Μεταξύ 13 και 17 Μαΐου 2024 πραγματοποιήθηκε το πρόγραμμα επιμόρφωσης προσωπικού με θέμα «Διεθνοποίηση, συμπερίληψη, διαφορετικότητα, βιώσιμη ανάπτυξη», το οποίο οργανώθηκε από το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Κρήτης. Στελέχη διοικητικών υπηρεσιών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων από τη Λιθουανία, την Ιταλία, την Κροατία και την Πολωνία συμμετείχαν με σκοπό την επιμόρφωση και το γόνιμο διάλογο στη διαχείριση ζητημάτων, όπως η προώθηση της απασχολησιμότητας, η κοινωνική ένταξη, η συμμετοχή στα κοινά, η καινοτομία, η περιβαλλοντική βιωσιμότητα εντός και εκτός Ευρώπης και γενικότερα η προώθηση της εξωστρέφειας και η διεθνοποίηση του ΠΚ.
Διακεκριμένο ακαδημαϊκό προσωπικό διαφορετικών ειδικοτήτων αλλά και ειδικευμένο προσωπικό από διάφορες δομές και υπηρεσίες του ΠΚ ανέπτυξαν έννοιες που σχετίζονται με τη συμπερίληψη, το όραμα για ισότητα και αποδοχή της διαφορετικότητας, τη διαχείριση των συμμετεχόντων με αγχωτικές συμπεριφορές, τη γνωριμία με τον κρητικό πολιτισμό, τη διδασκαλία των Νέων Ελληνικών ως ξένης γλώσσας και εν κατακλείδι για τα οφέλη της κινητικότητας των φοιτητών και του προσωπικού μέσω του προγράμματος Erasmus+ σε χώρες εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στο πλαίσιο της εβδομάδας επιμόρφωσης παρουσιάστηκαν και οι δράσεις του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων που αφορούν στην υλοποίηση των στόχων του προγράμματος Erasmus+ [KA 131], στη συμβουλευτική των φοιτητών για συμμετοχή σε δράσεις και συζητήσεις όπου εκφράζονται διαφορετικές απόψεις, γνώσεις, μέθοδοι διδασκαλίας και έρευνας, ευκαιρίες ανάπτυξης δεξιοτήτων αλλά και στην υποστήριξη του προσωπικού για μετακίνηση, διερεύνηση ανάπτυξης νέων συνεργασιών και ανταλλαγή ορθών πρακτικών. Επιπλέον, παρουσιάστηκαν τα ξενόγλωσσα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών του Ιδρύματος, τα θερινά σχολεία και οι καλές πρακτικές προβολής του προγράμματος Erasmus+.
Στελέχη των διοικητικών, οικονομικών και τεχνικών υπηρεσιών μίλησαν για τις βασικές δομές και υπηρεσίες που σχετίζονται άμεσα με την διεθνοποίηση και την εξωστρέφεια του Ιδρύματος, τη στρατηγική τους σε θέματα ψηφιακής διαχείρισης, διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, της πρόκλησης συνεργασίας με Ιδρύματα του εξωτερικού ενώ υλοποιήθηκαν και εξατομικευμένες συναντήσεις με στελέχη των Οικονομικών Υπηρεσιών σε μια προσπάθεια ανταλλαγής καλών πρακτικών.
Η επιμόρφωση του εισερχόμενου προσωπικού εμπλουτίστηκε με την επίσκεψη και ξενάγηση στην εντυπωσιακή Κεντρική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος, και στις εκθέσεις που φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις της με γενικό τίτλο: “Εικόνα και βιβλίο” και “τους δρόμους της ιστορίας, και της μνήμης. Άλκη Ζέη”, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, στο Μουσείο Ιατρικής, καθώς και με την ξενάγηση στο ιστορικό κέντρο των δύο πόλεων και τη γνωριμία με τη γαστρονομία του τόπου.
Χαιρετισμό στους εκπροσώπους των συνεργαζόμενων Ανώτατων Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων έκανε ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Δια Βίου Μάθησης, Διεθνών Σχέσεων και Εξωστρέφειας, Καθηγητής Γ. Κοσιώρης, η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών, κ. Ε. Καψαλάκη και ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης, Νέας Γενιάς, Καθηγητής, Ν. Παπαδογιάννης.