16 °C Rethymno, GR
26/03/2023

Η ευθύνη της ανευθυνότητας

Το πρόσφατο τραγικό ατύχημα με ένα από τα ασφαλέστερα μέσα μαζικής μεταφοράς, αποκαλύπτει διαχρονικές παθογένειες που κρύβονται ύπουλα σε πολλές εκφάνσεις της ελληνικής πραγματικότητας κι ελλοχεύουν δεινά και κινδύνους.

Η έλλειψη στοιχειωδών υποδομών ηλεκτρονικού ελέγχου ομαλής οδικής ασφάλειας, εναποθέτει την ευθύνη στον ανθρώπινο παράγοντα ο οποίος δεν επαρκεί να καλύψει τις σύγχρονες ανάγκες, με αποτέλεσμα να επέρχονται αποτρόπαια γεγονότα.

Όποια τιμωρία κι αν επιβληθεί, οι ζωές των ανθρώπων δεν γυρίζουν πίσω, ενώ τίποτα δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα επαναληφθούν ανάλογα συμβάντα που ντροπιάζουν το σύστημα λειτουργίας και δημιουργούν εύλογη αγανάκτηση στην κοινωνία.

Πέραν αυτών, εκείνο που θεωρώ εξοργιστικό είναι η παραίτηση του υπουργού μεταφορών η οποία άκουσον άκουσον έγινε στο όνομα της πολιτικής ευθύνης, στα δήθεν πλαίσια αποκατάστασης εμπιστοσύνης των πολιτών στην κυβέρνηση και στον κρατικό μηχανισμό.

Είναι θλιβερή αυτή η συνεχής αναπαραγωγή ανικανότητας και υποκρισίας που εκμεταλλεύεται την ανέχεια και αφέλεια του ελληνικού λαού, δίχως ποτέ και πουθενά να φωτίζεται η σκοτεινή πτυχή της πραγματικότητας που καλύπτεται έντεχνα και επιτήδεια.

Αν διερευνηθεί το καθεστώς διοίκησης και οικονομικών απολαβών κι επιδοτήσεων του Ο.Σ.Ε. θα διαπιστωθούν τα προκλητικά προνόμια του σκληρού πυρήνα οργανωμένων συμφερόντων του κλάδου που είναι υπόλογη για την ανεπίτρεπτη σύγκρουση τραίνων.

Πακτωλός χρημάτων που υπερβαίνει τα όρια και τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας, με μισθούς που ξεπερνούσαν ετησίως τις εκατό χιλιάδες ευρώ και ποιος ξέρει πόσα άλλα δαπανήθηκαν για εκσυγχρονισμό που δεν έγινε ποτέ.

Με σύμπραξη όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, συντελείται ένα διαχρονικό έγκλημα σε αυτόν τον τόπο, που ο ιστορικός του μέλλοντος θα κρίνει τις μοιραίες συνέπειες αν και εφόσον είναι η κατάσταση αναστρέψιμη.

Το πλέον δυσάρεστο δεδομένο είναι ότι οι νεκροί ήταν στην πλειονότητα νέοι άνθρωποι με όνειρα για τη ζωή που έμειναν ανεκπλήρωτα και θυσιάστηκαν στον βωμό της εγκληματικής αμέλειας που διαιωνίζει η ελληνική πολιτική σκηνή.

Η οργάνωση, η διαφάνεια διοίκησης και η αξιοπιστία, αποτελούν συνθήκες ευημερίας και δίχως αυτές καταδικάζεται το αύριο, αφανίζεται η ελπίδα και η Ελλάδα ταξιδεύει τα παιδιά της με το τραίνο της αποτελμάτωσης που οδηγεί στη μοιρολατρική υποδούλωση του έθνους.

Ο αρχαιότερος τρόπος μηχανοκίνητης μετακίνησης ανθρώπων κι αγαθών, συνέβαλε σε μέγιστο βαθμό στην άνοδο ποιότητας βιοτικού επιπέδου του ανθρώπου ως ένα στρατηγικό σημείο αναφοράς του και αποτέλεσε ένα θεμελιώδη παράγοντα εξέλιξης του.

Ας ευχηθούμε, το οδυνηρό περιστατικό να δώσει το έναυσμα για αποτροπή παρόμοιων φαινομένων και μέσα από τις μεγάλες γραφικές τζαμαρίες βαγονιών να μπορεί το κοινό με άνεση, χαλαρό ρυθμό, να απολαμβάνει τη διαδρομή ταξιδιού, να οραματίζεται και να φτάνει με ασφάλεια στον προορισμό του.