Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων, ανεξαρτήτως χρόνου και εποχής; Μα ποιος άλλος από το να βρεθούμε από κοντά, να αγκαλιαστούμε, να φιληθούμε, να ανταλλάξουμε κουβέντες, βλέμματα και χειρονομίες. Ωστόσο, όταν αυτό δεν είναι εφικτό, ποιες άλλες μορφές επικοινωνίας εφηύραν οι άνθρωποι από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα; Αυτό ήταν το θέμα του εργαστηρίου «Φωτεινές Διαδρομές» που υλοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία την Τετάρτη 24 Αυγούστου, στο πλαίσιο της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Aνάγνωσης και Δημιουργικότητας 2022 και είχε στόχο:
- να μάθουν τα παιδιά για τους τρόπους επικοινωνίας σήμερα και παλιά
- να μάθουν να διαβάζουν έναν πίνακα διπλής εισόδου
- να εργαστούν ομαδικά και να διασκεδάσουν
Αρχικά με τα παιδιά στη βιβλιοθήκη μιλήσαμε για τις βραχογραφίες, τις φρυκτωρίες, τους δρομείς, τα ταχυδρομικά περιστέρια, αλλά και τα βιβλία, το τηλέφωνο, το διαδίκτυο και τους δορυφόρους.
Αναρωτηθήκαμε μάλιστα πώς ακριβώς μπορεί να δούλευε το σύστημα το φρυκτωριών και αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε όχι με φωτιά και βίγλες αλλά με χαρτιά και μανταλάκια τη μεταφορά των δικών μας μηνυμάτων και τα πήγαμε υπέροχα. Και αν κάπου στην πορεία κάποιες φορές χάθηκε το μήνυμα στη διαδρομή, απολαύσαμε αυτό το παιχνίδι επικοινωνίας και αντιληφθήκαμε την αξία της.
Ευχαριστούμε θερμά την εμψυχώτρια Σοφία Τρούλη, μουσειοπαιδαγωγό και τις εθελόντριες Μαίρη Μοναχού, Γιασεμή Παπαδογιάννη και Σταυρούλα Τζώτζη, για την πραγματοποίηση της δράσης.
«Διαδρομές ανάγνωσης… άκουσε, δες, μάθε, γέλα!»
Από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου