Η κρητική παράδοση, ως γνωστόν, αποτελεί μία στέρεα βάση για την συνέχιση και την ευημερία της Κρήτης και των ανθρώπων της.
Και όταν αναφερόμαστε για την κρητική παράδοση και πολιτισμό, αναφερόμαστε στα ήθη,έθιμα, ιστορία, μουσική, τραγούδι, ενδυμασία, διατροφή, και εν γένει τον αξιακό κώδικα που διέπει διαχρονικά τον κρητικό κόσμο.
Προφανώς, η κρητική παράδοση δεν έχει μουσειακό χαρακτήρα, καθώς γι’ αυτό φρόντισαν εν πολλοίς οι πρόγονοι μας, αλλά, και οι άξιοι συνεχιστές τους.
Το Ρέθυμνο, έχει να επιδείξει πέραν του ενδόξου παρελθόντος στην παράδοση και τα γράμματα, σπουδαίο σύγχρονο έργο, στην διάδοση, την καλλιέργεια και εν τέλει την συνέχεια της κρητικής παράδοσης .
Εξάλλου, το μαρτυρεί ο αριθμός των μουσικοχορευτικών- λαογραφικών ομίλων που λειτουργούν στον τόπο μας.
Όμιλοι, που δεν περιορίζονται….”μόνο” στην εκμάθηση παραδοσιακών χορών και οργάνων, αλλά στην ουσιαστική εντρύφηση πάνω στον κρητικό πολιτισμό, εξειδικεύοντας τον, με ποικίλες δράσεις και μορφές.
Έτσι, την προηγούμενη Δευτέρα 20 Ιουνίου στο θέατρο «Ερωφίλη» του φρουρίου της Φορτέτζας, ως είθισται στο τέλος της περιόδου, ο Λαογραφικός Όμιλος «Χοροκρήτες»,του Μανώλη Καπαρού και της Μαρίας Τσαγλιώτη, παρουσίασαν ένα ιδιαίτερο μουσικοχορευτικό και θεατρικό πρόγραμμα, με τους μικρούς και μεγάλους μαθητές της σχολής πρωταγωνιστές.
Σε ένα κατάμεστο θέατρο, μικροί και μεγάλοι, αρχάριοι και έμπειροι χορευτές, έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό, για να γίνουν κι αυτοί, μέσω των δασκάλων τους,οι συνεχιστές και οι θιασώτες της κρητικής παράδοσης ,η οποία αποτελεί, ειδικά στις ημέρες μας, απαραίτητο εφόδιο και συστατικό, για να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόκληση και δυσκολία.
Όσο βαδίζουμε στα χνάρια της παράδοσης, με ανιδιοτέλεια, σεβασμό, ταπεινότητα και εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας, ο τόπος αυτός έχει μέλλον και δυνατότητες για ένα καλύτερο αύριο!
Ευχαριστήρια στον Λαογραφικό Όμιλο «Χοροκρήτες» και στους δασκάλους τους, σε όλους τους λαογραφικούς συλλόγους του Ρεθύμνου, που προωθούν την κρητική παράδοση και μεταλαμπαδεύουν στις νεότερες ηλικίες, αρχές και αξίες του κρητικού πολιτισμού!
Σε όλους τους δασκάλους, που πιάνουν από το χέρι τον μαθητή και τον… «απογειώνουν» σε όλα αυτά που μας άφησαν οι πρόγονοι μας, στην ιστορία μας, στα συναισθήματα μας, στον τρόπο ζωής, στην Κρήτη μας!
Γιώργης Γ.Παπαδόσηφος