15 °C Rethymno, GR
30/11/2022

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΟΥ ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ

«Εξάρτηση και ψυχική υγεία. Νέα δεδομένα, προκλήσεις και προοπτικές»

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 30/09/2022 ημερίδα που διοργάνωσε η μονάδα για Άτομα με Ψυχιατρική Συννοσηρότητα του ΚΕΘΕΑ Αριάδνη, με θέμα «Εξάρτηση και Ψυχική Υγεία. Νέα δεδομένα, προκλήσεις και προοπτικές» στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου. Αποτέλεσε μία σημαντική ευκαιρία για την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας σε ζητήματα ψυχιατρικής συννοσηρότητας και ήταν ένα κάλεσμα για  ανοιχτό επιστημονικό διάλογο ο οποίος συνέβαλε θετικά στη δημιουργία ενός παρεμβατικού κοινωνικού σχεδιασμού προς όφελος των ατόμων με διπλή διάγνωση. Συμμετείχαν αξιόλογοι ομιλητές από τον ακαδημαϊκό και επιστημονικό χώρο και τα συμπεράσματα τα οποία βγήκαν ήταν πολύ σημαντικά.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον αποτέλεσε η ανταλλαγή γνώσης και εμπειρίας μέσω του επιστημονικού διαλόγου από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Τονίστηκε η αναγκαιότητα κοινών λύσεων, καθώς και η ετοιμότητα που προστάζουν οι καιροί.

Αρχικά, η διεπιστημονική θεραπευτική ομάδα της Μονάδας για Άτομα με Ψυχιατρική Συννοσηρότητα παρουσίασε ερευνητικά δεδομένα όπου τόνιζε την αποτελεσματικότητα της θεραπευτικής της παρέμβασης στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ωφελούμενων αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην κοινωνική τους αποκατάσταση και ειδικά στο κομμάτι της εργασιακής ένταξης. Επιπλέον, τονίστηκε η συσχέτιση της κάνναβης με την ψύχωση.

Ο κ. Igor Koutsenok, καθηγητής Ψυχιατρικής του πανεπιστημίου του San Diego, αναφέρθηκε στην διάγνωση και θεραπεία των ατόμων με διπλή διάγνωση που εφαρμόζεται στις ΗΠΑ. Την επίδραση του εθισμού στις εγκεφαλικές λειτουργίες παρουσίασε ο καθηγητής Βιοψυχολογίας του πανεπιστημίου Κρήτης κ. Παναγής. Ο κοινωνιολόγος και υπεύθυνος Πρόληψης της Μονάδας απεξάρτησης 18ΑΝΩ του ΨΝΑ κ. Υφαντής μετέφερε την εμπειρία του 18 άνω επισημαίνοντας τη σπουδαιότητα της ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης των ατόμων με ψυχιατρική συννοσηρότητα.  Ο Ψυχίατρος κ. Κούδας, Α΄ επιμελητής της Ψυχιατρικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, αναφέρθηκε στις ψυχικές παθήσεις και συννοσηρότητα με ουσίες, παρουσιάζοντας δεδομένα από την ψυχιατρική κλινική του ΠΑΓΝΗ. Στις σύγχρονες προκλήσεις για το θεραπευτικό προσωπικό στο πεδίο των εξαρτήσεων αναφέρθηκε η επίκουρη καθηγήτρια Κοινωνικής Εργασίας του ΕΛΜΕΠΑ κ. Κασσέρη. Τέλος η εθελόντρια εικαστικός και υπεύθυνη του εργαστηρίου Ζωγραφικής της Μονάδας για άτομα με Ψυχιατρική Συννοσηρότητα κ. Κασιμάτη ανέδειξε την σπουδαιότητα της τέχνης στην ψυχική υγεία. Την ημερίδα έκλεισε εκπρόσωπος της ομάδας οικογένειας η οποία μοιράστηκε με όλους την εμπειρία από τη συμμετοχή στις θεραπευτικές ομάδες.

Στην ημερίδα μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν εκπρόσωποι από τον πολιτικό χώρο και την τοπική αυτοδιοίκηση οι οποίοι ενστερνίστηκαν τους προβληματισμούς και δεσμεύτηκαν στην στήριξη της προσπάθειας που γίνεται από το ΚΕΘΕΑ για τη μέριμνα αυτής της τόσο ευάλωτης κοινωνικά ομάδας, το Σωφρονιστικό Σύστημα, δομές Ψυχικής Υγείας και Πρόνοιας.

Με την ευκαιρία το ΚΕΘΕΑ Αριάδνη θέλει να ευχαριστήσει την Περιφέρεια Κρήτης που χρόνια στέκεται αρωγός και συνοδοιπόρος σε όλη αυτή την προσπάθεια και τον κ. Λάμπρο Βαμβακά, εντεταλμένο περιφερειακό σύμβουλο σε θέματα Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης που μας τίμησε με την παρουσία του.

Ιδιαίτερο ευχαριστήριο στον δήμο Ηρακλείου για τη φιλοξενία και τη μόνιμη συνεργασία. Την κ. Ρένα Παπαδάκη, αντιδήμαρχο Κοινωνικών Υπηρεσιών για την παρουσία της στην εκδήλωση.

Η μονάδα για Άτομα με Ψυχιατρική Συννοσηρότητα είναι ενταγμένη στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Κρήτη» 2014-2020 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό ταμείο (ΕΚΤ).

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2810322708

Email: psysyn@kethea-ariadni.gr

Από τη Γραμματεία του ΚΕΘΕΑ Αριάδνη