Μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στην ίδρυση και λειτουργία μη κρατικών ΑΕΙ πραγματοποιήθηκε χθες και στο Ρέθυμνο. Φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικοί κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα εξέφρασαν την αντίθεσή τους για το σχέδιο νόμου, που αφορά στα ιδιωτικά ΑΕΙ, αλλά και την γενικότερη αντίθεσή τους με την κυβερνητική πολιτική για την παιδεία. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν χθες στις 12:00 το μεσημέρι στο δημαρχείο, από όπου ξεκίνησε το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στους δρόμους της πόλης.
Στο πλαίσιο της χθεσινής κινητοποίησης οκτώ σχολεία έβαλαν λουκέτο, ενώ υπό κατάληψη τελούν και πέντε από τις επτά σχολές της πανεπιστημιούπολης Γάλλου.
Σε δηλώσεις της η Εβελίνα Ιωαννίδου, πρόεδρος Φοιτητικού Συλλόγου Παιδαγωγικού, ανέφερε: «Με την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων αναιρείται στην πραγματικότητα το άρθρο 16 του Συντάγματος. Τι κάνει η κυβέρνηση; Αξιοποιεί το άρθρο 28 του Συντάγματος για να παρακάμψει το άρθρο 16. Άρα μιλάμε για μία συνταγματική εκτροπή.
Θα υποβαθμιστεί ακόμα περισσότερο το δημόσιο πανεπιστήμιο, το οποίο είναι εντελώς υποβαθμισμένο και από άποψη παροχών και από άποψη καθηγητικών ελλείψεων και το επόμενο θέμα είναι η υποβάθμιση των πτυχίων μας, ο κατακερματισμός των επαγγελματικών δικαιωμάτων.
Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα παίρνουν μερίδα από την κρατική χρηματοδότηση, δηλαδή από τις φορολογίες των Ελλήνων φορολογούμενων και είναι σίγουρο ότι θα μειωθεί η ήδη μειωμένη κρατική χρηματοδότηση του δημόσιου πανεπιστημίου».
Για ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημίων και για «υπαρξιακή απειλή» για τα περιφερειακά πανεπιστήμια, όπως το ΠΚ, κάνει λόγο ο φοιτητής της Φιλοσοφικής, Λευτέρης Σκλάβος.
«Η ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων σίγουρα δεν πρόκειται να φέρει την πολυπόθητη φιλική για τον λαό ανάπτυξη που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση. Σίγουρα δεν πρόκειται να λύσει τα προβλήματα επαγγελματικής αποκατάστασης της νέας γενιάς και σίγουρα δεν πρόκειται να βοηθήσει την συνολική αναβάθμιση της παιδείας.
Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα είναι πλήρως προσαρμοσμένα εξ αρχής στα όνειρα της αγοράς εργασίας για υπερεξειδικευμένα προγράμματα προσβάσιμα μόνο σε αυτούς που έχουν να πληρώσουν και με πολύ στενό πεδίο γνωστικό και προφανώς θα αποτελέσουν έναν ανταγωνιστή για τα δημόσια πανεπιστήμια και θα πιέσουν το ίδιο το δημόσιο να λειτουργήσει κι εκείνο κατ’ εικόνα του ιδιωτικού με μοχλό πίεσης διάφορα πράγματα, όπως για παράδειγμα τις αξιολογήσεις. Θα πιέζονται τα κρατικά πανεπιστήμια να απολέσουν ουσιαστικά οτιδήποτε δημόσιο έχει απομείνει, όπως η φοιτητική μέριμνα, τα ενιαία πτυχία και τα επαγγελματικά δικαιώματα. Και να γίνουν κι εκείνα είτε σουπερ μάρκετ σκόρπιων δεξιοτήτων είτε να κλείσουν, να συγχωνευτούν και να υποβαθμιστούν ακόμα περισσότερο.
Ειδικά για τα περιφερειακά πανεπιστήμια, όπως το δικό μας, αυτό είναι και υπαρξιακή απειλή. Ήδη βλέπουμε τμήματα να είναι πάρα πολύ υποβαθμισμένα και προφανώς αν δούμε και τα ιδιωτικά αυτό θα πάρει νέες διαστάσεις», τόνισε.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Αριστεράς, Νάσος Ηλιόπουλος, που βρέθηκε χθες στο Ρέθυμνο στο πλαίσιο πολιτικής εκδήλωσης, συμμετείχε στο συλλαλητήριο με τον πρώην βουλευτή, Ανδρέα Ξανθό, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των ΑΕΙ. Σε δηλώσεις του άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για το σχέδιο νόμου των πανεπιστημίων τονίζοντας πως:
«Η κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα έχει κάνει συγκεκριμένα βήματα. Το πρώτο βήμα ήταν η υποχρηματοδότηση, το δεύτερο βήμα ήταν από την ελάχιστη βάση εισαγωγής τα τελευταία τρία χρόνια να έχει κόψει σχεδόν 40.000 παιδιά, τα οποία θα μπορούσαν αυτήν τη στιγμή να είναι στο δημόσιο πανεπιστήμιο. Ειδικά τα περιφερειακά πανεπιστήμια, όπως το πανεπιστήμιο στο Ρέθυμνο ή το πανεπιστήμιο στο Αιγαίο ή το πανεπιστήμιο στη Θράκη έχουν πληγεί πάρα πολύ από αυτήν την επιλογή. Τώρα κάνουν το τρίτο βήμα που είναι στην πραγματικότητα η ακύρωση του συντάγματος και το λέμε αυτό γιατί το σύνταγμα είναι ξεκάθαρο στο ότι δεν επιτρέπουν σε ιδιώτες να ανοίξουν σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Εμείς καλούμε σε ένα μέτωπο ανυπακοής γιατί εάν προχωρήσει ο κυβερνητικός σχεδιασμός για τη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, και όχι ελεύθερων μην κοροϊδευόμαστε, το επόμενο βήμα θα είναι η ακόμα μεγαλύτερη υποχρηματοδότηση. Ειδικά για τα περιφερειακά πανεπιστήμια, θα κοπούν κι άλλες θέσεις και θα κινδυνεύουν τμήματα με κλείσιμο και το επόμενα βήμα θα είναι να μπουν δίδακτρα και στο δημόσιο πανεπιστήμιο. Άρα ένα πανεπιστήμιο που θα γίνει πιο ταξικό, θα αυξηθούν οι αποκλεισμοί και θα ακυρωθεί ένα βασικός μηχανισμός μεταπολίτευσης κοινωνικής προόδου. Το γεγονός δηλαδή ότι ένα παιδί από εργατική, λαϊκή, μεσαία οικογένεια μπορούσε μέσα από τη δουλειά του να σπουδάσει στο πολυτεχνείο στην ιατρική ή σε μια κορυφαία σχολή» και πρόσθεσε ότι:
«Ακόμα και το άρθρο 28 είναι ξεκάθαρο, οι διακρατικές συμφωνίες δεν μπορούν να είναι πάνω από το σύνταγμα. Στο συγκεκριμένο ζήτημα το άρθρο του συντάγματος 16 είναι κρυστάλλινο. Τι προσπαθεί να κάνει στην πραγματικότητα η Νέα Δημοκρατία; Είναι να κερδίσει χρόνο μέχρι να κάνει και συνταγματική αναθεώρηση. Το πραγματικό επιχείρημα δεν είναι νομικό, το οποίο έχει κι αυτό μια αξία. Αλλά θα έλεγε κάποιος ότι από μια κυβέρνηση, η οποία έχει καταπατήσει με τόσο βάναυσο τρόπο το κράτος δικαίου, δηλαδή παρακολουθούσε μέχρι και την ηγεσία του στρατού, δεν θα περίμενα να σεβαστεί το σύνταγμα. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιο επιχείρημα να κέρδισε αυτό το πεδίο. Το κρίσιμο είναι οι εργαζόμενοι, οι φοιτητές, οι εκπαιδευτικοί, να κατανοήσουν ότι αν προχωρήσουμε σε αυτόν τον χώρο, και δίδακτρα θα έρθουν στα πανεπιστήμια και θα κλείσουν περιφερειακά πανεπιστήμια. Η ιστορία της κινητοποίησης δεν αφορά μόνο τους εκπαιδευτικούς και τους φοιτητές, αφορά και την πόλη και τον κόσμο που αντικειμενικά στηρίζεται από το γεγονός ότι υπάρχει το πανεπιστήμιο το οποίο δίνει ζωή και ζωντάνια στην πόλη του Ρεθύμνου».
