Σε γέφυρα της Κρήτης με τρεις ηπείρους και σε σταυροδρόμι των λαών εξελίχθηκε χθες, Τετάρτη, 2 Απριλίου του 2025 το Δημαρχείο Ρεθύμνου, που κατακλύσθηκε από 26 καθηγητές/καθηγήτριες και φοιτητές/φοιτήτριες του Εκπαιδευτικού Προγράμματος Erasmus+ International Credit Mobility, τους οποίους υποδέχθηκαν και φιλοξένησαν στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμαρχος Γιώργης Μαρινάκης και ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς, καθηγητής Νεκτάριος Παπαδογιάννης.
Το Πρόγραμμα φιλοξενείται στην Κρήτη επί μια εβδομάδα, αφορά χώρες που δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο και αποσκοπεί στη βελτίωση και στην ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών και όχι μόνο σχέσεων τους με τη «Γηραιά Ήπειρο».
Τα μέλη του συγκεκριμένου γκρουπ προέρχονται από οκτώ χώρες (Τανζανία, Νιγηρία, Τυνησία, Ουγκάντα, Ιορδανία, Αίγυπτος, Ιορδανία, Μολδαβία), συνοδεύονται από τον καθηγητή Γλωσσολογίας και Προϊστάμενο του Γραφείου Διεθνών Σχέσεων του ΕΛΜΕΠΑ, Γκάρεθ Όουενς και βίωσαν μια εμπειρία, η οποία, όπως παραδέχθηκαν στις τοποθετήσεις τους, ξεπέρασε κατά πολύ τα όρια της εθιμοτυπικής επίσκεψης.
Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και μάλιστα να «ανακρίνουν» τον Δήμαρχο Ρεθύμνης, Πρόεδρο της ΠΕΔ και Πρόεδρο της ΕΔΕΥΑ προς τον οποίο υπέβαλαν πλήθος ερωτήσεων σχετικά με την ιστορία και τα χαρακτηριστικά της πόλης, την τουριστική δραστηριότητα, την κρητική διατροφή, τις μεταναστευτικές ροές, τις προοπτικές εκπαιδευτικών συνεργασιών, αλλά και τη διαδρομή του και τους στόχους τους οποίους έχει οριοθετήσει επί προσωπικού.
Οι βασικότερες επισημάνσεις του Γιώργη Μαρινάκη σε αυτή την ιδιότυπη και ενδιαφέρουσα «συνέντευξη» έχουν ως εξής:
- «Τα δυο Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα που διαθέτει η Κρήτη παρουσιάζουν πληθωρικό ενδιαφέρον και όλα αυτά τα χρόνια οι φοιτητές που πέρασαν από εδώ δέθηκαν με τον τόπο, τον αγάπησαν, άφησαν ένα πολύ έντονο αποτύπωμα και μάλιστα αρκετοί από αυτούς εγκαταστάθηκαν μονίμως στο Ρέθυμνο. Ανοίγουμε την αγκαλιά μας σε όλους, σας ευχαριστώ για την επίσκεψη σας, ελπίζω ότι θα αποκομίσετε τις καλύτερες εντυπώσεις και θα γίνετε πρεσβευτές του τόπου μας και των κατοίκων».
- «Ο Τουρισμός αποτελεί μια πολυδιάστατη και πολυσχιδή δραστηριότητα στο πλαίσιο της οποίας καλούμαστε να διαχειρισθούμε διάφορα προβλήματα, όπως η κυκλοφοριακή συμφόρηση, η έλλειψη υδάτινων πόρων και η αύξηση του κόστους ζωής. Όντως ο λεγόμενος “υπερτουρισμός” μπορεί να καταλήξει σε μπούμερανγκ, αλλά θεωρώ ότι μπορεί να αντιμετωπισθεί με την επέκταση της τουριστικής περιόδου, με την κατανομή των επισκεπτών σε περισσότερους προορισμούς και με την ανάπτυξη θεματικών και εξειδικευμένων τομέων, όπως ο συνεδριακός, ο ακαδημαϊκός, ο οικολογικός, ο θρησκευτικός, ο πολιτιστικός, ο διατροφικός, ο αθλητικός κοκ».
- «Το ζήτημα των μεταναστών εξελίσσεται σε ένα τεράστιο πρόβλημα παγκοσμίως. Θέλουμε να έρχονται άνθρωποι στον τόπο μας για να δουλέψουν και να ζήσουν εδώ από επιλογή και όχι από απελπισία. Ασφαλώς χρειάζονται αλλαγές στη μεταναστευτική πολιτική σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, διότι δυστυχώς πολύ συχνά συμβαίνουν ναυτικές τραγωδίες και οι άνθρωποι βρίσκονται στο έλεος των δουλεμπόρων και των κάθε λογής κερδοσκόπων. Πρέπει να καταλήξουμε σε μια ενιαία πολιτική ώστε να υποστηρίξουμε τους προερχόμενους από τον λεγόμενο “Τρίτο Κόσμο” , άλλωστε όταν υπάρχει γύρω σου η δυστυχία, είναι βέβαιο ότι κάποια στιγμή αυτή θα μπει και στο σπίτι σου. Δυστυχώς οι λογικές μεγάλων ηγετών δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας».
- Στην παρούσα φάση το Ρέθυμνο έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει και να εξυπηρετήσει μερικές δεκάδες φοιτητών στο Πανεπιστήμιο και στα Ερευνητικά Κέντρα. Μπορούμε και θέλουμε να προωθήσουμε τις ανταλλαγές και κάθε άλλη μορφή συνεργασίας με φοιτητές από την Αφρική, άλλωστε είμαστε υπέρμαχοι της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της ανθρωποκεντρικής κοσμοθεωρίας που πρέπει να παίρνει σάρκα και οστά. Συν τοις άλλοις εδώ στο Ρέθυμνο το Πανεπιστήμιο έχει ως κύριο αντικείμενο τις ανθρωπιστικές σπουδές».
- Η Κρήτη φημίζεται για τα προϊόντα και τις διατροφικές συνήθειες της, ωστόσο-επειδή με ρωτάτε εάν το φαγητό μας κάνει πιο έξυπνους- πιστεύω ότι ο άνθρωπος δεν γίνεται έξυπνος από το φαγητό, αλλά από την ενσυναίσθηση του. Οφείλουμε να μπαίνουμε στα παπούτσια των συνανθρώπων μας και να σηκώνουμε στους ώμους μας τη βαριά κληρονομιά της πατρίδας μας, κάτι που δεν συμβαίνει πάντοτε. Στηρίζουμε τη νέα γενιά και προσπαθούμε να πείσουμε τα παιδιά μας ότι η κατάχρηση της τεχνολογίας προκαλεί απώλεια επαφής με την πραγματικότητα και αποξένωση με αποτέλεσμα να γινόμαστε “χοντροί” και στο σώμα και στο μυαλό. Είναι πολύ σπουδαίο να συναναστρεφόμαστε με ανθρώπους που έχουν να μας προσφέρουν κάτι και μπορούν να μας βελτιώσουν. Μάλιστα χρησιμοποιούμε μια παροιμιώδη έκφραση που λέει “με τον καλιά σου κάθιζε και νηστικός σηκώνου», τονίζοντας τη σημασία και τη αξία της πνευματικής τροφής.
- Ένας Δήμαρχος δεν έχει εύκολη δουλειά και συνάμα πρέπει να έχει άξιους και καλύτερους από αυτόν συνεργάτες διότι, μπορείς να κερδίζεις τις εκλογές την Κυριακή και να τις χάσεις τη Δευτέρα! Ήμουνα νιός και γέρασα από το 2007, όταν εξελέγην για πρώτη φορά, αλλά έχω την ίδια ακόρεστη δίψα ώστε να συμβάλλω καθημερινά στη βελτίωση της ζωής των Ρεθυμνιωτών. Η εκπαίδευση συνιστά μια βασική προτεραιότητα μας και μάλιστα έχουμε δημιουργήσει τα περισσότερα νέα σχολεία από κάθε άλλη πόλη της Ελλάδας. Η σωστή μόρφωση των παιδιών μας αποτελεί καθημερινή έννοια μου, όπως συμβαίνει επίσης με την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής, την προστασία του περιβάλλοντος, την εξασφάλιση των υδάτινων πόρων και τη μείωση του κόστους της ενέργειας».
Από το Γραφείο Τύπου