19 °C Rethymno, GR
31/03/2023

ΘΕΤΙΚΗ Η ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΑ ΑΙΤΗΑΜΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡ

Εξελίξεις για τη διαχείριση του Φοινικόδασους του Πρέβελη

Η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης, κα Μαρία Λιονή, είχε χτες στην Αθήνα προγραμματισμένη συνάντηση εργασίας στο Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας αναφορικά στη διαχείριση του Φοινικόδασους του Πρέβελη.

Συγκεκριμένα η κα Λιονή μαζί με τον Βουλευτή Ρεθύμνου, κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη και τον Δήμαρχο Αγίου Βασιλείου, κ. Γιάννη Ταταράκη, είχαν χτες συνάντηση με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Γιώργο Αμυρά, την Πρόεδρο του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), κα Μαρία Παπαδοπούλου και στελέχη του Υπουργείου σχετικά με τη διαχείριση του Φοινικόδασους του Πρέβελη και της ευρύτερης περιοχής, που κινδυνεύει από τις πυρκαγιές.

Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε ζητήθηκαν τα ακόλουθα σε ό,τι αφορά στο Φοινικόδασος και στην ευρύτερη περιοχή.

  • Να μπει σε ειδικό πρόγραμμα του Υπουργείου, ώστε να γίνεται τακτικά καθαρισμός προκειμένου να αποτρέπεται η μεγάλη συγκέντρωση βιομάζας σε συνδυασμό με την ανεξέλεγκτη παρουσία ανθρώπων.

  • Να εγκριθεί από την αρμόδια Διεύθυνση Δασών η μελέτη πυρόσβεσης για την εν λόγω περιοχή, την οποία έχει ήδη ετοιμάσει η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

  • Η διακίνηση των επισκεπτών να γίνει ελεγχόμενη κατά το πρότυπο της Σαμαριάς, δηλαδή με φυλασσόμενη είσοδο και έξοδο, με την παρουσία φυλάκων και την καταβολή ενός συμβολικού αντιτίμου, ώστε να μην παρατηρούνται φαινόμενα ελεύθερης κατασκήνωσης (camping).

Μετά τη συνάντηση η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης, κα Μαρία Λιονή, δήλωσε τα ακόλουθα:

«Μαζί με τον Βουλευτή Ρεθύμνου, κ. Κεφαλογιάννη και τον Δήμαρχο Αγίου Βασιλείου, κ. Ταταράκη, συναντηθήκαμε με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Γιώργο Αμυρά και την Διοίκηση του ΟΦΥΠΕΚΑ για θέσουμε το ζήτημα της διαχείρισης του Φοινικόδασους του Πρέβελη και της ευρύτερης περιοχής, που δοκιμάζεται κάθε χρόνο από τις πυρκαγιές. Τα όσα θέσαμε, που αφορούν στις εργασίες καθαρισμού της περιοχής, την έγκριση της ήδη υπάρχουσας μελέτης πυρόσβεσης και τη δημιουργία φορέα διαχείρισης ή εγκατάσταση κάποιας μορφής συντεταγμένης διαχείρισης της περιοχής, έτυχαν της θετικής ανταπόκρισης του Υπουργείου. Μάλιστα, το αμέσως επόμενο διάστημα σε συνεργασία με το Υπουργείο θα ακολουθήσει σειρά ενεργειών προκειμένου να ευοδωθούν όλα τα παραπάνω και να προστατευθεί το Οικοσύστημα της περιοχής του Πρέβελη, που αποτελεί ένα οικολογικό στολίδι για τον τόπο μας».

Ικανοποιημένος δήλωσε ο Δημάρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκη μετά την χθεσινή συνάντηση στο Υπουργείου Περιβάλλοντος με θέμα την διαχείριση του Φοινικόδασους Πρέβελη και ανέφερε:

«Σε συνεργασία με τον Βουλευτή Ρεθύμνου Γιάννη Κεφαλογιάννη και την Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή είχαμε μια πολύ ουσιαστική συζήτηση με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας Γιώργο Αμυρά, την Πρόεδρο του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) κα Μαρία Παπαδοπούλου και τα στελέχη του Υπουργείου σχετικά με τη διαχείριση του Φοινικόδασους.

Ο Υφυπουργός ανταποκρίθηκε θετικά στις προτάσεις και συμφωνήσαμε στις ενέργειες που πρέπει να ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα. Η εξέλιξη αυτή ήταν ιδιαίτερα θετική καθώς θα δρομολογηθεί ο τακτικός καθαρισμός του Φοινικόδασος με την ένταξη του στο πρόγραμμα προληπτικών καθαρισμών δασών Antinero τόσο για την άνετη πρόσβαση των επισκεπτών αλλά κυρίως για την προστασία του δάσους από πυρκαγιές. Παράλληλα θα προχωρήσει η μελέτη πυρόσβεσης και η έγκριση της από το Δασαρχείο την οποία θα χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια. Επίσης συζητήθηκε αναλυτικά ο τρόπος διαχείρισης της περιοχής του Πρέβελη και προτείναμε σε συνεργασία με τον Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) να υπάρχει φύλαξη του χώρου με ελεγχόμενη είσοδος των επισκεπτών και ένα μικρό αντίτιμο το οποίο όμως θα έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα, και σε αυτό επιμένουμε ιδιαίτερα και θα αποτελέσει αντικείμενο διαβούλευσης με τους κατοίκους και τους φορείς της περιοχής από την επόμενη κιόλας εβδομάδα οπότε και θα στείλουμε σχετικές προσκλήσεις, ώστε τα έσοδα τα διατίθενται στην αποτελεσματική διαχείριση της περιοχής, τη προστασία του σπάνιου φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας αλλά και την ανάδειξη ενός μοναδικού φυσικού τοπίου.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας Γιώργο Αμυρά και την Πρόεδρο του ΟΦΥΠΕΚΑ Μαρία Παπαδοπούλου για την ουσιαστική συζήτηση και βέβαια τον Βουλευτή Ρεθύμνου Γιάννη Κεφαλογιάννη και την Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή για την ουσιαστική συνεργασία μας γύρω από το θέμα του Φοινικόδασους οποίο είναι σημείο αναφοράς όχι μόνο για την Κρήτη αλλά για ολόκληρη την Χώρα»