Φτάνοντας στη λήξη της φετινής σχολικής χρονιάς (2022-23), ο Σύλλογος Διδασκόντων του 1ου ΕΠΑΛ Ρεθύμνου νιώθει την ανάγκη να ευχαριστήσει όλους εκείνους τους φορείς, αλλά κυρίως τα πρόσωπα, με τα οποία συνεργάστηκε κατά τη διάρκεια αυτού του έτους. Πρόσωπα που με προθυμία ήρθαν στο σχολείο μας, ξεπέρασαν στερεότυπα και προκαταλήψεις αλλά και αντικειμενικές δυσκολίες, αγκάλιασαν τους μαθητές και τις μαθήτριές μας, τους έδωσαν πληροφορίες και συμβουλές, αφουγκράστηκαν τις ανησυχίες τους και απάντησαν σε απορίες και προβληματισμούς που μόνο ο χώρος της εκπαίδευσης μπορεί να δημιουργήσει. H ανταπόκριση μάλιστα των παιδιών σε τέτοιες ευκαιρίες επιβεβαιώνει αυτό που όσες και όσοι δουλεύουμε σε σχολεία γνωρίζουμε καλά, αλλά δεν μπορούμε πάντα να εφαρμόσουμε: οι γνώσεις και οι δεξιότητες ζωής που αποκτούμε με τη βιωματική μάθηση είναι πολύ πιο σημαντικές από τις πολλές και κάποιες φορές ανούσιες πληροφορίες των αναλυτικών προγραμμάτων σπουδών. Αυτό το πετύχαμε με τη βοήθεια πολύτιμων συνεργατών, τους οποίους οφείλουμε να ευχαριστήσουμε δημόσια και να αναγνωρίσουμε την πολύτιμη προσφορά τους.
Ξεκινώντας από την Α’ τάξη, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Ιατρικό Σύλλογο Ρεθύμνου και ιδιαίτερα τους κύριους Γεώργιο Στεφανάκη και Εμμανουήλ Λιοδάκη για την πρωτοβουλία τους αλλά και για το χρόνο που αφιέρωσαν εθελοντικά, προκειμένου να πραγματοποιηθεί το τόσο αναγκαίο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μαθήματα Πρώτων Βοηθειών σε μαθητες Α’ Λυκείου», για τις ανάγκες του οποίου αφιέρωσαν 7 δίωρα.
Ένα ακόμα πρόγραμμα το οποίο είχε ενδιαφέρον και θα θέλαμε να το καθιερώσουμε στην Α’ τάξη σε ετήσια βάση, τρεις ώρες κάθε εβδομάδα, ήταν η Σεξουαλική Αγωγή και στον τομέα αυτό, πολύτιμη υπήρξε η καθοδήγηση της π. Σχολικής Συμβούλου και ειδικής σε θέματα σεξουαλικής αγωγής κ. Μαργαρίτας Γερούκη, αλλά και η συνεργασία με την Ιατρική και την Νοσηλευτική Υπηρεσία του Νοσοκομείου μας και συγκεκριμένα τον γιατρό κ. Νάντερ Νάτσε, διευθυντή της Ουρολογικής κλινικής και την μαία κ. Ασπασία Κατημερτζόγλου, οι οποίοι με προθυμία και η ευαισθησία ανταποκρίθηκαν στο αίτημά μας για ενημέρωση και κυρίως συζήτηση τόσο με τα παιδιά όσο και με τους γονείς. Επειδή όμως η Σεξουαλική Αγωγή δεν αφορά μόνο την ανατομία και την αντισύλληψη, πολύτιμη και άκρως διασκεδαστική ήταν και η βοήθεια δύο θεατρολόγων, της κ. Φλώρας Ασουμανάκη και της κ. Αγλαΐας Νάκα που «έτρεξαν» στο σχολείο μας το θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα «Χωρίς Πατρόν», για τα έμφυλα στερεότυπα με τεχνικές θεάτρου.
