22 °C Rethymno, GR
07/10/2022

ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥΣ

Εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια της Αντιπεριφέρειας και του Δημαρχείου Ρεθύμνου

-Τέλος του επόμενου μήνα εκτιμάται ότι θα γίνει η μεταστέγαση των υπηρεσιών στον ανακαινισμένο χώρο του Δημαρχείου

Νέα όψη αποκτούν δυο κεντρικά κτίρια της αυτοδιοίκησης του Ρεθύμνου, στα οποία είναι σε εξέλιξη εργασίες στατικότητας, αλλά και ενεργειακής αναβάθμισής τους. Ο λόγος για το κτίριο της Αντιπεριφέρειας Ρεθύμνου που βρίσκεται στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου (Σοχώρα) και το Δημαρχείο στη λεωφόρο Κουντουριώτη.

Τα δυο αυτά έργα θεωρούνται πολύ σημαντικά δεδομένης της ενεργειακής κρίσης, αλλά και της γενικότερης προσπάθειας όπου καταβάλλεται το τελευταίο διάστημα για την εξοικονόμηση ενέργειας, τόσο λόγω κόστους όσο και για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος και εξοικονόμησης φυσικών πόρων.

Πιο συγκεκριμένα οι εργασίες στο κτίριο της Αντιπεριφέρειας ξεκίνησαν τον περασμένο Ιούνιο, ωστόσο αυτές εξελίσσονται το τελευταίο διάστημα με αργούς ρυθμούς εξαιτίας των σοβαρών προβλημάτων που υπάρχουν στον κατασκευαστικό κλάδο με τις ανατιμήσεις των οικοδομικών υλικών. Όπως ανέφερε στα «Ρ.Ν.» η προϊσταμένη της διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Αντιπεριφέρειας Ρεθύμνου Ελένη Ρανουτσάκη ο εργολάβος θα κάνει χρήση της εξάμηνης παράτασης που δόθηκε από το κράτος προκειμένου να διευκολυνθούν. Όπως ανέφερε αυτή την περίοδο οι εργασίες εκτελούνται στη στέγη του κτιρίου, ενώ εκκρεμούν ακόμα εργασίες που έχουν να κάνουν με τα κουφώματα και το σύστημα θέρμανσης.

Ολοκληρώνονται και οι τελευταίες εργασίες στο ισόγειο του κτιρίου

Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 1,3 εκ. ευρώ και η χρηματοδότησή του είναι από το ΕΣΠΑ. Οι εργασίες περιλαμβάνουν παρεμβάσεις για την αναβάθμιση του κτιρίου με αλλαγές στη στέγη, σε πόρτες και παράθυρα, καθώς και θερμομόνωση, υγρομόνωση κι άλλες εργασίες.

Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης ανέρχεται συνολικά στα δύο έτη, δεδομένου ότι θα υπάρξει και αλλαγή στέγης που απαιτεί καλές καιρικές συνθήκες.

Οι εργασίες, που θα πραγματοποιηθούν στο τριώροφο κτίριο της Πλατείας Ηρώων Πολυτεχνείου θα έχουν ως αποτέλεσμα την κατάταξή του στην «ενεργειακή κατηγορία Β+».

Πιο αναλυτικά θα υλοποιηθούν οι παρακάτω βελτιώσεις:

Ενεργειακή αναβάθμιση:

Για την ενεργειακή αναβάθμιση του εξωτερικού κελύφους του κτιρίου θα γίνουν τα παρακάτω:

– Τοποθέτηση θερμομόνωσης εξηλασμένης πολυστερίνης.

– Αντικατάσταση της στεγάνωσης της στέγης.

– Αντικατάσταση των φθαρμένων κεραμιδιών μετά την τοποθέτηση της θερμομόνωσης και την επισκευή της υγρομόνωσης.

– Τοποθέτηση νέων ενεργειακών κουφωμάτων.

– Κατασκευή υαλοπετάσματος σε όλο το ύψος της κεντρικής εισόδου.

Θέρμανση: Κατάργηση του συστήματος θέρμανσης με λέβητα.

Τοποθέτηση τεσσάρων αντλιών θερμότητας.

Για την ενεργειακή αναβάθμιση της εγκατάστασης θέρμανσης του κτιρίου:

– Αντικατάσταση των δύο λεβήτων πετρελαίου με αντλίες θερμότητας αέρα-νερού υψηλής θερμοκρασίας σε παράλληλη λειτουργία.

– Πλήρης αναβάθμιση του εξοπλισμού του λεβητοστασίου.

– Εγκατάσταση θερμοστατικών βαλβίδων σε κάθε υφιστάμενο θερμαντικό σώμα.

– Εγκατάσταση συστήματος αυτοματισμού με αντιστάθμιση της εξωτερικής θερμοκρασίας.

Φωτισμός: Για την ενεργειακή αναβάθμιση της εγκατάστασης φωτισμού του κτιρίου.

 

Στο τελικό στάδιο οι εργασίες στο Δημαρχείο Ρεθύμνου

Εν τω μεταξύ, στο τελικό στάδιο βρίσκονται οι εργασίες στο Δημαρχείο που αφορούν τόσο τη στατική επάρκεια όσο και την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου.

Ο χώρος είναι σχεδόν έτοιμος ενώ εκκρεμεί η παραλαβή του εξοπλισμού και της επίπλωσης, προκειμένου πολύ σύντομα, ενδεχομένως τον επόμενο μήνα, να «επιστρέψουν» στις θέσεις και τα νέα τους γραφεία διοικητικοί και υπάλληλοι.

