Μέσα στον Αύγουστο θα υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο εργολάβο για το μεγάλο έργο του δημοτικού φωτισμού στην πόλη και τους οικισμούς του Ρεθύμνου. Ήδη, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του δήμου Ρεθύμνης Μαρίνο Ρουσσιά, το Ελεγκτικό Συνέδριο ολοκλήρωσε τον σχετικό έλεγχο των δικαιολογητικών και έδωσε το πράσινο φως για την υπογραφή της σύμβασης. Πλέον ο ανάδοχος καλείται σε διάστημα 15 ημερών να υποβάλλει τα δικαιολογητικά του για να ακολουθήσει η υπογραφή, η οποία εκτιμάται ότι θα γίνει έως το τέλος του επόμενου μήνα. Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο που αφορά την εξοικονόμηση τόσο φυσικών όσο και οικονομικών πόρων. Ειδικότερα, περιλαμβάνει τη προμήθεια περισσότερων από 7.000 λαμπτήρων τύπου Led, οι οποίοι θα τοποθετηθούν στην πόλη αλλά και στους οικισμούς του δήμου, με στόχο να εξασφαλίσουν ποιοτικό και επαρκή φωτισμό και ταυτόχρονα να συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στην προστασία του περιβάλλοντος, καθώς από τη λειτουργία τους εξοικονομείται ενέργεια σε ποσοστό 65% σε σχέση με τη σημερινή κατάσταση.
Υπενθυμίζεται ότι συγκεκριμένο έργο θα υλοποιηθεί μέσω δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ύψους 4.050.000 ευρώ με τη σύμφωνη γνώμη του ΚΑΠΕ (Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας), του ΥΠΕΚΑ, που είναι τεχνικός σύμβουλος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων εποπτευόμενος φορέας του ΥΠΕΚΑ. Το έργο του οδοφωτισμού αφορά σε όλες τις δημοτικές ενότητες, σε όλες τις έδρες των παλιών καποδιστριακών δήμων και εκτός από την πόλη, οδοφωτισμός έχει προβλεφθεί και ακόμα σε 20 χωριά, όπου καταγράφονται μεγάλες καταναλώσεις και υπάρχουν μεγάλα δίκτυα.
Σημειώνεται ότι ο δήμος κάθε χρόνο διαθέτει 700.000 ευρώ στον οδοφωτισμό. Με το συγκεκριμένο έργο εκτιμάται ότι το ποσό αυτό θα περιοριστεί και θα υπάρξει σημαντική εξοικονόμηση.
Σε σχετικές δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.», ο γενικός γραμματέας του δήμου Μαρινος Ρουσιάς, τόνισε τη σημασία του έργου, επισημαίνοντας τη σημαντική εξοικονόμηση κόστους για τον δήμο Ρεθύμνου: «Λάβαμε την απάντηση από το Ελεγκτικό Συνέδριο ότι είναι καθ’ όλα νόμιμη η διαδικασία για τον οδοφωτισμό, οπότε προχωράμε στη πρόσκληση του ανάδοχου για την υπογραφή της σύμβασης.
Ο ανάδοχος έχει ένα χρονοδιάγραμμα έξι συν έξι μηνών για την υλοποίηση του έργου, ενώ θα υπάρξει συνεννόηση με την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου για τα σημεία από τα οποία θα ξεκινήσει το έργο. Εκτιμώ ότι θα ολοκληρωθεί γρήγορα υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχουν τα υλικά».
Σημείωσε ωστόσο ότι: «Το μόνο βέβαιο είναι ότι πλέον μετά τον καλπασμό των τιμών της κιλοβατώρας, το ενεργειακό κόστος για τον δήμο Ρεθύμνης είναι πλέον πάρα πολύ ψηλό. Όταν σχεδιάζαμε την υλοποίηση του έργου αυτού, στόχος μας ήταν να μειώσουμε το ενεργειακό κόστος και να προσφέρουμε και καλύτερο φωτισμό και κατ’ επέκταση να είχαμε τη δυνατότητα να μειώσουμε και τα δημοτικά τέλη, γιατί είναι μια ανταποδοτική υπηρεσία – ο οδοφωτισμός -. Όμως σε αυτή τη χρονική στιγμή, με την αύξηση του κόστους, θα έχουμε μια σημαντική εξοικονόμηση για τον δήμο, αλλά δεν μπορώ πλέον να ξέρω πως θα κινηθεί η πολιτική του δήμου στο θέμα των δημοτικών τελών, αν δεν έχουμε στα χέρια μας τα οικονομικά στοιχεία».
Αναφορικά με την εξοικονόμηση φυσικών πόρων μέσα από το έργο αυτό ο κ. Ρουσσιάς σημείωσε ότι θα είναι σημαντική, μιας και το έργο αυτό όπως είπε βασίζεται στη γενικότερη φιλοσοφία του δήμου για τη βιώσιμη ανάπτυξη: «Και μέσα από αυτό το έργο στοχεύουμε στη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα και την εξοικονόμηση ενέργειας. Ο δήμος Ρεθύμνης σε όλες τις πολιτικές που εφαρμόζει λαμβάνει υπόψη του δράσεις κοντά στο περιβάλλον, είτε αυτό αφορά βιοκλιματικές αναπλάσεις σε δημόσιους χώρους, είτε αφορά την τοποθέτηση φωτισμών τύπου LED στο σύνολο του δήμου για να μειώσει το ενεργειακό του αποτύπωμα. Θυμίζω την ηλεκτροκίνηση που είναι σε εφαρμογή, στην οποία ο δήμος είναι πρωτοπόρος στην Ελλάδα. Ο δήμος Ρεθύμνης έχει ηλεκτρικούς φορτιστές, έχει δύο ηλεκτρικά αυτοκίνητα – ένα λεωφορείο σε συνεργασία με το ΚΤΕΛ και ένα ιχ που πήρε από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα – θεωρείται πρωτοπόρος γιατί κανένας άλλος δήμος στην Κρήτη δεν έχει τίποτα από τα δυο. Υπάρχει μια ξεκάθαρη πολιτική στόχευση προς αυτή την κατεύθυνση και θεωρώ ότι στο επόμενο διάστημα θα μπορέσουμε να το αναδείξουμε ακόμα περισσότερο, γιατί σχεδιάζουμε επί μεγάλο χρονικό διάστημα παρεμβάσεις αυτοπαραγωγής ηλεκτρικής ενεργείας και σε δεύτερο χρόνο θα δούμε και την περίπτωση μιας ενεργειακής κοινότητας, έτσι ώστε να μειώσουμε και τα κόστη τα οποία χρειάζεται να πληρώσει ο δήμος που σημαίνει – λιγότερα κόστη, περισσότερα οφέλη για τους δημότες – γιατί μπορούμε να – κατευθύνουμε τους πόρους για έργα και υποδομές που αφορούν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Επίσης πέρα από τα παραπάνω είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι θα βελτιωθεί πάρα πολύ η ποιότητα του φωτισμού, κάτι το οποίο θα είναι αισθητό. Η ποιότητα του φωτισμού δεν θα έχει καμιά σχέση με αυτό που έχουμε συνηθίσει μέχρι σήμερα είναι ένα εντελώς διαφορετικό βραδινό Ρέθυμνο» ανέφερε.
Η τεχνική περιγραφή
Όπως αναφέρεται στην τεχνική περιγραφή του έργου η μελέτη αφορά:
α) στην αναβάθμιση του οδοφωτισμού του δήμου Ρεθύμνης με: Την προμήθεια και εγκατάσταση νέας τεχνολογίας φωτιστικών σωμάτων διόδων εκπομπής φωτός (LED), σε αντικατάσταση των υφιστάμενων φωτιστικών σωμάτων των οδών, – την προμήθεια και εγκατάσταση λαμπτήρων τεχνολογίας LED, σε αντικατάσταση υφιστάμενων λαμπτήρων σε παραδοσιακά φωτιστικά σώματα της παλιάς πόλης, – την προμήθεια και εγκατάσταση οπτικών μονάδων LED εντός υπαρχόντων φωτιστικών σωμάτων.
β) Στην προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία συστήματος ελέγχου και διαχείρισης του δημοτικού φωτισμού, με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας στον δήμο.
Η αναβάθμιση του συστήματος δημοτικού φωτισμού θα πρέπει να τηρεί κατ’ ελάχιστον τους κάτωθι όρους: α) Τήρηση των κανονισμών φωτισμού, β) Μικρότερη δυνατή κατανάλωση ενέργειας με επίτευξη εξοικονόμησης καταναλισκόμενης ενέργειας σε σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση γ) Ελαχιστοποίηση του κόστους διαχείρισης και συντήρησης του συστήματος δημοτικού φωτισμού, και δ) Βιωσιμότητα της παρούσας επένδυσης, που θα εξασφαλίζεται μέσω της εξοικονόμησης πόρων από την εγκατάσταση και λειτουργία του νέου συστήματος δημοτικού φωτισμού.