Στη χθεσινή κινητοποίηση παραβρέθηκε ο βουλευτής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Μανόλης Συντυχάκης, συνοδευόμενος από τον περιφερειακό σύμβουλο, Νίκο Μανουσάκη και τον επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης του δήμου Ρεθύμνου, Μανούσο Μανουσογιάννη, ο οποίος σε σχετικές δηλώσεις του σημείωσε:
«Η ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων προφανώς επηρεάζει το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας, κυρίως τη δευτεροβάθμια και την ανώτατη εκπαίδευση. Πρόκειται για εμπορευματοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης, που αυτό σημαίνει ότι θα είναι σε βάρος της δημόσιας και δωρεάν ανώτατης εκπαίδευσης. Θα επηρεάσει και τη δευτεροβάθμια με την έννοια ότι όσα από τα παιδιά οι γονείς τους έχουν «παχύ» πορτοφόλι, μπορούν χωρίς άγχος και «αναίμακτα» να εισαχθούν σε ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο. Οι γονείς των παιδιών που προέρχονται από τα φτωχά λαϊκά στρώματα και δεν θα έχουν τη δυνατότητα να πάνε σε ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο, προφανώς θα «ματώσουν» με ιδιαίτερα, με φροντιστήρια, με τις πανελλαδικές εξετάσεις και εάν θα περάσουν, πέρα από το γενικότερο ζήτημα της απόσπασης του πτυχίου από το επάγγελμα. Άρα η ιδιωτικοποίηση του πανεπιστημίου θα είναι εις βάρος του δημόσιου πανεπιστημίου, εις βάρος της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης συνολικά. Οι φοιτητές βρίσκονται στον δρόμο μαχητικά. Εμείς ως Κομουνιστικό Κόμμα Ελλάδας συμπαραστεκόμαστε, ενθαρρύνουμε, βρίσκονται στη φάση των γενικών συνελεύσεων με αποφάσεις που παρατείνουν και τις καταλήψεις, αλλά και κλιμακώνουν τον αγώνα προκειμένου να μην τολμήσει η κυβέρνηση να το φέρει για συζήτηση στη βουλή. Εάν το φέρει ζητάμε εδώ και τώρα την απόσυρση αυτού του νομοσχεδίου. Σε κάθε περίπτωση όμως θα υποβαθμίσει τα πτυχία γενικότερα, θα κατηγοριοποιήσει τα πτυχία σε τρίχρονα, τετράχρονα, πεντάχρονο πτυχία με ό,τι σημαίνει αυτό για την υποβάθμιση του πτυχίου, αλλά και για τα εργασιακά δικαιώματα αύριο, αναζητώντας μια δουλειά χωρίς δικαιώματα. Άρα το ΚΚΕ αυτό που ζητάει είναι να μην έρθει ποτέ στη βουλή, αντιθέτως να αναβαθμιστεί η δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, να προσληφθεί το απαραίτητο εκπαιδευτικό, διοικητικό, τεχνικό προσωπικό των πανεπιστημίων και φυσικά να ενισχυθεί και η φοιτητική μέριμνα, να δοθεί η δυνατότητα για φτηνά ενοίκια και όλες εκείνες οι προϋποθέσεις που σημαίνουν την αναβάθμιση του δημόσιου και δωρεάν πανεπιστημίου».
Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν και οι μαθητές του Πειραματικού Γυμνασίου Ρεθύμνου διαμαρτυρόμενοι για το ατύχημα που σημειώθηκε στο σχολείο τους διεκδικώντας αυξημένη χρηματοδότηση για την κάλυψη συνολικά των αναγκών στις σχολικές μονάδες του νομού.
Καταλήψεις σε σχολεία και σε σχολές της Πανεπιστημιούπολης Γάλλου
Εν τω μεταξύ χθες στο πλαίσιο των πανελλαδικών κινητοποιήσεων κλειστά έμειναν εννέα συνολικά λύκεια του νομού. Πρόκειται για το 2ο ΕΠΑΛ, το 1ο ΓΕΛ, το Πειραματικό ΓΕΛ, το Πειραματικό Γυμνάσιο, το 3ο Γυμνάσιο, το 3ο ΓΕΛ, το ΓΕΛ Περάματος, το ΓΕΛ Ανωγείων και το 2ο ΓΕΛ. Με τους μαθητές να εκφράζουν την έντονη αντίθεσή τους στο νέο νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση των ΑΕΙ και την ελάχιστη βάση εισαγωγής.
Παράλληλα, πέντε από τις επτά σχολές του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο τελούν υπό κατάληψη από την Τετάρτη, από τους φοιτητές που αντιδρούν στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων στην χώρα μας.
Οι φοιτητικοί σύλλογοι της Φιλοσοφικής Σχολής, της Ψυχολογίας, της Κοινωνιολογίας και των δύο Παιδαγωγικών Τμημάτων (Προσχολικής και Δημοτικής Εκπαίδευσης) έλαβαν αποφάσεις στις γενικές συνελεύσεις τους για τριήμερη αρχικά κατάληψη, ενώ το θέμα θα συζητηθεί ξανά σε νέες γενικές συνελεύσεις τη Δευτέρα.