Με μεγάλη επιτυχία έγινε την Κυριακή 4-2-2024 η 31η κοπή της πίτας του Τοπικού Τμήματος Δυτικής Κρήτης της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας. Τα μέλη μας, τα μέλη άλλων τμημάτων της ΕΣΕ από τα Χανιά και το Ηράκλειο, οι φίλοι μας αλλά κι άλλοι φυσιολάτρες, με σύμμαχο την καλή διάθεση, την όρεξη να γνωρίσουμε μια – άγνωστη για πολλούς – γωνιά της περιοχής μας αλλά και τον υπέροχο καιρό, πραγματοποιήσαμε μια αξέχαστη εξόρμηση στο Ρισβάν και Ιρφάν Μετόχι.
Η όμορφη και πολυπληθής παρέα ξεκίνησε με πρώτη στάση στο Εκτροφείο Θηραμάτων, σε συνεννόηση με τη Διεύθυνση Δασών Νομού Ρεθύμνης και τον δασάρχη Νίκο Βολτυράκη, που άνοιξαν για εμάς αυτή τη μέρα αργίας. Εκεί καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους ο πρόεδρος Γιώργος Καλούδης, ενώ ο Πέτρος Βολανάκης μας ξενάγησε με λεπτομέρεια και υπομονή, πληροφορώντας μας για τις δραστηριότητές τους. Είδαμε από κοντά πέρδικες και φασιανούς και μάθαμε πολλά για τον κύκλο ζωής και αναπαραγωγής των ζώων αυτών.
Στη συνέχεια με τη βοήθεια της Χρυσούλας Κουταλά και του Φώντα Σπιταδάκη του Τμήματος Προσκόπων Ρεθύμνου επισκεφθήκαμε το Εκπαιδευτικό και Κατασκηνωτικό Κέντρο «Παράδεισος». Εκεί θαυμάσαμε τη φύση και τους χώρους του Κέντρου και πληροφορηθήκαμε της ιστορία, τις δραστηριότητες και τις δράσεις των Προσκόπων μας, με ξεναγούς τον Βασίλη Σιμιτζή και τον Παράσχο Καλλιτσουνάκη.
Ακολούθησε η μετάβαση στο Ρισβάν Μετόχι, με παράκαμψη του Κουλέ του Καλοσυνά. Στον τριώροφο βενετσιάνικο και στη συνέχεια οθωμανικό πύργο με το συγκρότημά του μας ξενάγησαν ο Χάρης Στρατιδάκης και η Σοφία Βοτζάκη-Κουνάλη. Από εκεί πήραμε το καλοφτιαγμένο μονοπάτι για τον Άγιο Ονούφριο, όπου η κυρία Σοφία μας προσέφερε μια υποδειγματική φιλοξενία σ’ έναν ιδιαίτερα προσεγμένο χώρο, μαζί με τα κεράσματα και την αγάπη της. Πέραν του χώρου αξιοθαύμαστος είναι όμως και ο ίδιος ο ενδοσπήλαιος ναός, ο οποίος ανάγεται στον 14ο ή το πολύ 15ο αιώνα.
Την πίτα και τους παρευρισκόμενους ευλόγησε ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος, πατέρας Νικόλαος Νικηφόρος. Εκεί εκ μέρους του δήμου Ρεθύμνης παρέστη ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Λαχνιδάκης, ο οποίος μαζί με τις ευχές του μετέφερε και τις ευχές του δημάρχου. Με τη σειρά του, εκ μέρους και του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ακινήτων Μικρού και Μεγάλου Μετοχίου μας υποδέχτηκε ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ρεθύμνης Ιάκωβος Διακουμάκης, ο οποίος μας έδωσε πληροφορίες για την περιοχή και τις προσπάθειες για προστασία και ανάδειξή της.
Οι συμμετέχοντες απόλαυσαν το όμορφο μικρό φαράγγι με τις σπηλιές, την παλιά πηγή και τον νερόμυλο, τη μαγεία και ιστορικότητα του χώρου αλλά και τα πολυάριθμα και νόστιμα εδέσματα που όλοι κρατάγαμε και μοιραστήκαμε, απολαμβάνοντάς τα μέσα στη φύση. Παράλληλα ο Στέλιος Λαμπρινός τους ενημέρωσε για τις σπηλαιολογικές δραστηριότητες της περασμένης χρονιάς και στη συνέχεια κληρώθηκαν περισσότερα από πενήντα δώρα που πρόσφεραν απλόχερα πολλοί φίλοι μας από τα καταστήματά τους, όπως κάνουν πάντα εδώ και πολλά χρόνια. Το φλουρί της πίτας, που ήταν ένα Άγιο Κωνστάντινο προσφοράς των Μαρίας και Κώστα Μαρκαντώνη, Τσουδερών 21, που μας στηρίζουν εδώ και πολλά χρόνια, κέρδισε η οικοδέσποινά μας Σοφία Βοτζάκη-Κουνάλη. Την ασημένια νυχτερίδα, προσφορά του συλλόγου μας, κέρδισε η Βίκυ Δυμούρα. Παράλληλα από τον Γιώργο Δαλαμβέλα και τον Α.Κ.Ο.Μ.Μ. προσφέρθηκε στους παρευρισκόμενους από ένα βιβλίο για τα σπήλαια του Ψηλορείτη.
Μετά από ένα μεγάλο διάλειμμα, κατά το οποίο όλοι απόλαυσαν την ομορφιά και ηρεμία της περιοχής, η πολυπληθής παρέα πορεύτηκε προς το Ιρφάν (Μικρό) Μετόχι, όπου ξεναγηθήκαμε από τον Χάρη Στρατιδάκη και τον Γιάννη Λιονή για την ιστορική διαδρομή του τόπου αυτού. Αφού ανάψαμε κερί στον ναό του Αγίου Στεφάνου-Κοίμησης Θεοτόκου, που χρονολογείται στο δεύτερο μισό του 16ου – αρχές του 17ουαιώνα, όσοι είχαμε ακόμα δυνάμεις συνεχίσαμε σ’ ένα παλιό μονοπάτι που μας οδήγησε στην απέναντι πλευρά του φαραγγιού στον ναό του Αγίου Κωνσταντίνου του πρώτου μισού του 15ου αιώνα και τελικά στον σπηλαιώδη ναό του «Αγίου Αντωνίου του Κρυφού», που η απαρχή του υπολογίζεται επίσης στον 15ο αιώνα.
Η Διοικούσα Επιτροπή του Τοπικού Τμήματος Δυτικής Κρήτης της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας, αποτελούμενη από τους Γιώργο Καλούδη, Θοδωρή Βουρβαχάκη, Στέλιο Λαμπρινό, Ίλια Μοτάκη και Μπάμπη Σκεπετζάκη, θα ήθελε να ευχαριστήσει καταρχήν τους δωροθέτες μας, που για πολλά χρόνια μας τιμούν με τη στήριξή τους: Γιώργο και Μαρινίκη Δαλαμβέλα, Γιάννη και Αργυρώ Μανιατάκη, Σήφη Καλούδη, Μανόλη Ψυχουντάκη, Σήφη Σωπασουδάκη, Μανούσο Ψιστάκη, Νεκτάριο Καλλιγιάννη, Φρεντ και Ασημένια Φήταμ, Χαριστή Χιωτάκη, Μανόλη Καπαρό, Δέσποινα Ανυφαντάκη, Νίκο Αποστολάκη, Ζαχαρία Παπαδάκη, Μανόλη Κανδυλάκη, Τάγμα Εθνοφυλακής Ρεθύμνου, Γιώργο Αποστολάκη, Νίκο Ψαρρό, Δημήτρη Γιαννούλη, Κώστα και Ελένη Δασκαλάκη, Λευτέρη Φουρναράκη, Ηρακλή Μανουρακάκη, Costa-Costa, Σκαρτσιλάκη Δημήτρη, Βιβλιοσκόπιο, Αυτογνωσία, Γιάννη Νάθενα, Αργυρώ Βαγιωνάκη, Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, Βασίλη Σιμιτζή, Χάρη Στρατιδάκη και Αντώνη Πλυμάκη.
Ευχαριστούμε επίσης τις εφημερίδες Ρεθεμνιώτικα Νέα, Κρητική Επιθεώρηση, Ρέθεμνος και Χανιώτικα Νέα που πάντα στέκονται δίπλα μας ανιδιοτελώς. Οφειλόμενες είναι, τέλος, οι ευχαριστίες μας σ’ όλους που μας τίμησαν με την παρουσία τους, καθώς και σ’ όσους με τη βοήθεια, τη συνεργασία και τις ξεναγήσεις τους συνέβαλαν στην επιτυχία και της εφετινής εθιμικής κοπής της πίτας μας. Ευχόμαστε σ’ όλους να έχουμε μια υγιή και δημιουργική νέα χρονιά!
Τμήμα Δυτικής Κρήτης της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας