Σε ένα ρευστό και όλο και πιο ανταγωνιστικό διεθνές οικονομικό περιβάλλον, με τις πολυπλοκότητες που δημιουργούν οι αλυσιδωτές και ποικιλόμορφες κρίσεις, η «επιβίβαση» στο «τρένο» της νέας βιομηχανικής εποχής, με τερματικό σταθμό την έξυπνη μεταποίηση, είναι μία τεράστια ευκαιρία που διανοίγεται για το επιχειρείν της Κρήτης.
Η Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια Ηρακλείου, Ρεθύμνης και Χανίων διοργάνωσε τις προηγούμενες ημέρες τρεις εκδηλώσεις για την ενημέρωση του επιχειρηματικού κοινού για την δράση «Έξυπνη Μεταποίηση», που υλοποιούν η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Η δράση χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση-Next Generation EU και υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0.
Το πρόγραμμα «Έξυπνη Μεταποίηση» απευθύνεται σε πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και σκοπό έχει την ενίσχυση της τεχνολογικής τους υποδομής και την αναβάθμιση του κατασκευαστικού τους εξοπλισμού με χρήση έξυπνων τεχνολογιών αιχμής, με χαμηλές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, καθώς και την εκπαίδευση του ανθρωπίνου δυναμικού στις ανωτέρω υποδομές. Χρηματοδοτούνται επενδυτικά σχέδια που αφορούν σε τεχνολογίες του ευρύτερου πεδίου του λεγομένου Industry 4.0 και συνεισφέρουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό και τον αυτοματισμό των γραμμών παραγωγής, την άμεση επικοινωνία μεταξύ συσκευών που χρησιμοποιούν ενσύρματα και ασύρματα κανάλια επικοινωνίας, καθώς και την παραγωγή πρωτότυπων και εξατομικευμένων προϊόντων.
Η σχετική ενημερωτική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε προχθές το απόγευμα στο Ρέθυμνο .Μεταξύ άλλων, μίλησαν η Γενική Γραμματέας Βιομηχανίας Θέμις Ευτυχίδου, ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Εμπορίου, Καινοτομίας και Κοιν. Οικονομίας, Αντώνης Παπαδεράκης και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ρεθύμνου Γιώργος Γιακουμάκης.
Ένα «μοντέρνο επιχειρείν»
«Το πρόγραμμα αφορά την κρατική ενίσχυση 73 εκατομμυρίων ευρώ (δημόσιας δαπάνης) για να στηριχθούν οι πολύ μικρές, οι μικρές και οι μεσαίες επιχειρήσεις – όχι οι μεγάλες – ώστε να εισέλθουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό, στο λεγόμενο Industry 4.0» είπε η κ. Ευτυχίδου, η οποία αναφέρθηκε στους τρεις πυλώνες που θα χρηματοδοτηθούν : την τεχνητή νοημοσύνη (artificial intelligence) , τις τεχνολογίες έξυπνης μεταποίησης (Smart Manu-facturing Technologies), και τη ρομποτική στη φιλοσοφία της ψηφιοποίησης και της παραγωγής.
«Θέλουμε οι ελληνικές μεταποιητικές επιχειρήσεις να γίνουν ανταγωνιστικές, να μην μείνουν πίσω στον αγώνα που δίνεται αυτή τη στιγμή για ψηφιοποίηση πανευρωπαϊκά αλλά και διεθνώς» εξήγησε η Γενική Γραμματέας Βιομηχανίας. «Πιστεύουμε ότι η δράση είναι ιδιαιτέρως στοχευμένη και πραγματικά θα έρθει να καλύψει και ανάγκες οι οποίες είναι τόσο της ίδιας της επιχειρηματικότητας, όσο και είναι μέλημα της ίδιας της ελληνικής κυβέρνησης και της πολιτείας ώστε να μπορέσουμε να έχουμε μοντέρνο επιχειρείν, σύγχρονο επιχειρείν, που να μην υπολείπεται σε τίποτα και να διαδραματίζει το ρόλο που του αξίζει στο αυριανό γίγνεσθαι».
Το πρόγραμμα σκοπεύει να απευθυνθεί κατά 70% σε πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις και κατά 30% σε μεσαίες.
«Το πλαφόν αυτή τη στιγμή, έτσι όπως προδιαγράφεται, είναι στις 300.000 επενδυτικό πλάνο (150.000 κρατική ενίσχυση και 150.000 που θα χωρίζονται σε δανεισμό και ίδια συμμετοχή). Νωρίς το φθινόπωρο θα ανοίξει η πρόσκληση, θα κάτσει στον αέρα ενάμιση μήνα (υπολογίζουμε αυτή τη στιγμή), άρα καλό είναι οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται μόλις δημοσιοποιηθεί η πρόσκληση να είναι σε ετοιμότητα, να τη μελετήσουν κι εμείς εδώ είμαστε να παράσχουμε τις πληροφορίες που χρειάζονται» κατέληξε η κ. Ευτυχίδου.
«Θα τα καταφέρουμε παρά τις δυσκολίες»
«Η δράση αυτή είναι δράση ψηφιακού μετασχηματισμού κατ’ ουσίαν, κι ειδικότερα έξυπνης μεταποίησης. Χρηματοδοτεί κατά 50% επενδυτικά σχέδια, μετασχηματισμού της αλυσίδας παραγωγής σε μεταποιητικές επιχειρήσεις» ανέφερε ο κ. Παπαδεράκης.
«Για εμάς στην Περιφέρεια αυτή η δράση έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο κομμάτι της μεταποίησης, ιδιαίτερα των αγροδιατροφικών προϊόντων, γιατί είναι στρατηγική μας ότι εάν θέλουμε να αυξήσουμε την προστιθέμενη αξία των αγροδιατροφικών προϊόντων πρέπει να τα βάλουμε στην αλυσίδα της μεταποίησης, χωρίς βέβαια να χάνεται η θρεπτική τους αξία. Με πιστοποιημένες διαδικασίες να μπορέσουμε να ενισχύσουμε και την εξωστρέφεια αλλά κυρίως και την προστιθέμενη αξία των αγροδιατροφικών μας προϊόντων” σημείωσε ακόμα και συνέχισε: «Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Για την Κρήτη έχει ιδιαίτερη σημασία. Αυτό έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για τη χώρα μας. Αν θέλουμε μία οικονομία που θα ανεβάσει τον βαθμό ανταγωνιστικότητας στην παγκόσμια αγορά, πρέπει να στηριχθούμε στην ανάπτυξη της βιομηχανίας και της μεταποιητικής δραστηριότητας. Αυτό είναι το μήνυμα κι αυτός είναι ο στόχος».
Μπροστά στον ενδεχόμενο κίνδυνο επισιτιστικής κρίσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας παρατήρησε τέλος: «Έχουμε κρίση ενέργειας, έχουμε αναδιάρθρωση των παγκόσμιων αλυσίδων αξίας, άρα αυτό και θα δημιουργήσει δυσκολίες , αλλά είναι κι ευκαιρία για τη χώρα μας, να μπει στο τρένο της νέας βιομηχανικής εποχής. Έχουμε αρκετά επιστημονικά ιδρύματα στην Κρήτη και όχι μόνο, υψηλού επιπέδου ερευνητικό και επιστημονικό προσωπικό. Έχουμε επιχειρήσεις και επιχειρηματίες που είναι μαχητικοί: άντεξαν στην κρίση πολλοί από αυτούς. Νομίζω ότι μπορούμε να αισιοδοξούμε ότι θα τα καταφέρουμε, παρά τις δυσκολίες».
«Η μεταποίηση είναι ένας ζωντανός τομέας της οικονομίας»
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ρεθύμνου Γιώργος Γιακουμάκης, αναφέροντας: «Σήμερα ο τομέας της Μεταποίησης στη χώρα μας χρειάζεται περισσότερο από ποτέ μία υγιή ανάπτυξη με εξωστρέφεια, ανταγωνιστικότητα και καινοτομία, που να έχει διάρκεια, να μην είναι ρηχή και ευκαιριακή, αλλά να συνδέεται με την ταυτότητα, τα παραγωγικά χαρακτηριστικά και τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής» υπογράμμισε ο ίδιος και πρόσθεσε: «Σε ο,τι μας αφορά, εδώ και πάρα πολλά χρόνια προσπαθούμε ως Επιμελητήριο να υποστηρίξουμε τον κλάδο της μεταποίησης, τόσο ως προς την άρση των διοικητικών εμποδίων και τη χωροθέτησή του, όσο και ως προς όλες τις προσπάθειες ενίσχυσης της εξωστρέφειας αλλά και της χρηματοδότησης των σχετικών, απαραίτητων επενδύσεων. Θέλουμε πραγματικά να αποδείξουμε ότι η μεταποίηση στην Ελλάδα και ειδικότερα στην Κρήτη είναι ένας ζωντανός τομέας της οικονομίας μας με καθοριστική συμβολή στη δημιουργία τόσο του εθνικού πλούτου και προστιθέμενης αξίας, όσο και απασχόλησης. Και μάλιστα, παρά τα σωρευμένα και γνωστά προβλήματα κατά την τελευταία δεκαετία που είχαν ως αποτέλεσμα την έλλειψη σχετικών επενδύσεων σε πάγια».
Ο κ. Γιακουμάκης επισήμανε επίσης: «Είναι προφανές ότι στο Επιμελητήριο Ρεθύμνης δεν θεωρούμε τον τουριστικό τομέα ως μονοκαλλιέργεια της οικονομικής δραστηριότητάς μας. Αντιθέτως, έχοντας αντλήσει διδάγματα από την κρίση των τελευταίων ετών, είμαστε πεπεισμένοι ότι πρέπει να κινηθούμε προς ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης. Ένα μοντέλο περισσότερο ισόρροπο, δηλαδή που να προωθεί και να συνδέει τις συνέργειες μεταξύ των διαφορετικών κλάδων της κρητικής οικονομίας. Ο στόχος μίας ανταγωνιστικής μεταποίησης ως προϋπόθεση για διατηρήσιμη ανάπτυξη, ευημερία και κοινωνική συνοχή δεν αποτελεί απλώς δική μας προτεραιότητα. Αποτελεί τη βασική κατεύθυνση όλων των προηγούμενων οικονομιών διεθνώς και ενισχύεται τόσο στο επίπεδο επενδύσεων σε έρευνα, ανάπτυξη και εξοπλισμό, όσο και σε επίπεδο δικτύωσης εξωστρέφειας και οικονομικής διπλωματίας. Στο επίπεδο που μας αφορά άμεσα, θεωρούμε ότι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στον ομαλό και γρήγορο μετασχηματισμό της ελληνικής μεταποίησης, μέσω δράσεων όπως αυτή που παρουσιάζεται. Επιδιώκουμε την υλοποίηση ενός ισχυρού και συνεκτικού πλέγματος δράσεων ιδιωτικών και δημόσιων, ούτως ώστε η παραγωγή, δεμένη με την καινοτομία, την έρευνα και την επιχειρηματικότητα, να παίξει τον ρόλο που απαιτείται στο σχεδιασμό μίας επιτυχούς περιφερειακής αναπτυξιακής πολιτικής. Ευχόμαστε λοιπόν την αξιοποίηση του προγράμματος από τις επιχειρήσεις μας και αναμένουμε από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων την προκήρυξη και άλλων συμπληρωματικών προγραμμάτων, μέσω των δράσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».
