Ανεξέλεγκτη είναι πλέον η κατάσταση που επικρατεί στις πηγές του φαραγγιού του Κουρταλιώτη, με χιλιάδες επισκέπτες καθημερινά να καταφτάνουν στο φαράγγι, να κάνουν πεζοπορία σε αυτό και να απολαμβάνουν το μπάνιο τους χωρίς κανένα έλεγχο, καμία εποπτεία, την ώρα που ο κίνδυνος για ατυχήματα είναι μεγάλος. Παρά τις συστάσεις και τις εκκλήσεις αντιπεριφέρειας και δήμου η εικόνα αντί να βελτιώνεται επιδεινώνεται και η επισκεψιμότητα στο φαράγγι αυξάνεται όσο αυξάνεται και ο τουρισμός. Αυτή τη στιγμή αρμόδιος φορέας για το φαράγγι είναι ο ΟΦΥΠΕΚΑ (Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής) και το δασαρχείο, που όμως λόγω έλλειψης προσωπικού δεν κάνουν ελέγχους στην περιοχή.
Μια περιοχή Νατούρα που τις ημέρες όπου ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς είναι υψηλός απαγορεύεται – με απόφαση της αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης – η πρόσβαση και διέλευση και κυκλοφορία σε αυτό. Και εκείνες τις ημέρες όμως η κατάσταση ελάχιστα διαφοροποιείται και αυτό μόνο τις φορές που θα επέμβει η αστυνομία για να επιβάλλει πρόστιμα.
Το θέμα έχει απασχολήσει έντονα την αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου και τον δήμο Αγίου Βασιλείου, ενώ η Μαρία Λιονή και ο Γιάννης Ταταράκης έχουν προγραμματίσει συνάντηση στο αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος την ερχόμενη Δευτέρα. Κατά πληροφορείς των «Ρ.Ν.» στη συνάντηση θα είναι παρών και ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, με βασικό αίτημα των φορέων του τόπου να είναι η σύσταση φορέα διαχείρισης του φαραγγιού, προκειμένου η είσοδος σε αυτό να είναι οργανωμένη και ελεγχόμενη και μάλιστα με εισιτήριο. Ο δήμος θα αναλάβει, όπως αναφέρει ο Γιάννης Ταταράκης στα «Ρ.Ν.», την καθαριότητα και τη φύλαξη του χώρου ως ανταποδοτική υπηρεσία με τα έσοδα των εισιτηρίων.
Ο κ. Ταταράκης μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ανέφερε: «θα επισκεφτούμε τον υπουργό Περιβάλλοντος Θ. Σκυλακάκη μαζί με την αντιπεριφερειάρχη Μαρία Λιονή και τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας και βουλευτή Ρεθύμνου, Γιάννη Κεφαλογιάννη, ώστε επιτέλους να βρεθεί μια λύση. Πρέπει να γίνει ένας φορέας διαχείρισης της περιοχής. Να επιβληθεί εισιτήριο για την είσοδο στο φαράγγι του Κουρταλιώτη, όπως γίνεται και στο φαράγγι της Σαμαριάς.
Καθημερινά στο φαράγγι του Κουρταλιώτη, κατεβαίνουν 1.000-2.000 άνθρωποι, ενώ δεν πρέπει να κατεβαίνουν πάνω από 500-700 άνθρωποι. Ένα πάρκινγκ επάνω φτιάξαμε και χωράει 250-300 αυτοκίνητα και δεν αρκεί, καθώς οι επισκέπτες είναι τόσοι πολλοί που σταθμεύουν πάνω στον δρόμο με ότι κινδύνους αυτό ενέχει. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Η πρόταση του δήμου Αγίου Βασιλείου είναι να συσταθεί ένας φορέας διαχείρισης και λειτουργίας, στον οποίο θα συμμετέχει η περιφέρεια και ο δήμος μας και όποιους άλλους φορείς θέλει το υπουργείο. Όμως αυτός ο φορέας πρέπει να συσταθεί τώρα. Να υπογραφεί δηλαδή σχετική υπουργική απόφαση, που θα προβλέπει τη σύσταση και λειτουργία του, καθώς και την επιβολή αντίτιμου, από το οποίο θα εξαιρούνται οι δημότες του δήμου Αγίου Βασιλείου. Το έσοδο αυτό θα είναι ανταποδοτικό, το οποίο θα αξιοποιείται για φύλαξη με security, για την αποκομιδή σκουπιδιών, ενώ θα προβλέπεται και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μέσα στο φαράγγι κ.λπ. Δηλαδή όλες οι υπηρεσίες που πρέπει να υπάρχουν για να είμαστε πολιτισμένοι και όχι να επικρατεί αυτή η άναρχη κατάσταση που υπάρχει σήμερα. Αυτήν τη στιγμή δεν καθαρίζει κανείς εκεί. Υπεύθυνος είναι ο ΟΦΥΠΕΚΑ και το Δασαρχείο, αλλά δεν ασχολείται κανείς γιατί λένε ότι δεν έχουν υπαλλήλους. Ας δώσουν λοιπόν την ευθύνη σε εμάς. Δεν τους ζητάμε λεφτά, εμείς θα κάνουμε ότι χρειάζεται. Δεν θέλουμε χρήματα από την κεντρική κυβέρνηση, μόνο μια υπουργική απόφαση που να ορίζει έναν φορέα λειτουργίας. Οπότε, η πρόταση του δήμου είναι να μπει φορέας λειτουργίας μαζί με την περιφέρεια και όποιος άλλος φορέας θέλει, καθώς και να επιβληθεί ένα αντίτιμο που θα εξαιρούνται οι δημότες του Αγίου Βασιλείου και θα είναι ανταποδοτικό για να παρέχει τις κατάλληλες υπηρεσίες μέσα στο φαράγγι».
Από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή, μιλώντας στα «Ρ.Ν.» σημείωσε ότι: «Από το υπουργείο θα ζητήσουμε αυτό που είχαμε ζητήσει και την προηγούμενη φορά, δηλαδή να συσταθεί ένας φορέας διαχείρισης, να μπαίνει ο κόσμος ελεγμένα, όπως μπαίνει στο φαράγγι της Σαμαριάς, να ξέρουμε πόσοι μπαίνουν και πόσοι βγαίνουν. Εμείς τώρα ούτε ξέρουμε πόσοι μπαίνουν, ούτε πόσοι βγαίνουν. Δεν υπάρχει κανείς να ενημερώσει τον κόσμο ότι απαιτούνται για παράδειγμα ορειβατικά παπούτσια, διότι είναι πολύ επικίνδυνα, και άλλος μπαίνει με τις σαγιονάρες του. Μιλάμε για σκηνές απείρου κάλους. Δεν είναι ένα ζήτημα που θα λυθεί την επόμενη ημέρα μετά τη συζήτηση με το υπουργείου, αλλά τουλάχιστον να δρομολογηθεί και να λυθεί επιτέλους. Από το 2020 ασχολούμαστε με αυτό το θέμα. Πρέπει κάτι να γίνει».
Υπενθυμίζεται ότι με κοινή επιστολή τους προς υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και τη Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης, Μαρία Λιονή και ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου, Γιάννης Ταταράκης, έχουν ζητήσει τη λήψη άμεσων μέτρων για την προστασία των Πηγών του Κουρταλιώτη.
Στην επιστολή περιγράφουν την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις πηγές του Κουρταλιώτη, όπου η επισκεψιμότητα είναι τεράστια, χωρίς να υπάρχουν οι αντίστοιχες υποδομές και χωρίς να υπάρχει φύλαξη και προστασία του χώρου.
Είναι χαρακτηριστικό, όπως επισημαίνεται στην επιστολή, ότι ήδη μόνο φέτος η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει χρειαστεί να παρέμβει σε 13 περιπτώσεις διάσωσης τραυματιών/ασθενών από την περιοχή των πηγών Κουρταλιώτη.
Η Μαρία Λιονή και ο Γιάννης Ταταράκης ζητούν από τα αρμόδια υπουργεία να καταρτιστούν σχέδια διαχείρισης της περιοχής, που είναι ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000, με τα αναγκαία Προεδρικά Διατάγματα και να εκδοθεί υπουργική Απόφαση για τον καθορισμό όρων και περιορισμών για επεμβάσεις και δραστηριότητες που είναι δυνατόν να έχουν επιβλαβή επίδραση στις παραπάνω περιοχές και ορισμό τοπικού φορέα, που θα εφαρμόσει στην πράξη τους παραπάνω περιορισμούς.