Η τρωτότητα των κτιρίων της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου, τα οποία κατά κύριο λόγο είναι λιθόδμητα, η παλαιότητα τους σε συνδυασμό με τις τροποποιήσεις που έχουν γίνει σε αυτά τα τελευταία χρόνια με κυριότερη την αφαίρεση τοίχων από τα ισόγεια και την αλλαγή της χρήσης των ακινήτων, αποτελούν σημαντικούς επιβαρυντικούς παράγοντες για το ιστορικό κέντρο σε περίπτωση εκδήλωσης ενός μεγάλου σεισμού. Την ίδια στιγμή τα στενά σοκάκια του ιστορικού κέντρου σε συνδυασμό με την άγνοια των κατοίκων, τόσο των ντόπιων όσο και των επισκεπτών – που διαμένουν σε κατοικίες που μισθώνονται για τουριστικούς σκοπούς – για τους τρόπους διαφυγής, αλλά και για τα κοντινά σημεία συγκέντρωσης σε ενδεχόμενο σεισμού, καθιστούν το ιστορικό κέντρο μια ιδιάζουσα περίπτωση, που πρέπει να αντιμετωπιστεί εξειδικευμένα από επιστήμονες και φορείς της αυτοδιοίκησης για τη μείωση της σεισμικής διακινδύνευσής της και την αντισεισμική της θωράκιση.
Παράλληλα, το καθεστώς προστασίας που διέπει την παλιά πόλη του Ρεθύμνου σε συνδυασμό με το περίπλοκο ιδιοκτησιακό καθεστώς των ακινήτων δυσχεραίνουν την κατάσταση.
Στους παραπάνω επιβαρυντικούς παράγοντες έρχονται να προστεθούν και οι καταλήψεις των πεζοδρομίων, καθώς και τμημάτων δρόμων και κοινόχρηστων χώρων με σταθερές κατασκευές, καθιστώντας την διαφυγή σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης από δύσκολη έως αδύνατη.
Όλα τα παραπάνω αυξάνουν κατακόρυφα τον παράγοντα της έκθεσης σε κίνδυνο που μαζί με την τρωτότητα των κτηρίων και την αυξημένη σεισμικότητα αυξάνουν τον βαθμό Σεισμικής Διακινδύνευσης.
Η μείωση της διακινδύνευσης από σεισμούς είναι θέμα εκπόνησης ενός σύνθετου επιχειρησιακού σχεδίου. Η μείωση της έκθεσης σε κίνδυνο απαιτεί μέτρα κυρίως πολεοδομικού χαρακτήρα, τονίζουν οι επιστήμονες.
Τα παραπάνω συζητήθηκαν χθες στη διάρκεια σχετικής ημερίδας που πραγματοποιήθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, με κύριο στόχο την ενημέρωση και τον συντονισμό των επιστημόνων με τους τοπικούς φορείς για τη λήψη προληπτικών μέτρων. Όπως αναφέρθηκε στη διάρκεια της ημερίδας βασικό ζητούμενο είναι η επικαιροποίηση των σχεδίων αντισεισμικής προστασίας, με βάση τη μελέτη που είχε γίνει πριν 15 χρόνια, ώστε να συμπεριληφθούν σε αυτά οι νέες συνθήκες και ανάγκες που έχουν προκύψει και ταυτόχρονα να υπάρξει στοχευμένη ενημέρωση του πληθυσμού, ώστε όλοι να γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση σεισμού.
Η κλιματική αλλαγή διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο και με δεδομένο ότι οι επιπτώσείς της είναι ήδη ορατές και σε κάποιες περιπτώσεις απρόβλεπτες, για αυτό και οι επιστήμονες καλούνται να σχεδιάσουν λαμβάνοντας υπόψη όλα τα ενδεχόμενα και να καταρτίσουν ένα επιχειρησιακό σχεδιασμό, βασιζόμενοι στο πιο ακραία σενάριο.
Ευάλωτο το ιστορικό κέντρο του Ρεθύμνου σε περίπτωση σεισμού
Η πρόληψη και η σωστή ενημέρωση του πληθυσμού αποτελούν τους δυο καθοριστικούς παράγοντες για την αντιμετώπιση του κινδύνου ενός μεγάλου σεισμού. Τα μέτρα πρόληψης αφορούν στη θωράκιση των δημοσίων και ιδιωτικών κτηρίων, αλλά και τη γνώση και την εμπειρία του συνόλου των κατοίκων και επισκεπτών μιας πόλης για τους τρόπους διαφυγής και τα σημεία συγκέντρωσης σε περίπτωση σεισμού. Στο Ρέθυμνο πριν 15 χρόνια είχε γίνει από τον δήμο Ρεθύμνου σε συνεργασία με τον Οργανισμό Αντισεισμικής Προστασίας (ΟΑΣΟ) ειδικά σχέδια αντισεισμικής προστασίας, ενώ είχαν καταρτιστεί και χάρτες με όλα τα σημεία συγκέντρωσης και τους δρόμους διαφυγής. Η μελέτη αυτή αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο, το οποίο ευτυχώς δεν χρειάστηκε στην πράξη να εφαρμοστεί, ωστόσο τα σχέδια αυτά χρίζουν επικαροποίησης ώστε να προσαρμοστούν στις σημερινές συνθήκες και τα τωρινά δεδομένα, τα οποία όπως είναι λογικό έχουν αλλάξει.
Επιστήμονες, τοπική αυτοδιοίκηση και πολίτες καλούνται να συνεργαστούν για την αποτελεσματική διαχείριση του κινδύνου σε περίπτωση σεισμού. Τα παραπάνω επισημάνθηκαν χθες στη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Σπίτι του Πολιτισμού, με βασικό αντικείμενο τη διαχείριση επικίνδυνων σεισμικών δονήσεων.
Ο Δρ. Λέκκας Ευθύμιος, καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, πρόεδρος τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, πρόεδρος Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας επανέλαβε τη σημασία της πρόληψης και της γνώσης για τη σεισμική δραστηριότητα. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα σχέδια του δήμου Ρεθύμνου που είχαν εκπονηθεί πριν 15 χρόνια τα οποία όπως είπε ήταν άρτια και αξιόπιστα και χρίζουν μιας επικαιροποίησης για να μπορούν να αξιοποιηθούν. Παράλληλα όμως ο κ. Λέκκας αναφέρθηκε και στους σχεδιασμούς των επιστημόνων και των τεχνικών, οι οποίοι όπως είπε πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους όλα τα δεδομένα και να σχεδιάζουν με βάση ακραία σενάρια. Υποστήριξε ότι ο παράγοντας της κλιματικής αλλαγής είναι καθοριστικός για την αντισεισμική προστασία και πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη στο αντισεισμικό σχεδιασμό. «Η προσπάθεια που ξεκίνησε πριν 20 χρόνια στο Ρέθυμνο ήταν τότε πρωτοπόρος. Τώρα κοιτώντας και με το πέρασμα των χρόνων διαπιστώνω ότι ήταν μια τρομερή δουλειά που έμεινε στο συρτάρι και αξιοποιήθηκε λίγο. Ήταν μια δουλειά η οποία εθίμωσε νέες τεχνολογίες και μεθοδολογίες με απολύτως εφαρμόσιμα αποτελέσματα από τον τεχνικό κόσμο της χωράς, μια δουλειά που δεν έχει προβληθεί προς τα έξω και είναι μια δουλειά πρότυπο ακόμα και σήμερα. Βεβαίως σήμερα τα δεδομένα άλλαξαν. Οι αξίες της παλιάς μελέτης μένουν και βεβαίως πρέπει πάντα να υπάρχει μια επικαιροποίηση που να ανταποκρίνεται στις σημερινές συνθήκες και στις σημερινές γνώσεις και εμπειρία που αποκτήσαμε και πρέπει να κάνουμε μια πρόταση στον δήμο, ώστε όλοι εκείνοι οι παράγοντες που συνέβαλλαν στην εκπόνηση εκείνης της μελέτης, να ξεκινήσουμε μια νέα προσπάθεια γιατί έχουν περάσει 15-20 χρονιά».
Ο κ. Λέκκας, υπογράμμισε ό,τι ο ρόλος της κλιματικής κρίσης είναι καθοριστικός και για αυτό ο σχεδιασμός της αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας πρέπει να βασίζεται σε ακραία σενάρια.
Εκείνο που με φοβίζει ιδιαίτερα εκτός από την παλιά πόλη όπου οι σεισμικές δράσεις αναμένεται να είναι ιδιαίτερα αυξημένες λόγω των συνθηκών που υπάρχουν, εκείνο που με φοβίζει είναι το άγνωστο, γιατί σε κάθε ένα φαινόμενο και με άρμα την κλιματική κρίση βλέπουμε καινούρια πράγματα που εκδηλώνονται, νέους τύπους κρίσεων, νέους τύπους κινδύνων, νέους τύπους καταστροφών σε πολλή μεγάλη έκταση σε περιοχές που δεν το περιμέναμε, με πολύ μεγαλύτερες επιπτώσεις. Κάθε φορά βλέπουμε αυτό το πράγμα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό και όλο αυτό πάνω στο άρμα της κλιματικής κρίσης. Συνεπώς καλούμαστε να εφαρμόσουμε μεθοδολογίες, να εφαρμόσουμε τεχνικές οι οποίες θα μας πάνε μπροστά αλλά και να φανταστούμε το απρόσμενο. Πρέπει να προβλέπουμε τα σενάρια του κινδύνου και της καταστροφής για να μπορέσουμε να είμαστε επιτυχημένα σε αυτό που κάνουμε. Τονίζω ότι μια υπόθεση εργασίας, γιατί οφείλουμε να σχεδιάζουμε πάντα με βάση το ακραίο σενάριο. Τα ενδιάμεσα σενάρια τα καταφέρνουμε, τις μικρές και τις μεσαίες καταστροφές τις διαχειριζόμαστε, τις μεγάλες καταστροφές ως ένα βαθμό τις διαχειριζόμαστε, το κρίσιμο όμως σενάριο, το ακραίο είναι αυτό που μας τρομάζει. Ένα ακραίο σενάριο που μπορώ να διατυπώσω, χωρίς να ανησυχήσω, και χωρίς να το πάρουν τοις μετρητοίς οι πολίτες, αλλά πρέπει εμείς ως επιστήμονες και τεχνικοί να το πάρουμε τοις μετρητοίς για να σχεδιάσουμε, είναι ένας μεγάλος σεισμός με πολύ μεγάλες καταστροφές, κατολισθήσεις και έπειτα τσουνάμι και φαινόμενα που ενδεχομένως να αυξήσουν τις επιπτώσεις. Αυτό ως υπόθεση εργασίας. Μέσα από αυτή τη διαδικασία μπορεί να έχουμε σεισμικές κατολισθήσεις, ρευστοποιήσεις, σεισμικές φωτιές. Είναι ένα σενάριο που αντιμετώπισα στην Κίνα, με όλα τα φαινόμενα να έχουν επιδεινωθεί και με βάση αυτό το σενάριο, που είναι ακραίο, καλούμαστε να σχεδιάσουμε».
Στην ανάγκη επικαιροποίησης των σχεδίων αντισεισμικής προστασίας που είχαν γίνει το 2000 αναφέρθηκε ο πολιτικός μηχανικός και αναπληρωτής πρόεδρος το ΟΑΣΠ Αρης Χατζηδάκης. Ο ίδιος αναφέρθηκε στις τότε πρωτοποριακές δράσεις του δήμου Ρεθύμνου, επισημαίνοντας την ανάγκη αυτές να επικαιροποιηθούν και να γίνουν εκ νέου γνωστά στου πολίτες, αλλά και τους επισκέπτες της πόλης. «Πρέπει να ευαισθητοποιήσουμε στο ζήτημα του κινδύνου από σεισμούς. Είμαστε μια περιοχή με έντονη σεισμικότητα. Τα τελευταία χρόνια δεν θυμηθήκαμε την παρουσία του, όμως γύρω μας στην Κρήτη μέσα είχαμε καταστροφές. Το Ρέθυμνο έχει μια μεγάλη ιστορία στην προσπάθεια να προστατευθούμε από τους σεισμούς. Θυμίζω την προσπάθεια του δήμου Ρεθύμνου γύρω στο 2000 με την εκπόνηση μιας μελέτης της ιδιαιτερότητας του Ρεθύμνου από πλευράς σεισμικής τόσο του σεισμικού κινδύνου όσο και την τρωτότητα που παρουσιάζει ένα οικιστικό συγκρότημα, όπως η πόλη του Ρεθύμνου και έχουμε φτάσει να έχουμε εκπονήσει και λεπτομερή σχέδια αντιμετώπισης του σεισμικού γεγονότος και του κινδύνου που εμπεριέχει ένας σεισμός, τα οποία υπάρχουν στον δήμο και προφανώς χρειάζονται μια επικαιροποίηση. Έχουν περάσει πολλά χρόνια από το 2000. Το 2006 εκπονήθηκε και ένας χάρτης, που διανεμήθηκε σε όλη την πόλη, που έδειχνε ποια είναι τα σημεία που συστήνει ο δήμος σε περίπτωση ενός έκτακτου γεγονότος, να συγκεντρωθεί ο κόσμος, για να μην υπάρξουν ζητήματα πανικού και φυσικά είχε φροντίσει να δώσει και στοιχειώδεις υποδομές σε αυτούς τους χώρους και έδινε και οδηγίες. Είχαμε προσχωρήσει καλά σε αυτό το θέμα, βέβαια νομίζω χρειάζεται μια επικαιροποίηση, αλλά νομίζω ότι ο δήμος Ρεθύμνου ήταν πρωτοπόρος σε αυτό το θέμα. Θα ’ταν καλό να επανέλθει ένα γραφείο που είχε ιδρύσει ο δήμος για την αντισεισμική προστασία της πόλης για να επικαιροποιήσουμε την προσπάθεια του δήμου που στα περισσότερα σημεία της είναι αξιόπιστη» τόνισε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους.
Η τρωτότητα των κτιρίων της παλιάς πόλης ενισχύει την ευαλωτότητά της σε περίπτωση σεισμού
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Χατζηδάκης στην περίπτωση της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου. Τα χαρακτηριστικά του ιστορικού κέντρου με τα στενά δρομάκια και την έλλειψη διεξόδων διαφυγής, σε συνδυασμό με την παλαιότητα των κτιρίων και την τρωτότητα τους λόγω ηλικίας, αποτελούν επιβαρυντικούς παράγοντες οι οποίοι πρέπει να ληφθούν υπόψη, ώστε λαμβάνοντας μέτρα προληπτικά, να μπορέσει η παλιά πόλη και οι κάτοικοι της να «θωρακιστούν» σε περίπτωση μεγάλου σεισμού.
Ειδικότερα, ο κ. Χατζηδάκης, ανέφερε: «Έχουν αλλάξει πολλά στην πόλη και την παλιά πόλη, που λόγω και της ηλικίας των κτηρίων είναι η πιο ευάλωτη. Στα μεμονωμένα κτίρια αλλά και σαν πολεοδομικό συγκρότημα εμφανίζει μια επικινδυνότητα, διότι δεν υπάρχουν πλατείς δρόμοι, δεν υπάρχουν δρόμοι διαφυγής, είναι ένας ιστός μιας πόλης φρουρίου κάποτε. Υπάρχει ένα ακόμα νομίζω αρνητικό, επιβαρυντικό γεγονός ότι ο κόσμος που πια ζει εδώ, δεν έχει καμιά εξοικείωση με την πόλη. Η πλειοψηφία πια είναι περαστικοί. Δεν ξέρουν καν που είναι η πιο κοντινή σε αυτούς πλατεία. Αυτό με ανησυχεί κυρίως. Χρειάζεται να τους ενημερώσουμε. Δεν μπορεί δηλαδή να ζει κάποιος εδώ και να μην έχει συναίσθηση που είναι η πιο κοντινή πλατεία. Σε αυτό νομίζω υστερούμε. Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο μετά με απαξίωση των ορόφων – γιατί τα ισόγεια είχαν πάντα κάποια χρήση – κάποια δεκαετία ίσως και 20ετια που οι όροφοι της παλιάς πόλης αξιοποιήθηκαν ως χαμηλής ποιότητος κατοικίας από μετανάστες κ.τλ. Τώρα έχουμε αρχίσει να τις ανακαινίζουμε για airbnbn. Αυτό σημαίνει ότι το Ρέθυμνο θα έχει να πληθυσμό, ο οποίος όμως δεν είναι από δω, δεν έχει την εικόνα της πόλης και θα πρέπει να τον ενημερώσουμε, είναι θέματα που αντιμετωπίζονται».
Η τρωτότητα των κτιρίων της παλιάς πόλης, οι πολλαπλές τροποποιήσεις που αυτά υπέστησαν με την πάροδο των χρόνων σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των ορόφων τους, αλλά και τα προβλήματα που υπάρχουν τόσο σε ότι αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς των κτιρίων, αλλά και τις περιορισμένες παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν λόγω της αρχαιολογικής τους προστασίας, αποτελούν επιβαρυντικούς παράγοντες για την αντισεισμική τους προστασία.
Ειδικότερα, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε: «Οι οικοδομές του ιστορικού κέντρου είναι τρωτές είναι λιθόδμητες έχουν υποστεί πάρα πολλές μετατροπές ανεξέλεγκτες τροποποιήσεις, τις οποίες ούτε καν ξέρουμε. Δηλαδή έχουν αλλάξει τα δομικά συστήματα. Το κύριο χαρακτηριστικό είναι ότι ανοίγουν όλα τα ισόγεια, δηλαδή αυτή η κατεδάφιση τοίχων στο ισόγειο για να ανοίγουν τζαμαρίες είναι ένα σοβαρό επιβαρυντικό πρόβλημα, γιατί οι οικοδομές αυτές δεν σχεδιάστηκαν έτσι. Είχαν μικρότερα ανοίγματα στο ισόγειο. Βέβαια είναι ένα προστατευμένο αρχαιολογικά σύνολο. Δεν μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις. Υπάρχουν σοβαροί περιορισμοί. Πολύ ορθά προστατεύεται η πόλη για να μη χάσει τον χαρακτήρα της. Καμιά φορά υπερβάλλουμε σε αυτό, όμως είναι αποδεκτό αυτό από όλους.Την ίδια στιγμή όμως αυτό εμπεριέχει περιορισμούς στη δυνατότητα του δομικού μηχανισμού να βελτιώσει αυτά τα κτίρια. Υπάρχουν κάποια όρια. Επίσης είναι τόσο μπλεγμένο το ιδιοκτησιακό καθεστώς, που ποτέ δεν είναι ο ίδιος ιδιοκτήτης στο ισόγειο και στους ορόφους. Για να κάνεις μια ανακαίνιση σε έναν όροφο το λογικό είναι να στερεώσεις το ισόγειο. Όμως αυτό ανήκει σε άλλον και εκεί αρχίζουν πολλά προβλήματα, τέτοια που δυσκολεύουν την προσπάθεια βελτίωσης της τρωτότητας των κτιρίων της πόλης. Είναι σύνθετο το πρόβλημα.».
