Χένρι Κίσσιντζερ, Τόνυ Μπλερ και μεγάλος αριθμός ακαδημαϊκών, διεθνολόγων κλπ., από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού κυρίως και όχι από την Ευρώπη, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι η Δύση συνολικώς και η Ευρώπη εμφανώς και με επιζήμιο τρόπο, χάνουν έδαφος, και δύναμη, πολιτική και οικονομική, απέναντι στο δίπολο Ρωσία- Κίνα, αλλά και στις άλλες συνεχώς αναπτυσσόμενες χώρες (π.χ. Ινδία), λόγω του ακραίου χειρισμού της Ουκρανικής κρίσης, δηλαδή του «πολέμου δι’ αντιπροσώπων», (proxy war) εναντίον της Ρωσίας, (σ.σ. ο πρώτος proxy war της ανθρωπότητας ήταν ο Πελοποννησιακός Πόλεμος).
Η Ρωσία του Πούτιν έχει αυτή την στιγμή, έξι μήνες μετά την έναρξη του πολέμου στα χέρια της τρία υπερ-όπλα εναντίον της Δύσης, τα οποία χειρίζεται αργά και μεθοδικά και καταστροφικά, σύμφωνα με το «ρωσικό μοντέλο πολέμου» όπως έχει καταγραφεί στην ιστορία:
– Φυσικό αέριο, πετρέλαιο και εν γένει ορυκτά καύσιμα.
– Σιτηρά.
– Λιπάσματα.
Αυτή την στιγμή είναι ορατές στην Ευρώπη οι καταστροφικές επιπτώσεις από το κλείσιμο της στρόφιγγας στο φυσικό αέριο. Σε λίγο θα γίνουν ορατές οι επιπτώσεις της επερχόμενες επισιτιστικής κρίσης – καθώς η Ρωσία με τη σύμφωνη γνώμη και συνδρομή της Τουρκίας – θα απελευθερώσει από τη Μαύρη Θάλασσα τα ρωσικά – μόνον – σιτηρά, που θα οδεύσουν κυρίως αν όχι αποκλειστικώς προς την Αφρική. Τα ουκρανικά σιτηρά μπορούν να περιμένουν. Αργότερα, αλλά ομοίως πιεστικά θα φανούν οι επιπτώσεις από τη έλλειψη των λιπασμάτων, που θα μειώσει και υποβαθμίσει πολλών ειδών αγροτικές καλλιέργειες.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και κυρίως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κινείται ως βραδύποδο σε καύσωνα: Βραδυπορεί πίσω από τα γεγονότα. Οι Ευρωπαίοι, αποφάσισαν υπό τις θωπείες των Αμερικανών που είδαν αμέσως το σίγουρο κέρδος τους, πολιτικό και οικονομικό από μια εξασθενημένη Ευρώπη, να τιμωρήσουν… τους εαυτούς τους μειώνοντας μόνοι τους αρχικώς τις ποσότητες ρωσικού φυσικού αερίου, διότι πίστευαν ότι το οικονομικό πλήγμα στον Πούτιν θα ήταν δυσβάστακτο. Η πραγματικότητα έβγαλε χοντρά τη γλώσσα της στους Ευρωπαίους, καθώς η ίδια η Διεθνής Επιτροπή Ενέργειας ανακοίνωσε τις προηγούμενες ημέρες ότι το τρίμηνο μετά την εισβολή στην Ουκρανία, η Ρωσία… τριπλασίασε τα έσοδα της από πωλήσεις αερίου και πετρελαίου σε σύγκριση με τα έσοδα ενός «κανονικού χειμώνα». Αυτό σημαίνει ότι η Gazprom μπορεί και αντέχει να κόβει το αέριο σε ευρωπαϊκές χώρες – το έχει ήδη κάνει σε 12 χώρες – και να ανοιγοκλείνει την στρόφιγγα της εταιρείας στον αγωγό Nord stream1 σπάζοντας τα νεύρα κυρίως των Γερμανών. Ήδη η Γερμανία έχει διασώσει την γερμανική εταιρεία UNIPER από τη χρεωκοπία, η γαλλική κυβέρνηση κρατικοποίησε πλήρως την γαλλική ΔΕΗ, αγοράζοντας το υπόλοιπο 16% περίπου των μετοχών για να μπορέσει να αυξήσει την πυρηνική ενέργεια της, αφού κάνει τις απαραίτητες κοστοβόρες διορθώσεις, ο Γερμανός καγκελάριος μεταβαίνει ως προσκυνητής στην Αίγυπτο ζητώντας αέριο, κ.λπ.
H Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπάθησε να περάσει οριζόντια μείωση 15% στη χρήση του φυσικού αερίου μέχρι τον Μάρτιο 2023 ετοιμάζει «όρντινο» που δεν θα υπόκειται σε βέτο για τους περιορισμούς της κατανάλωσης του φυσικού αερίου όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο σε δημόσιο τομέα βιομηχανία νοικοκυριά. Δύσκολα πλέον στην Ευρώπη υποστηρίζονται οι αρχικές σαχλαμάρες ότι οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας θα τιμωρήσουν τον Πούτιν και θα αναγκαστεί να υποχωρήσει. Όλοι αποδέχονται χωρίς αιδώ ότι «το μάρμαρο» από την κρίση στην Ουκρανία θα πληρώσουν ακριβά οι ευρωπαίοι πολίτες, την στιγμή που οι «εναλλακτικές προτάσεις» κοστίζουν πάρα πολύ ακριβά.
Το ευρώ για πρώτη φορά σε είκοσι χρόνια έπεσε κάτω από το δολάριο, ο πληθωρισμός πετάει στο 8,5% περίπου ενώ η ύφεση έχει θρονιαστεί στη Γηραιά Ήπειρο. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες υποταγμένοι και εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των ΗΠΑ στον εξ αποστάσεως πόλεμο τους με τη Ρωσία και την Κίνα, μαθηματικός οδηγούν τους ευρωπαίους πολίτες σε χαλεπούς καιρούς χωρίς να μπορούν να παρουσιάσουν ένα αξιόπιστο πρόγραμμα ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Και οι ευρωπαίοι πολίτες δεν αντιδρούν. Ακόμα.