Το Ρέθυμνο εισήλθε από χθες στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας. Οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις, οι οποίες θα λάβουν χώρα έως και τις 22 Σεπτεμβρίου, στοχεύουν στο άνοιγμα νέων δρόμων που οδηγούν σε μονοπάτια πιο φιλικά προς το περιβάλλον και την ίδια την κοινωνία.
Η ευρεία χρήση «πράσινων» μεταφορικών μέσων, ο έμπρακτος σεβασμός στα ΑμΕΑ, η ένταξη της άθλησης στην καθημερινότητά μας και η υιοθέτηση καλών πρακτικών εν γένει, οδηγούν σε έναν τελικό προορισμό: Τη βιώσιμη ανάπτυξη, με το βλέμμα στο μέλλον.
Η πόλη έχει διακριθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Ο συγχρονισμός με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της εποχής είναι μία εξελικτική πορεία, που απαιτεί τομές και βαθύ αίσθημα ευθύνης και αυτοκριτικής από όλες κι από όλους. Ο,τι παραμένει στάσιμο, σε κατάσταση ομφαλοσκόπησης, φθίνει και παρακμάζει. Η πρόοδος είναι μία συνεχής διαδικασία, που απαιτεί μικρά-μικρά βήματα και συντονισμένη ενεργοποίηση όλων και περισσότερων ανθρώπων, ιδιαίτερα των πιο νέων.
Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας ξεκίνησε το απόγευμα της Παρασκευής με την ξενάγηση «Στις Ρούγες, στις πιάτσες και στα χάνια της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου» και την παρουσίαση του βιβλίου των Θωμά Κρεβετζάκη και Χάρη Στρατιδάκη «Οι μετακινήσεις στο Ρέθυμνο. Σημειώσεις συγκοινωνιακής ιστορίας».
Χθες το πρωί, εξάλλου, παραχωρήθηκε συνέντευξη τύπου στην διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Ρεθύμνης, όπου έγινε εκτενής αναφορά στον σκοπό των δράσεων και στο μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο πλάνο που εμπνέει και εμπνέεται από το όραμα της δημοτικής αρχής.
«Η βιώσιμη κινητικότητα είναι τρόπος ζωής. Γι’ αυτό ακριβώς, η όλη μας προσπάθεια είναι σε αυτές τις εκδηλώσεις να εμπλακεί όσο το δυνατόν περισσότερη νεολαία: Κυρίως τα παιδιά μας, οι άνθρωποι με ειδικές δεξιότητες (κατηγορία των ΑμΕΑ), οι ευαίσθητοι συμπολίτες μας που έχουν ασπαστεί τα θέματα της βιώσιμης κινητικότητας, όπως είναι αυτοί που τρέχουν και ποδηλατούν. Κι όλοι μαζί να αποτελέσουν μία ισχυρή δύναμη προώθησης όλων αυτών των μηνυμάτων» δήλωσε ο δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργος Μαρινάκης, ευχαριστώντας και συγχαίροντας τους συνεργάτες του: «Όλες οι διευθύνσεις του δήμου έχουν κατακτήσει πλέον ένα πολύ υψηλό επίπεδο σε αυτές τις διοργανώσεις. Δεν είναι τυχαίες οι συνεχείς ευρωπαϊκές βραβεύσεις που δέχεται ο δήμος Ρεθύμνης από ανεξάρτητους οργανισμούς, που πραγματικά θεωρούν τον δήμο Ρεθύμνης υπόδειγμα στα θέματα βιώσιμης κινητικότητας» εξήγησε.
«Προφανώς», όπως παραδέχθηκε κι ο ίδιος, «δεν είναι ρεαλιστικό να λέμε ότι μπορούμε να εξοβελίσουμε από τη ζωή μας το αυτοκίνητο. Είναι, όμως, απολύτως αναγκαίο και απαραίτητο να σκεφτούμε πώς θα μειώσουμε την εξάρτησή μας από αυτό. Κι αυτό νομίζω ότι είναι το μεγάλο μήνυμα: Όλοι μας μπορούμε να κάνουμε την αυτοκριτική μας και να πούμε ότι θα μπορούσαμε πολλές από τις μετακινήσεις μας να τις είχαμε αποφύγει με το αυτοκίνητο. Κι όταν μάλιστα, ζούμε σε ένα τόπο «χαρά Θεού», με τόση ηλιοφάνεια, με υψηλές θερμοκρασίες τις περισσότερες μέρες του χρόνου και μας επιτρέπει και να περπατάμε και να ποδηλατούμε».
Οι μεγάλες προκλήσεις που έπονται
Στον δήμαρχο Ρεθύμνης, προκαλεί ιδιαίτερη ευχαρίστηση «Όταν συναντώ ολοένα και περισσότερους συμπολίτες μας – και μάλιστα νέα παιδιά που χρησιμοποιούν τα ήπια μέσα κινητικότητας», όπως εξομολογήθηκε και πρόσθεσε: «Κάποτε, αυτό το λέγαμε όραμα. Αυτή τη στιγμή βλέπετε, όμως, ότι και σε ελληνικό επίπεδο και πολύ περισσότερο σε ευρωπαϊκό, που είναι πολύ πιο προχωρημένες αυτές οι πρακτικές, αυτό είναι δεδομένο. Και μάλιστα δεν το συνδυάζουν μόνο με την ποιότητα ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών, αλλά το συνδυάζουν πλέον και με την κλιματική αλλαγή και με την τρομακτική αύξηση της τιμής των καυσίμων και της ενέργειας».
Ο κ. Μαρινάκης χρησιμοποίησε ένα αρχαιοελληνικό ρητό, το «οι καιροί ου μενετοί», το οποίο κι επικαιροποίησε: «Πρέπει όλοι να καταλάβουμε πως δεν μας περιμένουν οι καιροί. Τρέχουν τα προβλήματα: Βλέπουμε απότομη μεταβολή των καιρικών φαινομένων επί τα χείρω, διαπιστώνουμε ότι στις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις υπάρχουν ήδη προγράμματα που καταργούν τελείως την κυκλοφορία των αυτοκινήτων μέσα στα αστικά κέντρα (χρησιμοποιούν μόνο τη δημόσια συγκοινωνία και ήπια μέσα μετακίνησης). Πέρα από τις ευαίσθητες κατηγορίες συμπολιτών μας, θέλουμε να δώσουμε τροφή σκέψης και δράσης στα παιδιά μας με διάφορες διαδικασίες και δραστηριότητες. Τα παιδιά μας γίνονται δάσκαλοι των μεγάλων. Τα παιδιά μαθαίνουν στους γονείς ανακύκλωση, μαθαίνουν τρόπο ασφαλούς οδήγησης και οδικής συμπεριφοράς. Τα παιδιά θα μας μάθουν και τώρα ότι πρέπει να σεβαστούμε τη δική τους ζωή, το δικό τους μέλλον και να μην κάνουμε τον πλανήτη αφόρητο γι’ αυτά. Οφείλουμε να τους παραδώσουμε έναν κόσμο αειφόρο».
Καλώντας τους συνδημότες του να αγκαλιάσουν όλες αυτές τις εκδηλώσεις, ο δήμαρχος Ρεθύμνης παρατήρησε ακόμα πώς «Ο καθένας στο όνομα της ευκολίας μπορεί να θεωρεί ότι όλα αυτά αποτελούν δεσμεύσεις, αλλά στην ουσία αποτελούν εκδηλώσεις αγάπης και για τη φύση και για τις επόμενες γενιές».
Ο δήμος Ρεθύμνης, και πάλι σε συνεργασία με το πολυτεχνείο Κρήτης και με μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις διεκδικεί την παρουσία του και σε ένα επόμενο Civitas. Στο πλευρό του, ως εταίρο, έχει μεγάλο ξενοδοχειακό όμιλο.
«Ευελπιστούμε να έχουμε καλά νέα σύντομα» είπε ο κ. Μαρινάκης, σχολιάζοντας πως «Δεν είναι τυχαίο ότι τη συμμετοχή μας τη ζήτησαν μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις», αναγνωρίζοντας τις διακρίσεις που έχει λάβει το Ρέθυμνο.
Την Κυριακή ο δήμαρχος Ρεθύμνης θα βρίσκεται στην Τσεχία καθώς «Διεκδικούμε άλλο ένα μεγάλο ευρωπαϊκό βραβείο, με εκλέκτορες τους δημάρχους της Ευρώπης που ανήκουν στο πρόγραμμα Civitas» όπως ανέφερε, ψέγοντας εν συνεχεία νοοτροπίες που αντιβαίνουν κι υποσκάπτουν την ταυτότητα και τον χαρακτήρα που επιχειρείται να «χτιστεί» στην πόλη: «Δεν μπορούμε να διεκδικούμε βραβεία και από την άλλη μεριά να παρατηρούμε παραβατικές συμπεριφορές οι οποίες δεν αρμόζουν σε μία πόλη που υποστηρίζει και στηρίζει τη βιώσιμη κινητικότητα: Ούτε καταλήψεις των ποδηλατοδρόμων, ούτε καταλήψεις των πεζοδρομίων, ούτε καταλήψεις των πλατειών, ούτε οι σούζες μέσα στους δρόμους ή η κυκλοφορία με υπερβολικές ταχύτητες. Όλα αυτά απάδουν προς τη σύγχρονη αντίληψη και κυρίως δίνουν λάθος μηνύματα στους επισκέπτες μας. Εμείς πρέπει με τη συμπεριφορά μας, να αποδείξουμε ότι αυτή η πόλη, «η πόλη των γραμμάτων», δεν έχει μόνο Ιστορία και παράδοση στο παρελθόν, αλλά έχει και μία εξέλιξη στο μέλλον».
Καταληκτικά, ο κ. Μαρινάκης σημείωσε: «Η ευαισθητοποίηση που υπάρχει σε όλα τα σύγχρονα ευρωπαϊκά κράτη σχετικά με το περιβάλλον, την κατανάλωση ενέργειας και τη βιώσιμη κινητικότητα θα είναι το κριτήριο επιλογής ενός τουριστικού προορισμού».
Επιμορφωτικές δράσεις και υγιής ανταγωνισμός
Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Προγραμματισμού Άγγελος Μαλάς ανέλυσε τον όρο της κινητικότητας: «Εννοούμε κατά την άποψή μου μία κουλτούρα που έχει να κάνει με διάφορα πράγματα: είτε με την προστασία του περιβάλλοντος, είτε με την εξοικονόμηση ενέργειας, με την άθληση, τη διάθεση δημόσιου χώρου προς όφελος των συμπολιτών μας, γενικότερα μία φιλοσοφία που πλέον πρέπει να είναι στην καθημερινότητά μας αλλά και στα έργα που υλοποιούνται με πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα για την κοινωνία».
Την εβδομάδα αυτή στο Ρέθυμνο θα προβληθούν «όλα αυτά που γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, κι αφορούν σκέψεις – μελέτες, προγραμματισμούς και υλοποιήσεις έργων πάνω στην κινητικότητα. Τα αποτελέσματα, γνωστά: βραβεύσεις σε πανελλήνιο και πανευρωπαϊκό επίπεδο» υπενθύμισε ο κ. Μαλάς, μιλώντας για την ευγενή άμιλλα που επικρατεί μεταξύ των δήμων, εντός κι εκτός συνόρων: «Υπάρχει υγιής ανταγωνισμός μεταξύ των πόλεων, γενικότερα της Ευρώπης. Συναγωνιζόμαστε, ανταλλάσσουμε πρακτικές και καλές μεθοδολογίες που μπορούν να υλοποιούνται και να βελτιώνουν την ποιότητα ζωής μας».
Τη δική του ερμηνεία στη φιλοσοφία και τις αρχές που διέπουν τη διοργάνωση, έδωσε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Κυκλοφοριακών θεμάτων Θωμάς Κρεβετζάκης: «Ουσιαστικά πρόκειται για μία εβδομάδα που συμπεριλαμβάνει δράσεις εκπαιδευτικές, πληροφόρησης και αναψυχής, υπενθυμίζοντας τις διάφορες πολιτικές που εφαρμόζει τα τελευταία χρόνια ο δήμος Ρεθύμνης. Η βιώσιμη κινητικότητα αποτελεί υπομέρος της βιώσιμης ανάπτυξης, που αποτελεί βασική αναπτυξιακή πολιτική του Δήμου Ρεθύμνης. Η βιώσιμη κινητικότητα στην πόλη δεν είναι ένα πρόβλημα καθαρά τεχνικό. Για να επιτευχθεί θα πρέπει οι κάτοικοι ν’ αλλάξουν συμπεριφορά και να μετακινούνται περισσότερο με τη δημόσια συγκοινωνία και με τα φιλικά προς το περιβάλλον μεταφορικά μέσα. Είναι απαραίτητη μία εξελισσόμενη κοινωνική διαδικασία διάδοσης νέων αντιλήψεων και συνηθειών μετακίνησης. Δεν θα επιβληθεί δια μαγείας στους κατοίκους μίας πόλης μέσα από μία σειρά τεχνικών έργων. Τα τεχνολογικά μέσα για την επίτευξή της είναι σήμερα διαθέσιμα, προσκρούουν όμως στον παράγοντα άνθρωπος και στις καθιερωμένες αντιλήψεις μας για τη μετακίνηση. Οι αρχές της βιώσιμης κινητικότητας δεν μπορούν να εφαρμοστούν χωρίς τον ενεργό ρόλο του πολίτη. Ξεφεύγει από το ρυθμιστικό πλαίσιο και ουσιαστικά τον καλεί να ακολουθήσει συνειδητά τις νέες κοινωνικές αντιλήψεις για τη μετακίνηση και την κινητικότητα. Δεν χρειάζεται να επανεφεύρουμε τον τροχό, αλλά ουσιαστικά να επανέλθουμε σε συνήθειες και πρακτικές πολύ συνηθισμένες και αρκετά εξοικειωμένες τόσο για το μέσο Έλληνα, αλλά κι ιδιαίτερα για τον Κρητικό των περασμένων δεκαετιών».
Ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος σε θέματα Αθλητισμού Δημήτρης Λαχνιδάκης, επισήμανε παίρνοντας τον λόγο: «Οι δράσεις αυτές συνδράμουν ώστε μικροί και μεγάλοι να βάλουν την άσκηση στην καθημερινότητά τους. Εμείς ως τμήμα Αθλητισμού βοηθάμε προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε οι εκδηλώσεις αυτές να στεφθούν με επιτυχία. Θέλουμε η άσκηση να γίνει κομμάτι της καθημερινότητας των δημοτών, ένα διαχρονικό βίωμα στη ζωή τους».
Ο Νίκος Βώβος, εκ μέρους της Διεύθυνσης Προγραμματισμού, Ανάπτυξης και Πληροφορικής, έστειλε το δικό του μήνυμα: «Δίνουμε μεγάλη έμφαση στην ηλεκτροκίνηση και πρωτοπορούμε στο κομμάτι αυτό, για να προσελκύσουμε κόσμο σε διάφορες αθλητικές δραστηριότητες. Δείχνουμε και την ευαισθητοποίηση που υπάρχει για τα θέματα των ΑμΕΑ. Θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο στα θέματα βιώσιμης κινητικότητας. Έχουμε έρθει σε επαφή με σχολεία για να μπορέσουμε οργανωμένα να φέρουμε άτομα για να συμμετέχουν σε αυτές τις δραστηριότητες».
Η αυλαία των εκδηλώσεων πέφτει την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου, που γιορτάζεται και τιμάται η Ευρωπαϊκή Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο. «Ο δρόμος μπορεί να έχει κι άλλες χρήσεις εκτός από αυτοκίνητο» είναι η κεντρική ιδέα της σχετικής προγραμματισμένης δράσης του δήμου Ρεθύμνης.
«Θα κλείσει ο παραλιακός δρόμος, η Ελευθερίου Βενιζέλου, από τις επτάμιση το πρωί – για όλη τη μέρα. Μέχρι τις δύο το μεσημέρι θα γίνουν διάφορες δραστηριότητες επί του οδοστρώματος. Θα είναι πάρα πολύ ωραίο εγχείρημα» ανακοίνωσε χθες ο κ. Βώβος.
Ο δήμος Ρεθύμνης έχει στη διάθεσή του κι ένα ηλεκτροκίνητο όχημα, εξαθέσιο, το οποίο μπορεί να μεταφέρει και άτομο με κινητικά προβλήματα. Μία από τις επόμενες ημέρες το εν λόγω όχημα «Θα χρησιμοποιηθεί για μία διαδρομή εντός της παλιάς πόλης, με μία ξεναγό (από Αρκαδίου – Εθνικής Αντιστάσεως κ.λπ.) για να γίνει μία ξενάγηση στα άτομα με αναπηρία» κατέληξε ο κ. Βώβος.