Ερώτηση κατέθεσαν σήμερα 44 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με πρωτοβουλία του Ανδρέα Ξανθού, βουλευτή Ρεθύμνου και τομεάρχη υγείας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, για το σύνδρομο long covid. Οι βουλευτές σημειώνουν ότι τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί για την αντιμετώπιση του long covid, που σύμφωνα με μελέτες μπορεί να αφορά έως και το 30% των ασθενών που νόσησαν, δεν επαρκούν .
Αναλυτικά , στην ερώτηση τους τονίζουν:
«Μία εξαιρετικά σοβαρή επιπλοκή στη ζωή των ανθρώπων που νόσησαν από τον νέο κοροναϊό αποτελεί αναμφίβολα το σύνδρομο long-covid, το οποίο περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα σοβαρών συμπτωμάτων και παρουσιάζει χρονιότητα. Ένας σημαντικός αριθμός ασθενών διαφορετικών ηλικιών, ακόμα και παιδιών, εξακολουθεί, για αρκετά μεγάλο διάστημα (εβδομάδες ή μήνες) μετά την υποχώρηση της οξείας φάσης της covid-19, να εμφανίζει συμπτώματα που επιμένουν καθώς και επιπλοκές από διάφορα συστήματα του οργανισμού (αναπνευστικό, καρδιαγγειακό, νευρικό, ενδοκρινικό/ανοσολογικό, αιματολογικό, γαστρεντερικό κλπ). Με βάση την ταξινόμηση του συνδρόμου από το National Institute for Health and Care Excellence (NICE) και τις οδηγίες της Ελληνικής Πνευμονολογική Εταιρείας, οι φάσεις που έπονται της λοίμωξης από τον ιό SARS-COV-2 περιλαμβάνουν:
- Οξεία Covid-19 (Acute Covid-19): αφορά σε σημεία και συμπτώματα έως 4 εβδομάδες
- Συνεχιζόμενη συμπτωματική Covid-19 (On going symptomatic Covid-19): αφορά σε σημεία και συμπτώματα από 4 έως 12 εβδομάδες
- Μετά-Covid-19 σύνδρομο (Post-Covid-19 syndrome): αφορά σε σημεία και συμπτώματα που αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια ή μετά από τη λοίμωξη με Covid- 19 και συνεχίζουν για περισσότερο από 12 εβδομάδες, χωρίς να μπορούν να αποδοθούν σε εναλλακτική διάγνωση.
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του CDC (Kέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ), 1 στα 3 ενήλικα άτομα που έχουν νοσήσει με Covid-19 παρουσιάζουν το σύνδρομο μακράς Covid. Αντίστοιχα, το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας του Ηνωμένου Βασιλείου (ONS) εκτιμά ότι μεταξύ 3 και 12% των ατόμων που νοσούν με COVID-19 θα εξακολουθούν να έχουν συμπτώματα 12 εβδομάδες μετά την αρχική τους μόλυνση. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτές οι εκτιμήσεις έγιναν πριν η Omicron γίνει η κυρίαρχη παραλλαγή. Το ONS εκτιμά ότι περισσότερο το 2,1% του πληθυσμού παρουσίασε συμπτώματα που είχαν διαρκέσει περισσότερο από 4 εβδομάδες από την μόλυνση και το 42% από αυτούς τους ανθρώπους εμφάνιζαν μακρά συμπτώματα COVID-19 περισσότερο από ένα χρόνο, μετά την μόλυνση, ενώ το 63% δήλωσαν ότι τα συμπτώματά τους είχαν μειώσει την ικανότητά τους να εκτελούν καθημερινές δραστηριότητες.
Η Κυβέρνηση της ΝΔ έχει, λόγω των νεοφιλελεύθερων εμμονών της, για πολλοστή φορά υποτιμήσει τον κίνδυνο και την ανάγκη σοβαρής ενίσχυσης του ΕΣΥ και κατάλληλης οργάνωσης των δημόσιων δομών υγείας για τη διαχείριση του συνδρόμου long-covid. Στα δημόσια νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της χώρας δημιουργήθηκαν 30 ιατρεία Long COVID, τα οποία όμως σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν για να καλύψουν τις υφιστάμενες ανάγκες, καθώς αφήνουν ακάλυπτες πολλές περιοχές της επικράτειας. Επιπλέον είναι σε λειτουργία 2 μόλις κέντρα αναφοράς σε όλη τη χώρα.
Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης και της απουσίας κρατικής μέριμνας από την πλευρά του Υπ. Υγείας είναι η δημιουργία της Ελληνικής Ένωσης Ασθενών με Μακρά Κόβιντ , η οποία προσπαθεί να αναδείξει το ζήτημα και να διεκδικήσει καλύτερη φροντίδα. Μάλιστα, όπως τονίζει η συγκεκριμένη οργάνωση ασθενών στα ΜΜΕ, στις ΗΠΑ και την Μ. Βρετανία το σύνδρομο μακράς Covid έχει ήδη αναγνωριστεί ως αναπηρία. Παράλληλα, οι ασθενείς στην Ελλάδα, σε μια απέλπιδα προσπάθεια αλληλοβοήθειας και να υποκαταστήσουν την ελλιπή φροντίδα, συγκρότησαν ομάδα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης με τίτλο «Long COVID: Ελληνική Ομάδα Υποστήριξης» η οποία αριθμεί πλέον 2.500 μέλη.
Επειδή είναι επιτακτική η ανάγκη ολιστικής προσέγγιση της νόσου covid-19 (από την πρόληψη και τον έλεγχο της διασποράς, μέχρι τη φαρμακευτική περίθαλψη , την αποθεραπεία-αποκατάσταση και την ψυχοκοινωνική υποστήριξη)
Επειδή το σύνδρομο long covid εξελίσσεται σε μια «σιωπηρή πανδημία» που απαιτεί ευαισθητοποίηση, εκπαίδευση και οργάνωση αντίστοιχων δομών
Επειδή οι υφιστάμενες δομές του ΕΣΥ είναι ανεπαρκείς αναλογικά με την αυξανόμενη ζήτηση σε σχετικές υπηρεσίες
Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:
1) Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί προκειμένου να διασφαλίσει την ολοκληρωμένη φροντίδα σε ασθενείς με σύνδρομο long-Covid;
2) Ποιο είναι το σχέδιο ανάπτυξης νέων δημόσιων δομών υποστήριξης ασθενών με σύνδρομο long-Covid ;
3) Με ποιο τρόπο θα διασφαλιστεί η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών υγείας, των ασθενών και των πολιτών για την αναδυόμενη αυτή υγειονομική απειλή ;
4) Πως θα στηριχθεί η επιστημονική έρευνα και η συνεχιζόμενη εκπαίδευση των υγειονομικών στο θέμα αυτό ;»
Οι ερωτώντες βουλευτές
Ξανθός Ανδρέας
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αθανασίου Νάσος
Αλεξιάδης Τρύφων
Αναγνωστοπούλου Σία
Αραχωβίτης Σταύρος
Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος
Βαγενά Άννα
Βαρδάκης Σωκράτης
Βαρεμένος Γιώργος
Γιαννούλης Χρήστος
Γκιόλας Γιάννης
Ζαχαριάδης Κώστας
Ζεϊμπέκ Χουσεϊν
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Θραψανιώτης Μανόλης
Κασιμάτη Νίνα
Καφαντάρη Χαρά
Λάππας Σπυρίδων
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χάρης
Μάρκου Κώστας
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπάρκας Κώστας
Μπουρνούς Ιωάννης
Μωραΐτης Θάνος
Νοτοπούλου Αικατερίνη
Παπαδόπουλος Αθανάσιος
Παπαηλιού Γιώργος
Παπανάτσιου Αικατερίνη
Πούλου Γιώτα
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σαρακιώτης Ιωάννης
Σκουρλέτης Παναγιώτης
Τζάκρη Θεοδώρα
Τζούφη Μερόπη
Τόλκας Άγγελος
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νικόλαος
Φωτίου Θεανώ
Χαρίτου Δημήτρης
Χαρίτσης Αλέξης
Χατζηγιαννάκης Μίλτος
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γεώργιος