Η ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί λόγω του κυκλοφοριακού της πόλης με την απουσία διαθέσιμων θέσεων στάθμευσης στο κέντρο δεν επιτρέπουν προς το παρόν να προχωρήσει η ανάπλαση της περιοχής γύρω από το πολωνικό νεκροταφείο στη συμβολή των σημερινών οδών Κριάρη και Τιμολέοντος Βάσσου.
Αυτό ουσιαστικά απάντησε χθες ο δήμαρχος Ρεθύμνου στην ερώτηση του δημοτικού συμβουλίου «Μαζί για την αλλαγή» Νίκου Δερεδάκη, στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής αρχής για το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, ο οποίος ζητούσε ενημέρωση σε σχέση με το σχεδιασμό και την τύχη της μελέτης που είχε γίνει από το 2008.
Όπως εξήγησε ο δήμαρχος Γ. Μαρινάκης, αφενός η μελέτη προ 15ετιας δεν υλοποιήθηκε, καθώς οι οικονομικές συνθήκες δεν το επέτρεψαν τότε, αφετέρου σήμερα η μελέτη είναι ανεπίκαιρη και δεν καλύπτει τις υπάρχουσες ανάγκες, αφού όπως είπε το πάρκινγ που υπάρχει στην περιοχή σήμερα καλύπτει σημαντικές ανάγκες στάθμευσης των οχημάτων των κατοίκων και των εργαζομένων του νοσοκομείου. Επίσης όπως πρόσθεσε σε πρόσφατη συνάντηση -τον περασμένο Νοέμβριο- του Πολωνού πρέσβη που επισκέφτηκε τον δήμαρχο, συμφωνήθηκε να υπάρξει συνεργασία σε ό,τι αφορά τον ευπρεπισμό του χώρου με παρεμβάσεις και συντηρήσεις που θα αποτυπώνουν το σεβασμό στους νεκρούς Πολωνούς και δεν υπάρχει καμιά υποχρέωση για τη δημιουργία πλατείας.
Σημειώνεται ότι στο ερώτημά του ο κ. Δερεδάκης ανέφερε: «Το 2008 επισκέφθηκε το Ρέθυμνο πολυμελής αντιπροσωπεία Πολωνών, αποτελούμενη από τον Πρέσβη της Πολωνίας στην Αθήνα, τον υπουργό Μνημείων της χώρας, τον Καθολικό Επίσκοπο Κρήτης, καθώς κι έναν Πολωνό Αρχιτέκτονα. Σκοπός της επίσκεψης της αντιπροσωπείας ήταν να δουν τη μελέτη που είχε εκπονήσει η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ρεθύμνου, μέσω του αρχιτέκτονα Χαράλαμπου Κυδωνάκη, σχετικά με την ανάπλαση του χώρου του Πολωνικού Νεκροταφείου, αφού ο Δήμος είχε εξαγοράσει, σε πρότερο χρόνο, έναντι ευνοϊκού τιμήματος από την καθολική Εκκλησία τον συγκεκριμένο χώρο, μαζί με τον διπλανό χώρο, που σήμερα χρησιμοποιείται ως χώρος στάθμευσης. Η μελέτη ικανοποίησε την πολωνική αντιπροσωπεία και ο κ. δήμαρχος τους υποσχέθηκε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα η μελέτη θα αρχίσει να υλοποιείται και θα παραδοθεί στους Ρεθεμνιώτες μια πλατεία σε έναν χώρο της πόλης που ασφυκτιά. Οι Πολωνοί υποσχέθηκαν ότι με δικά τους έξοδα θα κατασκευάσουν Μνημείο προς τιμή των Πολωνών πεσόντων που θα τοποθετηθεί στον αναπλασμένο χώρο. Έξι χρόνια αργότερα, τον Απρίλιο του 2014, επανήλθε στο Ρέθυμνο η Πρόξενος της Πολωνίας, με σκοπό να διευθετηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες για την τοποθέτηση του Μνημείου. Δυστυχώς, δεν είχε υπάρξει καμιά πρόοδος στην πορεία των εργασιών για την ανάπλαση του συγκεκριμένου χώρου».
Ειδικότερα στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Γ. Μαρινάκης απαντώντας στο ερώτημα ανέφερε τα εξής: «Έγινε η μελέτη το 2008, η οποία όμως καταλαμβάνει όλο το χώρο που σήμερα είναι το πάρκιγνκ. Θα την είχαμε κάνει την ανάπλαση, όμως το 2008 είχαμε μνημόνια, δεν μπορούσαμε να «αναπνεύσουμε» με τις περικοπές των πόρων των δήμων. Στις 3 Νοεμβρίου του 2023, με επισκέφτηκε ο πρέσβης της Πολωνίας Αρτούρ Λαμπάρτ. Η περιοχή πέριξ του πολωνικού νεκροταφείου είναι μια περιοχή δύσκολη. Αυτή τη στιγμή εν όψει και του έργου κατασκευής του υπόγειου πάρκινγκ, που ελπίζω να ξεκινήσουν οι εργασίες που θα κρατήσουν 2,5 – 3 χρόνια, έχει ανάγκη όχι μόνο η γειτονιά και το νοσοκομείο που εξυπηρετείται τον χώρο στάθμευσης. Είναι 2 στρέμματα και χωρά 60-65 οχήματα. Η άλλη περιοχή δεν έχει «ανάσες». Αν το κάνουμε πλατεία, δημιουργούμε τρομερό θέμα στην περιοχή. Ελπίζω να γίνει σύντομα το υπόγειο πάρκιγνκ, θα το δούμε το θέμα, σεβόμενοι πάντα τις ανάγκες των κατοίκων. Πάντως οι σκέψεις να καθαιρεθούν τοίχοι και να γίνει ένα ταφικό μνημείο δεν είναι πλέον πολύ δελεαστική με δεδομένες τις συμπεριφορές βεβήλωσης των μνημείων που σημειώνονται -δεν έχουμε αφήσει μνημείο να μην το έχουμε αλλοιώσει- το κατάλαβε ο πρέσβης και με παρακάλεσε να είναι σε επαφή με την κ. Τζανακάκη από την τεχνική υπηρεσία, ώστε να κάνουμε επίβλεψη του χώρου. Να μην αφήνουμε μουτζούρες, να τακτοποιούμε το χώρο. Συμπληρωματικά στην ευρύτερη περιοχή προ διετίας έγιναν παρεμβάσεις από τον δήμο» ενώ ενημέρωσε το σώμα ότι «υπάρχουν και πολεοδομικά θέματα από την νοτική μεριά του μνημείου που δεν έχουν επιλυθεί και εκκρεμούν. Πρέπει να δούμε συνολικά την περιοχή. Σε άλλο σχεδιασμό, σε άλλο χρόνο θα μιλήσουμε για ανάπλαση. Είμαστε σε συνεργασία με την πολωνική πρεσβεία. Δεν θέτουν πλέον θέμα να γίνει αυτή η ανάπλαση. Ενδεχομένως στο δικό τους χώρο που είναι 300 τ.μ. θα προσαρμόσουμε την παρέμβασή μας. Πάντως οι σημερινές συνθήκες δεν ευνοούν να καταλάβουμε όλο τον χώρο των 2 στρεμμάτων που είναι η μοναδική ανάσα στάθμευσης της περιοχής που είναι πυκνοκατοικημένη και φιλοξενεί και το νοσοκομείο. Για αυτό και ίσως η μετακίνηση του νοσοκομείου θα δημιουργήσει παράπλευρες ωφέλειες στην αποσυμπίεση της περιοχής και του κυκλοφοριακού προβλήματος, όπως και οι διανοίξεις δρόμων που είναι πολύ σοβαρό και το παρακολουθούμε. Πάντως η πλατεία ως ανάπλαση δεν είναι του παρόντος χρόνου» κατέληξε.
Η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Ρένα Κουτσαλεδάκη, πάντως επέμεινε ότι μπορούν να γίνουν πράγματα προτείνοντας την επικαιροποίηση της μελέτης για την ανάπλαση του χώρου.