29 °C Rethymno, GR
24/05/2022

ΕΧΕΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΕΙ ΩΣ ΕΡΓΟ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Έργο προτεραιότητας η θωράκιση του λιμανιού του Ρεθύμνου

- Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 17 εκ. ευρώ - Το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιώτικης Πολιτικής χρηματοδοτεί μελέτη πρότυπο, για την αειφόρο διαχείριση του λιμανιού

 

Την υλοποίηση του μεγάλου έργου που αφορά στη θωράκιση του λιμανιού του Ρεθύμνου και ολόκληρου του ιστορικού κέντρου με ευρωπαϊκά κονδύλια, επιβεβαίωσε με χθεσινές δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Μανόλης Κουτουλάκης, τονίζοντας πως το έργο αυτό βρίσκεται στη λίστα των 33 έργων, τα οποία έχουν συμφωνηθεί μεταξύ υπουργείου και ευρωπαϊκής επιτροπής για άμεση χρηματοδότηση.

Πρόκειται για ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 17 εκ. ευρώ, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για την πόλη και το ιστορικό της κέντρο, με δεδομένο τα σοβαρά προβλήματα, αλλά και τους κινδύνους που αυτή διατρέχει κάθε φορά που οι καιρικές συνθήκες είναι έντονες και προκαλούνται πλημμυρικά φαινόμενα.

Οι μελέτες του έργου έχουν ολοκληρωθεί εδώ και αρκετά χρόνια και πλέον φαίνεται πως ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίησή του. Άλλωστε τα προηγούμενα χρόνια επί υφυπουργείας του βουλευτή Ρεθύμνου Γ. Κεφαλογιάννη υπήρξε αγαστή συνεργασία με το υπουργείο Ναυτιλίας, που είχε ως αποτέλεσμα την εξασφάλιση της παραπάνω ευρωπαϊκής χρηματοδότησης. Όπως ανέφερε μάλιστα ο κ. Κουτουλάκης, είναι πολύ πιθανό το έργο να δημοπρατηθεί εντός του 2022, με προσωρινή ένταξη στο εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Τα παραπάνω ανέφερε χθες στη διάρκεια σύσκεψης στην οποία προέδρευσε ο κ. Κουτουλάκης στο Λιμενικό Ταμείο με την πρόεδρο και τη διοίκησή του, παρουσία του βουλευτή Γ. Κεφαλογιάννη, του δημάρχου Γ. Μαρινάκη, της αντιδημάρχου τουρισμού Π. Μπιρλιράκη, του περιφερειακού συμβούλου Κωστα Δανδουλάκη.

Ειδικότερα, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο γενικός γραμματέας Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ανάφερε: «Είναι μεγάλη μας χαρά που βρισκόμαστε ξανά στο Ρέθυμνο σε συνέχεια της επίσκεψης που είχε πραγματοποιήσει ο υπουργός ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, για να ανακοινώσουμε τα αποτελέσματα της συνεργασίας τα τελευταία 2.5 χρόνια με τη διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου και του δήμου που έχει ήδη αποδώσει καρπούς. Βρισκόμαστε λοιπόν εδώ για να δούμε την πορεία του πολύ σημαντικού, συστημικού έργου, που αφορά τη θωράκιση του λιμανιού που είναι πολύ σημαντικό. Η πόλη έχει πληρώσει πολύ ακριβά λάθος αποφάσεις του παρελθόντος και κακές κατασκευές. Για να μπορούμε να αναπτύξουμε την πόλη και να συζητήσουμε για περαιτέρω ανάπτυξη, πρέπει να τη θωρακίσουμε για να μπορέσουμε να επενδύσουμε σε πράγματα που θα την κάνουν πιο ελκυστική, λειτουργική και κυρίως ασφαλή. Επιμένουμε σε αυτό. Το υπουργείο νησιωτικής πολιτικής για πρώτη φορά διαδραματίζει ένα σοβαρό αναπτυξιακό ρόλο στην Κρήτη, διεκδικώντας χρήματα τα οποία δικαιούται η πόλη του Ρεθύμνου. Μιλάμε για ένα έργο της τάξεως των 17 εκ. ευρώ, με συνοδά πολύ κρίσιμα έργα που αφορούν αντιδιαβρωτικά έργα στην προβλήτα και την επίλυση του μονίμου προβλήματος της αποάμμωσης που είναι πάρα πολύ σημαντικό. Η χρηματοδότηση του έργου της θωράκισης του λιμανιού του Ρεθύμνου περιλαμβάνεται στην πρόταση των 33 έργων που έχει προτάξει και έχει προτείνει το υπουργείο ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής, έχουν συμφωνηθεί με την ευρωπαϊκή επιτροπή και ήδη έχουμε δρομολογήσει και με προσωρινή ένταξη στο ΠΔΕ θα μπορούσαν να προκηρυχτούν και εντός του έτους. Εκκρεμεί η έκδοση μιας υπουργικής απόφασης για ορισμό της διεύθυνσης Δ20 του υπουργείου υποδομών για την ανάληψη της διαγωνιστικής διαδικασίας. Έχει υιοθετηθεί ως ένα έργο προτεραιότητας. Είχαμε στενή συνεργασία με τον Γιάννη Κεφαλογιάννη, έχουμε δουλέψει εντατικά, ώστε να μπορέσει η διαγωνιστική αυτή διαδικασία να βγει στον αέρα σύντομα και νομίζω ότι θα λειτουργήσει ως πρότυπο και η διαδικασία για πρώτη φορά με έγκαιρη έναρξη των διαγωνιστικών διαδικασιών, όχι στο τέλος μιας προγραμματικής περιόδου αλλά στο ξεκίνημα, για να έχουμε χρόνο ομαλής υλοποίησης και χρηματοδότησης αυτού του κρίσιμου έργου».

Από την πλευρά του ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Κεφαλογιάννης, τόνισε: «Η παρουσία στο Ρέθυμνο του γενικού γραμματέα σηματοδοτεί το έμπρακτο ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τα έργα υποδομής στο Ρέθυμνο. Είχαμε μια αγαστή συνεργασία όλα τα προηγούμενα χρόνια ως υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας για να προχωρήσουμε αυτό το μεγάλο έργο, που αφορά τη θωράκιση του λιμανιού σε συνεργασία πάντα με το λιμενικό ταμείο και τον δήμο, προκειμένου αυτό το εμβληματικό έργο να μπει σε χρηματοδότηση και βεβαίως να αποτελέσει ένα σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο για το Ρέθυμνο και φυσικά για όλο τον νομό. Νομίζω ότι αυτό που έχω πει ότι το 2022 θα είναι μια χρονιά υποδομών για την περιοχή μας, υλοποιείται και νομίζω ότι αυτό το έργο είναι κάτι το οποίο θα μείνει για τις επόμενες δεκαετίες και θα δώσει μια άλλη αναπτυξιακή πνοή για το Ρέθυμνο».

Την ικανοποίηση της εξέφρασε η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Ρένα Κουτσαλεδάκη η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε: «Ήταν πολύ αισιόδοξα όλα όσα ειπωθήκαν σήμερα και ευχαριστούμε πάρα πολύ για τη συνεργασία που είχαμε τόσο με τον ίδιο, όσο και με τον κ. Πλακιωτάκη και τον κ. Κουτουλάκη και παράλληλα με το βουλευτή κ. Κεφαλογιάννη. Στη συνάντηση και ο δήμαρχος και η διοίκηση του Λ.Τ εκφράσαμε τις ευχαριστίες μας για την πορεία του έργου, του μεγάλου και πολύ σημαντικού, που αφορά τη θωράκιση και την ασφάλεια του λιμανιού και της πόλης. Ένα έργο όχι βιτρίνας αλλά ουσίας».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργης Μαρινάκης, ανέφερε : «Με πολύ χαρά υποδεχτήκαμε στα γραφεία του Λ.Τ τον κ. Κουτουλάκη, καθώς ευελπιστούμε ότι με τη γνώση του και την εμπειρία του θα κάνει τα πρέποντα για το λιμάνι μας. Το λιμάνι του Ρεθύμνου θέλουμε να το θωρακίσουμε. Δεν θωρακίζουμε μόνο το λιμάνι. Θωρακίζουμε στην ουσία το μνημειακό πλούτο του ιστορικού κέντρου και προστατεύουμε τους πολίτες και τους επισκέπτες από τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, που όταν συμβαίνουν δημιουργούνται τρομακτικά αποτελέσματα. Για να μην θρηνήσουμε λοιπόν θύματα, θεωρώ είναι επιτακτική ανάγκη η θωράκιση του λιμανιού. Δεν είναι τυχαίο ότι ο δήμος Ρεθύμνου τα χρήματα που είχε πάρει από την Περιφέρεια, τα έχει διαθέσει για τις μελέτες αυτές της κρίσιμης περιοχής και θεωρώ ότι τα νέα που σήμερα είναι στη σωστή κατεύθυνση και εύχομαι σύντομα να υλοποιηθούν».

 

Χρηματοδότηση πρότυπης μελέτης για την αειφόρο διαχείριση του λιμανιού

Παράλληλα, χθες στην διάρκεια της επίσκεψης του στο Ρέθυμνο ο γενικός γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής ανακοίνωσε και τη χρηματοδότηση μιας πρότυπης μελέτης, συνολικού ύψους 200.000 ευρώ από το πρόγραμμα του υπουργείου, με την ονομασία «Νέαρχος», που αφορά στην αειφόρο διαχείριση του λιμανιού.

«Ταυτόχρονα υιοθετώντας μια ολοκληρωμένη πρόταση του Λιμενικού Ταμείου και της πόλης του Ρεθύμνου, ερχόμαστε να συνδράμουμε στην πολύ σπουδαία στρατηγική που έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια του, αφορά στη βιώσιμη προσέγγιση στον σχεδιασμό. Ερχόμαστε λοιπόν να μιλήσουμε για το πράσινο λιμάνι. Χρηματοδοτούμε λοιπόν την πρότυπη μελέτη για την αειφόρο διαχείριση του λιμένα, όχι μόνο στο κομμάτι της λιμενικής λειτουργίας, αλλά στη σχέση πόλης-λιμένα που είναι πολύ σημαντική με πράσινες παρεμβάσεις μηδενικού αποτυπώματος. Επομένως είναι παρά πολύ σημαντικό γιατί για το υπουργείο ναυτιλίας, λειτουργεί ως πρότυπο η πόλη το Ρεθύμνου και το λιμάνι της. Η μελέτη αγγίζει τις 200.000 ευρώ και θα αποτελέσει μια στρατηγικά μελέτη, για να μπορέσουνε να προσδιοριστούν και οι παρεμβάσεις που θα χρηματοδοτηθούν και από το πρόγραμμα «Νέαρχος» του υπουργείου Ναυτιλίας και από άλλες χρηματοδοτικές πηγές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτουλάκης.

Από την πλευρά της η πρόεδρος του Λ. Τ, τόνισε ότι «Η χρηματοδότηση πιλοτικού προγράμματος της παραπάνω μελέτης, θα συμπλεύσει με την όλη προσπάθεια που γίνεται από την πόλη, στο να πρασινίσει η οικολογική συνείδηση».

 

Μικρά λιμάνια και αλιευτικά καταφύγια σε νότο και βορρά

Το πρόσεχες διάστημα αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής του μεγάλου έργου του αλιευτικοί καταφυγίου στη Σκαλέτα, το οποίο έχει εξασφαλίσει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ένα έργο στο οποίο είχε συμβάλλει καθοριστικά σε ότι αφορά τις αδειοδοτικές διαδικασίες και το υπουργείο Ναυτιλίας. Με την ευκαιρία ο κ. Κουτουλάκης τόνισε το σημαντικό ρόλο των μικρών λιμανιών στο βορρά και το νότο του Ρεθύμνου, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος μικρότερων λιμανιών αλιευτικών καταφυγίων στο νότο, αλλά και στο βορρά. Πρέπει όλα αυτά τα μικρά λιμάνια να τα δούμε σαν δίκτυο στο πλαίσιο της Εθνικής Λιμενικής Νησιωτικής Πολιτικής. Βρισκόμαστε εδώ και θα έχουμε μια άμεση χρηματοδότηση αναγκαίων παρεμβάσεων, για να εξασφαλίσουμε τη λειτουργικότητα των λιμανιών αυτών, είτε στο Μπαλί είτε στην Αγία Γαλήνη».

Σημειώνεται ότι ο κ. Κουτουλάκης επισκέφτηκε την Αγιά Γαλήνη, όπου είχε συνάντηση με τον δήμαρχο και φορείς της περιοχής. Προηγουμένως επισκέφτηκε την αντιπεριφερειάρχη Μαρια Λιονή. Μεταξύ άλλων ο Γ.Γ Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής ενημέρωσε την κυρία Λιονή για τα έργα, που πρόκειται να υλοποιηθούν από το Λιμενικό Ταμείο Ρεθύμνου με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ, μέσω των υπουργείων Ναυτιλίας και Υποδομών, με κυρίαρχο αυτό της αντιπλημμυρικής θωράκισης του λιμανιού. Επιπλέον, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου καθολικά και για την Κρήτη, καθώς και την επέκταση αυτού και στον τομέα της μεταφοράς ζωοτροφών, λόγω της αύξησης των τιμών.

 

Ενίσχυση 8 εκ. ευρώ στους κτηνοτρόφους της Κρήτης για τις ζωοτροφές

Ο γενικός γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής Μ. Κουτουλάκης είχε συναντήσεις χθες και με τη διοίκηση του επιμελητηρίου, όπου και ανακοίνωσε την ενίσχυση με το ποσό των 8 εκ. ευρώ στους κτηνοτρόφους για την προμήθεια των ζωοτροφών, στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλεται για την αντιμετώπιση του αυξημένου λειτουργικού κόστους.: «Έχουμε στενή συνεργασία με τα τέσσερα επιμελητήρια της Κρήτης. Το μεταφορικό ισοδύναμο αποτελεί μια σημαντική επιτυχία. Πάνω από 15 εκατομμύρια έχουν επενδυθεί σε επιχειρήσεις στην Κρήτη, αλλά υπάρχει κάτι πολύ ιδιαίτερο και κρίσιμο αυτή την εποχή. Με απόφαση του πρωθυπουργού έχει συμπεριληφθεί και επεξεργαζόμαστε τη λύση για την ενίσχυση, για το έτος 2022, των κτηνοτρόφων για την προμήθεια των ζωοτροφών. Πρόκειται για μια σημαντική ενίσχυση που θα έρθει να συμβάλλει παρά πολύ στα αυξημένα λειτουργικά κόστη προμήθειας ζωοτροφών. Πάνω από 8 εκ. θα διατεθούν στην Κρήτη για το σκοπό αυτό» είπε ο κ. Κουτουλάκης.