Ιδιαίτερα θέματα έκθεσης σε κίνδυνο παλιάς πόλης Ρεθύμνου
Σύμφωνα με την παρουσίαση που έκανε χθες ο πολιτικός μηχανικός και αναπληρωτής του ΟΑΣΠ Αρης Χατζηδάκης τα βασικά θέματα έκθεσης σε κίνδυνο στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου είναι τα παρακάτω:
– Δυσμενής πολεοδομικός ιστός, συνέχεια μιας οχυρωμένης κοινότητας. Στενοί δρόμοι, λίγοι άξονες διαφυγής, ελάχιστοι κοινόχρηστοι χώροι.
– Ένταση και πυκνότητα χρήσεων. Αυξάνει με τον χρόνο η χρήση της πόλης ως χώρου διασκέδασης. Η υποβαθμισμένη λόγω ασύμβατων χρήσεων κατοικία που χρησιμοποιήθηκε κατ’ αρχήν από μετανάστες, ανακαινίζεται εσπευσμένα για airbnb. Προβλήματα ιδιοκτησίας και αδυναμίας επεμβάσεων στα ισόγεια.
– Κατάληψη ζωτικών κοινόχρηστων χώρων. Στα πεζοδρόμια είναι κανόνας αλλά αρχίσαμε να παραχωρούμε και τμήματα δρόμων σε σταθερές κατασκευές.
– Σύνθεση πληθυσμού που κινείται στην πόλη. Κατά πλειοψηφία τουρίστες, με άγνοια του χώρου, χωρίς εξοικείωση με την πόλη και πλήρη άγνοια του κινδύνου.
Όλα τα παραπάνω αυξάνουν κατακόρυφα τον παράγοντα της έκθεσης σε κίνδυνο που μαζί με την τρωτότητα των κτηρίων και την αυξημένη σεισμικότητα αυξάνει τον βαθμό Σεισμικής Διακινδύνευσης.
Η μείωση της διακινδύνευσης είναι θέμα εκπόνησης ενός σύνθετου επιχειρησιακού σχεδίου. Η μείωση της έκθεσης σε κίνδυνο απαιτεί μέτρα κυρίως πολεοδομικού χαρακτήρα.
Τα καινοτόμα συστήματα επιχειρησιακού σχεδιασμού της Περιφέρειας Κρήτης
H Ερμιόνη Γυαλίτη, γεωλόγος MSc και σύμβουλος του περιφερειάρχη Κρήτης, αναφέρθηκε στην εισήγησή της, στη χθεσινή ημερίδα, στις νέες τεχνικές προσέγγισης αναφορικά με τη διαχείριση φυσικών καταστροφών, σύμφωνα με τις δράσεις της Περιφέρειας Κρήτης.
Η ίδια αρχικά ξεκαθάρισε ότι ο φυσικός κίνδυνος είναι ένα φαινόμενο που μπορεί να εξελιχθεί γρήγορα σε ένα καταστροφικό γεγονός, ενώ αντιθέτως η φυσική καταστροφή είναι η συνέπεια του φυσικού κινδύνου, η οποία περνάει από το στάδιο της πιθανότητας σε ενεργή φάση. Σύμφωνα με την ίδια, είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρχει εκτίμηση της τρωτότητας της κάθε περιοχής, για αξιοποίηση των δεδομένων σε μια ενδεχόμενη καταστροφή. Έτσι η Περιφέρεια Κρήτης δημιούργησε μια υποδομή γεωχωρικών πληροφοριών το σύστημα GIS crete.
«Το σύστημα αυτό βοηθά στην εσωτερική λειτουργία των υπηρεσιών, στους ιδιώτες φορείς και επαγγελματίες μέσω της διάδρασης που παρέχει, όσο και στη διοίκηση για να υλοποιήσει τον στρατηγικό της σχεδιασμό. Όπως κάθε σύστημα gis – γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών, στηρίζεται στην υπέρθεση χαρτών. Συντίθενται δηλαδή χάρτες με οδοποιία, με δόμηση και με αστικό πράσινο», εξήγησε η κυρία Γυαλίτη.
Η καινοτομία της Υποδομής της Περιφέρειας Κρήτης, έγκειται στην παρεχόμενη δυνατότητα, μέσω δυναμικών ηλεκτρονικών/ψηφιακών υπηρεσιών, αναζήτησης, θέασης και τηλεφόρτωσης των δεδομένων, παρέχοντας παράλληλα την πλούσια λειτουργικότητα μία σύγχρονης πύλης γεωχωρικών δεδομένων. Επιπλέον το σύστημα αυτό παρέχει άμεση και εύκολη πρόσβαση σε σχεδόν πραγματικό χρόνο σε ανοικτά δορυφορικά δεδομένα Sentinel του Ευρωπαϊκού αποθετηρίου παρατήρησης της γης και του Copernicus.
«Δημιουργήσαμε ένα σύστημα που καλύπτει όλη την επιφάνεια του νησιού και παρέχει μέχρι τώρα πάνω από 1.300 επίπεδα πληροφορίες. Είναι συνδεδεμένο και δια λειτουργεί με όλους τους φορείς, τις υπηρεσίες και τα ερευνητικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα», πρόσθεσε η ίδια.
Παράλληλα, όπως επεσήμανε, μέσω του συστήματος αυτού, ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να αποθηκεύσει τους παρεχόμενους χάρτες, οι οποίοι επειδή έχουν υπογραφές και σφραγίδες ενέχουν ρόλο δημοσιών εγγράφων. «Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι ελαχιστοποιούνται οι επισκέψεις των πολιτών στους φορείς και μπορούν να κατεβάσουν τα αρχεία και να τα χρησιμοποιήσουν όπως επιθυμούν. Επιπλέον, δεν είναι μόνο η απεικόνιση των χαρτών, αλλά ένας χρήστης μπορεί να κατεβάσει όλο τον φάκελο, συμπεριλαμβανομένων των αποφάσεων που έχουν παρθεί και οτιδήποτε άλλο μπορεί να αποτελέσει τεκμηρίωση για κάθε περιοχή», τόνισε.
Όλα αυτά τα δεδομένα, σύμφωνα με την κυρία Γυαλίτη μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη, στον επιχειρησιακό σχεδιασμό και στην αποκατάσταση φυσικών καταστροφών που ενδεχομένως να προκύψουν μελλοντικά. «Μέσα από το σύστημα καλύπτεται η ανάγκη επικοινωνιακής διαχείρισης και συντονισμού, ενώ υπάρχουν και επικαιροποιημένοι χώροι φιλοξενίας που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση καταστροφής. Γίνεται προσδιορισμός της πληγείσας περιοχής, και ακριβής αποτύπωση των καταστροφών, άμεσα και χωρίς επιπλέον κόστος. Σε περίπτωση αποζημιώσεων υπάρχει άμεση διάθεση όλων των απαραίτητων δεδομένων, ενώ τα όλα αυτά τα στοιχεία μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό εργαλείο αρωγής στα σώματα που επιχειρούν», κατέληξε η ίδια, προσθέτοντας ότι για αυτές ακριβώς τις καινοτομίες η Περιφέρεια Κρήτης έχει εισαχθεί στο τμήμα Καινοτομίας του υπουργείου Εσωτερικών, ως η πρώτη περιφέρεια της Ελλάδας που έχει αναπτύξει τέτοιες εφαρμογές.