Ριζικές είναι οι αλλαγές στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου και στο γραφείο του δημάρχου, ενώ προβλέφθηκε και μια μικρότερη αίθουσα συσκέψεων πίσω από την αίθουσα του Δημαρχείου. Αλλαγές υπάρχουν και διαρρυθμίσεις υπάρχουν και στους χώρους του ισογείου του κτιρίου, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι στη στέγη του Δημαρχείου εγκαταστάθηκε ένα φωτοβολταϊκό σύστημα το οποίο θα καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες του Δημαρχείου.

Το γραφείο του δημάρχου με τη νέα διαρρύθμιση επεκτάθηκε, όπως και ο χώρος της γραμματείας και της εξυπηρέτησης κοινού

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 670.000€ και χρηματοδοτείται από το «Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)», στο πλαίσιο του ΕΠ «Κρήτη 2014-2020» (Άξονας Προτεραιότητας 2: «Βιώσιμη Ανάπτυξη με αναβάθμιση του περιβάλλοντος και αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην Κρήτη» – Δράση 4.c.1: Εξοικονόμηση ενέργειας στα δημόσια κτίρια).

Σημειώνεται ότι προηγήθηκαν εργασίες στατικότητας του κτιρίου προϋπολογισμού 295.000€ που καλύπτονται από πόρους του δήμου.

Σε ό,τι αφορά τις εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης που έγιναν, αφορούν σε:

– Εξωτερική θερμομόνωση σε όλες τις εξωτερικές αδιαφανείς επιφάνειες του κτιρίου.

– Αντικατάσταση παλαιών ανοιγμάτων με νέα κουφώματα.

– Κατασκευή οριζόντιων, μόνιμων προβόλων αλουμινίου, πλάτους 1,5m στην εσωτερική τοιχοποιία του κτιρίου.

Ειδικά στην ενιαία διαφανή επιφάνεια της αίθουσας Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία λόγω του μεγέθους της και του νότιου προσανατολισμού της, συμβάλει δραματικά στην αύξηση των ψυκτικών φορτίων της αίθουσας, οι παρεμβάσεις είχαν λειτουργικό αλλά και αισθητικό προσανατολισμό. Συγκεκριμένα έγινε επίστρωση της τζαμαρίας με ανακλαστικές μεμβράνες με ειδικό σχεδιασμό, ώστε τα εμφανή σημεία να αποτελούν εικαστική παρέμβαση και θα τοποθετηθούν τέσσερις εξωτερικές τέντες με αυτόματο ηλεκτροκίνητο μηχανισμό περιτύλιξης, οι οποίες θα απεικονίζουν θέματα εκδηλώσεων του δήμου Ρεθύμνης και του νομού μας γενικότερα.

Ολοκληρώνονται οι τελευταίες λεπτομέρειες στην ανακαινισμένη αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου

Στις εργασίες περιλαμβάνονται επίσης:

– Αποξήλωση όλων των συσκευών κλιματισμού από τις όψεις του κτιρίου και αντικατάστασή τους.

– Αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου καυστήρα – λέβητα πετρελαίου με νέο καυστήρα – λέβητα πετρελαίου συμπύκνωσης υψηλής απόδοσης.

– Αντικατάσταση των παλαιών ενεργοβόρων φωτιστικών με νέα, λαμπτήρων led, χαμηλής κατανάλωσης.

– Εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ονομαστικής ισχύος 25 KW, στο δώμα του κτιρίου.

Το φωτοβολταϊκό που εγκαταστάθηκε στην ταράτσα του Δημαρχείου σχεδιάστηκε για να καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες του κτιρίου

Ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων, Άγγελος Μαλάς, μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ανέφερε:

«Η μετατροπή του κτιρίου έχει να κάνει κυρίως με αναδιατάξεις στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου, στο γραφείο του Δημάρχου και της υποδοχής των πολιτών, ενώ διαμορφώθηκε ακόμα μια μικρότερη  αίθουσα συσκέψεως. Όλα αυτά στον πρώτο όροφο όπου επίσης θα αντικατασταθεί η επίπλωση και μεγάλο μέρος του εξοπλισμού. Στο υπόλοιπο κτίριο είναι εργασίες αισθητικής αναβάθμισης, βελτιώσεις στις υποδομές. Παράλληλα έχει εγκατασταθεί ένα φωτοβολταϊκό στη στέγη του κτιρίου για την κάλυψη ενεργειακών αναγκών του Δημαρχείου. Είναι μια σημαντική παρέμβαση αυτή που έγινε, καθώς θα αποκτήσει μια αισθητική το κτίριο και η λειτουργικότητά του θα είναι μεγάλη, βελτιώνοντας τόσο τις συνθήκες εργασίας των υπαλλήλων όσο και αυτές της εξυπηρέτησης των πολιτών. Έχουν μείνει σε εκκρεμότητα κάποιες λίγες παραλαβές εξοπλισμού και εγκαταστάσεων και μετά μένουν βάψιμο στα δάπεδα και τελικό φινίρισμα. Ακολούθως θα γίνει σταδιακά η μετακόμιση για να επαναλειτουργήσουν τα γραφεία και οι υπηρεσίες, ωστόσο εκτιμώ ότι τον επόμενο μήνα θα είμαστε έτοιμοι».