• Περιορισμένες ποσότητες υδάτων σε Λίμνη Κουρνά και Αργυρούπολη
Έντονη είναι η ανησυχία και ο προβληματισμός στους φορείς του Ρεθύμνου, λόγω της παρατεταμένης καλοκαιρίας και της ανομβρίας λίγο πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου. Ήδη τα μηνύματα είναι κακά, αφού η στάθμη του νερού έχει υποχωρήσει σημαντικά στη Λίμνη του Κουρνά όπως και στην Αργυρούπολη, από όπου υδροδοτείται σε μεγάλο βαθμό ο νομός.
Τα αποθέματα του νερού, αν δεν βρέξει, εκτιμάται ότι δεν είναι αρκετά και η αγωνία όλων είναι διάχυτη ενόψει και της τουριστικής περιόδου, όπου οι ανάγκες υδροδότησης σε όλο το νησί πολλαπλασιάζονται.
Η ανησυχία αυτή εκφράστηκε και στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, στο περιθώριο της συζήτησης για την έγκριση των σχεδίων πολιτικής προστασίας που αφορούν στη διαχείριση πυρκαγιών και πλημμυρικών φαινομένων. Ο προϊστάμενος του τμήματος πολιτικής προστασίας του δήμου, Βασίλης Ποθητός, εξέφρασε τους φόβους του για την ανομβρία προβλέποντας ένα δύσκολο καλοκαίρι.
Με αυτή την άποψη συμφώνησε και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και πρόεδρος του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, Θοδωρής Νίνος, επισημαίνοντας: «Αν δεν βρέξει θα έχουμε όντως πρόβλημα. Θα έχουμε ζεστό καλοκαίρι με μικρή επάρκεια σε νερό. Η Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. πρέπει να προετοιμαστεί. Έχω ενημερωθεί ότι ετοιμάζεται να κάνει ένα διυλιστήριο για να πάρουμε νερό στο Ρέθυμνο από το φράγμα και καλώς θα πράξει».
«Η Λίμνη του Κουρνά είναι στο επίπεδο του Μαρτίου του 2017, η στάθμη το νερού είναι σε ύψος 4,70. Τη χρονιά εκείνη ο Ο.Α.Κ. αναγκάστηκε να κατεβάσει χαμηλότερα τις αντλίες που παίρνει νερό» τόνισε στη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου ο πρόεδρος του Ο.Α.Κ.
Αν δεν κάνει κάποια καλή βροχόπτωση το επόμενο διάστημα, τα πράγματα θα δυσκολέψουν ακόμη πιο πολύ, προέβλεψε ο κ. Νίνος, επισημαίνοντας ότι αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στην Αργυρούπολη υπογραμμίζοντας ότι: «Η Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. προφανώς πρέπει να προετοιμαστεί – ετοιμάζεται να κάνει ένα μίνι διυλιστήριο για να αξιοποιήσουμε λίγο περισσότερο νερό από το φράγμα».
Όπως ανάφερε ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Ρ., Βασίλης Θεοδωράκης, στον Πλατανιά με δυο διυλιστήρια θα αντλούνται 7.000 κ.μ. νερού για να διοχετεύονται στην πόλη για την υδροδότηση της: «ήδη από πέρυσι η Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. έχει κατασκευάσει ένα μικρό διυλιστήριο στον Πλατανιά 3.500-4000 κυβικών μέτρων και ετοιμάζουμε άλλο ένα μικρό διυλιστήριο χωρητικότητας περίπου 3.500 κ.μ. (στον Πλατανιά) λόγω της ανησυχίας που υπάρχει από την παρατεταμένη ανομβρία. Με τον σχεδιασμό αυτό θα παραλαμβάνουμε 7.000 – 8.000 κυβικά νερού από τον Πλατανιά και αυτά θα μπορούμε να τα διοχετεύουμε ή στον Αδελιανό Κάμπο ή στα Καστελλάκια ή ακόμα και στον Μασταμπά, ανεξάρτητα το νερό που θα έρχεται από τη Λίμνη του Κουρνά» τόνισε στα «Ρ.Ν.» ο κ. Θεοδωράκης.
Ο διευθυντής Υδραυλικών Έργων του Ο.Α.Κ., Βαγγέλης Μαμαγκάκης μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ανάφερε ότι ήδη τις επόμενες ημέρες έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τα στελέχη της Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. προκειμένου εγκαίρως να υπάρξει προετοιμασία για την ορθολογική διαχείριση του νερού, η οποία αποτελεί μονόδρομο. «Με το νερό έχουμε έλλειψη και φέτος θα δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα. Τις επόμενες μέρες θα γίνει συνεργασία με την Δ.Ε.Υ.Α.Ρ., έχει γίνει ήδη μια πρώτη συζήτηση. Ήδη είναι πολύ χαμηλή η στάθμη του νερού στον Κουρνά, περίπου η μισή ποσότητα σε σχέση με πέρυσι. Θα δούμε πως θα το διαχειριστούμε φέτος το πρόβλημα. Δεν έχουμε κάποια εναλλακτική, μόνο την εξοικονόμηση νερού. Η Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. φαίνεται να έχει σκοπό να κάνει και άλλο ένα μικρό διυλιστήριο στον Πλατανιά για να αντλεί νερό από το Φράγμα Ποταμών. Εάν το ξεκινήσει το έργο μέσα στον Μάρτιο ή αρχές Απριλίου θα χρειαστεί ένα δίμηνο για να το ολοκληρώσει. Το διυλιστήριο αυτό θα λειτουργεί όπως λειτουργεί και το άλλο στον Πλατανιά. Ήδη πέρυσι το διυλιστήριο της Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. στον Πλατανιά δούλεψε για δύο μήνες, αντλώντας περίπου 2.000 κυβικά ημερησίως, ανάλογη ποσότητα θα μπορεί να αντλεί και το δεύτερο που σχεδιάζεται. Αυτό κάπως θα βοηθήσει την κατάσταση. Στη συνάντηση με τη Δ.Ε.Υ.Α.Ρ., που θα έχουμε τις επόμενες ημέρες θα επανεξετάσουμε τα δεδομένα για να δούμε πως θα διαχειριστούμε όλο το ζήτημα», ανέφερε ο κ. Μαμαγκάκης.
Όπως εξήγησε ο διευθυντής υδραυλικών έργων του Ο.Α.Κ. το Ρέθυμνο σήμερα λαμβάνει ημερησίως 7.000 κυβικά νερού από την Αργυρούπολη και 2.000 κυβικά νερού από την λίμνη Κουρνά.
Το περσινό καλοκαίρι παίρναμε περίπου 11.000 κυβικά νερού από Αργυρούπολη και 4.000 κυβικά από λίμνη Κουρνά. Φέτος, όμως, όπως διευκρίνισε, ενδέχεται οι ποσότητες να αντιστραφούν. «Δηλαδή από Αργυρούπολη εκτιμάται ότι θα λαμβάνονται το πολύ 5.000 κυβικά το καλοκαίρι, οπότε τα υπόλοιπα θα συμπληρώνονται αναγκαστικά από τη λίμνη Κουρνά. Με τα περσινά δεδομένα το υπόλοιπο θα είναι γύρω στα 7.000 – 8.000 κυβικά. Σε όλη την Κρήτη, στα Χανιά και στο Ηράκλειο έχει γίνει περικοπή 40%. Στο Ηράκλειο που δουλεύουμε τις τρεις Δ.Ε.Υ.Α. και υδρεύεται 400.000 υδρόμετρα με πολύ μεγάλο διυλιστήριο, κάνουμε περικοπή 40% σε σχέση με τις ποσότητες που δίναμε πέρυσι. Από 1 Μαρτίου «μαχαίρι». Να ξέρουν οι άνθρωποι από τώρα ότι θα παίρνουν 40% λιγότερο και να φροντίσουν να ενεργοποιούν γεωτρήσεις και άλλες πηγές που τις είχαν διακόψει. Η κατάσταση είναι δύσκολη και θα δούμε πως μπορούμε να τη διαχειριστούμε με σωστό προγραμματισμό, οργάνωση και ενημέρωση των πολιτών για την ανάγκη εξοικονόμησης νερού».