Την άμεση στελέχωση του νοσοκομείου με τον απαραίτητο αριθμό ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού ζητούν με ερώτησή τους στη βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, Γιώργος Λαμπρούλης, Μαρία Κομνηνάκα και Διαμάντω Μανωλάκου.
Ειδικότερα, στην ερώτησή τους τονίζουν:
«Χαρακτηριστικό παράδειγμα των συνεπειών της επικίνδυνης πολιτικής που έχει διαμορφωθεί στον τομέα της Δημόσιας Υγείας, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης, της υποστελέχωσης και εμπορευματοποίησης της Υγείας, που ακολουθεί η σημερινή κυβέρνηση όπως και όλες οι προηγούμενες, είναι το Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου.
Κομβικά τμήματα του Νοσοκομείου βρίσκονται σε σημείο οριακής λειτουργίας και στηρίζονται στην υπερεργασία, υπερεφημέρευση και εξάντληση των υγειονομικών. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τον απαρχαιωμένο οργανισμό του 2012:
Η πολύπαθη Παθολογική Κλινική από τις ανάγκες κάλυψης επτά θέσεων μόνιμων παθολόγων σήμερα έχει καλύψει μόνο τρεις θέσεις, εκ των οποίων οι δύο βρίσκονται σε άδεια κύησης και ανατροφής. Η κλινική λειτουργεί εφημεριακά με μετακινούμενους παθολόγους από τα Νοσοκομεία του Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ και Βενιζέλειο). Η τελευταία προκήρυξη είχε μία θέση παθολόγου -η οποία βγαίνει διαρκώς άγονη, όπως είναι αναμενόμενο με βάση τις συνθήκες.
Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών λειτουργεί με τρεις ειδικευμένους γιατρούς και έναν ιδιώτη γιατρό με μπλοκάκι. Οι απαιτούμενες ανάγκες είναι στο σύνολο επτά θέσεις, για την εύρυθμη λειτουργία του τμήματος. Η τελευταία προκήρυξη δεν προέβλεπε ούτε μία θέση.
Η Ορθοπεδική Κλινική, έπειτα από τις νέες παραιτήσεις, κινδυνεύει σύντομα να μείνει με τρεις μόνιμους ορθοπεδικούς, ενώ ακόμη και σύμφωνα με τον ελλιπή Οργανισμό του Νοσοκομείου χρειάζονται πέντε.
Η Χειρουργική Κλινική λειτουργεί με τέσσερις γιατρούς, αντί για επτά, όπως προβλέπει ο Οργανισμός, ενώ δεν υπάρχει κανένας Ογκολόγος για ολόκληρο τον Νομό.
Οι Ειδικευόμενοι γιατροί εργάζονται σε συνθήκες πλήρους εντατικοποίησης, σταθερά γίνεται υπέρβαση του πλαφόν των εφημεριών ανά μήνα (πάνω από επτά), τους ανατίθενται καθήκοντα που δεν τους αναλογούν, ενώ λαμβάνουν ανεπαρκή εκπαίδευση, σύμφωνα με τις σύγχρονες εξελίξεις της εκάστοτε ειδικότητας που έχουν επιλέξει.
Η πλειοψηφία των αγροτικών γιατρών είναι σε μόνιμες αποσπάσεις με απόφαση της 7ης ΥΠΕ, ενώ τα ΚΥ και οι ΤΟΜΥ είναι τραγικά υποστελεχωμένα με αποτέλεσμα η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας να είναι ανύπαρκτη. Επιπλέον στον Νομό δεν υπάρχει γιατρός ΕΚΑΒ και οι διακομιδές διασωληνωμένων γίνονται από οποιοδήποτε μη εξειδικευμένο γιατρό σε βαρύ πάσχοντα – διασωληνωμένο ασθενή, με όποιο κόστος.
Ταυτόχρονα, τεράστια είναι τα κενά σε νοσηλευτές και τις υπόλοιπες ειδικότητες, ενώ περίπου το μισό προσωπικό εργάζεται με διάφορες μορφές συμβάσεων ορισμένου χρόνου (επικουρικοί, ΣΟΧ, ΟΑΕΔ, κλπ), ενώ στον τομέα καθαριότητας οι εργαζόμενοι είναι εργολαβικοί.
Ένα χρόνο μετά τις μαζικές διαδηλώσεις του λαού του Ρεθύμνου για την υπεράσπιση της δημόσιας δωρεάν υγείας και τη στήριξη του Νοσοκομείου, το ΓΝ Ρεθύμνου βρίσκεται σε κατάσταση που θυμίζει νοσοκομείο αρκετών δεκαετιών πίσω».
Καταλήγοντας ο βουλευτές ρωτούν τον υπουργό ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση ώστε:
– Να προσληφθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου, με ταυτόχρονη προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων, το απαραίτητο μόνιμο υγειονομικό και λοιπό προσωπικό όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με ουσιαστικές αυξήσεις μισθών και πρόβλεψη για τη στήριξη βασικών οικογενειακών και κοινωνικών αναγκών από το κράτος.
– Να μονιμοποιηθεί, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, όλο το επικουρικό και με όλα τα είδη συμβάσεων προσωπικό.
– Να επικαιροποιηθεί, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες, ο απαρχαιωμένος – ελλιπής Οργανισμός του Νοσοκομείου.