Προϋπολογισμός Δράσης
Η Δράση «Έξυπνη Μεταποίηση» χρηματοδοτείται από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την περίοδο 2022-2025.Η συνολική Δημόσια Δαπάνη της Δράσης, ανέρχεται σε 73.227.620 ευρώ και κατανέμεται ως εξής:
α) 70% του προϋπολογισμού της δράσης θα διατεθεί στις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους επιλέξιμους ΚΑΔ της πρόσκλησης.
β) 30% του προϋπολογισμού της δράσης θα διατεθεί στις μεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους επιλέξιμους ΚΑΔ της πρόσκλησης.
Προϋπολογισμός Επενδυτικών Σχεδίων – Όρια Ενίσχυσης
Ο προϋπολογισμός (δημόσια δαπάνη και ιδιωτική συμμετοχή, χωρίς ΦΠΑ) κάθε επενδυτικής πρότασης δυνητικού δικαιούχου ενίσχυσης δεν δύναται να είναι μικρότερος των τριακοσίων χιλιάδων ευρώ (300.000) και δεν δύναται να υπερβαίνει το ποσό των έξι εκατομμυρίων ευρώ (6.000.0000).
Κατηγορίες επιλέξιμων δαπανών
-Μηχανολογικός εξοπλισμός έως 100%
-Κτίρια, εγκαταστάσεις & περιβάλλων χώρος για τη λειτουργία της επιχείρησης έως 20%
-Ειδικές εγκαταστάσεις κτιριακών (για εγκαταστάσεις που θα συμβάλλουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό) έως 40%
-Δαπάνες εργαστηριακού εξοπλισμού έως 30%
-Δαπάνες λογισμικού και εξοπλισμού πληροφορικής έως 20%
-Δαπάνες συμβουλευτικών υπηρεσιών – μελετών για την υποστήριξη, καθοδήγηση και προσαρμογή της επιχείρησης
στις απαιτήσεις της Βιομηχανίας έως 10%
-Training Προσαρμογή Εργατικού Δυναμικού άμεσα σχετιζόμενη με το επενδυτικό σχέδιο έως 10%
Διάρκεια υλοποίησης έργων
Η διάρκεια υλοποίησης των εγκεκριμένων έργων ορίζεται σε δεκαοκτώ (18) μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της απόφασης ένταξης της επιχείρησης. Υπάρχει δυνατότητα παράτασης έως έξι (6) μήνες.
Η διαδικασία αξιολόγησης θα πραγματοποιηθεί μέσω της συγκριτικής μεθόδου για τις περιπτώσεις υποβολής αιτήσεων από πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, καθώς και μέσω της συγκριτικής μεθόδου για τις περιπτώσεις υποβολής αιτήσεων από μεσαίες επιχειρήσεις.
Με την τήρηση των τυπικών προϋποθέσεων (on/off) επιλεξιμότητας των επενδυτικών σχεδίων που σχετίζονται με τις παραπάνω προβλέψεις, ακολουθεί βαθμολόγηση των προτάσεων στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων αξιολόγησης.
Στη συνέχεια, τα επενδυτικά σχέδια κατατάσσονται με βάση τη βαθμολογία που συγκέντρωσαν και εντάσσονται μέχρι την εξάντληση του διαθέσιμου προϋπολογισμού της δράσης και για τις δύο περιπτώσεις δικαιούχων. Οι ειδικές προβλέψεις που αφορούν στις τυπικές προϋποθέσεις επιλεξιμότητας, στη μέθοδο και τα κριτήρια αξιολόγησης, στα όργανα αξιολόγησης και στις διαδικασίες ένταξης των προτάσεων, θα περιγράφονται εξειδικευμένα και λεπτομερώς στην Πρόσκληση – Οδηγό της Δράσης.
Η ημερομηνία έναρξης και λήξης της ηλεκτρονικής υποβολής θα οριστεί με Απόφαση Πρόσκλησης του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Η ηλεκτρονική υποβολή των προτάσεων και των δικαιολογητικών που θα τις συνοδεύουν θα γίνει στο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Κρατικών Ενισχύσεων (www.ependyseis.gr/mis).