Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο το εργαστήριο για την ενίσχυση της Υπεύθυνης Έρευνας και Καινοτομίας (Responsible Research & Innovation – RRI) στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και δράσεων υπό τη διοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου «RRI2SCALE – Υπεύθυνα οικοσυστήματα έρευνας και καινοτομίας σε περιφερειακή κλίμακα για ευφυείς πόλεις, μεταφορές και ενέργεια» του χρηματοδοτικού πλαισίου Horizon 2020.
Ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Νίκος Ξυλούρης, στην τοποθέτησή του, τόνισε την αναγκαιότητα ύπαρξης σχεδίου και δομής για να ασκείται πολιτική που θα έχει συνέχεια.
Ο γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμης Μπακογιάννης, χαιρέτισε και συμμετείχε στις εργασίες του εργαστηρίου, υπογραμμίζοντας τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα που έχουν οι διαδικασίες συμμετοχικού σχεδιασμού και ότι η συμμετοχή του κοινού μπορεί να επηρεάσει τον σχεδιασμό.
Ο περιφερειακός σύμβουλος Κρήτης και εντεταλμένος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων, Γιώργος Αλεξάκης, αναφέρθηκε στην αξία της συνεργασίας των φορέων του τετραπλού έλικα ως σύγχρονη μορφή συνεργασίας για την εφαρμογή και υλοποίηση ερευνητικών ιδεών.
Σκοπός του εργαστηρίου ήταν να εξεταστεί από κοινού με φορείς και πολίτες πώς μπορεί να βελτιωθεί ο τρόπος που σχεδιάζονται οι μελλοντικές στρατηγικές για την Περιφέρεια Κρήτης υπό το πρίσμα των αρχών της υπεύθυνης Έρευνας και Καινοτομίας έχοντας ως μελέτη περίπτωσης το «Περιφερειακό Χωρικό Πλαίσιο Κρήτης».
Μέσα από έναν εποικοδομητικό διάλογο προέκυψε η ανάγκη για ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους θεσμούς και η πιο ενεργή συμμετοχή του κοινού στις διαδικασίες των διαβουλεύσεων, με τους Δήμους να χρειάζεται να έχουν καθοριστικό ρόλο σε αυτό, καθώς και η ανάγκη για συνεχή και κατανοητή ενημέρωση των πολιτών για ζητήματα που τους αφορούν και τους επηρεάζουν. Επιπλέον, τονίστηκε η δυναμική κάποιων απόψεων φορέων σε σχέση με άλλες και η σημασία της διαφορετικότητας τους για μια πιο καθολική και πληρέστερη εικόνα των ζητημάτων που απασχολούν.
Στο εργαστήριο συμμετείχε ο Γιάννης Σέγκος δήμαρχος Χερσονήσου και εκ μέρους της Περιφέρειας Κρήτης οι: Μαρίνος Κριτσωτάκης αν. διευθυντής Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού, Μαρία Βασιλάκη αν. γενική διευθύντρια Μεταφορών και Επικοινωνιών, Φωτεινή Κατίκα διευθύντρια Ανάπτυξης Περιφερειακής Οικονομίας και Εξωστρέφειας, Βάσω Μαδούλκα αν. προϊσταμένη Αυτοτελές Τμήμα Ευρωπαϊκών Διεθνών Θεμάτων και Ανάπτυξης Συνεργασιών, Ελένη Σταματάκη αρχιτέκτονας μηχανικός Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Π.Ε. Ηρακλείου και συντονίστρια του έργου, τα στελέχη της Περιφέρειας Κρήτης και μέλη της ομάδας εργασίας του έργου Κατερίνα Ρουσάκη, Δήμητρα Δαφνομήλη και Μαρία Στεφανάκη, Άννα Καγιαμπάκη αν. προϊσταμένη τμ. Περιβάλλοντος, Ελένη Καργάκη προϊσταμένη τμ. Κλιματικής Αλλαγής και Ενεργειακού Σχεδιασμού, Χρυσάνθη Βογιατζή ειδ. σύμβουλος γρ. αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος, Γιάννης Παρασύρης πολεοδόμος χωροτάκτης, Γιώργης Πετράκης αρχιτέκτονας χωροτάκτης, Κωνσταντίνος Μυλωνάς διευθυντής ΙΘΑΒΒΥΚ, Σάββας Νικολιδάκης εκπρόσωπος του ΓΕΩΤΕΕ, Δημοσθένης Μαράκης πρόεδρος εθελοντικής ομάδας Αστικής Οικολογίας Ecovoice, Εβελίνα Μπάκιντα πρόεδρος Αναπτυξιακού Συλλόγου Γυναικών Επιχειρηματιών Κρήτης κ.ά.