Ελεγχόμενη είσοδος έναντι αντιτίμου (με εξαίρεση τους κατοίκους του νομού Ρεθύμνης), φύλαξη του χώρου και παρουσία γιατρού
Θετικό ήταν το αποτέλεσμα της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στο υπουργείο Περιβάλλοντος για το θέμα της διαχείρισης και λειτουργίας του Κουρταλιώτικου φαραγγιού. Η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης Μαρία Λιονή με τον δήμαρχο Αγίου Βασιλείου Γιάννη Ταταράκη και τον Ρεθεμνιώτη βουλευτή και υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Γιάννη Κεφαλογιάννη συναντήθηκαν με τον υπουργό Θεόδωρο Σκυλακάκη, στον οποίο ανέλυσαν το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει σήμερα στην περιοχή σε σχέση με την ανεξέλεγκτη είσοδο επισκεπτών στο φαράγγι χωρίς κανένα έλεγχο και καμιά εποπτεία. Επεσήμαναν τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονούνται για την πρόκληση ατυχημάτων αλλά κυρίως την απουσία αρμόδιου φορέα για να ελέγξει την περιοχή.
Έδειξαν μάλιστα φωτογραφικό υλικό από τις εικόνες που καταγράφονται καθημερινά στην περιοχή τόσο με τους χιλιάδες επισκέπτες που κάνουν μπάνιο στις πηγές του Κουρταλιώτη όσο και με τις ουρές αυτοκινήτων που μπλοκάρουν την κυκλοφορία.
Αντιπεριφερειάρχης και δήμαρχος ζήτησαν τη σύσταση φορέα που θα αναλάβει τη διαχείριση και λειτουργία της περιοχής ώστε αυτή να προστατευτεί και ταυτόχρονα να υπάρχει έλεγχος και φύλαξη του χώρου. Ο υπουργός αναγνώρισε το πρόβλημα και την επιτακτική ανάγκη άμεσης αντιμετώπισής του και ήρθε σε επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΟΦΥΠΕΚΑ (Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής) κ. Τριάντη και συμφώνησαν για την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ ΟΦΥΠΕΚΑ, Αντιπεριφέρειας και δήμου Αγίου Βασιλείου.
Με τη υπογραφή της προγραμματικής αυτής ο δήμος θα αναλάβει τη φύλαξη και την καθαριότητα του χώρου, καθώς και τον έλεγχο εισόδου επισκεπτών. Η είσοδος θα γίνεται έναντι αντιτίμου το οποίο θα καθοριστεί από την προγραμματική σύμβαση και από το οποίο θα εξαιρούνται οι δημότες του νομού Ρεθύμνης. Οι γραφειοκρατικές διαδικασίες θα γίνουν το προσεχές διάστημα ώστε όλα να είναι έτοιμα τον Μάιο και με τη νέα τουριστική σεζόν να τεθεί σε λειτουργία ο νέος κανονισμός διαχείρισης και λειτουργίας το φαραγγιού.
Η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή μιλώντας στα «Ρ.Ν.» τόνισε ότι η προσπάθεια που καταβάλλεται αφορά την προστασία της ίδιας της περιοχής αλλά και των επισκεπτών, κάτι που με το σημερινό καθεστώς ήταν αδύνατον.
Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Επεσήμανα στη συνάντηση με τον κ. Σκυλακάκη ότι αίτημά μας είναι να ελεγχθεί και να λειτουργεί σωστά το φαράγγι, διότι έτσι όπως είναι και αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση ούτε φαράγγι θα έχουμε, ενώ ελλοχεύουν κίνδυνοι για τους επισκέπτες της περιοχής μέσα στο φαράγγι. Και ο ίδιος ο υπουργός κατάλαβε ότι πρέπει να γίνει ένας κανονισμός λειτουργίας, να γίνει μια κανονιστική διάταξη για να μπορούμε να παρεμβαίνουμε στο φαράγγι. Οπότε μέσα από την προγραμματική σύμβαση θα κάνουμε έναν κανονισμό λειτουργίας, θα ορίσουμε έναν συγκεκριμένο αριθμό ατόμων που θα μπαίνουν μέσα στο φαράγγι με εισιτήριο από το οποίο θα εξαιρέσουμε ενδεχομένως τους κατοίκους του νομού. Δηλαδή το πρόβλημα δεν είναι οικονομικό. Απλώς πρέπει να υπάρχει ένα εισιτήριο ώστε με τα έσοδα αυτά να υπάρχει η καθαριότητα και η φύλαξη. Νομίζω ότι βρέθηκε η φόρμουλα για τη διαχείριση του φαραγγιού και ευελπιστώ του χρόνου να μην έχουμε τα ίδια προβλήματα.
