποιούνται από τη στιγμή που ένα όχημα εισέρχεται και σταθμεύει στο χώρο και αποχωρήσει ο οδηγός του ή αρχίσει η εργασία επισκευής μέχρι και την ολοκλήρωση των εργασιών και την αποχώρησή του από το χώρο. Η απεργία καλύπτει όλους τους επαγγελματίες του χώρου: συνεργεία αυτοκινήτων, φανοποιεία, εταιρείες εγκατάστασης συναγερμών και ήχου σε οχήματα, πλυντήρια, πάρκινγκ και επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων και μοτοσικλετών. Σημειώνεται ότι η υποχρέωση τήρησης ψηφιακού πελατολογίου αφορά: Συνεργεία συντήρησης και επισκευής αυτοκινήτων, Φανοποιεία και επιχειρήσεις βαφής οχημάτων, Επιχειρήσεις τοποθέτησης συστημάτων και αξεσουάρ, Πλυντήρια αυτοκινήτων και χώροι στάθμευσης, Εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων και επαγγελματικών οχημάτων, Επιχειρήσεις ενοικίασης αγροτικών μηχανημάτων Από την υποχρέωση τήρησης ψηφιακού πελατολογίου εξαιρούνται τα συνεργεία εμπορίας καινούργιων οχημάτων για προπαράδοση, οι ιδιόκτητοι χώροι στάθμευσης χωρίς αντάλλαγμα, οι αυτοεξυπηρετούμενες επιχειρήσεις με αυτόματη έκδοση παραστατικών, οι συντηρήσεις μεμονωμένων εξαρτημάτων χωρίς όχημα και οι υπηρεσίες κινητών συνεργείων εκτός έδρας.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΣΤΑΚΟΓΛΟΥ