12 °C Rethymno, GR
21/03/2023

ΥΠΟΔΕΧΤΗΚΕ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΕΣΣΕΡΕΙΣ ΧΩΡΕΣ

Εβδομάδα φιλοξενίας Erasmus από το 2ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου

 

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ ΚΑ2 με τίτλο «Increasing School Success with Clef» την εβδομάδα από 7 έως 11 Νοεμβρίου 2022 υποδεχτήκαμε στο σχολείο μας αποστολές εκπαιδευτικών και μαθητών από την Ισπανία, τη Βόρεια Μακεδονία, την Ιταλία, και την Τουρκία. Είχαμε την ευκαιρία να αναδείξουμε τον δικό μας πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμά μας, να μοιραστούμε σκέψεις και προβληματισμούς και να ανταλλάξουμε ιδέες, απόψεις και καλές εκπαιδευτικές πρακτικές.

Το καλωσόρισμα των 9 εκπαιδευτικών και των 30 μαθητών έλαβε χώρα τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2022 στο Σπίτι του Πολιτισμού με πλούσιο πρόγραμμα (χοροί, τραγούδια, παρουσιάσεις κτλ), που είχαν ετοιμάσει οι μαθητές του σχολείου μας σε συνεργασία με τους καθηγητές τους. Ακολούθησαν οι παρουσιάσεις της κάθε χώρας σχετικά με την παραδοσιακή μουσική της και τα παραδοσιακά μουσικά της όργανα. Στο τέλος της εκδήλωσης προσφέρθηκε κέρασμα που είχε ετοιμάσει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου μας. Έπειτα πραγματοποιήθηκε σύντομη επίσκεψη στην παλιά πόλη. Το μεσημέρι γευματίσαμε όλοι μαζί σε ταβέρνα της πόλης μας με παραδοσιακά εδέσματα.

Την Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη με ξεναγό στον Αρχαιολογικό Χώρο της Κνωσού και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου. Το μεσημέρι απολαύσαμε όλοι μαζί το παραδοσιακό ελληνικό σουβλάκι στο Ηράκλειο.

Την Τετάρτη 9 Νοεβρίου 2022 το πρωί επισκεφτήκαμε το Δημαρχείο όπου συναντήσαμε το Δήμαρχο κ. Μαρινάκη Γεώργιο, με τον οποίο συνομίλησαν μαθητές και καθηγητές και αντάλλαξαν απόψεις και ιδέες. Στη συνέχεια οι μαθητές παρακολούθησαν στο σχολείο μας ένα Μουσικό Εργαστήρι Κρουστών από τον καταξιωμένο ρεθεμνιώτη μουσικό κ. Παπατζανή Ιωάννη, ενώ την ίδια ώρα οι καθηγητές είχαν συνάντηση εργασίας όπου συζητήθηκε η πορεία του προγράμματος και οι μελλοντικές δράσεις. Στη συνέχεια προσφέρθηκε κέρασμα που είχε ετοιμάσει ο Σύλλογος Διδασκόντων του Σχολείου μας. Έπειτα όλοι μαζί -μαθητές και καθηγητές- κάναμε πρόβα και τραγουδήσαμε ζωντανά το τραγούδι «Imagine» του John Lennon, υπό την καθοδήγηση του Καθηγητή Μουσικής του Σχολείου μας και Υπεύθυνου του Προγράμματος κ. Τομζά Παύλου. Το μεσημέρι γευματίσαμε και πάλι όλοι μαζί σε ταβέρνα της πόλης μας με παραδοσιακά εδέσματα.

Την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2022 επισκεφτήκαμε το Εργαστήριο Κατασκευής Παραδοσιακών Μουσικών Οργάνων του κου Σταγάκη Εμμανουήλ, όπου παρακολουθήσαμε με μεγάλο ενδιαφέρον τη διαδικασία κατασκευής των οργάνων. Ακολούθησε ξενάγηση στην πόλη μας (μαρίνα, παραλία, παλιά πόλη, Φορτέτζα κτλ). Το μεσημέρι γευματίσαμε και πάλι όλοι μαζί σε ταβέρνα της πόλης μας με θαλασσινά εδέσματα. Το βράδυ σε ταβέρνα της πόλης μας έγινε σε κλίμα συγκίνησης το αποχαιρετιστήριο δείπνο και ένα μικρό πάρτυ για τους μαθητές, με την απονομή των πιστοποιητικών συμμετοχής και ανταλλαγή δώρων.

Την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας Μουσικό Εργαστήρι με θέμα «Greek Musical Measures» (Ελληνικά Μουσικά Μέτρα) από τον Καθηγητή Μουσικής του Σχολείου μας κ. Τομζά Παύλο. Ακολούθησε Εργαστήρι Εκμάθησης Παραδοσιακών Χορών από τον Καθηγητή Φυσικής Αγωγής του Σχολείου μας κ. Γασπαράκη Ευάγγελο. Στις 12:00 έληξε το πρόγραμμα καθώς οι πρώτες αποστολές έπρεπε να αναχωρήσουν για τη χώρα τους.

Όπως φάνηκε από τις αξιολογήσεις και τα σχόλια μαθητών και καθηγητών, η εβδομάδα αυτή ήταν πολύ δημιουργική και παραγωγική τόσο για τους μαθητές όσο και για τους καθηγητές. Πραγματικά απόλαυσαν τη φιλοξενία μας, τις δραστηριότητες που είχαμε σχεδιάσει, τον πολιτισμό και την ιστορία μας, την μουσική μας, την παραδοσιακή κουζίνα μας και πολλά άλλα.

Ένα πολύ μεγάλο «ευχαριστώ» σε όλους τους φίλους-συνεργάτες μας από το εξωτερικό για την άψογη συνεργασία, στην ομάδα Erasmus του σχολείου μας για την επιτυχή διοργάνωση της διεθνικής συνάντησης, σε όλους τους μαθητές μας που συμμετείχαν ενεργά στις δράσεις, στο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου μας και στη Διεύθυνση και στον Σύλλογο Διδασκόντων του σχολείου μας για την στήριξή τους. Εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς συνεργάστηκαν και έκαναν όλοι εξαιρετική δουλειά!

 

Από το 2ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου