Η προπαγανδιστική προσπάθεια της κυβέρνησης να εμφανίσει τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ ως μέτρα που ανακουφίζουν τα λαϊκά νοικοκυριά, ή ακόμα και ως παρεμβάσεις για την «αναπλήρωση του εισοδήματος», είναι προκλητική.
Σε συνέχεια των ανακοινώσεων από τον Κ. Μητσοτάκη, το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε μια ανακοίνωση με βολικές ερωτωαπαντήσεις και αποκλείοντας τον Ριζοσπάστη, που βρίθουν ψεμάτων, διαστρεβλώσεων και μαγειρεμένων στοιχείων, προκειμένου να στηριχτεί το κάλπικο κυβερνητικό αφήγημα της εξαπάτησης.
Μάταιος ο κόπος τους. Ο Ριζοσπάστης παρουσιάζει παρακάτω τα ψέματα της κυβερνητικής προπαγάνδας, που επιβεβαιώνουν ότι οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να δείξουν καμία προσδοκία και καμία αναμονή.
Ψέμα 1ο: Οι αυξήσεις στους μισθούς θα ανακουφίσουν από την ακρίβεια
Οι «αυξήσεις» στον κατώτατο μισθό και στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων – γιατί περί αυτού πρόκειται – εξανεμίζονται από την ακρίβεια πριν καν φτάσουν στην τσέπη των εργαζομένων, και δεν ανακόπτουν την τάση μείωσης του πραγματικού εισοδήματος. Η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει ότι ο σημερινός μέσος μισθός είναι μειωμένος κατά 14,81% σε σχέση με το 2011.
Αντίστοιχα, οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο έχουν χάσει τα τελευταία χρόνια πάνω από το 40% των αποδοχών τους. Οι αυξήσεις που τάζει η κυβέρνηση από την άνοιξη του 2025 έως το 2027 θα φτάσουν μέχρι 100 ευρώ, μέσω της εξίσωσης του εισαγωγικού μισθού σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Αυτό σημαίνει ότι αν τον Απρίλη του 2025 ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα αυξηθεί από 830 σε 870 ευρώ, οι αυξήσεις στο Δημόσιο για το 2025 δεν θα ξεπερνούν ούτε τα 20 ευρώ μεικτά.
Την ίδια ώρα, η κερδοφορία των εισηγμένων στο χρηματιστήριο επιχειρήσεων έχει αυξηθεί κατά 23,53% από το 2007, δείχνοντας ξεκάθαρα ποιος είναι ο κερδισμένος και ποιος ο χαμένος της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων.
Ακόμα κι αν υλοποιηθούν οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού, θα φέρουν τον μέσο μισθό το 2027 εκεί που βρισκόταν 15 χρόνια πριν, χωρίς να υπολογίζονται η τεράστια ακρίβεια, τα νέα χαράτσια στο νερό, τα «ματωμένα» πλεονάσματα από την άγρια φορολόγηση και – βέβαια – οι πολεμικές δαπάνες. Είναι χαρακτηριστικό ότι η περιβόητη «οριζόντια αύξηση μισθών στους δημοσίους υπαλλήλους» «κοστίζει» στο κράτος όσο η παραμονή της φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα για έξι μήνες!
Ψέμα 2ο: Οι «διορθώσεις» στο φορολογικό των αυτοαπασχολούμενων βελτιώνουν την κατάσταση
Καταρχάς, η κυβέρνηση δεν θα έκανε ούτε αυτές τις αλλαγές αν δεν υπήρχε η μαζική, οργανωμένη αντίδραση των χιλιάδων βιοπαλαιστών ΕΒΕ και αγροτών, που είδαν τους φόρους να εκτοξεύονται για εισόδημα που δεν έχουν! Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση έστησε στο φορολογικό «απόσπασμα» των τεκμηρίων πάνω από 400.000 μικρούς επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.
Από την εκκαθάριση των φετινών δηλώσεων, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, το 56,2% των αυτοαπασχολούμενων (401.078 φορολογούμενοι) θα πληρώσουν μέσο φόρο εισοδήματος 1.733 ευρώ και, μαζί με το τέλος επιτηδεύματος των 325 ευρώ, το συνολικό χαράτσι που τους επιβλήθηκε ανήλθε στα 2.058 ευρώ. Έτσι, σε σύγκριση με πέρυσι καλούνται να πληρώσουν φόρο αυξημένο κατά 813 ευρώ (από τα 1.245 ευρώ) ή 65,3% πάνω!
Τα υποτιθέμενα μέτρα «ελάφρυνσης» που εξήγγειλε η κυβέρνηση, δηλαδή η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος από το 2025, η μείωση του τεκμαρτού για πόλεις μέχρι 1.500 κατοίκους και η μείωση εργοδοτικών εισφορών, αποδεικνύονται κοροϊδία γιατί: Πρώτον, τα έσοδα του τέλους επιτηδεύματος έχουν «προβλεφθεί» στις γιγαντιαίες αυξήσεις του νέου νόμου, αποκτώντας έτσι μόνιμο χαρακτήρα.
Δεύτερον, η μείωση του τεκμαρτού στη φορολόγηση αφορά ελάχιστους. Δεν προβλέπεται καμία μείωση, καμία «διόρθωση» για τους εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες στην Αττική.
Τρίτον, η μείωση των εργοδοτικών εισφορών, που παρουσιάζεται επίσης ως μέτρο ελάφρυνσης, αφορά μεγαλύτερες επιχειρήσεις, με δεκάδες εργαζόμενους. Η πλειοψηφία των βιοπαλαιστών ΕΒΕ και των μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων ωφελείται ελάχιστα.
(συνεχίζεται)