19 °C Rethymno, GR
07/10/2022

ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΕΚΤΙΜΑΤΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΠΡΟΚΗΡΥΧΘΕΙ Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

Ετοιμάζονται τα τεύχη δημοπράτησης για τη διασύνδεση των δικτύων του Αρκαδίου με τον βιολογικό καθαρισμό

Ετοιμάζεται η διακήρυξη του μεγάλου έργου της ΔΕΥΑΡ, που αφορά στη διασύνδεση των δικτύων  της Δημοτικής Ενότητας Αρκαδίου, με τον βιολογικό καθαρισμό που αποτελεί το τελευταίο τμήμα του έργου, για να διασφαλιστεί η μεταφορά των λυμάτων της ανατολικής ζώνης, στον βιολογικό καθαρισμό του Ρεθύμνου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ο διαγωνισμός θα προκηρυχτεί  έως το τέλος του επόμενου μήνα.

Η χρηματοδότησή του συγκεκριμένου έργου είναι συνολικού προϋπολογισμού 2 εκ.  ευρώ και έχει εξασφαλιστεί από το πρόγραμμα του ΥΠΕΣ «Αντώνης Τρίτσης».

Παράλληλα σε ό,τι αφορά τα τέσσερα αντλιοστάσια που είναι αναγκαία να υλοποιηθούν, προκειμένου να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το αποχετευτικό δίκτυο της περιοχής, αυτά δρομολογούνται, καθώς ήδη έχει οριστεί η τιμή μονάδας για τις απαλλοτριώσεις των εκτάσεων, στις οποίες έχει σχεδιαστεί να κατασκευαστούν. Πρόκειται για ένα έργο που βρίσκεται σε εκκρεμότητα εδώ και πολλά χρόνια, περίπου 12, εξαιτίας των δικαστικών προστριβών και ενστάσεων που οδήγησαν σε τεράστιες καθυστερήσεις, στην υλοποίηση ενός έργου, που κρίνεται ζωτικής σημασίας για την τουριστική περιοχή, με δεδομένο ότι εκεί δραστηριοποιούνται δεκάδες ξενοδοχειακές μονάδες και τουριστικές επιχειρήσεις, των οποίων τα λύματα, μέχρι και σήμερα, καταλήγουν μεν στον βιολογικό όχι όμως με τις σωστές και τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

 

Σε εξέλιξη το έργο κατασκευής του αποχετευτικού δικτύου στο Ατσιπόπουλο

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με τον μηχανικό της ΔΕΥΑΡ Δημήτρη Πριναράκη σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες κατασκευής του αποχετευτικού δικτύου στο Ατσιπόπουλο. «Οι εργασίες αυτή την περίοδο εκτελούνται στην τοποθεσία «Πανόραμα». Στόχος και σκοπός είναι τους επόμενους μήνες να ενεργοποιηθούν και άλλα μέτωπα εργασίας καθώς το χρονοδιάγραμμα είναι ασφυκτικό, μιας και  το έργο πρέπει να έχει παραδοθεί στο τέλος του 2023. Ο χρόνος υλοποίησης και παράδοσης του έργου ήταν εξαρχής γνωστός στον ανάδοχο με τον οποίο η ΔΕΥΑΡ έχει μια πολύ καλή συνεργασία και εκτιμούμε ότι θα πάνε όλα καλά και θα είμαστε συνεπείς με τα χρονοδιαγράμματα και το έργο θα εξελιχτεί χωρίς προβλήματα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι το έργο επαναπροκηρύχτηκε  με επιπλέον υποδομές, που αφορούν σε νέο δίκτυο ύδρευσης 6 χλμ., καθώς και δίκτυο ομβρίων ενός χλμ., Το έργο αυτό θα συμβάλλει στην αποτελεσματική διαχείριση των λυμάτων των περιοχών του Ατσιποπούλου – Πανοράματος – Βιολί Χαράκι, τα οποία με την ολοκλήρωση του έργου θα καταλήγουν στον βιολογικό καθαρισμό.

Το συγκεκριμένο έργο είχε δημοπρατηθεί και είχε ξεκινήσει να υλοποιείται από τις αρχές του 2020, ωστόσο προέκυψαν σοβαρά προβλήματα, που εμπόδισαν την απρόσκοπτη εξέλιξή του, καθώς ο εργολάβος δεν ήταν συνεπής στις υποχρεώσεις του.

Χάρη στην αποτελεσματική διαχείριση της ΔΕΥΑΡ και από νομικής πλευράς, αλλά και από πλευράς συνεργασίας με την αρμοδία Διαχειριστική Αρχή του υπουργείου κατέστη εφικτή τη λύση της επαναδημοπράτησής του και μάλιστα με επιπρόσθετες εργασίες.

Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο που αφορά 6 χλμ. δικτύου λυμάτων και ο προϋπολογισμός του ανέρχεται  4.650.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ.