Έξαρση κρουσμάτων κορονοϊού και γρίπης καταγράφεται το τελευταίο διάστημα και στον νομό Ρεθύμνου, ειδικά από την περίοδο των εορτών και μετά, ενώ χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μόνο χθες στο νοσοκομείο Ρεθύμνου, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, νοσηλεύονται συνολικά δώδεκα ασθενείς, εκ των οποίων δυο στη μονάδα εντατικής θεραπείας.
Και οι δώδεκα είναι άνω των 60 ετών, ενώ κατά τις ίδιες πληροφορίες ήδη από την περίοδο των γιορτών οι εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό καταγράφουν άνοδο. Μάλιστα μέσα σε μια ημέρα από την Τετάρτη μέχρι την Πέμπτη οι εισαγωγές διπλασιάστηκαν. Αντίστοιχη είναι και η εικόνα που επικρατεί στα φαρμακεία, όπου τα τεστ γρίπης και κορονοϊού έγιναν ανάρπαστα.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών Ρεθύμνου, Κώστας Βαρδιάμπασης, στα εφημερεύοντα και διανυκτερεύοντα φαρμακεία την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς οι πολίτες σχημάτιζαν ουρές για να προμηθευτούν τεστ. Δυστυχώς όμως δεν συμβαίνει το ίδιο και με τις μάσκες, τις οποίες ελάχιστοι προμηθεύτηκαν, γεγονός που δείχνει ότι έχουν ατονήσει τα μέτρα αυτοπροστασίας και περιορισμού της εξάπλωσης του κορονοϊού.
Χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών Ρεθύμνου, Κώστας Βαρδιάμπασης, μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ανέφερε:
«Τα εφημερεύοντα και τα διανυκτερεύοντα φαρμακεία τις ημέρες των γιορτών είχαν πάρα πολύ μεγάλη κίνηση από ανθρώπους που ζητούσαν να αγοράσουν ή να κάνουν ράπιντ τεστ. Πραγματικά υπήρχε πολύ μεγάλη έξαρση και σε γρίπη και σε κορονοϊό. Ήταν αναμενόμενο βέβαια αυτό λόγω των εορτών, όμως ακόμα και σήμερα είναι αυξημένη η ζήτηση για τεστ κόβιντ στα φαρμακεία και είναι πάρα πολλά τα θετικά τεστ.
Όσον αφορά στις μάσκες, δυστυχώς, παρατηρούμε ότι ο κόσμος δεν λαμβάνει πλέον μέτρα προστασίας. Τυχαίνει να βλέπουμε ανθρώπους με συμπτώματα να κυκλοφορούν χωρίς μάσκα. Είναι σημαντικό να προστατεύουμε και τους άλλους. Ο κόσμος έχει χαλαρώσει πάρα πολύ, αυτή είναι η αλήθεια αλλά από την άλλη αυτό που θέλουμε να τονίσουμε και να επιστήσουμε την προσοχή σε όλους επειδή υπάρχει ταυτόχρονα γρίπη και κόβιντ και είναι κάπως κοινά τα συμπτώματα, εάν υπάρχει επίμονος πυρετός, εάν υπάρχει κάποια άλλη πάθηση ή ο ασθενής ανήκει σε ευάλωτη ομάδα, να προσέχει, να μην πηγαίνει σε μέρη που υπάρχει πολύ μεγάλη συγκέντρωση κόσμου, σε κλειστά μέρη κ.λπ., καθώς εξακολουθούν να είναι σοβαρές οι νόσοι. Εάν κάποιος από τους ανθρώπους που το αμέλησαν την προηγούμενη περίοδο και μέχρι και την τελευταία στιγμή θέλει να εμβολιαστεί για τη γρίπη, έχουν μείνει ακόμα κάποια αντιγριπικά διαθέσιμα. Αναμένεται νέα έξαρση από την επόμενη βδομάδα που θα ανοίξουν και τα σχολεία, για αυτό και συνιστούμε μεγάλη προσοχή σε όλους».
Όπως παρατήρησε ο κ. Βαρδιάμπασης περιστασιακά καταγράφηκε τις προηγούμενες ημέρες έλλειψη στα τεστ της γρίπης, που σε αρκετά φαρμακεία εξαντλήθηκαν και δεν μπορούν να αναπληρωθούν επειδή ήταν κλειστές οι φαρμακαποθήκες. «Σε αρκετά φαρμακεία έχουν εξαντληθεί τα τεστ της γρίπης, αλλά τώρα αναμένεται τις επόμενες μέρες θα αναπληρωθεί το στοκ σε αυτά τα είδη» είπε.
ΕΟΔΥ: 1.818 ασθενείς με covid-19 σε απλές κλίνες – 57 θάνατοι, 70 διασωληνωμένοι
Εν τω μεταξύ ανησυχία και προβληματισμό και στις υγειονομικές αρχές προκαλεί η δυναμική επανεμφάνιση του κορονοϊού, εξαιτίας του συγχρωτισμού -χωρίς μέτρα προστασίας- την περίοδο των γιορτών. Μάλιστα καταγράφεται σημαντική αύξηση στις νέες εισαγωγές κορονοϊού, στα νοσοκομεία της χώρας μας, καθώς υπάρχει έξαρση της Covid-19, σε συνδυασμό της γρίπης και των ιώσεων.
Η ανησυχία για τη νέα αύξηση των κρουσμάτων εντείνεται εν όψει και της επιστροφής των μαθητών στα σχολεία τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου.
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, σε σημερινή συνέντευξη ανέφερε ότι λόγω της έξαρσης του κορονοϊού θα εκδοθούν οδηγίες από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας για το άνοιγμα των σχολείων.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ περαιτέρω αύξηση παρουσιάζουν οι ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος (SARS-CoV-2, ιοί γρίπης και αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV), για το διάστημα 25-31 Δεκεμβρίου. Ειδικότερα, η covid-19 παρουσιάζει μεγάλη διασπορά στην κοινότητα, ενώ οι εισαγωγές καταγράφουν αύξηση 44% και είναι υψηλότερες από την αντίστοιχη εβδομάδα του 2022. Αύξηση επίσης καταγράφουν και οι διασωληνώσεις ασθενών με covid-19. Στη χώρα μας έχουν συνολικά ανιχνευτεί 179 στελέχη της υποπαραλλαγής JN.1.
Σημαντική αύξηση παρουσιάζει και η δραστηριότητα της γρίπης και την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν τρεις νέοι θάνατοι.
Αναλυτικά, όπως αναφέρει η έκθεση του ΕΟΔΥ:
Ιός SARS-CoV2 – λοίμωξη COVID-19: Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε σημαντική αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Ο αριθμός των εισαγωγών (n=1.818) παρουσίασε αύξηση 44% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό εισαγωγών τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες (n=1.259) και ήταν υψηλότερος από τον αριθμό των εισαγωγών την αντίστοιχη εβδομάδα του 2022 (n=1.519). Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων (n=31) παρουσίασε αύξηση σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες (n=24) και ήταν χαμηλότερος από τον αριθμό των διασωληνώσεων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2022 (n=60). Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 70.
Καταγράφηκαν 57 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 84 έτη (εύρος 67-102 έτη). Ο αριθμός των θανάτων παρουσίασε μείωση σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό θανάτων τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες (n=59) και ήταν χαμηλότερος από τον αριθμό των θανάτων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2022 (n=154).
Η συχνότερη υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2 ήταν η EG.5 (40%) ακολουθούμενη από την BA.2.86 (38%) και την XBB.1.5 (14%).
Στη χώρα μας έχουν συνολικά ανιχνευτεί 179 στελέχη JN.1 (υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2.86 που από 19/12 αναγνωρίστηκε ως υπο-παραλλαγή επιδημιολογικού ενδιαφέροντος), με ημερομηνία λήψης δείγματος από 3/10 έως 8/12. Ο πρόσθετος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από την JN.1 αξιολογείται διεθνώς επί του παρόντος ως χαμηλός.
Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARS-CoV-2 σε έξι από τις εννέα περιοχές που ελέγχθηκαν.
Ιός της γρίπης: Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα (δίκτυο sentinel) παραμένει άνω του 10% (εποχικό όριο έναρξης της επιδημικής δραστηριότητας της γρίπης κατά το ECDC) και εμφανίζει αυξητική τάση.
