Πέμπτη, 10 Ιουλίου, 2025
No Result
View All Result
Rethnea
Advertisement
  • ΡΕΘΥΜΝΟ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • Πολιτική
  • ΠΑΙΔΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΑΤΖΕΝΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
Rethnea
  • ΡΕΘΥΜΝΟ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • Πολιτική
  • ΠΑΙΔΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΑΤΖΕΝΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
Rethnea
No Result
View All Result
Αρχική Ρέθυμνο

Γ. Μαρινάκης για αξιολόγηση Δήμων: «Στερείται επιστημονικής εγκυρότητας ουσιαστικής συμμετοχής των πολιτών»

Newsroom Από Newsroom
11/06/2025 - 5:31 μμ
στην κατηγορία Ρέθυμνο
ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Για «προσχηματικές αξιολογήσεις» κάνει λόγο ο Δήμαρχος Ρεθύμνου και ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης, Γιώργος Μαρινάκης, αναφερόμενος στα αποτελέσματα της διαδικτυακής αξιολόγησης των Δήμων, όπως παρουσιάστηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών, μέσω του gov.gr πριν από μερικές ημέρες. Ο κ.Μαρινάκης, μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων και μέσω δήλωσής του, κρίνει ότι τίθενται σοβαρά ερωτήματα ως προς τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε, αλλά και ως προς τους στόχους της δημοσκόπησης, θεωρώντας ότι οι Δήμοι της Περιφέρειας έχουν ανάγκη από θεσμική ενίσχυση και ουσιαστική στήριξη, για τις οποίες ο Δήμαρχος διατυπώνει μία σειρά από προτάσεις, απευθυνόμενος στην κεντρική ηγεσία.  Αναλυτικά η δήλωση του δημάρχου:

«Με αφορμή την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της διαδικτυακής αξιολόγησης των Δήμων, όπως πραγματοποιήθηκε και παρουσιάστηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών, μέσω του gov.gr και σε συνέχεια της ανακοίνωσης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος που μας εκφράζει, διερμηνεύοντας δε, την πικρία των Δημάρχων της Κρήτης που δικαιολογημένα αισθάνονται αδικημένοι αφού οι δήμοι της Κρήτης κατά κοινή ομολογία λειτουργούν σε πολύ υψηλό επίπεδο, επιθυμώ τόσο ως Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης αλλά και ως Δήμαρχος Ρεθύμνης, να επισημάνω και να προσθέσω στις ανησυχίες και τις αντιρρήσεις που έχουν εγερθεί, αναφορικά με την αξιοπιστία της συγκεκριμένης αξιολόγησης.

 Διότι, είτε μας ευνοούν τα αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν, είτε μας αδικούν, τίθενται σοβαρά ερωτηματικά ως προς την μεθοδολογία που ακολουθήθηκε αλλά και ως προς τους στόχους που ετέθησαν. Πρόκειται για μια διαδικασία που στερείται επιστημονικής εγκυρότητας, θεσμικών εγγυήσεων και – το κυριότερο – ουσιαστικής συμμετοχής των πολιτών.

Αφού επισημάνουμε την θέση της Κ.Ε.Δ.Ε. ότι οι δήμαρχοι και η αυτοδιοίκηση είναι οι μόνοι που αξιολογούνται καθημερινά, θα προσθέσουμε, ότι η αξιολόγηση των Δήμων οφείλει να είναι εργαλείο βελτίωσης και προγραμματισμού, όχι επικοινωνιακής εργαλειοποίησης, ούτε προσχηματικής κρίσης που προωθεί νέες μορφές ελέγχου από το Κεντρικό Κράτος.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, και ιδίως οι Δήμοι της περιφέρειας και των νησιωτικών περιοχών όπως η Κρήτη, λειτουργούν καθημερινά υποστελεχωμένοι, υποχρηματοδοτούμενοι και υπερφορτωμένοι με αρμοδιότητες χωρίς αντίστοιχους πόρους.

Μάλιστα, έχουμε πολλές φορές τονίσει την αδικία που υφιστάμεθα σχετικά με την είσπραξη των τελών ανθεκτικότητας από το κεντρικό κράτος, την στιγμή που όλη η επιβάρυνση του τουριστικού γίγνεσθαι, όπως καθαριότητα, εξασφάλιση επάρκειας νερού, κυκλοφοριακός φόρτος, εναποτίθενται στις κατά τόπο δημοτικές υπηρεσίες, χωρίς το παραμικρό ανταποδοτικό έσοδο. Η πραγματική ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης δεν μπορεί να έρθει με πρόχειρες έρευνες. Οφείλει να βασίζεται σε συγκεκριμένες πολιτικές. 

Αναλυτικά οι προτάσεις Πολιτικής Στήριξης των Δήμων της Περιφέρειας από τον Δήμαρχο:

1. Διασφάλιση θεσμικής και οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ

Αναθεώρηση του πλαισίου κατανομής των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ), με αναλογική ενίσχυση των μικρών, των νησιωτικών, των ορεινών και των τουριστικών δήμων.

Επαναφορά του προγράμματος επενδυτικών ΚΑΠ (ΣΑΤΑ) σε επίπεδα που επιτρέπουν στοιχειώδη τεχνική παρέμβαση σε περιφερειακους Δήμους.

2. Στοχευμένες χρηματοδοτήσεις για Δήμους της περιφέρειας

Δημιουργία ειδικού ταμείου νησιωτικής και αγροτικής αυτοδιοίκησης, με έμφαση σε έργα τοπικών υποδομών, κοινωνικών υπηρεσιών και πράσινης μετάβασης.

