12 °C Rethymno, GR
21/03/2023

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ 24ΩΡΗ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

Εργατική Πρωτομαγιά αύριο με απεργιακές συγκεντρώσεις στο Ρέθυμνο

Τιμάται αύριο Κυριακή 1η Μάη η Εργατική Πρωτομαγιά, τιμούνται οι αγώνες που έδωσαν διαχρονικά οι εργαζόμενοι για τα εργατικά τους δικαιώματα. Είναι η γιορτή των εργαζομένων σε όλο τον κόσμο που εξακολουθούν να διεκδικούν την εκπλήρωση αιτημάτων τους.

Με σύνθημα «Η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία, είναι απεργία» ΓΕΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ κήρυξαν την αυριανή ημέρα ως ημέρα 24ωρης πανεργατικής απεργίας με διοργάνωση συγκεντρώσεων σε όλες τις πόλεις της χώρας.

Σημειώνεται πως η υποχρεωτική αργία της Πρωτομαγιάς, επειδή φέτος «πέφτει» Κυριακή, με υπουργική απόφαση μετατέθηκε για τη Δευτέρα 2 Μαΐου. Αυτός είναι και ο λόγος που τα σχολεία θα επαναλειτουργήσουν μετά τις διακοπές του Πάσχα, με μια μέρα καθυστέρηση, θα ανοίξουν δηλαδή την Τρίτη 3 Μαΐου. Για τον ίδιο λόγο, το Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου προτείνει στα μέλη του να τηρηθεί η αργία της Πρωτομαγιάς, τη Δευτέρα, ως ελάχιστος φόρος τιμής της στους αγώνες των εργαζόμενων.

Συμμετέχοντας στην 24ωρη πανεργατική απεργία της 1ης Μαίου, σωματεία, συνδικάτα και συνταξιούχοι του Ρεθύμνου θα «γιορτάσουν» την αυριανή Εργατική Πρωτομαγιά με απεργιακές συγκεντρώσεις, απευθύνοντας κάλεσμα συμμετοχής σε όλους τους εργαζόμενους ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, αλλά και στους ανέργους.

Οι συγκεντρώσεις θα είναι δύο. Η μια όπου συμμετέχουν το Εργατικό Κέντρο και η ΑΔΕΔΥ θα πραγματοποιηθεί στις 11:00 το πρωί της Κυριακής στο Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου, ενώ η άλλη στην οποία συμμετέχουν πρωτοβάθμια σωματεία και το συνδικάτο οικοδόμων Ρεθύμνου, θα πραγματοποιηθεί στις 10:30 το πρωί στο δημαρχείο.

Το Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου, σε σχετική ανακοίνωση του, απευθυνόμενο σε εργαζόμενους, ανέργους και συνταξιούχους, αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, εργαζόμενοι, άνεργοι και συνταξιούχοι του Ρεθύμνου,

Τιμούμε φέτος, τα 136 χρόνια του εργατικού ξεσηκωμού στο Σικάγο και όλους τους αγωνιστές και τους νεκρούς της Εργατικής Τάξης.

Τιμούμε την κορυφαία μέρα της Εργατικής Τάξης, μέρα ειρήνης, φιλίας και αλληλεγγύης, μέρα αγώνα και διεκδίκησης, μέρα ενότητας και πάλης των εργαζομένων όλου του κόσμου, για την προστασία και διεύρυνση των εργατικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων.

Χαιρετίζουμε τους αγώνες των εργαζομένων και των λαών όλου του κόσμου για ειρήνη, δημοκρατία, ανεξαρτησία και κοινωνική δικαιοσύνη. Καταγγέλλουμε την οικονομική πολιτική λιτότητας που εφαρμόζει η Κυβέρνηση, με πρόσχημα τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης και του πολέμου στην Ουκρανία, γιατί εντείνει την επίθεση στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων και των συνταξιούχων και συρρικνώνει ακόμη περισσότερο, το εργατικό και λαϊκό εισόδημα.