Καταγράφηκαν οκτώ νέα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ενώ καταγράφηκαν τρεις νέοι θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.
Συνολικά από την αρχή επιτήρησης της γρίπης νοσηλεύτηκαν 29 άτομα με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν οκτώ θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.
Έχουν ανιχνευτεί συνολικά 113 θετικά δείγματα για γρίπη (9%). Στα δύο κέντρα αναφοράς γρίπης έχουν τυποποιηθεί 112 δείγματα: 110 τύπου Α και 2 τύπου Β. Από τα 93 στελέχη τύπου Α που υποτυποποιήθηκαν, τα 15 (16%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3) και τα 78 (84%) στον υπότυπο Α(Η1)pdm09.
Γριπώδεις συνδρομές (ανεξαρτήτως παθογόνου): Ο αριθμός κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής ανά 1.000 επισκέψεις παρουσίασε σημαντική αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV: H θετικότητα RSV στα δείγματα sentinel ΠΦΥ παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Οι συστάσεις του ΕΟΔΥ για μαθητές, εκπαιδευτικούς και προσωπικό
Σειρά συστάσεων για τη μείωση του κινδύνου μετάδοσης λοιμώξεων απευθύνει ο ΕΟΔΥ εν όψει του ανοίγματος των σχολείων τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου. Σε ανακοίνωσή του, ο ΕΟΔΥ συνιστά, μεταξύ άλλων, τακτικό πλύσιμο χεριών, αλλά και καλό αερισμό των αιθουσών και αποφυγή συγκεντρώσεων πολλών ατόμων σε μικρούς χώρους.
Αναλυτικά, στην ανακοίνωση του ΕΟΔΥ αναφέρεται:
Για να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης των λοιμώξεων του αναπνευστικού (λοιμώξεις από τον ιό SARS-CoV-2, γρίπη κ.α.) στα σχολεία συστήνεται από τον ΕΟΔΥ η τήρηση βασικών μέτρων από καθηγητές, μαθητές και λοιπό προσωπικό:
– Τακτικό πλύσιμο των χεριών
- Όταν τα χέρια είναι εμφανώς λερωμένα (σαπούνι και νερό)
- Πριν και μετά: • Την προετοιμασία ή χορήγηση γεύματος • Το γεύμα • Τη χρήση της τουαλέτας.
- – Το πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, θα ακολουθείται από προσεκτικό στέγνωμα με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.
- – Εναλλακτικά, συστήνεται η εφαρμογή αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος.
- – Καλός αερισμός των εσωτερικών χώρων διδασκαλίας. Συστήνεται να ανοίγονται τα παράθυρα τακτικά για τη βελτίωση του αερισμού.
- – Αποφυγή ανεπαρκώς αεριζόμενων χώρων με συνωστισμό ατόμων (π.χ. διάδρομοι, σκάλες, χρήση ασανσέρ).
- – Αποφυγή συγκεντρώσεων πολλών ατόμων – τήρηση φυσικών αποστάσεων.
- – Αποφυγή αγγίγματος προσώπου, μύτης, ματιών και στόματος και πλύσιμο των χεριών καλά πριν και μετά από αυτό.
– Βήχας ή φτέρνισμα στον αγκώνα ή σε χαρτομάντιλο:
- – Αν χρησιμοποιηθεί χαρτομάντιλο, θα πρέπει να πεταχτεί προσεκτικά μετά από μία μόνο χρήση και να ακολουθήσει πλύσιμο των χεριών.
- – Εάν κάποιος/α μαθητής/τρια παρουσιάζει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (πονόλαιμο, βήχα, καταρροή) ή έχει θετικό αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου για αναπνευστικό παθογόνο όπως SARS-CoV-2, ιό γρίπης ή RSV, συστήνεται να παραμένει στο σπίτι και να περιορίσει τις επαφές του με άλλα άτομα.
- – Η παραμονή στο σπίτι συστήνεται μέχρι την υποχώρηση ή βελτίωση των συμπτωμάτων και την ολοκλήρωση τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών σκευασμάτων).