Με τη νέα χρονιά εκτιμούμε θα λυθεί το πρόβλημα, παράλληλα ο δήμος θα προχωρήσει στην επέκταση του πάρκινγκ κατά 200 θέσεις».
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης μιλώντας στα «Ρ.Ν.» εμφανίστηκε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα της συνάντησης τονίζοντας ότι θα προχωρήσουν άμεσα οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και οι διαγωνισμοί ώστε όλα να είναι έτοιμα τον Μάιο και να τεθεί σε λειτουργία ο νέος κανονισμός για τη λειτουργία του φαραγγιού: «Η ανταπόκριση το υπουργού ήταν άμεση. Επικοινώνησε με τον Τριάντη, τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΦΥΠΕΚΑ, και του είπε να έρθουμε σε επαφή για να προχωρήσει η κανονιστική και η προγραμματική σύμβαση. Θα προηγηθεί η συνεδρίαση του ΟΦΥΠΕΚΑ, ο οποίος θα εκδώσει το κανονιστικό πλαίσιο για τη λειτουργία του φαραγγιού και μετά θα υπογράψουμε την προγραμματική. Η προγραμματική για να εκτελεστεί χρειάζεται να κάνουμε τον διαγωνισμό για τη φύλαξη της περιοχής, για την αποκομιδή απορριμμάτων και για την παροχή πρώτων βοηθειών. Όλα αυτά θα περιγράφονται στην προγραμματική σύμβαση μαζί με το ύψος του αντιτίμου το οποίο θα εξαιρεί τους κατοίκους του νομού Ρεθύμνου. Οπότε μιλάμε για την επόμενη τουριστική περίοδο, που θα έχουν γίνει οι διαδικασίες. Δεν χρειάζεται καμία χρηματοδότηση, το τέλος είναι ανταποδοτικό. Αυτά που θα προσφέρουμε στην περιοχή θα είναι από τα χρήματα του εισιτηρίου, δεν χρειάζονται να μας επιχορηγήσουν χρήματα. Σε δύο εισόδους θα μπει το εισιτήριο και θα υπάρχει και η φύλαξη μέσα. Από πάνω θα υπάρχει security και θα κατευθύνει όλο τον κόσμο στα πάρκινγκ. Θα μεγαλώσει το πάρκινγκ με επιπλέον 200 θέσεις, οπότε θα λυθεί τελείως το κυκλοφοριακό πρόβλημα. Σήμερα το πάρκινγκ που έχουμε κάνει, χωρά 350 αυτοκίνητα και θα το διαμορφώσουμε για 550, οπότε λύνεται το πρόβλημα. Θα υπάρχει security στον δρόμο για να τους πηγαίνει στο πάρκινγκ. Το ανώτατο όριο των ανθρώπων που θα μπαίνουν μέσα στο φαράγγι την ημέρα θα πρέπει να είναι 800. Αυτή είναι δική μου πρόταση, δεν ξέρω τι θα αποφασίσει ο ΟΦΥΠΕΚΑ. Όμως παραπάνω ανθρώπους δεν θα δεχτώ. Αυτήν τη στιγμή εκτιμάω ότι μπαίνουν από 1.500 άτομα μέχρι 2.000».
Χρηματοδότηση για τη πρόληψη πυρκαγιών
Εν των μεταξύ χρηματοδότηση ύψους 300.000 ευρώ που αφορά σε εξοπλισμό που θα αξιοποιηθεί για την πρόληψη των πυρκαγιών εξασφάλισε από το αρμόδιο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας ο δήμος Αγίου Βασιλείου, ενώ εκκρεμεί η σχετική υπογραφή από το ΥΠΕΣ. Παράλληλα 100.000 ευρώ.