Η θέση μας είναι καθαρή και αδιαπραγμάτευτη: Απαιτούμε αξιοπρεπή διαβίωση για όλους, με επαρκείς και δίκαιους όρους αμοιβής και εργασίας, σε συνθήκες υγείας και ασφάλειας» και προσθέτει: «Απεργούμε και εκφράζουμε με κάθε τρόπο την εναντίωσή μας σε κάθε ελαστική μορφή εργασίας, σε μειώσεις μισθών, στην κατάργηση του 8ωρου και σε κάθε καταστρατήγηση των κεκτημένων εργασιακών δικαιωμάτων μας.

Ζητούμε την εκπόνηση σχεδίου ουσιαστικής στήριξης της μισθωτής εργασίας για το άμεσο μέλλον, με γνώμονα τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, αλλά και την προστασία των εργαζομένων, των ανέργων και των συνταξιούχων, για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, της ακρίβειας και του πολέμου.

Καλούμε τα σωματεία μας, με τις ενέργειες, τις παρεμβάσεις και τη συμμετοχή τους, να στείλουν ηχηρό μήνυμα την Ημέρα της Πρωτομαγιάς, ότι τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις των εργαζομένων δεν διαπραγματεύονται.

Το Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου, απευθύνει προσκλητήριο ενότητας και αγώνα προς όλους τους εργαζομένους, τους συνταξιούχους, τους ανέργους, καλώντας τους να συμμετέχουν στην Πρωτομαγιάτικη Απεργιακή Συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο, την Κυριακή 1 Μαΐου στις 11 το πρωί».

Το Νομαρχιακό τμήμα της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Ρεθύμνου, καλεί τους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα στην απεργιακή συγκέντρωση της Κυριακής 1 Μάη, στις 11.00 στο Εργατικό Κέντρο, αναφέροντας σε σχετική ανακοίνωση:

«Συμπληρώνονται φέτος, την 1η του Μάη, 136 χρόνια από την εξέγερση των εργατών στο Σικάγο το 1886.

Η 1η του Μάη είναι ένα σύμβολο στον αγώνα των εργαζομένων όλου του κόσμου, για καλύτερες συνθήκες εργασίας. Είναι μέρα μνήμης και τιμής για εκείνους που θυσιάστηκαν, που έδωσαν ηρωικούς αγώνες για τις κατακτήσεις μας.

Οι αγώνες των εργατών του Σικάγο αλλά και μεταγενέστερα, πέτυχαν με θυσίες την καθιέρωση του 8ωρου, την Κοινωνική Ασφάλιση, την υπεράσπιση της μητρότητας, την κανονική άδεια, τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, αλλά και την πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά τις δωρεάν υπηρεσίες υγείας, παιδείας, πολιτισμού.

Αυτές τις κατακτήσεις των εργαζομένων έχει βάλει στο στόχαστρο η σημερινή Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αφού με τα αντεργατικά νομοσχέδια που ψήφισε στη Βουλή κατάργησε το 8ωρο, τις συλλογικές συμβάσεις, καθώς και το δικαίωμά μας στην απεργία. Ιδιωτικοποίησε την επικουρική ασφάλιση και τον ΕΦΚΑ και μείωσε δραστικά τις δαπάνες για την υγεία και την παιδεία την ώρα που η πανδημία καλπάζει και έχουμε θρηνήσει, ως τώρα, χιλιάδες νεκρούς.

Διαλύει, έτσι, τους τρεις πυλώνες του κοινωνικού κράτους: Υγεία, παιδεία, κοινωνική ασφάλιση.

Πέρα, όμως, από τα αντιλαϊκά νομοθετήματα που η κυβέρνηση ψηφίζει στη Βουλή, εντείνει τον αυταρχισμό και την καταστολή. Πρόεδροι δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων και συνδικαλιστικά στελέχη σύρονται στα δικαστήρια, προκειμένου να καμφθεί κάθε είδους αντίδραση στην πολιτική της. Τις συγκεντρώσεις των εργαζομένων τις αντιμετωπίζει με ΜΑΤ και χημικά, με τελευταίο παράδειγμα τη συγκέντρωση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στις 18 του Φλεβάρη για το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

Την ώρα που η ακρίβεια εκτινάσσει τις τιμές των προϊόντων στα ύψη και ο πληθωρισμός έχει φτάσει στο 10% η Κυβέρνηση δεν συζητά καν καμιά αύξηση για τους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα, οδηγώντας τους στη φτώχεια και στην εξαθλίωση.

Ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Οι εργαζόμενοι δεν θα δεχθούν να συνεχίσουν να πληρώνουν αυτοί τις τεράστιες αυξήσεις στο ρεύμα, στα καύσιμα, στο φυσικό αέριο, στο ψωμί, στα είδη λαϊκής ανάγκης.

Το αίτημα της Γενικής Απεργίας της 6ης του Απρίλη: «Αυξήσεις τώρα για να ζούμε με αξιοπρέπεια» είναι κυρίαρχο στις κινητοποιήσεις μας και θα το διεκδικήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Ο φετινός γιορτασμός της Πρωτομαγιάς, για τους εργαζόμενους στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, αποτελεί την αφετηρία για ενωτικούς – αποφασιστικούς αγώνες για την ανατροπή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της Κυβέρνησης.

Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο διεκδικούμε:

– Αυξήσεις στους μισθούς μας, άμεσα, τουλάχιστον ίσες με την αύξηση του ΑΕΠ και του πληθωρισμού.

– Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

– Ξεπάγωμα του Μισθολογικού Κλιμακίου της διετίας 2016-17.

– Αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ.

– Επαναφορά 13ου-14ου μισθού.

– Αύξηση και επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Καμία περικοπή του.

– Στήριξη του ΕΣΥ με γενναία χρηματοδότηση. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας και στα σχολεία. Μείωση του αριθμού των μαθητών στο 1:15.

– Όχι στις απολύσεις και στις αναστολές εργασίας του υγειονομικού προσωπικού.

– Κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη (Ν4808/21) για τα εργασιακά, καθώς και κατάργηση όλων των νόμων που ιδιωτικοποιούν την κοινωνική ασφάλιση.

– Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα χιλιάδες οργανικά κενά που υπάρχουν στο δημόσιο, ιδιαίτερα στους τομείς της υγείας, της παιδείας, της κοινωνικής ασφάλισης κ.ά.

– Ταυτόχρονα, λέμε όχι στις ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων οργανισμών και φορέων».

Στην συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο συμμετέχει και ο ΣΥΡΙΖΑ Ρεθύμνου, ο οποίος σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Η Εργατική Πρωτομαγιά ημέρα τιμής και διαχρονικό σύμβολο των αγώνων του κόσμου της εργασίας για αξιοπρεπή ζωή, για κοινωνική δικαιοσύνη, ειρήνη και δημοκρατία, 136 χρόνια μετά την ηρωική εξέγερση στο Σικάγο, φωτίζει σε μια ακόμα σκοτεινή συγκυρία, το μοναδικό δρόμο για τους/τις εργαζόμενους/ες. Το δρόμο της αλληλεγγύης και του αγώνα απέναντι στις πολιτικές, που οδηγούν τη μεγάλη πλειοψηφία στην ανέχεια και την απόγνωση, για να διασφαλίσουν τεράστια κέρδη σε μια ελάχιστη μειοψηφία. Απέναντι στις πολιτικές που γεννούν και αυξάνουν καθημερινά τις ακραίες ανισότητες, τον πόλεμο, την οικολογική καταστροφή.

Στο κατώφλι της νέας εποχής που φέρνει η 4η βιομηχανική επανάσταση το διακύβευμα γίνεται όλο και πιο ορατό: Η νέα εποχή με τις αλλαγές που προοιωνίζει σε όλα τα επίπεδα, δίνει τη δυνατότητα για μείωση του χρόνου εργασίας, και αύξηση του επιπέδου διαβίωσης σε όλους τους τομείς. Συγχρόνως όμως ενέχει κινδύνους συσσώρευσης τεράστιου πλούτου και δύναμης σε ελάχιστα χέρια, όξυνσης των ανισοτήτων, συρρίκνωσης της δημοκρατίας και δημιουργίας νέων κρίσεων σε όλα τα επίπεδα. Σε αυτή την κρίσιμη και μεταβατική εποχή που «το παλιό πεθαίνει και το νέο δεν έχει ακόμα γεννηθεί» οι αγώνες του κόσμου της εργασίας και συνολικά της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας μπορούν και πρέπει να καθορίσουν το παρόν και το μέλλον.