Άμεση ενίσχυση των Τεχνικών Υπηρεσιών των Δήμων με πόρους και μηχανισμούς υποστήριξης ωρίμανσης έργων.

3. Αξιολόγηση με διαφάνεια και επιστημονικά κριτήρια

Θεσμοθέτηση ανεξάρτητου μηχανισμού αξιολόγησης των ΟΤΑ με τη συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης, της ακαδημαϊκής κοινότητας και της κοινωνίας των πολιτών.

Ετήσια έκθεση “Κατάστασης της Αυτοδιοίκησης”, βασισμένη σε τεκμηριωμένα στοιχεία και δείκτες ποιότητας ζωής, προσβασιμότητας και κοινωνικής συνοχής.

Η ΠΕΔ Κρήτης δεν αρνείται τον διάλογο, ούτε τον έλεγχο. Αντιθέτως, τον επιζητούμε – υπό έναν όρο: να είναι θεσμικά κατοχυρωμένος, επιστημονικά αξιόπιστος και δημοκρατικά συμμετοχικός.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να λειτουργεί υπό καθεστώς συνεχούς επιτήρησης ή εργαλειακής υποτίμησης. Είναι ο εγγύτερος θεσμός στον πολίτη, και σε πολλές περιπτώσεις το μόνο σταθερό σημείο κοινωνικής συνοχής και δημοκρατικής παρουσίας. Η ενίσχυση των Δήμων της Κρήτης -και κάθε περιφερειακού Δήμου- δεν είναι περιθωριακή πολιτική. Είναι προϋπόθεση βιώσιμης ανάπτυξης, θεσμικής ισότητας και ενιαίας εθνικής συνοχής. Σε αυτή την κατεύθυνση, η ΠΕΔ Κρήτης θα συνεχίσει να διεκδικεί με τεκμηρίωση, ενότητα και πολιτική συνέπεια».

 

 

Tags: sidebar_nowΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΔΗΜΩΝΓιώργος Μαρινάκης
Share253Tweet158Send
Newsroom

Newsroom

Σχετικά νέα

Στο 60% η ένταξη των έργων στο ΠΕΠ Κρήτης 2021 -2027

Στο 60% η ένταξη των έργων στο ΠΕΠ Κρήτης 2021 -2027

05/07/2025 - 9:51 πμ
Την αναγόρευση του καθηγητή Ν. Σταμπολίδη σε επίτιμο δημότη Ρεθύμνου πρότεινε ο Γ. Μαρινάκης

Την αναγόρευση του καθηγητή Ν. Σταμπολίδη σε επίτιμο δημότη Ρεθύμνου πρότεινε ο Γ. Μαρινάκης

28/06/2025 - 7:22 μμ
Στο Ρέθυμνο η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη

Στο Ρέθυμνο η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη

28/06/2025 - 10:36 πμ
ΔΗΜΟΣ ΕΚΘΕΣΗ ΑΡΑΚΟΛΟΧΩΡΙΟΥ

Γ. Μαρινάκης: «Πρέπει να ακολουθήσουμε επιλογές που θα καταστήσουν τα χωριά μας δορυφόρους και πνεύμονες των πόλεων»

27/06/2025 - 7:51 μμ
Επόμενο άρθρο
ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ

Καθοριστικής σημασίας για τους υποψήφιους των πανελλαδικών εξετάσεων η συμπλήρωση του μηχανογραφικού

Τελευταία νέα

laiki-syspeirosi

Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Ρεθύμνου: «Προκλητικό και απαράδεκτο το ερωτηματολόγιο της κοινωνικής υπηρεσίας»

09/07/2025 - 9:59 μμ
per

Τσουχτερά πρόστιμα για την παράνομη αφισοκόλληση

09/07/2025 - 8:55 μμ
ΚΤΕΛ - ΝΕΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ

Λεωφορεία του ΚΤΕΛ εξυπηρετούν τους ταξιδιώτες της «Seajets»

09/07/2025 - 8:12 μμ
ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΦΕΣΤΙΒΑΛ - ΜΑΥΡΑΚΗΣ

7ο Φεστιβάλ Φιλαρμονικών, Χορωδιακών και Μουσικών Συνόλων: Το Ρέθυμνο φάρος πολιτισμού και μουσικής εκπαίδευσης

09/07/2025 - 7:55 μμ
ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Λιμενικό Ταμείο Ρεθύμνου: Η μεταφορά μεταναστών στο λιμάνι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επαναληφθεί

09/07/2025 - 7:28 μμ
88341f92278cf4a9639e259ee0f6925f XL

Του 40 βαθμούς άγγιξε η μέγιστη θερμοκρασία σήμερα στην Κρήτη

09/07/2025 - 7:00 μμ
ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΣ - ΠΑΙΔΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ

Παιδική γιορτή με άρωμα παράδοσης και παλιού σινεμά στον Βρεφονηπιακό Σταθμό Περάματος

09/07/2025 - 6:52 μμ
Μ.Η.Τ. 242157
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης

© 2025 rethnea.gr

No Result
View All Result
  • ΡΕΘΥΜΝΟ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • Πολιτική
  • ΠΑΙΔΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΑΤΖΕΝΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

© 2025 rethnea.gr

No Result
View All Result
  • ΡΕΘΥΜΝΟ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • Πολιτική
  • ΠΑΙΔΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΑΤΖΕΝΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

© 2025 rethnea.gr