27 °C Rethymno, GR
24/05/2022

Γ. Μαρινάκης προς τον νέο Μητροπολίτη Ρεθύμνης & Αυλοποτάμου: «Ελπίζουμε στην ευεργετική σας μακροθυμία»

Στην πλατεία Άγνωστου Στρατιώτη, υποδεχόμενος το νέο Μητροπολίτη ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, τον καλωσόρισε εκ μέρους της τοπικής κοινωνίας, στην νέα του οικογένεια όπως χαρακτηριστικά του είπε.

«Ελπίζουμε στην ευεργετική σας μακροθυμία, αιτούμενοι την ευλογία σας και τη θεόπνευστη συμβουλή σας, για να ασκηθούμε στον αυτοέλεγχο, την αποχή από ευτελείς, ιδιοτελείς και φίλαυτες επιλογές και να κατακτούμε διαρκώς την εσωτερική μας μεταμόρφωση» είπε απευθυνόμενος προς τον νέο Ποιμενάρχη ο κ. Μαρινάκης, ο οποίος στην προσφώνησή του σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Το Ρέθυμνο σας υποδέχεται με ορθάνοιχτες τις θύρες της ψυχής του, για να ενσταλάξετε, με την πνευματική σας συγκρότηση, την ευρύτητα της παιδείας σας, το υψηλό θρησκευτικό σας ανάστημα και το ψυχικό σας μεγαλείο, την ασφάλεια, τη γαλήνη και την ελπίδα που έχει ανάγκη, η βαλλόμενη από τις συνθήκες, ζήση μας.
Η ενθρόνισή σας, Σεβασμιώτατε, σηματοδοτεί μια νέα, ελπιδοφόρα περίοδο στην εκκλησιαστική, πνευματική και κοινωνική μας ζωή. Σήμερα, που η εσωτερική μας αναζήτηση για την αλήθεια, την πνευματική ελευθερία και τη δύναμη υπέρβασης των δοκιμασιών, είναι εντονότερη από ποτέ άλλοτε, η αναγεννητική παρέμβαση της Εκκλησίας, είναι ζωτικής σημασίας.
Τούτη την ανάγκη αναβάπτισής μας και της βιωματικής μετοχής μας στον «κατ’ αλήθειαν βίον» που προσφέρει η Εκκλησία, είμαστε βέβαιοι ότι θα τη διασφαλίσετε. Και ως Πρόδρομος, θα προπορευτείτε της προσωπικής και συλλογικής πνευματικής ανακαίνισης μας, την οποία εν πολλοίς θα εμπνεύσετε και θα προκαλέσετε. Μπορούμε, λοιπόν, με ασφάλεια, να προκαταβάλουμε την επιτυχία του δύσκολου και πολύπλευρου έργου που αναλαμβάνετε. Την επιμαρτυρεί η μέχρι σήμερα γόνιμη ιερατική σας διακονία και αξιέπαινη ποιμαντική σας διαδρομή. Τη διασφαλίζει η καταξιωμένη παράδοση της Μητροπόλεως Ρεθύμνης & Αυλοποτάμου που έχει καταθέσει τη δική της ανθρωπιστική και πνευματική ιστορία στον τόπο μας. Την εγγυώνται η βαθιά ανθρωποκεντρική σας δραστηριότητα και η έμπρακτη συμμετοχή σας σε έργα αγαθά, η πραότητα, η προσήνεια, η ευγένεια, ο ευπροσήγορος χαρακτήρας σας, το υψηλό μορφωτικό σας επίπεδο, η βαθιά γνώση και η ιερατική εμπειρία σας, που υπερβαίνουν το νεαρό της ηλικίας σας. Και, αναμφίβολα, την τροφοδοτεί η δεκτικότητα των Ρεθυμνίων προς το θείο λόγο και η φιλαλληλία που τους διακρίνει.
Ελπίζουμε στην ευεργετική σας μακροθυμία, αιτούμενοι την ευλογία σας και τη θεόπνευστη συμβουλή σας, για να ασκηθούμε στον αυτοέλεγχο, την αποχή από ευτελείς, ιδιοτελείς και φίλαυτες επιλογές και να κατακτούμε διαρκώς την εσωτερική μας μεταμόρφωση.
Αναλαμβάνετε βαριά κληρονομιά Σεβασμιώτατε. Ο προκάτοχός σας, Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος, καταξιώθηκε στην κοινωνία του Ρεθύμνου ως ένας άξιος, λαοφιλής και δοξασμένος Ποιμενάρχης. Ως διαπρεπής πνευματικός ταγός, επέτυχε με τη σεπτή του διακονία και το θεία εμπνεύσει έργο του, να θωρακίσει την ψυχή μας και να μπολιάσει την κοινωνική μας συνύπαρξη με ισχυρά αντισώματα, ανθεκτικά στις ηθικές διολισθήσεις και τις επικίνδυνες προκλήσεις.
Η δική σας άφιξη, την οποία αγκαλιάζει με δικαιολογημένο ενθουσιασμό το χριστεπώνυμο πλήρωμα της πόλης, συμπίπτει και με μία σημειολογική χρονική συγκυρία : την εαρινή ισημερία που θα σημειωθεί λίγες ώρες αργότερα και σηματοδοτεί τον ερχομό της άνοιξης. Αυτή τη συμβολική άνοιξη που μοιάζει αναποφάσιστη και την οποία όλοι έχουμε ανάγκη, θα την εμπνεύσουμε μαζί.
Η κοινή μας αγωνία και το αμέριστο ενδιαφέρον μας για την προκοπή του τόπου και των ανθρώπων μας, είναι το εφαλτήριο συμπόρευσης μας, η θεμελίωση του έργου μας σε σταθερές, αμετακίνητες, υγιείς βάσεις. Στη σημερινή επώδυνη συγκυρία, η αρμονική συνύπαρξη και συνεργασία της Εκκλησίας, της κοινωνίας και της Πολιτείας, εν προκειμένω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αποτελεί ‘conditio sine qua non’, για την υπεράσπιση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη διατήρηση της συνοχής και την αποτελεσματική διενέργεια της κοινωνικής τους αποστολής.
Θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε πως θα μας έχετε απροσχημάτιστους βοηθούς και ακάματους συμπαραστάτες. Σας καταθέτουμε σήμερα λοιπόν, εδώ, την έντιμη και ειλικρινή θέλησή μας να συμπορευτούμε μαζί σας για να διαχειριστούμε τα προβλήματα του Ρεθύμνου, να παράσχουμε στήριξη στους ευάλωτους συνανθρώπους μας, ώστε κανείς να μην αισθάνεται ανήμπορος, παροπλισμένος, αδύναμος κι εγκαταλελειμμένος. Να εμπνεύσουμε τους νέους μας που ταλανίζονται στη δίνη της ανασφάλειας, σε προσανατολισμούς δημιουργίας και συμμετοχής και να ενδυναμώσουμε την πίστη τους στην προοπτική ενός μέλλοντος αντάξιου τους. Να παράσχουμε κίνητρα υγιούς συλλογικής δράσης για την επικυριαρχία της αλληλεγγύης και του αλτρουισμού έναντι της περιχαράκωσης στον εγωισμό, την αλαζονεία και την εμμονή στην ικανοποίηση ιδιοτελών ατομικών επιδιώξεων. Ο καθένας διατηρώντας το θεσμικό του ρόλο, επιστρατεύοντας όλα τα διαθέσιμα μέσα, πνευματικά και υλικά για να αναβαθμίσουμε την ποιότητα ζωής των συνανθρώπων μας και να αναζωπυρώσουμε την ελπίδα και την πίστη τους».