Από την πλευρά του ο συντονιστής στην Πολιτική Προστασία της περιφέρειας Κρήτης, Μανόλης Παραβολιδάκης σημείωσε τη σημασία της πρόληψης και χαρακτηριστικά ανέφερε: «Θεωρώ ότι κυρίαρχο θέμα είναι η πρόληψη. Νομίζω η έννοια είναι σημαντική για τη διαχείριση της κρίσης, όπως και η οργάνωση, αλλά και η προετοιμασία για την ανταπόκριση σε μια δράση που έχει σκοπό τη μείωση του κινδύνου από μια σεισμική καταστροφή. Ο σεισμός είναι καταστροφή, ένας πόλεμος χωρίς έλεος και νομίζω όλοι είμαστε υπεύθυνοι. Κάθε ένας πρέπει να ξέρει τη δραστηριότητά του και την αρμοδιότητά του, για να έχουμε λιγότερες επιπτώσεις από τον σεισμό και να υποστηρίξουμε τους πολίτες αλλά και τις περιούσιες του. Προσανατολιζόμαστε και στην ενημέρωση των πολιτών, όλοι πρέπει να έχουμε μια συμμέτοχη στη διαχείριση ενός ακραίου φαινομένου».
Σημειώνεται ότι σήμερα στις 10.00 το πρωί, στην Παλιά Πόλη Ρεθύμνου στην Πλατεία Μικρασιατικών, θα πραγματοποιηθεί άσκηση ετοιμότητας για την αντιμετώπιση των συνεπειών μετά από σεισμική δραστηριότητα, με την κωδική ονομασία «Σεισίχθων Ρέθυμνο 2022».
Η άσκηση διοργανώνεται από τη διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών νομού Ρεθύμνου, με τη συμμετοχή της Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Ρεθύμνου και του δήμου Ρεθύμνης, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Ε.Κ.Α.Β. και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Ρεθύμνου.
Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την ασφάλεια των πολιτών με πρόληψη και σωστή προετοιμασία για την αντιμετώπιση έκτακτων συνθηκών
Στον χαιρετισμό του στη διάρκεια της χθεσινής ημερίδας ο αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας και κλιματικής αλλαγής Γιώργος Σκορδίλης τόνισε, ότι για την αυτοδιοίκηση αποτελεί υψηλή προτεραιότητα η προστασία των πολιτών από κάθε ακραίο φαινόμενο. Υποστήριξε ότι ο δήμος θα κάνει ό,τι μπορεί για την ασφάλεια των πολιτών του μέσα από δράσεις πρόληψης και προετοιμασίας για την αντιμετώπιση έκτακτων συνθηκών. Μεταξύ άλλων ανάφερε: «Πλέον, είναι τόσο ορατές οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην καθημερινότητα μας και προοιωνίζονται με τόσο ξεκάθαρο και αμείλικτο τρόπο τις ανησυχητικές μελλοντικές εξελίξεις, που κάθε εφησυχασμός είναι ταυτόσημος με εγκληματική αμέλεια ενάντια στη ζωή στον πλανήτη μας.
Έχουμε επίγνωση των δυσκολιών που επισείουν οι ισχύουσες ζοφερές συνθήκες που επικρατούν σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, στον σχεδιασμό δράσεων που αποσκοπούν στην προστασία της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας. Εντούτοις, δεν αποθαρρυνόμαστε.
Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε, να αγωνιζόμαστε και να συμπορευόμαστε, με σεβασμό στο θεσμικό ρόλο και τις δυνατότητες του κάθε φορέα, για να διαφυλάξουμε στο μέτρο του δυνατού τις συνθήκες ασφάλειας των πολιτών και να εξασφαλίσουμε, με την πρόληψη και την κατάλληλη προετοιμασία, την επιτυχή ανταπόκρισή μας στην αντιμετώπιση ανατροπών και καταστροφών, είτε αυτές εκπορεύονται από ανθρώπινη παρέμβαση είτε από την ίδια τη Φύση.
Στην περίπτωση του σεισμού, η ευαισθητοποίηση η ενημέρωση και η εξοικείωση των πολιτών με τρόπους και μεθόδους ατομικής μα και συλλογικής άμυνας και προστασίας τους, θα τους καταστήσει τους καλύτερους συνεργούς του έργου μας, που απευθύνεται στους ίδιους και στην προστασία του γενέθλιου τόπου μας».