Εξίσου χρήσιμη και συναφής υπήρξε και η παρέμβαση των συνεργάτιδων του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Δήμου Ρεθύμνης, Αμαλίας Χριστουλάκη, Ελένης Φουρναράκη, Άννας Σηφάκη και Μαρίας Βεδεργιωτάκη, οι οποίες δεν πτοήθηκαν από το πλήθος των μαθητών μας και συζήτησαν με όλα τα τμήματα της Α’ τάξης (και όχι μόνο) ζητήματα ισότητας των φύλων και έμφυλης βίας.
Τέλος, ιδιαίτερη χαρά μας έδωσε η συνεργασία στα πλαίσια δράσης για την φιλαναγνωσία με την Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου και ιδιαίτερα με τον συγγραφέα κ. Φώτη Δούσο, ο οποίος μύησε με τον δικό του μοναδικό τρόπο τους μαθητές μας στις τεχνικές της δημιουργικής γραφής. Η ανταπόκριση των μαθητών ήταν συγκινητική και ελπιδοφόρα για την υλοποίηση αντίστοιχων δράσεων στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας.
Στην Β’ και Γ’ τάξη πολλές ήταν οι δράσεις και οι διδακτικές επισκέψεις που μας ωφέλησαν και μας έβγαλαν από την ρουτίνα των μαθημάτων, αλλά επιτρέψτε μας να κάνουμε αναφορά στα πρόσωπα που ενεπλάκησαν προκειμένου οι μαθητές μας να επισκεφτούν μελλοντικούς χώρους εργασίας και να νιώσουν έστω και ως παρατηρητές, για αρχή, τη χαρά της δημιουργικής απασχόλησης και της παροχής υπηρεσιών. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Βασίλειος Γιαννησάκης μας δέχτηκε στο φανοποιείο του, παρόλο που είχε πολλή δουλειά και μας έκανε πολύ χρήσιμη ενημέρωση, κι έτσι οι μαθητές έμαθαν πως γίνεται η επισκευή αμαξώματος και των μερών του αυτοκινήτου, με ποια κριτήρια δρομολογείται κάθε επισκευή, ποια σειρά εργασιών θα ακολουθηθεί, πώς είναι ο χώρος εργασίας σε πραγματικές συνθήκες και τι δυσκολίες ή κίνδυνοι μπορεί να υπάρχουν για τον εργαζόμενο.
Η πρώην συνάδελφος και νυν επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης, η κ. Σοφία Τρούλη μας έκανε μια εξαιρετική ξενάγηση στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Επίσης η πρώην συνάδελφος και νυν διευθύντρια του 9ου Νηπιαγωγείου Ρεθύμνου κ. Γεωργία Λιουδάκη άνοιξε τις πόρτες του νηπιαγωγείου και με το οποίο κάναμε πολλές εξαιρετικές δράσεις, ενώ το ξεχωριστό Νηπιαγωγείο Κυριάννας μας έδειξε πώς το σχολείο μπορεί να είναι στην κυριολεξία δεύτερο «σπίτι» των παιδιών, αλλά και των μελλοντικών εργαζόμενων και το αγαπημένο μας Ε.Ε.Ε.Ε.Κ., μας βοήθησε να δούμε όλα όσα μας ενώνουν!
Τέλος, θα θέλαμε να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στην ομάδα του ΚΕΔΑΣΥ που επισκεπτόταν κάθε Τετάρτη το σχολείο μας, την κοινωνική λειτουργό κ. Αγγέλη Αριστέα και την ψυχολόγο κ. Μαρνελάκη Μαρία που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν ουκ ολίγα περιστατικά, έκτακτα και μη, και των οποίων η βοήθεια υπήρξε πολύτιμη. Το ευχαριστώ είναι επίσης λίγο για την «μόνιμη» ψυχολόγο του σχολείου μας κ. Γεωργία Δουλιανάκη, η οποία με την άοκνη προσπάθειά της σε καθημερινή βάση στήριξε την σχολική μας κοινότητα.
Όλους αυτούς θέλουμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς και ελπίζουμε η φετινή εμπειρία να λειτουργήσει ως βάση για μια πιο μόνιμη και ουσιαστική σχέση της κοινωνίας με το σχολείο που ονειρευόμαστε για τα παιδιά μας!
Η Διεύθυνση και ο Σύλλογος Διδασκόντων
του 1ου ΕΠΑΛ Ρεθύμνου