Στόχος χρηματοδότηση και κατασκευή του έργου μέσω ΣΔΙΤ
«Θέλουμε να κάνουμε ένα πρότυπο εκπαιδευτικό κέντρο στον Γάλλο, το οποίο θα διασυνδέσει πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια με την τριτοβάθμια εκπαίδευση»
Μετά το μεγάλο έργο ΣΔΙΤ που περιλαμβάνει την ανέγερση νέων φοιτητικών κατοικιών στου Γάλλου και την κατασκευή νέου αμφιθεάτρου, έργο του οποίου η σύμβαση αναμένεται να υπογραφεί εντός του 2024, ένα ακόμα μεγάλο έργο στην ίδια περιοχή σχεδιάζει ο δήμος Ρεθύμνης.
Πρόκειται για ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο ενός εμβληματικού έργου, το οποίο περιλαμβάνει την κατασκευή έξι συνολικά σχολικών συγκροτημάτων καθώς και ενός τμήματος του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστήμιου.
Ένας προγραμματισμός που ξεκίνησε δειλά – δειλά από το 2018 με την παραχώρηση έκτασης στου Γάλλου από το πανεπιστήμιο στον δήμο. Έκτοτε οι διαδικασίες προχώρησαν με γοργούς ρυθμούς, εκπονήθηκε το μάστερ πλαν για το έργο, ελήφθησαν σχετικές αποφάσεις από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το ΕΛΜΕΠΑ, τον δήμο Ρεθύμνου, συγκροτήθηκαν σχετικές επιτροπές και πλέον το αρμόδιο τμήμα μελετών της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων του υπουργείου Παιδείας έχει στα χέρια του το κτιριολογικό πρόγραμμα των σχολείων.
Η αλληλογραφία δήμου και τεχνικών υπηρεσιών του υπουργείου είναι συνεχής για τη διευθέτηση τεχνικών ή άλλων γραφειοκρατικών θεμάτων, τα οποία ωστόσο είναι αναγκαία για να συνταχθεί πλήρως ο φάκελος.
Ήδη ο δήμος ετοίμασε και απέστειλε εγγράφως με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου όπως του ζητήθηκε (από το υπουργείο) τη μελλοντική αξιοποίηση των σχολικών εγκαταστάσεων που σήμερα στεγάζονται τα σχολεία που έχουν σχεδιάσει να ανεγερθούν στου Γάλλου. Παράλληλα, μόλις πριν λίγες ημέρες το Πανεπιστήμιου Κρήτης – με απόφαση του Πρυτανικού του Συμβουλίου ενέκρινε και την ανέγερση των σχολείων (2ου ΕΠΑΛ, Μουσικοί Σχολείου, 2ου νηπιαγωγείου) για τα οποία το υπουργείο εξέφραζε επιφυλάξεις για το «αν θεωρούνται ειδικά σχολεία» όρος που αναφερόταν στο χρησιδάνειο της παραχώρησης. Το πανεπιστήμιο Κρήτης με την πρόσφατη απόφασή του άναψε το πράσινο φως.
Πλέον όπως εξηγεί μιλώντας στα «Ρ.Ν.», ο αρμόδιος αντιδήμαρχος παιδείας Νεκτάριος Παπαδογιάννης, το τελικό έγγραφο είναι έτοιμο και υπογεγραμμένο τόσο από την Τεχνική όσο και από την Νομική Υπηρεσία του δήμου για να αποσταλεί στο υπουργείο. Το επόμενο βήμα θα είναι η έγκριση του κτιριολογικού προγράμματος και στη συνέχεια η εξεύρεση χρηματοδότησης για να μπορέσει το έργο να μπει σε τροχιά υλοποίησης.
Χαρακτηριστικά, όπως ανέφερε ο κ. Παπαδογιάννης: «Για τα σχολεία του Γάλλου υπήρχε ένα δεύτερο έγγραφο από την τεχνική υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας για την έγκριση των κτιριολογικών, το οποίο έθετε κάποια θέματα, όπως τι θα γίνουν οι σχολικές εγκαταστάσεις που σήμερα στεγάζουν τις μονάδες, όταν θα φτιαχτούν τα νέα, για τις οποίες ζητήσαμε τη γνώμη της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Περιφερειακής Εκπαίδευσης Κρήτης. Έγινε εισήγηση από τη δημοτική επιτροπή Παιδείας και το δημοτικό συμβούλιο Ρεθύμνου αποφάσισε για τη χρήση αυτών.
