Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη λήξη του Ελληνοτουρκικού (Ε/Τ) πολέμου 1919-1922, η σημερινή πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας επισκέφτηκε διαφόρους χερσαίους χώρους διεξαγωγής των μαχών του πολέμου εκείνου στη Μικρά Ασία (Αφιόν Καραχισάρ κ.ά.), όπου έγιναν σχετικές και οργανωμένες εορταστικές εκδηλώσεις.
Από τις εκεί ομιλίες κορυφαίων ηγετών είναι τα παρακάτω χαρακτηριστικά αποσπάσματα, που προκαλούν και υποτιμούν τους σημερινούς Έλληνες:
«Κάποια νύκτα θα κάνουμε απόβαση και στην Ελλάδα» (Πρόεδρος Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν).
«Οι Έλληνες δεν είχαν και δεν έχουν θάρρος- πολεμικό; (Αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι).
«Οι σημερινοί Έλληνες να διαβάσουν στην ιστορία τους, τι έπαθαν τότε … (ΥΠΑΜ Χουλουσί Ακάρ) κ. ά.
Οι προκλητικές και εμπρηστικές δηλώσεις αυτές στη σημερινή εύθραυστη συγκυρία των σχέσεων της Τουρκίας με την Ελλάδα, ύστερα από την μακροχρόνια εφαρμογή του «μη πόλεμος» μεταξύ των δύο γειτόνων (για τους διακανονισμούς των διαφορών τους ειρηνικά), αποδεικνύουν την έντονη ανησυχία της γείτονας για τα στρατιωτικά και πολιτικά επιτεύγματα της Ελλάδας, σε συνδυασμό με τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις αξιόπιστες σημαντικές συμμαχίες της.
Προφανώς δεν επιθυμούν μια πολεμική αναμέτρηση με την Ελλάδα οι γείτονες, διότι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι αφοσιωμένες στην ύψιστη αποστολή τους (της διεξαγωγής πολέμων), διεξάγουν συνεχώς και εντατικά κατάλληλες εκπαιδεύσεις άμυνας έναντι τυχόν Τουρκικής εισβολής σε πιθανά σημεία αποβάσεων επί της οικείας επικράτειας, διατηρούν πληρότητα στα σύγχρονα οπλικά συστήματα και στα υπόλοιπα μέσα και υλικά του πολέμου, έχουν ακμαίες ηθικές δυνάμεις, αγάπη στην πατρίδα και στην ελευθερία, μελετώντας τα εθνικά ιστορικά τρόπαια της Ελληνικής ιστορίας χιλιάδων ετών.
Εξάλλου, ως χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι συνοριακά και πολιτικά προστατευμένη, ικανή να διαχειριστεί μείζονα πολιτικά διεθνή ζητήματα, όπως τα ρεύματα προσφύγων, τις πρωτόγνωρες οικονομικές κυρώσεις, τις ανεπάρκειες αγαθών επιβίωσης των πληθυσμών, που δημιουργούν οικονομικές, πολιτικές, πολιτιστικές – πολιτισμικές δυσμενείς καταστάσεις στην εθνική άμυνα.
Στην Τουρκία δεν υφίστανται όλες οι παραγοντικές προϋποθέσεις αυτές.
Πέραν από την παραπάνω έπαρση, η σημερινή Τουρκική ηγεσία αποφεύγει να αναφέρεται στα πραγματικά γεγονότα του υπόψη Ε/Τ πολέμου, όπως ήταν η ανάμειξη των τότε Μεγάλων Δυνάμεων για την προσωρινή και την όπως-όπως διευθέτηση του ζέοντος, τότε, «Ανατολικού ζητήματος», από την οποία (διευθέτηση) ανατράπηκε η διαφαινόμενη έκβαση υπέρ των Ελλήνων του Ε/Τ πολέμου.
Με άλλους λόγους, η μετέπειτα ταπείνωση της Ελλάδας δεν προέκυψε μόνο από τις πολεμικές αρετές των αντιπάλων τους Τούρκων, αλλά ήταν επακόλουθο διεθνών παρεμβάσεων που εγγίζουν ακόμη και την «προδοσία» σε βάρος των Ελλήνων.
Για την τεκμηρίωση της αλήθειας αυτής θα μπορούσαν να μελετηθούν χρονολογικά οι εκατέρωθεν έμψυχες απώλειες του Ε/Τ πολέμου αυτού, που δημιουργούν τον αναμενόμενο βουβό και ανείπωτο πόνο στους επιγόνους τους, οπότε αποδεικνύεται σαφώς ότι ανατράπηκαν οι προηγούμενες ευμενείς Ελληνικές αριθμητικές παντοειδείς απώλειες (μεταβλήθηκαν σε δυσμενείς), ενώ οι αντίστοιχες δυσμενείς Τουρκικές απώλειες παρέμειναν σχεδόν ως είχαν πριν από την οργανωμένη διευθέτηση αυτή:
Τούρκων: Στρατ/κοί: νεκροί 11641,τραυματίες 31097, αιχμάλωτοι 6522, αγνοούμενοι 11150.
Άμαχοι: 6330 νεκροί. Πρόσφυγες:520.000 (ανταλλαγές πληθυσμών κατά προσέγγιση).
(Ελλήνων: Στρατ/κοί: νεκροί 24240, τραυματίες 48880, αιχμάλωτοι 10.000, αγνοούμενοι, 18095.
Άμαχοι: 264.000 νεκροί. Πρόσφυγες: 1.650.000 περίπου έναντι συνολικού πληθυσμού των 2.845.000 στις κατά πλειονότητα περιοχές ανταλλαγής πληθυσμών.
Αυτονόητο είναι ότι και οι μετέπειτα αδικαιολόγητες παρενοχλήσεις της Ελλάδας από την Τουρκία, έχουν σχέση με την εσπευσμένη εκείνη διευθέτηση του Ανατολικού ζητήματος από τις Μεγάλες Δυνάμεις, αλλά και από τη συγκέντρωση όλων των κρατικών εξουσιών από τον Πρόεδρό της, μη εξαιρουμένης της «Διπλωματίας της εξωτερικής πολιτικής».
Τούτο εκφράστηκε πρόσφατα δημόσια, απερίσπαστα και αβίαστα στην τοποθέτηση του Προέδρου της Γερουσίας των ΗΠΑ κ. Μενέντεζ (αγγλ. Robert ή «Bob» Menendez), ο οποίος χαρακτήρισε τον Πρόεδρο της Τουρκίας ως «τον μεγαλύτερο δικτάτορα της Ανατολικής Μεσογείου!»
Όμως, η σημερινή Ελλάδα δεν είναι όμοια της Ελλάδας του Ε/Τ πολέμου 1919-1922, αλλά μια Δημοκρατική σύγχρονη χώρα προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο και στις αρχές της αλληλεγγύης και της εργασιακής ειρήνης των λαών. Δεν πτοείται από τις οποιεσδήποτε και οπουδήποτε δηλώσεις των ηγετών της γείτονας χώρας και είναι έτοιμη, χωρίς να προκαλεί, να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο πλαίσιο της κανονικότητας του Διεθνούς Δικαίου.
* Ο Κώστας Ε. Παδουβάς, είναι αντ/γος ε.α.