Στη χώρα μας οι διαχωριστικές γραμμές και τα διακυβεύματα είναι πιο ξεκάθαρα από ποτέ. Η κυβέρνηση της ΝΔ πιστή στις πιο σκληρές νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες και στην εξυπηρέτηση των χορηγών της, μέσα σε λιγότερο από τρία χρόνια, ξήλωσε όλες τις φιλεργατικές ρυθμίσεις της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, απορύθμισε πλήρως το εργατικό δίκαιο και συρρίκνωσε το κοινωνικό κράτος.

Ασφυκτικός περιορισμός των συλλογικών συμβάσεων και του ρόλου της διαιτησίας, κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης και της συνευθύνης, θεσμοθέτηση 10ωρης εργασίας χωρίς υπερωριακή αμοιβή, πλήρης ελαστικοποίηση εργασίας, διάλυση του ΣΕΠΕ, συνεχής ανοχή στην εργοδοτική αυθαιρεσία, καμία προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων, επίθεση σε κάθε συνδικαλιστικό δικαίωμα, είναι μόνο κάποια από τα «δώρα» της κυβέρνησης στους χορηγούς της. Όπως και η κατάργηση της 13ης σύνταξης για να χρηματοδοτηθεί η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, η διάλυση του ΕΦΚΑ, οι τιμωρητικές διατάξεις και η στοχοποίηση των άνεργων και η υποβάθμιση του ΟΑΕΔ.

Συγχρόνως με τους χαμηλούς μισθούς και την ανοχή στα συμφέροντα που επιβάλλουν ανεξέλεγκτες αυξήσεις στην ενέργεια και σε βασικά αγαθά, οδηγώντας καθημερινά χιλιάδες πολίτες στην απόγνωση. Με τη διάλυση του κοινωνικού κράτους και του Εθνικού Συστήματος Υγείας προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων στην υγεία, με αποτέλεσμα τις τραγικές πρωτιές σε θνητότητα από την πανδημία.

Ο κόσμος της εργασίας και η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία με οδηγό τους αγώνες της Εργατικής Πρωτομαγιάς, θα παλέψει με ενότητα και αλληλεγγύη για να μπει τέλος στη νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα. Θα αγωνιστεί για το δικαίωμα σε αξιοπρεπείς αμοιβές και συνθήκες εργασίας, για πραγματική στήριξη των ανέργων και προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, για ισχυρό δημόσιο Εθνικό Σύστημα Υγείας και κοινωνικό κράτος. Για μια καλύτερη ζωή για όλες και όλους. Για ειρήνη δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη».

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Κυριακής στο Εργατικό Κέντρο συμμετέχει και η Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Ρεθύμνου, που σε ανακοίνωση του Δ.Σ. της αναφέρονται τα εξής: «Κάτω από τις σημερινές αντίξοες συνθήκες το Εργατικό και Συνταξιουχικό Συνδικαλιστικό Κίνημα της χώρας έχει χρέος να προασπίσει τα συμφέροντα και να διεκδικήσει τα δίκαια αιτήματα τόσο των εργαζομένων όσο και των συνταξιούχων.

Οι συνταξιούχοι του Ρεθύμνου, πάντα στην πρώτη γραμμή στους συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς αγώνες, δηλώνουμε και πάλι παρόντες και απαιτούμε από την κυβέρνηση:

– Να προχωρήσει άμεσα στην κατάργηση κάθε αντεργατικής και αντιασφαλιστικής διάταξης και ρύθμισης.

– Να θωρακίσει τα εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων απέναντι στην εργοδοσία και το μεγάλο κεφάλαιο.

– Να αποκαταστήσει τις συντάξεις στα επίπεδα του 2012 καταργώντας όλες τις παράνομες και αντισυνταγματικές περικοπές των συντάξεων και να χορηγήσει τα αναδρομικά σε όλους ανεξαιρέτως τους συνταξιούχους τόσο για την κύρια όσο και για την επικουρική σύνταξη.

– Την επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης σε όλους τους συνταξιούχους και να δοθούν ουσιαστικές αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις.

– Να στελεχωθεί με το απαραίτητο ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό το νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας του Ρεθύμνου, αλλά και όλης της χώρας και να ενισχυθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας με όλα τα σύγχρονα μέσα για την εξυπηρέτηση του λαού μας.

– Να σταματήσει ο απρόκλητος και καταστροφικός πόλεμος στην Ουκρανία».

Πρωτοβάθμια σωματεία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, μεταξύ αυτών το συνδικάτο Οικοδόμων νομού Ρεθύμνου, καλούν τους εργαζόμενους στην συγκέντρωση στο δημαρχείο στις 10.30 το πρωί της 1ης Μάη. Στην ανακοίνωση-πρόσκληση τους, σημειώνουν μεταξύ άλλων:

«Εργαζόμενες, εργαζόμενοι, νέες, νέοι,

Τιμούμε τους αγώνες της εργατικής τάξης, τις αιματηρές θυσίες χιλιάδων εργατών στο δρόμο της απελευθέρωσης από τα δεσμά της εκμετάλλευσης! Κρατάμε γερά το νήμα που διαπερνά και συνδέει την Πρωτομαγιά του Σικάγο το 1886, της Θεσσαλονίκης το 1936, της Καισαριανής το 1944 και κάθε Πρωτομαγιά έως σήμερα, μέρα – σύμβολο για το δίκιο της τάξης μας.

Σήμερα στη σκιά ενός ακόμα ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία που ματώνει τους λαούς πάνω στους αιματοβαμμένους δρόμους των επιχειρηματικών κερδών, τη λυσσασμένη επίθεση των κυβερνήσεων απέναντι στη ζωή και τα δικαιώματα των εργαζομένων και στο δικαίωμα να οργανώνονται στα συνδικάτα και να αγωνίζονται, να απεργούν, τα μηνύματα της εργατικής πρωτομαγιάς αποτελούν φωτεινό φάρο για τους εργάτες όλου του κόσμου, κάνουν επίκαιρο το σύνθημα ότι «ελπίδα είναι η πάλη των λαών». Άμεση απεμπλοκή της χώρας μας από τον πόλεμο των ληστών – Καμία συμμετοχή στο νέο σφαγείο…

Ο λαός μας πλήρωσε και συνεχίζει να πληρώνει μεγάλο τίμημα, με μειώσεις μισθών, συντάξεων, εισοδήματος, με σκληρή φορολογία, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, για να ανακάμψουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Δεν πρέπει να πληρώσει με νέες περιπέτειες τα κέρδη τους.

Οι αυξήσεις ψίχουλα που νομοθετεί η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζοντας να ακυρώνει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, δε λύνουν το μεγάλο πρόβλημα των αυξήσεων στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στα καύσιμα, το ρεύμα, το νερό και των χαμηλών μισθών στην Ελλάδα. Πάνω από 400.000 εργαζόμενοι έχουν μηνιαίο μισθό κάτω από 500 ευρώ. Τα part time και οι ελαστικές μορφές εργασίας θερίζουν. Την ίδια στιγμή οι απώλειες της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων είναι πάνω από 13% την τελευταία χρονιά, ενώ ο πληθωρισμός ξεπέρασε το 8%. Τα 4 δισ. ευρώ που δίνει η χώρα για τη συμμετοχή της στις ΝΑΤΟικές δαπάνες, την στιγμή που ο λαός στενάζει να πληρώσει τη ΔΕΗ, το φυσικό αέριο και το ψωμί, είναι πρόκληση».

Και τα Πρωτοβάθμια σωματεία καταλήγοντας τονίζουν:

«Όλοι στην απεργιακή συγκέντρωση την Κυριακή 1η Μάη, στο Δημαρχείο στις 10.30.

Είναι ανάγκη να δυναμώσει ο διεκδικητικός αγώνας για:

– Επαναφορά της συλλογικής διαπραγμάτευσης της ΕΓΣΣΕ ως αφετηρία για την αύξηση του κατώτερου μισθού, διεκδικώντας 825€ κατώτερο μεικτό μισθό.

– Αυξήσεις στους μισθούς πάνω από το ύψος του πληθωρισμού. Συλλογικές συμβάσεις εργασίας σε κάθε κλάδο.

– Κατάργηση όλων των φόρων στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο, στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

– Γενναία μείωση τιμών και πλαφόν στα βασικά είδη, στην ενέργεια, στα καύσιμα.

– Διαγραφή χρεών, κανένα εργατικό – λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο και τρόφιμα».