Το υπουργείο ζήτησε επιπλέον από το Πανεπιστήμιο Κρήτης να εγκρίνει με απόφασή του την ανέγερση των συγκεκριμένων σχολείων που εμείς σαν δήμος ζητάμε. Και αυτό γιατί σύμφωνα με το χρησιδάνειο της παραχώρησης του οικοπέδου από το Πανεπιστήμιο Κρήτης στον δήμο Ρεθύμνης το 2019, μπορεί να ανεγείρονται πειραματικά σχολεία και ειδικού τύπου σχολεία, όπως και τμήματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο παραχωρημένο οικόπεδα, με επισπεύδων τον δήμο Ρεθύμνης στον οποίο έχει παραχωρηθεί το οικόπεδο για 50 χρόνια. Το υπουργείο Παιδείας έκρινε ότι δεν είναι ειδικού τύπου σχολεία, το 2ο ΕΠΑΛ, το Μουσικό Γυμνάσιο – Λύκειο και το 2ο Νηπιαγωγείο (- το οποίο πολύ σύντομα θα μετονομαστεί σε πειραματικό, είμαστε στην τελική φάση). Άρα για να είναι κατοχυρωμένο και να προχωρήσει στις έγκριση των κτιριολογικών μελετών, ζήτησε απόφαση του αρμοδίου οργάνου του Πανεπιστημίου Κρήτης. Το Πανεπιστήμιο Κρήτης είναι ξεκάθαρα θετικό για την ανέγερση αυτών των σχολείων πέρα των πειραματικών. Η απόφαση αυτή ελήφθη πριν μια βδομάδα και τις επόμενες ημέρες θα αποστείλουμε την απάντηση του δήμου Ρεθύμνης προς το υπουργείο Παιδείας για όλα τα σχετικά τεχνικά ερωτήματα ώστε να προχωρήσουμε στην έγκριση των κτιριολογικών όλων των σχολείων που θα γίνουν στον Γάλλο. Ταυτόχρονα υπάρχει παλαιότερη απόφαση ότι στο συγκεκριμένο οικόπεδο θα περιλαμβάνεται και κτίριο του ΕΛΜΕΠΑ, το οποίο είναι στην τελική φάση της υποβολής των κτιριολογικών του στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου. Είμαστε δηλαδή στην τελική διαδικασία των απαντήσεων με την Τεχνική Υπηρεσία του υπουργείου για την έγκριση των κτιριολογικών.
Όλα αυτά τελείωσαν μόλις προχθές και αυτήν τη στιγμή έχω την τελική απάντηση, όπως και η Νομική Υπηρεσία, που έχει συνταχθεί με τη βοήθεια και της Τεχνικής Υπηρεσίας, ώστε να την εγκρίνουμε και να φύγει στο υπουργείο η απάντηση».
Παράλληλα, όπως σημείωσε ο κ. Παπαδογιάννης, το σημαντικότερο όλων είναι ότι ο ίδιος ο υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης εμφανίστηκε θετικός κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Ρέθυμνο, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου του Μαΐου, όπου είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί αναλυτικά για τον σχεδιασμό του δήμου, σε σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί στην Αντιπεριφέρεια. Είναι καθοριστικός ο ρόλος του υπουργείο Παιδείας και η θετική του εισήγηση ώστε το έργο αυτό να μπορέσει να συζητηθεί και να εξασφαλίσει χρηματοδότησή από τη Διυπουργική Επιτροπή Έργων ΣΔΙΤ.
Χαρακτηριστικά ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, ανέφερε: «Έχουν γίνει πάρα πολλά για τον σχεδιασμό αυτό. Το σημαντικότερο είναι ότι έγινε η επαφή με τον κ. Πιερρακάκη κατά την επίσκεψή του πριν τις Ευρωεκλογές, με τον οποίο συζητήσαμε – μέσα σε άλλα – και το συγκεκριμένο θέμα στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου. Το υπουργείο Παιδείας είναι εξαιρετικά θετικό στο να προχωρήσει το συγκεκριμένο έργο. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό πρώτο βήμα, διότι θα έχει θετική εισήγηση προς το υπουργείο Οικονομικών που έχει και τα ΣΔΙΤ, τον κ. Παπαθανάση και την υπηρεσία του. Ταυτόχρονα υπάρχουν πάρα πολλές επαφές του δημάρχου με το συγκεκριμένο υπουργείο και μάλιστα με τον εντεταλμένο σύμβουλου του υπουργού για θέματα ΣΔΙΤ, τον κ. Σέργη, για την εξασφάλιση της απαιτούμενης χρηματοδότησης. Σε πολύ πρόσφατη επικοινωνία του δημάρχου με τον κ. Σέργη διατυπώθηκε ότι θα εισηγηθεί θετικά στον υπουργό για το συγκεκριμένο ΣΔΙΤ. Όμως τα χρήματα είναι πάρα πολλά. Είναι στον πυρήνα τον δράσεών μας αυτό το μεγάλο έργο να ενταχθεί ως έργο ΣΔΙΤ. Πρόκειται για επτά σχολεία και κατά την άποψή μου δεν πρόκειται να βρει κανείς χρηματοδοτήσεις από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ή έστω κι από ΕΣΠΑ. Ένα – ένα να τα χτίσουν θα περάσουν 25 χρόνια με τη ροή χρηματοδότησης αυτών. Οπότε η μόνη λύση είναι το ΣΔΙΤ το οποίο θα είναι το λεγόμενο κοινωφελές ΣΔΙΤ που σημαίνει ότι για 25 χρόνια οι εγκαταστάσεις θα συντηρούνται από τον ανάδοχο, όπως στο πανεπιστήμιο. Υπάρχει ένα σχέδιο ολιστικό. Μιλάμε για σχολεία συνδεόμενα με την τριτοβάθμια εκπαίδευση σε γειτνιάζοντα χώρο, σε οικόπεδο του πανεπιστημίου. Τα πειραματικά σχολεία συνδέονται με το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Το Μουσικό Γυμνάσιο – Λύκειο θα συνδεθεί με τη σχολή Μουσικής και Οπτοακουστικών Τεχνολογιών. Το 2ο ΕΠΑΛ, η προσωπική μας φιλοδοξία είναι να το κάνουμε ΠεΠΑΛ, δηλαδή Πειραματικό ΕΠΑΛ που δεν έχει το Ρέθυμνο, όμως αυτό είναι πιο μακροπρόθεσμο, και να συνδεθεί με τις σχολές μηχανικών του ΕΛΜΕΠΑ ώστε να αποφοιτούν τεχνίτες που τους χρειάζεται εδώ η τοπική κοινωνία. Οπότε υπάρχει ένα σχέδιο ενός πρότυπου εκπαιδευτικού κέντρου στον Γάλλο, διασύνδεσης πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας με την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Σε όλο αυτό το σχέδιο το υπουργείο Παιδείας είναι θετικό και αυτό είναι πολύ σημαντικό».
Τα σχολεία που σχεδιάζονται να κατασκευαστούν στου Γάλλου
Υπενθυμίζουμε ότι ο σχεδιασμός αφορά την κατασκευή των παρακάτω σχολείων:
- Διθέσιο Πειραματικό Νηπιαγωγείο 30 νηπίων, έκταση γηπέδου 1.300 τ.μ., Δόμηση 400 τ.μ., Κάλυψη 400 τ.μ.
- Εξαθέσιο Πειραματικό Δημοτικό 180 μαθητών, έκταση γηπέδου 3.500 τ.μ., Δόμηση 2.000 τ.μ., Κάλυψη 1.250 τ.μ.
- Εννιαθέσιο Πειραματικό Γυμνάσιο, 315 μαθητών έκταση γηπέδου 4.200 τ.μ., Δόμηση 2.500 τ.μ., Κάλυψη 1.250 τ.μ.
- Εννιαθέσιο Πειραματικό Λύκειο, 315 μαθητών, έκταση γηπέδου 4.200 τ.μ., Δόμηση 2.500 τ.μ., Κάλυψη 1.250 τ.μ.
- Μουσικό σχολείο (Γυμνάσιο και Λυκειακές Τάξεις) 220 μαθητών, έκταση γηπέδου 5.000 τ.μ., Δόμηση 2.500 τ.μ., Κάλυψη 1.300 τ.μ.
- Θέατρο χωρητικότητας 450 θεατών, έκταση γηπέδου 6.000 τ.μ., Δόμηση 1.700 τ.μ., Κάλυψη 1.200 τ.μ.
- Εξαθέσιο ΕΠΑ.Λ., έκταση γηπέδου 4.200 τ.μ., Δόμηση 2.000 τ.μ., Κάλυψη 1.000
- Κτίριο 1 ΕΛΜΕΠΑ, Τμήμα Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής, κάλυψη 1250 τ.μ., δόμηση 4.500 τ.μ.
- Κτίριο 2 ΕΛΜΕΠΑ, Νέο Τμήμα Μουσικών Σπουδών, κάλυψη 1500 τ.μ., δόμηση 5.000 τ.μ.
- Κτίριο 3 ΕΛΜΕΠΑ, Βιβλιοθήκη, Φοιτητική Λέσχη, Υποστήριξη φοιτητών, κάλυψη 1.250 τ.μ., δόμηση 4.500 τ.μ.
- Κτίριο 4 ΕΛΜΕΠΑ, Διοίκηση, Ερευνητικές δομές, κάλυψη 1.000 τ.μ., δόμηση 3.230 τ.μ.
Σύμφωνα με το μάστερ πλαν του έργου που έχει εκπονήσει το ΕΛΜΕΠΑ η μέση τιμή δημοπράτησης κτιρίων εκπαίδευσης ανέρχεται στο ποσό των 2.200€/τ.μ. (περιλαμβάνεται ΦΠΑ 24 %), με το «κλειδί στο χέρι». Δηλαδή, πλήρως αποπερατωμένο, περιλαμβάνονται ΟΙΚ και ΗΜ κατασκευές, έπιπλα και εξοπλισμός (ο συνήθης γραφειακός εξοπλισμός, όχι ειδικός εργαστηριακός), καθώς και η συνήθης διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου.